FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Prevenirea și combaterea... bișniței

«1234»
fcsteaua.ro13.03.2008 12:13

Vã prezint aici o soluție concretã, la îndemâna clubului Steaua, de a termina o datã pentru totdeauna cu acest flagel numit bișnițã la meciurile din Ghencea.

Acum douã zile am fost și eu, ca tot omul, la casele de bilete. Într-adevãr, abonamentul e sfânt, dar din cauza unor circumstanțe deosebite nu am putut sã ajung în țarã în momentul în care acestea s-au pus în vânzare. Sunt sigur cã au mai fost mulți alții în situația mea, dar oricum, cred cã nici suporterii care vin ocazional la meciuri nu ar trebui sã treacã prin calvarul reprezentat de cumpãrarea unui tichet de acces.

Sã trecem la subiect, parafrazând "legea" Dragomir: prevenirea și combaterea bișniței. Am o propunere care pur și simplu funcționeazã. Depinde numai de noi sã facem presiuni pentru ca F.C. Steaua sã o punã în practicã! Ideea e foarte simplã.

Dupã fiecare meci, orice suporter trebuie sã aibã dreptul sã returneze biletul și sã primeascã înapoi contravaloarea sa, dacã l-a cumpãrat de la bișnițari. Sã ni se punã la dispoziție un sistem prin care sã ne recuperãm banii fãrã efort și prin care clubul sã ia în evidențã numele care apar pe biletele vândute ilegal. Mai departe, sã-i interzicã, sã-i acționeze în instanțã sau sã facã ce vor dori cu ei...

Atâta tot! A mai rãmas doar sã explic de ce merge:

(1) Lumea "nevinovatã" nu poate avea de suferit. Trebuie sã ne învãțãm sã nu mai cumpãrãm bilete decât persoanelor în care avem încredere. Sunt destui cei care se oferã sã cumpere restul de 7 bilete la care au dreptul pentru un bișnițar, primind eventual o sumã de bani pentru acest serviciu. Afacerea se extinde astfel, și iau parte la ea mult mai mulți oamenii, unii chiar fãrã sã-și dea seama. Dupã ce clubul va pune în aplicare propunerea de mai sus și o va face publicã, fiecare se va limita la a cumpãra bilete pentru el și pentru persoanele în care are maximã încredere. E simplu!

(2) Clubul nu va pierde bani pe termen lung. Sigur, poate cã la început lumea va returna niște bilete (deși eu sunt ferm convins cã simplul anunț al acestui sistem va fi o loviturã datã bișnițarilor). Dupã ce un numãr consistent de persoane vor fi prinse și vor avea de suferit, bișnița va fi stârpitã. Steaua va atrage astfel un numãr mai mare de suporteri la stadion, care vor fi dispuși sã plãteascã bilete un pic mai scumpe datoritã condițiilor civilizate. Oricum foarte mulți dintre noi plãtesc deja peste prețul oficial "la negru". De ce sã nu intre o parte a acestor bani în buzunarele clubului?

Mai e nevoie de alte precizãri? Mi se pare cã am expus foarte la obiect în acest articol singurul mod de a opri bișnița. Spuneți-vã pãrerile printr-un comentariu la articol și dacã se confirmã cã ideea de mai sus e una bunã, va ajunge și la urechile conducãtorilor Stelei.

www.GRECO.ro

laur_2313.03.2008 12:26

SL

ideea este plauzibila, dar chiar poti sa crezi ca mai-marii echipei noastre vor accepta asa ceva?...

...sa ne returneze banii pe bilet...mi se pare o solutie de neacceptat pentru ei!!!

Ideea de baza este ca trebuie sa terminam odata pentru totdeauna cu acesti''practicanti'' de culoare, este necesara gasirea cat mai rapida a unei solutii drastice, sa starpim aceasta bisnita- care pe multi dintre noi ne impiedica in achizitionarea de bilete si ne inlatura orice speranta de a fi alaturi de Steaua!

E clar ca bisnita nu se va opri niciodata( nu numai la noi) la meciurile de fotbal, insa putem gasi solutii pentru eradicarea ei(macar partiala...) !

