Derby-ul sezonului în liga a 5-a sau ironia sorții: CSA Steaua București – FC Carmen București?

de | iunie 26, 2017

Echipa Carmen Bucuresti va reintra în fotbalul românesc plecând din liga a 5-a. În acest sezon, clubul exclus din Divizia A în 1947 iși propune să continue traditia întrerupă abuziv de comuniști în urmă cu 70 de ani.

Tot în 1947 s-a înființat echipa de fotbal AS Armata (viitoarea Steaua) care fost trimisă de FRFA (Federația Română de Fotbal Asociație -FRF de azi), „la comandă politică”, direct  în divizia A în locul echipei Carmen.

Regulamentul FRFA de la acea vreme stipula că o echipă nou-înființată va începe activitatea sportivă din Divizia C. Pe acel loc rămas vacant, fie se păstra în Divizia A o echipă retrogradată sportiv din A în B, fie promova din B în A următoarea clasată în Divizia B sub linia de promovare. Exact ca în zilele noastre. Dacă, de exemplu,  „FCSB” ar fi exclusă acum din Liga 1, niciodată nou-reînființatele CSA Steaua București sau FC Carmen nu ar putea sa ocupe direct locul vacant din Liga 1, decât printr-un abuz și  încălcarea ROAF-ului de către FRF.

Au trecut 70 de ani și totul e prescris, însă excluderea abuzivă a echipei Carmen pe criterii politice împutate patronului și apoi introducerea tot abuzivă, împotriva regulamentului, a AS Armata direct în Divizia A, ar fi ușor demontate de instanțele civile și TAS dacă s-ar fi întâmplat în zilele noastre.

După 70 de ani este posibil să avem în liga a 5-a o dispută „istorică” CSA Steaua București – FC Carmen București, echipe pe care destinul le poate aduce față în față ca o ironie a sorții. CSA Steaua București fiind tot o echipă a armatei, iar FC Carmen București tot a unui privat.

Excluderea echipei Carmen și înlocuirea cu AS Armata

Echipa Carmen București a fost inființată în 1937 de un mare întreprinzător român  în domeniul încălțămintei și pielăriei, Dumitru Mociornita, născut într-o familie săracă de țărani din Prahova.

Echipa a început din liga a III-a cu numele Mociorniță-Colțea. În 1940, echipa a fost denumită Carmen, de ea ocupându-se Ionel Mociorniță, fiul marelui industriaș, cel care în timpul războiului a întărit-o adunând în lot câțiva dintre cei mai buni fotbaliști din țară. În echipa deținută de Ionel Mociorniță au jucat de-a lungul timpului jucători uriași ca Angelo Niculescu, Nicolae Simatoc, Iuliu Baratky, Bazil Marian sau Valentin Stănescu.

După 1945, în Romania postbelică au venit la putere comunistii. Fotbalul a fost și el naționalizat prin echipe sindicale sau departamentale. Treptat toate echipele capitaliștilor au fost înghițite de stat sau desființate.

După război campionatul de fotbal a reînceput, iar echipa Carmen a fost admisă în Divizia A. Ionel Mociorniță a depus la FRFA Hotărârea Adunării Generale în care se decidea că echipa își schimbe numele în ASFM-Carmen ( Asociația Sportivă a Funcționarilor Mociorniță-Carmen) și se va afilia grupărilor sindicale. Toate acestea pentru a intra în trendul impus de sistemul comunist și a masca faptul că în fond tot capitalistul Mociorniță era singurul finanțator.

Totuși, Ionel Mociorniță nu era dispus să facă jocul comuniștilor și nu-și ascundea ironiile caustice față de politic, evrei și unguri.  Ciocanul București, devenită în 1948 Dinamo București, era echipa evreilor. Când vorbea despre meciurile contra Ciocanului si contra echipelor ceferiste, Mociorniță nu se sfia să spună cu martori:  “cu una ne răfuim rasial, cu celalalte ne răfuim politic”. Pe de altă parte se știe că în acea perioadă mulți dintre liderii de vârf ai comuniștilor din România erau evrei și unguri (de ex. Ana Pauker, născută Hanna Rabinsohn, evreică de origine). Mociorniță devenise „persona non grata” nu numai prin statutul social.

