Pentru prima oarã de când a fost instalat, Adi Ilie primește o notã de trecere pentru felul în care se achitã de sarcini. ªi pentru prima oarã în ultimii ani de zile, campania de transferuri a Stelei nu se mai dovedește o perdea de fum.
Ne învãțasem cu declarațiile gãunoase ale "finanțatorului", deci nu pãreau a fi motive sã credem cã ele se vor adeveri de data aceasta. În fond, fabula cu ciobanul și lupul ascunde un mare sâmbure de adevãr. În plus, de la o presã însetatã cu orice preț de "bombe" în aceastã perioadã aridã, dincolo de noțiuni precum deontologie sau respect fațã de consumator, nu puteam pretinde multe lucruri. Steaua ar fi fost o selecționatã mondialã dacã ar fi transferat toți jucãtorii pe care i-a transferat presa la Steaua "pe surse" în ultimii ani de zile.
De data aceasta însã, vorbele au devenit fapte, ceea nu poate decât sã ne aducã un sentiment de satisfacție și sã ne ofere o speranțã în plus. Steaua a mutat decisiv și a transferat 5 jucãtori, din care cel puțin 4 par soluții reale pentru lipsurile cronice din atac.
Personal, în afarã de Mendoza nu am auzit de ceilalți jucãtori. Pe Mendoza îl țin minte cu plãcere de când a gãurit plasa câinilor, la propriu și la figurat, într-o dublã cu FC Brugges. Despre cei doi Moreno sau despre Habibou n-am auzit însã nimic, ceea ce nu mã face însã neîncrezãtor. Despre toți se spun lucruri bune – chiar foarte bune despre tânãra speranțã Dayro, iar faptul cã nu au fost culeși de pe Internet și nici luați "liberi de contract" nu poate fi decât un argument în plus. Aștept, desigur, sã-i vãd pe toți la lucru, ca sã mã conving, dupã cât mã pricep la fotbal, dacã vom redeveni o echipã care sã marcheze mai mult de 1 gol în deplasare. Cât îl privește pe Dino Eze, el pare așezat în postura unui Gurițã mai tânãr și mai de culoare, însã îi doresc sã nu aibã soarta acestuia.
Cele 5 transferuri mai au un mare merit: vor crea o competiție realã în atacul Stelei. Zaharia a sãrit din schemã (succes, Dorele! ești demn de respectul nostru pentru modestia și seriozitatea ta), Iacob la fel, iar Neaga a evitat pe moment plecarea. Badea va învãța cã cele douã goluri cu Standard și unul la Kiev nu îi asigurã pe viațã un loc de titular la Steaua. Dicã va fi tras probabil pe alt post, dacã nu cumva va pleca totuși, ceea ce sincer îi doresc. Cred cã Dicã trebuie sã facã pasul în fațã, precum cred cã Goian mai poate rãmâne pânã în varã, pentru a ajuta Steaua.
Pentru toate aceste considerații, cred cã Adrian Ilie și tot stafful Stelei meritã un prim rând de felicitãri. Depinde doar de ei și de felul cum știu sã-și facã treaba sã urmeze și altele. De dragul Stelei, îți ținem pumnii, Adi!
Câteva cuvinte și despre cazul Pancu:
Era prin anul 2000 parcã. Eram mai mic și mult mai puțin "înrãit" ca acum. Erau vremuri în care țineam cu echipele românești în cupele europene și îmi doream cu orice preț ca unii de-ai noștri – oricare! – sã pãtrundã în sfârșit în fortãreața aceea interzisã numitã Liga Campionilor.
La Rapid apãruse un jucãtor care-mi plãcea, de ce sã neg? Pancu era un tip bine legat (cum fotbalul românesc nu prea avea, într-o epoca prinsã între Pompiliu Stoica, Florentin Petre sau tizul Dumitru), cu vitezã și cu atitudine. Orgolios și nu pãrea nici prost. Sigur, juca la Rapid, dar asta, atunci, nu era un mare obstacol. Îmi plãceau și jucãtori de la rivale. Iar Pancu pãrea sã se anunțe ca un câștig pentru fotbalul românesc.
Vine un meci Rapid – Steaua, în toamna lui 2000 cred. 3-0, sec. Gol anulat pentru noi la 1-0, al lui Dãnciulescu, douã goluri Pancu, unul Muticã, parcã. Steaua era în genunchi. Prim minutul 85, Pancu este schimbat. Pro TV-ul, care transmitea acel meci, fixeazã camera pe el, mergând apãsat spre galeria de culoare, apoi pe cele câteva mii de mâini care-l așteptau cu nesaț și în cele din urmã din nou pe Pancu, din gura cãruia cuvintele au izbucnit violente, în prime-time. Nu e nevoie sã repet ce spunea.
L-am urât teribil în acel moment și am continuat sã-l urãsc și ulterior. Mi-a dat și suficiente motive. A rãmas veșnic legat de suporterii de sub Pod, a promis cã le va dedica golurile dintr-un meci Steaua-Beșiktaș (de așa goluri, sã tot aibã parte), a fãcut multe declarații de prost-gust la adresa Stelei. N-a ascuns niciodatã cã este un anti-stelist convins. Din categoria Rãzvan Lucescu, Giani Kirițã, Claudiu Niculescu, Marius ªumudicã. S-ar rãsuci zeci de glorii roș-albastre în mormânt dacã i-ar vedea pe vreunul din ãștia în culorile Stelei.
Drept pentru care, îi mulțumesc lui Pancu pentru decizia luatã și îi urez sincer: RÃMÂI ACOLO!
Ovidiu