MoWeed13.03.2008 12:31

Ideea este buna dar intrebarea este cine va fi de acord cu asa ceva(aici ma refer la conducatorii nostri)

Pe ei pur si simplu nu-i intereseaza cate bilete iau bisnitarii atata timp cat toate biletele se vand...

greco13.03.2008 12:32
Ideea este buna dar intrebarea este cine va fi de acord cu asa ceva(aici ma refer la conducatorii nostri)

Pe ei pur si simplu nu-i intereseaza cate bilete iau bisnitarii atata timp cat toate biletele se vand...

Pãi hai sã-i facem sã-i intereseze! Ne stã în putere!

carminastan13.03.2008 13:03

E si nu e asa.

Adica tocmai pentru ca nu traim intr-o tara in care 80% din populatie sa fie civilizata, s-ar putea sa se intoarca impotriva mea sau a ta acest sistem. De ce spun asta?

Pai sa vedem, eu tocmai am luat 3 bilete la T2 pentru acest meci pentru 2 prieteni si mie (desi am abonament la PN). Acum pe acesti 2 prieteni ii cunosc am incredredere in ei. Dar puteam sa iau foarte bine si pentru prietenul prietenului ...iar ala putea sa imi faca o gluma mai mult decat proasta si sa se duca cu biletul. si atunci numele meu aparea pe lista "bisnitarilor" desi tot ce facusem era sa ajut pe cineva. Si asta pentru ca lumea se uita la bani, chiar si la cei 15 lei cat a fost biletul. sunt 5-7 beri, 3 pachete de tigari sau orice altceva. daca poate, de ce sa nu ii ia.

oricum, aceste 3 bilete le-am luat online, nu m-am dus la nicio casa de bielte din Ghencea sa ma umplu de nervi. A fost prima data cand am incercat aceasta varianta. Merge si super frumos. Data viitoare daca e sa mai iau bilet(e) la fel voi proceda si sfatuiesc pe oricine nu vrea batai de cap sa procedeze la fel.

Daca momentan numarul biletelor care se vand online nu este foarte mare, in timp, daca creste cererea si numarul lor va spori si atunci vor mai exista doar 3 case de bilete in Ghencea.

LUPANU13.03.2008 13:08

ok sunt de acord !! si daca ar fi si clubul de acord ar mai fi o problema?? cum ii dovedesti tu clubului ca am platit la negru de 10 ori mai mult pe un bilet luat la negru!! ca bisnitarii nu-ti dau bon fiscal ca sa zic asa :)

greco13.03.2008 13:08

Carmina... discuția asta am avut-o și asearã cu Ovidiu, când i-am povestit ideea mea. Urmarea ar fi cã nu mai cumperi bilete decât pentru persoanele în care ai încredere absolutã. E simplu. Dacã nu ai încredere în nimeni, nu mai cumperi nimãnui!

Nu ar trebui sã fie problema clubului dacã "m-au trãdat frații și prietenii", ci a mea!

greco13.03.2008 13:11
ok sunt de acord !! si daca ar fi si clubul de acord ar mai fi o problema?? cum ii dovedesti tu clubului ca am platit la negru de 10 ori mai mult pe un bilet luat la negru!! ca bisnitarii nu-ti dau bon fiscal ca sa zic asa :)

Altã chestie bine punctatã!

Pãi... nu poți dovedi cât ai plãtit de fapt, și tocmai de aia mi se pare rezonabil ca clubul sã-ți înapoieze valoarea de la case a biletului. Sigur... nu te compenseazã integral, dar oricum e un lucru pozitiv pentru tine cã mãcar ți-ai recuperat o parte a banilor.

Scopul final nu e ca noi sã recuperãm ce am pierdut plãtind la bișnițari, ci sã avem suficiente motive ca sã colaborãm cu clubul, dându-le biletele luate "la negru" și ajutându-i sã-și construiascã baza de date! Dupã ce se va întâmpla asta, bișnița va dispãrea total...

carminastan13.03.2008 13:16

E usor sa spui iei numi pentru cei in care ai incredere. am incredere in x, dar x nu mai poate veni. x i-l da colegului de birou. pana la urma, odata ce mi-a dat banii, e biletul lui si e liber sa faca ce vrea.