În sezonul 1946-’47 Carmen a terminat pe locul 2, după ITA Arad (viitoarea UTA), echipa înființată în 18 aprilie 1945 de baronul Francisc von Neumann, patronul Întreprinderii Textile Arad.

La data de 24 august 1947,  AS Armata ar fi trebuit să joace primul său meci din fotbal în Divizia B, sezonul 1947-’48. Însă lovitură de teatru! Pe 19 august, Carmen a fost exclusă din fotbal invocându-se motive politice imputabile lui Mociorniță, și în locul ei a fost introdusă imediat AS Armata.

  • „Federatia Romana de Fotbal Asociatie a decis excluderea echipei Carmen din cadrele sale si masura aceasta nu surprinde pe niciun adevarat prieten al sportului, care nu ne-ar putea face decat reprosul ca ea ar fi trebuit sa fie mai devreme. Consideram masura luata ca una care duce la lichidarea unui cuib de dusmani ai sportului sub denumirea de grupare sportiva. Masura e cu atat mai necesara acum cand masele largi ale realizarile regimului democratic prin realizarea reformei monetare, cand cu totii suntem martori ai manifestarii maselor largi cu guvernul democratic, in sport noi nu avem voe sa lipsim dela aceasta manifestare.Facandu-ne datoria si eliminand din sport aceasta ramasita reactionare care prin gura conducatorilor Mociornita si Vizante nu se sfiesc sa afirme ca ei nu tin aceasta grupare si pentru ei nu conteaza campionatul national decat in lupta pe care o duc impotriva Cicanului si impotriva echipelor ceferiste, declarand “cu una ne rafuim rasial, cu celalalte ne rafuim politic”

După hotărârea de excludere din fotbal a echipei Carmen București, a avut loc o ședință urgentă specială a Comitetului FRFA care a decis că nou-inființata AS Armata va intra direct în  Divizia A, în locul echipei lui  Mociorniță, deși în regulamentul FRFA, în vigoare la acea vreme, se stipula clar că o echipă nou-înființată va începe activitatea sportivă în mod obligatoriu din Divizia C.

De ce a dat FRFA o decizie împotriva regulamentului? Scrie limpede mai jos. Pentru a „da o deplină satisfacției armatei„. De fapt pentru că FRFA a îndeplinit un ordin de partid, armata fiind un stâlp al puterii PCR. Armata era o forță colosală în statul român, în acele vremuri și în acel context. Principalii „artizani” din umbră ai acestei decizii controvesate date de FRFA au fost generalul Dumitru Petrescu,  fondatorul de facto al clubului AS Armata și lider PCR, și generalul Emil Botnaraș, viitorul ministru al Armatei (noiembrie 1947-’55), lider PCR și unul dintre cei mai importanți oameni politici în vremea lui Gheorghiu-Dej. Nu mai intrăm în alte detalii pentru că nu este în tema acestui articol.

Șirul cronologic al evenimentelor:

  • La 10 august 1947, AS Armata primeste aviz negativ de la FRFA la cererea de a fi inscrisă în Divizia A. Păi în locul cui? Însă AS Armata este admisă, tot peste rând, în Divizia B în locul lui Sparta București (Sportul Studențesc), care tocmai a decis să se retragă. Sportul a adoptat numele de Sparta în 1945 , titulatură sub care a activat în divizia B în sezonul 1946-’47. În 1947 clubul studențesc se desființează subit, dar se va reînființa imediat în 1948 (!?). Normal, în locul rămas vacant din Divizia B trebuia admisă  următoarea clasată sub locurile de promovare din Divizia C.
  • Pe 19 august 1947, Carmen a fost exclusă din fotbal la presiune politică.
  • La 22 august 1947 este efectuată operațiunea finală: AS Armata este inscrisă în Divizia A în locul lui Carmen.
  • Notă: Pe 24 august 1947,  AS Armata ar fi trebuit să joace primul meci în Divizia B.

