In aceasta perioada se vorbeste mult despre transferuri dar nimeni nu baga in seama si pe cealalta importanta obligatie a unui antrenor: tactica folosita pe teren!
Cam asa este.Suporterii vor sa transfere jucatori si nu prea ii intereseaza de cum va juca echipa.Asa ca eu vreau sa arunc aici, la dezbatere, o parere de a mea legata de tactica.
Am vazut azi ca a venit la Steaua un portughez, mijlocas central, Tiago Gomes.
Presa l-a si dat ca inlocuitor al lui Dica dar pb e ca Tiago nu e un golgeter si nici varf retras.E un mijlocas central sau central ofensiv.Am inteles si ca ar putea juca la mijloc pe toate posturile, si in stanga si in dreapta.
Aceeasi presa l-a si dat afara pe Plesan din echipa propunand deja un sistem asemanator cu cel folosit pana acum, cu 2 inchizatori(Lovin, Petre), Tiago in locul lui Dica, un varf masiv si 2 mijlocasi-extreme de centrare!
Eu insa cred ca ei gresesc.Cred ca acest Tiago va fi folosit la mijloc alaturi de Plesan si Ov Petre.
Sistemul 4-2-3-1 a fost facut pt Dica. El era centrul acelui pentagon facut de catre mijloc si atac.Dar in momentul in care Dica nu va mai fi, sistemul nu va mai fi nici el necesar.
Tiago e un mijlocas care poate acoperi intreg mijlocul.El si Plesan pot face atat faza defensiva cat si cea ofensiva(spre deosebire de ceilalti mijlocasi centrali:Lovin.Petre,Radoi-care de la anul cel mai probabil va juca fundas).Tiago si Plesan sunt 2 "maturatori" care vor duce greul la mijlocul terenului.Amandoi au peste 180 inaltime, sunte tehnici si dau pase bune.Si amandoi se incadreaza in profilul mijlocasului central cautat de Lacatus(Armenteros e rapid, tehnic si are 185 inaltime.Observati un tipar?)
Mijlocul va fi asigurat de 3 mijlocasi capabili sa faca fata duelurilor fizice datorita gabaritului(asta era punctul slab al lui Elton).
De asemenea, Szekely nu e un mijlocas de centrare ca Banel.El e mult mai atras de gol.La Cluj a jucat atacant.Doar la Otelul a fost pus pe extrema.Are gabarit(180), viteza, forta de patrundere, tehnica si sut. Putem zice ca Lacatus si-a adus un Lacatus.
Lacatus a mai folosit 4-3-3 si la UTA cu Danalache pivot si Mara si Simion extreme(un pic mai retrase intr-adevar).
Daca se vor face aceste schimbari jocul Stelei va fi un pic mai ofensiv si mult mai rapid.
Dar ca sa se faca aceste schimbari trebuie indeplinita o singura conditie: sa plece Dica.(Avand in vedere ca tot Dica a terminat ca golgeter al echipei si sezonul trecut si ca in acest moment stam destul de prost in atac, nu stiu daca plecarea pitesteanului ar fi buna)
Am zis ca vom juca 4-3-3 urmarind modul de gandire al lui Lacatus si profilele jucatorilor doriti.
S-ar putea sa ma insel.
Singura mea nelamurire e legata de varful impins.
Va fi oare un varf masiv sau va fi folosit ca atacant de gol un om ca Dayro Moreno, fizic mediu, viteza,tehnica, sut?
Zic asta pt ca in acest moment Steaua nu are nici un pivot in lot si nici nun pare a se grabi sa cumpere vreunul(lungirea discutiilor pt Pepe)