Asta pe langa faptul ca nu vad clubul colaborand.

cannavaro13.03.2008 13:39

haha pai asta ar insemna sa cumparam bilete de la bisnitari cu 50 de lei sa zicem, si sa primim de la clubul valoarea de pe bilet, 5 lei. Sau hai sa cumparam bilete de la case cu 5 lei pe buletinul cuiva si apoi sa mergem la club sa spunem ca le-am cumparat cu 50 de lei de la bisnitari si sa ne imbogatim. In plus bisnitarii nu cumpara bilete pe buletinele lor, ci pe ale altora, care la fiecare meci vor fi altii si altii, deci nu vei putea acuza cetatenii ca au cumparat bilete si pentru altcineva. Tu practic nu vei lovi bisnitarii cu ce vrei sa faci, ci doar simpli suporteri care se ofera sa ajute bisnitarii cumparandu-le 2,3,X bilete.

Cum ramane cu locurile imprimate pe biletele de la bisnitari? Vor ramane libere?

greco13.03.2008 13:40

E clar cã se poate întâmpla asta, dar din moment ce doar responsabilizând fiecare suporter putem stopa bișnița, de ce sã evitãm acest lucru? Tu cumperi bilet și îi spui lui x:

"Biletul ãsta e numai și numai pentru tine. Pun anumite lucruri în joc ca sã ți-l cumpãr. Nu îl da altcuiva." ªi ai grijã ca x sã fie o persoanã în care ai încredere...

Dacã eu îi dau cuiva buletinul meu și respectivul ia o amendã cu el a cui e problema? Nu cumva a mea, cã nu am avut grijã de actul de identitate? Așa trebuie sã fie și cu biletele... Asta dacã nu vreți sã luãm de la okazie pânã în 2015!

cannavaro13.03.2008 13:43

Singura solutie este, sa se vanda bilete individual, si numai cate unul pe fiecare buletin. Sunt destule case la stadion care daca ar fi deschise toate ar fi suficiente pentru acest lucru.

carminastan13.03.2008 13:49

Pai daca esti om responsabil parerea mea e ca nu cumperi din start bilete de la bisnitzari. Drept pentru care vorbim ori de cei care sunt dispusi sa cumpere, dar si de cei care sunt dispusi sa faca cate ceva pentru cei 10-20 lei act ar fi un bilet. Trebuie un pic gandit din punctul lor de vedere.

Mai mult decat atat, atat clubul cat si BGS-ul sunt, in prezent, in masura sa-i identifice pe bishnitzari. Stau acolo si ii vad la fiecare meci, sa nu imi zica cineva ca nu au cum sa nu-i recunoasa. Si cu toate astea nu se implica. Pesimistul(a) din mine ma face sa cred ca nu se vor implica nici in proiecte mai ample de genul propus. Pe de alta parte, incercarea moarte n-are.

Cata8613.03.2008 13:59

1. in primul rand, se poate si fara returnarea banilor pentru bilet. daca esti suparat ca ai platit suprapret, de oftica ai da biletul clubului stiind SIGUR ca se vor lua masuri si data viitoare chiar vei prinde bilet.

2. clubul chiar sa se ocupe de problema cu bisnita, altfel degeaba se returneaza biletele.

3. buba e ca nu e atat de usor sa acuzi pe cineva de bisnita doar pe baza unui bilet. doua.. trei chiar. scuze sunt destule.. au fost furate biletele chiar in ziua meciului, au fost fortati de catre mai multe persoane necunoscute sa ia limita maxima de bilete chiar daca vroia unul singur (si aici pot returna mingea catre factiuni ale galeriilor. ca nu e greu sa spui ca 10 insi cu fularele prinse in dreptul gurii au sarit pe tine si ti`au luat bilete/buletin).

nu vreau sa par pesimist sau impotriva acestei masuri. stiu insa ca de la teorie la practica este incredibil de greu, mai ales cu daruinta politiei/jandarmeriei + legile de la noi etc.. si este posibil ca in cazul in care cineva chiar este prins, sa primeasca amenda sau 2 luni. asta nu ii va impiedica.

propunerile mele?