Cum s-ar zice în Armată, totul „la foc automat”!

Sunt abuzuri comise de comuniști pe care trebuie să ni le asumăm bărbătește, fiind parte din istoria neamului nostru, cu bune și rele. De fapt și după 1990 am fost martori la numeroase abuzuri comise și de capitaliști. Deci omul sfințește locul, nu haina și sistemul. Leprele nu au niciun Dumnezeu, darmite vreun crez social sau politic.

Trebuie să avem în vedere și contextul acelor vremuri într-o țară măcinată de război și nevoi. 

Trebuie să înțelegem că ofițerii de la clubul AS Armata NU au vreo implicare în excluderea echipei Carmen și la promovarea directă în Divizia A, ci vârfurile partidului comunist care la acea vreme aveau grade de generali în armată și controlau totul în România:

  • Generalul Dumitru Petrescu-Grivița,  fondator de facto al clubului AS Armata, lider PCR, membru din 1932. Condamnat la muncă silnică pe viață pentru participare la greva de la Atelierele CFR Grivița din 1933, evadează și fuge  în URSS. După formarea Diviziei „Tudor Vladimirescu”, în noiembrie 1943, a fost numit șef al Secției Politice. I s-a acordat direct gradul de maior. A revenit în România în august 1944. După întoarcerea în țară, este ridicat la gradul locotenent-colonel, apoi de general maior și numit inspector general al Armatei pentru educație, cultură și propagandă, funcție din care pune bazele de înființare a AS Armata în 7 iunie 1947. Decretul ministrului MApN, generalul Mihail Lascăr, a fost simplă o formalitate. De altfel gen. Lascăr a fost înlocuit după câteva luni de Emil Botnaraș (5 noiembrie 1947) și trecut pe „linie moartă”.
  • Generalul Emil Botnaraș, ministru MApN (1947-1955), membru al PCR din 1940, a devenit membru al Comitetului Central și al Biroului Politic al PCR în 1945. Între 1945-1947 a fost secretar general la președinția Consiliului de Miniștri însărcinat cu supravegherea serviciilor secrete și șeful Serviciului Secret al Armatei. El s-a ocupat de organizarea fraudării alegerilor parlamentare din 1946. După 1946 el a fost eminența cenușie cu decizia politică din spatele acțiunilor lui Dumitru Petrescu-Grivița. La data de 5 noiembrie 1947, după înlăturarea din guvern a reprezentanților grupării Tătărăscu, Bodnăraș a fost numit în funcția de ministru al apărării, fiind avansat la gradul de general-colonel și a fost unul dintre cei mai apropiați tovarăși ai lui Dej. După moartea lui Gheorghiu-Dej (1965), Bodnăraș, unul dintre cei mai influenți membri ai Biroului Politic PCR, a sprijinit alegerea în fruntea partidului a lui Nicolae Ceaușescu. 

Renașterea echipei Carmen

Acum, după 70 ani, un investitor și-a propus să reînvie fostul club Carmen. Manager sportiv la echipa FC Carmen București este tot un fost stelist, Adrian Matei, care va fi un fel de Lăcătuș (ca atribuții ) de la CSA.

Echipa a inceput deja trialurile pentru a-și forma lotul.

