Vã prezint aici o soluție concretã, la îndemâna clubului Steaua, de a termina o datã pentru totdeauna cu acest flagel numit bișnițã la meciurile din Ghencea.
Acum douã zile am fost și eu, ca tot omul, la casele de bilete. Într-adevãr, abonamentul e sfânt, dar din cauza unor circumstanțe deosebite nu am putut sã ajung în țarã în momentul în care acestea s-au pus în vânzare. Sunt sigur cã au mai fost mulți alții în situația mea, dar oricum, cred cã nici suporterii care vin ocazional la meciuri nu ar trebui sã treacã prin calvarul reprezentat de cumpãrarea unui tichet de acces.
Sã trecem la subiect, parafrazând "legea" Dragomir: prevenirea și combaterea bișniței. Am o propunere care pur și simplu funcționeazã. Depinde numai de noi sã facem presiuni pentru ca F.C. Steaua sã o punã în practicã! Ideea e foarte simplã.
Dupã fiecare meci, orice suporter trebuie sã aibã dreptul sã returneze biletul și sã primeascã înapoi contravaloarea sa, dacã l-a cumpãrat de la bișnițari. Sã ni se punã la dispoziție un sistem prin care sã ne recuperãm banii fãrã efort și prin care clubul sã ia în evidențã numele care apar pe biletele vândute ilegal. Mai departe, sã-i interzicã, sã-i acționeze în instanțã sau sã facã ce vor dori cu ei...
Atâta tot! A mai rãmas doar sã explic de ce merge:
(1) Lumea "nevinovatã" nu poate avea de suferit. Trebuie sã ne învãțãm sã nu mai cumpãrãm bilete decât persoanelor în care avem încredere. Sunt destui cei care se oferã sã cumpere restul de 7 bilete la care au dreptul pentru un bișnițar, primind eventual o sumã de bani pentru acest serviciu. Afacerea se extinde astfel, și iau parte la ea mult mai mulți oamenii, unii chiar fãrã sã-și dea seama. Dupã ce clubul va pune în aplicare propunerea de mai sus și o va face publicã, fiecare se va limita la a cumpãra bilete pentru el și pentru persoanele în care are maximã încredere. E simplu!
(2) Clubul nu va pierde bani pe termen lung. Sigur, poate cã la început lumea va returna niște bilete (deși eu sunt ferm convins cã simplul anunț al acestui sistem va fi o loviturã datã bișnițarilor). Dupã ce un numãr consistent de persoane vor fi prinse și vor avea de suferit, bișnița va fi stârpitã. Steaua va atrage astfel un numãr mai mare de suporteri la stadion, care vor fi dispuși sã plãteascã bilete un pic mai scumpe datoritã condițiilor civilizate. Oricum foarte mulți dintre noi plãtesc deja peste prețul oficial "la negru". De ce sã nu intre o parte a acestor bani în buzunarele clubului?
Mai e nevoie de alte precizãri? Mi se pare cã am expus foarte la obiect în acest articol singurul mod de a opri bișnița. Spuneți-vã pãrerile printr-un comentariu la articol și dacã se confirmã cã ideea de mai sus e una bunã, va ajunge și la urechile conducãtorilor Stelei.