1. daca tot exista contract cu BGS, sa stea cate un om de`al lor la o casa de bilete pentru a se asigura ca nimeni nu cumpara cu 10 buletine si nici nu stau bisnitarii chiar in gura casei si pe cine vad ca iau 1-2 bilete sa`i forteze mana sa cumpere restul de bilete pana la limita admisa pentru ei.

2. exista BAZA DE DATE, fratilor. e sistem computerizat. nu e greu sa dai un search sa vezi daca cineva a cumparat peste limita admisa, precum si la ce casa/casier s-a intamplat asta. [in cazul in care s-a intamplat].

3. filaje in zilele vanzarilor de bilete + camere de luat vederi (ascunse) exact la casele de bilete care sa prinda fata cumparatorilor + actiuni ce ar implica bisnita etc. pentru ca bisnitarii stau cu orele in fata caselor de bilete. pentru fiecare meci. te prinzi clar cine invarte operatiuni de acest gen dupa cateva ore de filmat. iar filajele sa fie dublate de oameni sub acoperire in ziua meciului care sa cumpere bilete de la bisnitari. si astfel se prinde si omul, si omul de pe bilet si reluand punctul 2, buletinul de pe bilet este blocat si nu se poate cumpara pe numele lui..

MoWeed13.03.2008 14:02
Singura solutie este, sa se vanda bilete individual, si numai cate unul pe fiecare buletin. Sunt destule case la stadion care daca ar fi deschise toate ar fi suficiente pentru acest lucru.

Asta ar fi o varianta proasta dupa parerea mea. Sa nu uitam ca sunt multi suporteri din afara Bucurestiului. De asemenea mai sunt multi altii care muncesc cand e deschisa casa de bilete deci nu stiu cat de buna ar fi o asemenea varianta...

Bundy13.03.2008 14:03

Solutia ar fi sa aiba toata lumea abonamente! Asa scapi si de bisnita, scapi si de coada si e si mult mai ieftin fiindca un bilet la un meci important cumparat de la bisnitari poate ajunge usor la pretul unui abonament la peluza.

bodanelu13.03.2008 14:04

solutia e sa se aplice legea. Daca Jandarmeria, clubul, BGS-ul si-ar face datoria.. nu ar mai exista bisnita!

greco13.03.2008 14:05

ªi totuși, unii nu putem sã ne facem abonamente fix când vrea clubul. ªi în plus, nu poți obliga un om care vrea sã vinã doar la 5 meciuri sã vinã la 15. Sigur, eu sunt genul care merge la absolut orice meci are ocazia și aș vrea ca toți sã fie la fel ca mine, dar trebuie și sã atragem noi suporteri la stadion și ei nu vor veni direct etapã de etapã. Vor veni azi la un Steaua - CFR, mâine la un Steaua - Unirea și poate de campionatul viitor la toate meciurile.

AlcaponneAISS13.03.2008 14:29

La groapa cu ordinarii astia!!!Ca astia cu bisnitza lor face ca lumea sa stea acasa!!!Sa-i prinda o data garda dar...mai mult doarme decat sa-i descopere...!!!ar fi ceva sa stam noi la panda sa-i dam pe mana..:|

lucvald-190213.03.2008 14:30

Singura solutie este abonametul !...

sau....violenta !

superglue13.03.2008 14:31
ªi totuși, unii nu putem sã ne facem abonamente fix când vrea clubul. ªi în plus, nu poți obliga un om care vrea sã vinã doar la 5 meciuri sã vinã la 15. Sigur, eu sunt genul care merge la absolut orice meci are ocazia și aș vrea ca toți sã fie la fel ca mine, dar trebuie și sã atragem noi suporteri la stadion și ei nu vor veni direct etapã de etapã. Vor veni azi la un Steaua - CFR, mâine la un Steaua - Unirea și poate de campionatul viitor la toate meciurile.