“Suntem la inceput si incercam sa promovam cat mai mult numele Carmen. Proiectul a inceput acum 3 saptamani. Vom incerca sa verificam nivelul jucatorilor si, apoi, sa ne inscriem in liga a 5-a. Din informatiile pe care le avem acum, familia Mociornita si-a dat acceptul sa folosim numele echipei. Am acceptat sa vin aici pentru ca este un proiect care va functiona cu siguranta. La nivelul asta trebuie sa ii cream jucatorului o mentalitate de fotbalist de performanta, nu de materialist”, a spus Matei la Sport Total FM.

Cea mai importantă performanță a lui Carmen a fost locul 2 obtinut în sezonul 46-47.

Ascultați interviul integral cu Adrian Matei AICI

X Ray

Image result for baza sportiva fcsb steaua berceni 2017

25 de comentarii la „Derby-ul sezonului în liga a 5-a sau ironia sorții: CSA Steaua București – FC Carmen București?

  1. quark

    off-topic , dar o tema de actualitate : Adrian Mititelu a publicat motivarea deciziei dată de Tribunalul Dolj, prin care Universitatea Craiova este recunoscută drept echipa care a continuat tradiţia ”Craiovei Maxima”, ceea ce înseamnă că deţine palmaresul. Plângerea a fost înaintată de CS U Craiova .

    Spicuiri cu ceea ce mi se par cele mai interesante aspecte :

    1 . Intre palmares si dreptul de participare in competitiile de fotbal exista o interconexiune obligatorie , intrucat persoanele juridice ulterior infiintate au continuat activitatea sportiva pe plan competitional din momentul in care a incetat activitatea echipei istorice Universitatea Craiova care a incetat sa mai existe ca si subiect de drept ( pag 35 sus )

    2. Mai mult, Tribunalul a efectuat o adresa catre FRF pentru a comunica daca persoana juridica de drept public CS Universitatea din Craiova avand CUI 7808985/1995 a fost si este membru al FRF si daca a participat si participa in competitiile profesioniste de fotbal organizate de FRF , LPF si in plan international de FIFA , UEFA , iar in caz afirmativ sa comunice , in copie certificata sub semnatura reprezentantului sau legal , acte din care sa rezulte ca persoana juridica de drept public inregistrata sub denumirea CS Universitatea din Craiova avand CUI 7808985/1995 a fost si este membru al FRF , a participat si participa in competitia profesionista organizata de FRF , LPF si in plan international de FIFA UEFA ( pag 35 jos + pag 36 sus ) .

    Sursa : http://www.prosport.ro/fotbal-intern/victorie-uriasa-pentru-adrian-mititelu-in-razboiul-cu-cs-u-craiova-judecatorii-au-clarificat-problema-palmaresului-universitatii-craiova-foto-ce-scrie-in-motivare-16517135 + pag FB A. Mititelu

    Foaaaaarte interesanta motivarea , cu aplicabilitate si in cazul FCSB versus CSA

    1. kla2005

      Intr-adevar….foarte interesanta motivarea in cazul Craiovei!
      si mai ales conexiunea intre palmares si continuarea activitatii sportive!
      Mno, da’ unde’s talpanistii???
      Unde’i nea messi si nea pepe???
      Nimic? Nimic? nu mai au glas?

      On topic: Ironia sortii pentru Carmen sa aiba de-a face iar cu reminescente comuniste din MApN!

    2. siegfried

      Da, ce chestie! instanța a zis același lucru pe care eu și Alexandru H îl zicem de vreo 2 ani de zile.
      Xray, vezi că ți-am trimis pe pm un articol tocmai despre continuitatea juridică.

  2. alexandru-h

    @siegfried

    Vorbim totusi de o tara in care niste privati infiinteaza o echipa, ii pun un nume liber care, intamplator sau nu, a fost purtat de o echipa disparuta in anii 40 iar presa juiseaza la vederea „reinfiintarii echipei istorice”. Care presa, concomitent, considera actuala echipa ca nefiind Steaua adevarata chit ca macar clubul asta a tinut la continuitatea fotbalistica, de are cele mai multe sezoane consecutive in Liga I.

    PS @quark

    Eu nu mai bag de mult in seama argumentele judecatorilor romani, chiar si atunci cand ne dau dreptate. Forul care decide e UEFA/FRF si doar de acolo astept lumina. Orice

    1. kla2005

      singurii presari care au fost fermi de la inceput au fost cativa jurnalisti de la sport.ro, printre care Mironica, de la care nu ma astepatam, si care a fost absolut extraordinar!

      Cat despre judecatorii romani, ai dreptate…dar in cazul Craiovei s-a gasit unul care cat de cat a nimerit-o…sa vedem mai departe, cand isi baga rosii coada!

  3. Micutul Fabian

    Si am identificat o minciuna din articol. In regulamentul de atunci al FRF nu scria nicaieri ca o echipa trebuie sa inceapa din divizia c. O echipa se putea inscrie si in divizia b, care divizie b avea atunci 4 serii, cu cel putin 16 echipe fiecare. In total, in sezonul 47-48, in divizia b au participat 60 de echipe. Cine avea bani sa joace in divizia b, juca. Cine nu, juca in divizia c, unde erau si mai multe serii cu si mai multe echipe. De aia Steaua s-a inscris direct in divizia b. Apoi a fost primita in a pentru ca era singura capabila sa faca fata dpdv financiar. Just FYI

  4. alexandru-h

    @Micutul Fabian

    Ai uitat sa ne spui si de Armata Regala. Aia care in 1947 avea doi ani intregi de comunizare dupa ce baietii „voluntari” din Divizia Tudor Vladimirescu fusesera incadrati in randurile armatei, avansati si decorati sub privirile binevoitoare ale regelui Mihai. Vorba generalului Lascar, acest mare patriot roman: „Luati exemplu de la Armata Rosie!”.

  5. xray Autor articol

    @Micutul Fabian

    Tu ne spui ca din „60 de echipe participante in divizia b” AS Armata „era singura capabila sa faca fata dpdv financiar” în divizia A, de asta i-a dat locul.
    Râd și curcile de o așa inepție, ca și de aia cu regulamentul și înscrierea în divizia B a unei nou înființate. BTW! Dacă nu se retrăgea echipa Sparta, nu mai era loc liber nici măcar în divizia B!

    Deci, după mintea ta creață, repartizarea echipelor în Divizii se făcea după punga clubului, nu după criterii sportive!:)) Ești mai jalnic decât comuniștii, care respectau, cât de cât, criterul sportiv. :))

    Clonă liberă, vorbim de anul 1947, visteria statului era goală! Colecta praful de pe tobă din taxe și impozite, încă nu producea! Naționalizarea s-a făcut abia în 11 iunie 1948. Statul era „dator vândut” la ruși cu despăgubirile de război și tu ne vinzi gogoși că AS Armata avea în 1947 bani mai mulți decât privații pentru divizia A? În august 1947 ASA nici nu apucase să strângă cotizațiile din soldele ofițerilor! Până și pe vremea lui Ceaușescu militarii cotizau pentru CSA. La fel plăteau și muncitorii pentru echipele lor de fotbal prin sindicate.

    Mai mult, după prima ediţie, 1947-48, neexperimentaţii jucători militari au fost cât pe-aci să retrogradeze. Lotul fusese alcătuit la repezeală din cadre militare, care s-au prezentat la noua lor unitate, pe al cărei teren de instrucţie se desfăşurau antrenamentele. Fotbaliştilor li se făcuse un favor și mâncau la popota ofiţerilor.

    După două remize, smulse cu greu Dermatei Cluj şi Ciocanului Bucureşti, AS Armata, noua participantă în divizia A, și-au arătat limitele: 0-7 la Timişoara, cu CFR, şi la Arad, cu super-jucătorii baronului Neumann, ITA, și 1-6 la Bucureşti cu aceeaşi ITA.