Daca nu putem sa ne facem atunci abonament... exista prieteni care ne pot face. Eu unul am facut la inca 2 insi abonament cand s-au scos la vanzare. Deci asta nu prea ar fi o mare problema.

Ca nu poti obliga un om sa isi faca abonament daca vrea sa vina la 5 meciuri ... crede-ma ca majoritatea lor, daca nu mai apuca bilet la un anumit meci nu e asa o mare pierdere, si in plus...exista iar varianta prietenilor care sa cumpere biletul.

Singura solutie REALA pe care o vad eu in a stopa sau macar margini bisnita e ca fiecare dintre noi sa nu mai cumpere de la ei. Pana la urma cate bilete ajung la bisnitari, maxim? 2-3000? Daca ar ramane cu ele in brate... nu cred ca ar mai lua asa multe... si in timp s-ar mai estompa problema.

Nu includ aici varianta Jandarmerie / BGS / Politie / Club ... pentru ca niciunele din ele nu au interes real sau motivatia sa stopeze fenomenul.

Sa zicem ca marii perdanti, cei de care profita bisnitarii sunt cei din provincie. Pentru acestia, ar fi o varianta sa se faca rezervari de bilete prin intermediul magazinului on-line, sa platesti biletul avans si sa il ridici in ziua meciului de la stadion pe baza unui voucher sau chitanta ceva.

Sincer greco...varianta ta, pare plauzibila, din partea mea as vrea sa se introduca dar cred ca ar genera prea multe complicatii

andyro13.03.2008 14:46

O premisa ca sa se intample ceva ar fi interesul clubului de a opri bisnita. Care nu exista, dintr-un motiv foarte simplu - bisnitarii cumpara biletele. Clubul e mai putin interesat daca le cumpara bisnitarii sau nu, atat timp cat se vand.

In al doilea rand, din punct de vedere legal cred ca e dificil. In momentul in care eu, X, il reclam pe Y ca mi-a vandut un bilet la suprapret, trebuie sa dovedesc asta (sau/si sa depun marturie). Chiar daca reusesc, asta ma implica pe mine intr-un proces destul de lung in care sunt implicate persoane nu tocmai inocente (bisnitarii). Majoritatea prefera sa evite astfel de probleme cu astfel de categorii sociale, ca sa le zic asa.

La fel, solutia cu baza de date nu merge. Poti sa demonstrezi astfel ca o anumita persoana a cumparat multe bilete (ceea ce nu e ilegal), nu ca a facut bisnita cu ele.

Solutia reala ar fi :

- maxim 3 bilete de persoana (ca in CL);

- bilete DOAR pentru persoana al carui nume este scris pe buletin (i.e. eu sa nu pot cumpara pe buletinul altuia);

- BGS-ul care sa aiba grija ca regulile de mai sus sa fie respectate.

Poate nu ar distruge bisnita de tot (pot veni 5-6-10 persoane si lua 3 bilete) dar in mod sigur ar reduce-o.

cannavaro13.03.2008 14:50
1. in primul rand, se poate si fara returnarea banilor pentru bilet. daca esti suparat ca ai platit suprapret, de oftica ai da biletul clubului stiind SIGUR ca se vor lua masuri si data viitoare chiar vei prinde bilet.

propunerile mele?

1. daca tot exista contract cu BGS, sa stea cate un om de`al lor la o casa de bilete pentru a se asigura ca nimeni nu cumpara cu 10 buletine si nici nu stau bisnitarii chiar in gura casei si pe cine vad ca iau 1-2 bilete sa`i forteze mana sa cumpere restul de bilete pana la limita admisa pentru ei.

2. exista BAZA DE DATE, fratilor. e sistem computerizat. nu e greu sa dai un search sa vezi daca cineva a cumparat peste limita admisa, precum si la ce casa/casier s-a intamplat asta. [in cazul in care s-a intamplat].

3. filaje in zilele vanzarilor de bilete + camere de luat vederi (ascunse) exact la casele de bilete care sa prinda fata cumparatorilor + actiuni ce ar implica bisnita etc. pentru ca bisnitarii stau cu orele in fata caselor de bilete. pentru fiecare meci. te prinzi clar cine invarte operatiuni de acest gen dupa cateva ore de filmat. iar filajele sa fie dublate de oameni sub acoperire in ziua meciului care sa cumpere bilete de la bisnitari. si astfel se prinde si omul, si omul de pe bilet si reluand punctul 2, buletinul de pe bilet este blocat si nu se poate cumpara pe numele lui..

1. data viitoare nu vei prinde bilet din acelasi motiv ca si pana acum

propunerile tale:

1) nu am vazut pe nimeni sa fie obligat la case sa cumpere bilete pentru bisnitari. De cele mai multe ori bisnitarii vin cu rudele lor s.a.m.d. la bilete.

2) P-asta n-am inteles-o. Daca nr maxim de bilete care se pot da pe un buletin este 4, atunci oricine poate cumpara 4 bilete iar calculatorul nu poate elibera un nr. mai mare de bilete pe acelasi buletin. [ E un sistem automat la care nu se poate umbla]

3) filajele se identifica mai mult cu filmele americane cu james bond, si asta nu se va face niciodata in Romania.

Un buletin blocat nu incurca cu nimic bisnitarii sa vina cu altcineva sau cu alt buletin, sa cumpere bilete.

pentru cei din provincie exista solutia Internet. Sa isi comande biletele pe internet si sa le ridice in ziua meciului de undeva.

Asadar intotdeauna exista o rezolvare sau o scapare.

greco13.03.2008 14:52
Singura solutie REALA pe care o vad eu in a stopa sau macar margini bisnita e ca fiecare dintre noi sa nu mai cumpere de la ei. Pana la urma cate bilete ajung la bisnitari, maxim? 2-3000? Daca ar ramane cu ele in brate... nu cred ca ar mai lua asa multe... si in timp s-ar mai estompa problema.

:) Fiecare avem cate o soluție realã, din câte vãd... Sã-ți spun de ce nu cred cã a ta ar funcționa: motivația marginalã pentru fiecare persoanã este prea micã sã facã ce spui tu acolo. Adicã eu vreau neapãrat sã vãd meciul și știu cã și dacã fac sacrificiul de a nu mai cumpãra de la bișnițari totuși sunt șanse foarte mici ca acțiunea mea sã aibã impact din cauzã cã probabil ceilalți oameni tot vor cumpãra.

E ca la vot când fiecare se gândește "oricum un vor în plus sau în minus nu conteazã" iar rezultatul e o prezențã de sub 50% la urne.

Singura problemã pe care o vãd pânã acum la soluția propusã de mine e reprezentatã de aspectul legal... ce anume poate face clubul în momentul în care primește un bilet despre care spunem cã a fost cumpãrat de la bișnițari. Trebuie sã recunosc cã aici nu cunosc prea bine cum stã treaba, dar o minimã mãsurã ar putea fi ca respectiva persoanã sã primeascã interdicție la a mai cumpãra bilete vreodatã în Ghencea...

Yoyoyoi13.03.2008 14:59

ce interes ar avea un club de fotbal sa returneze acei bani? Clubul oricum isi vinde biletele, ca le vinde suporterilor sau bisnitarilor, ei tot le vand. Si cand te gandesti ca bisnitarii au un numar foarte mare de bilete pe care-l pun in vanzare, suma totala care ar trebui returnata ar fi si ea foarte mare.

In plus, nu vad de ce ar trebui clubul sa plateasca suporterilor contravaloarea biletelor. Ca doar nu clubul obliga suporterul sa-si ia biletele de la bisnitari.

O solutie ar fi ca intrarea pe stadion sa se faca atat cu biletul, cat si cu buletinul. Iar numele de pe cele doua documente sa fie acelasi.

Sa se elibereze bilete nominal, biletul si buletinul (sau copia dupa buletin). Numele sau CNP-ul sa fie introduse in baza de date pentru a nu se mai putea achizitiona un alt bilet pe acel nume/CNP. Si cine vrea sa cumpere bilete pentru prieteni, cunoscuti sa prezinte la casa de bilete buletinul (sau copia) persoanelor respective.

«1234»