    La final, cu doar 22 de puncte în 30 de meciuri, AS Armata a terminat ultima, pe locul 14, urmând a susţine un baraj pentru evitarea retrogradării în B.

    La baraj participau echipele clasate pe locurile 11-14 în Divizia A şi câştigătoarele celor 4 serii ale Diviziei B. Cele 8 echipe au jucat în sistem turneu, câte 7 meciuri, în numai 4 săptămâni. Nu mai continui cu detalii… Pe scurt s-a salvat!

    Deci nu pe potența financiară a cluburilor se făcea FRFA „trierea” în Divizia A, B sau C, cum aberezi tu, trollule!!!

    PS
    Despăgubirile de război erau fixate la 300 de mil $, calculat la nivelul anilor 1938 (peste 5 miliarde $ azi). Jumătate din suma datorată avea sa fie plătită în petrol. Aproape 54 de mil. de $ se duceau sub forma de cereale, animale și lemn, iar restul în transferuri de mijloace de transport și tehnologie industrială. Au luat calea sovietelor linii de asamblare, fabrici întregi. Fabrica de avioane de la Brașov, cuptoare siderurgice, fabrici de țigări, chiar și tipografii au fost confiscate. În contul despăgubirilor au fost incluse 6.000 de vagoane de tren și 355 de vapoare comerciale. Evident că toate au luat drumul spre URSS pline ochi cu bunuri date moka.

    Și cu asta am încheiat „lecția de istorie” cu tine!

  6. Micutul Fabian

    Pe bune? Voi sunteti stelisti?

    Imi place ca alexandru isi bate joc de soldati romani, de puarca el ar fi luptat vreodata intr-un razboi, ca sa poata el sa judece oameni care chiar au suferit pentrutara. Probabil ca el ar fi refuzat sa revina in tara, dupa ce aceasta schimbase tabara. Soldatii romani trebuiau sa fie loiali Romaniei sau Germaniei, alexandre?

    Si xray, de ce minti?
    Ti-am zis ca nu exista in regulamentul FRF de atunci nimic despre inceperea din divizia c. Te-ai facut ca nu vezi asta pentru ca amandoi stim ca nu ai regulamentul acela. Nimeni nu-l are, de aia ai si avut curajul sa faci acea declaratie. Alta minciuna e cea cu Sparta. Echipele din acea vreme trebuiau sa treaca la noul format, adica sa devina echipe muncitoresti. Echipele private nu mai erau primite in campionat. Si cum campionatul era nou, proaspat reactivat, valoarea si puterea financiara faceau diferenta. De aia s-a inscris Carmen direct in divizia a, pentru ca avea jucatori valorosi, nu pentru ca a promovat. La fel si Steaua. Echipa s-a chinuit in divizia a, dar, asa cum ai spus si tu „pe scurt”, era peste ce era in divizia b. Deci merita sa joace in divizia a. Ce ai scris tu mai sus e plin de minciuni, exagerari si contradictii. Dar nu am timp sa ti le arat pe toate. Cei care vor sa vada ce nu e in regula pot sa puna mana pe o carte de istorie. Dar pe una corecta, nu pe propaganda din care s-a inspirat xray.

  7. vasglo

    Foarte bun articolul care demasca una din marile manipulari ale haterilor antistelisti, si anume : „Echipa armatei s-a creat prin desfiintarea Carmenului lui Mociornita”…
    Ironia sortii face ca tocmai Dinamo, echipa celor mai multi hateri care promoveaza aceasta minciuna, sa se afle in situatia de a se fi nascut pe „cadavrele” altora. Iata ce ne zice Wiki: „(DB) A luat fiinţă în mai 1948, când Unirea Tricolor Bucureşti, o echipă din prima divizie, preluată în luna ianuarie a aceluiaşi an de Ministerul Afacerilor Interne, a fuzionat cu echipa Ciocanul Bucureşti din Divizia A[3]. Până la finalul acelui campionat, cele două echipe din prima divizie s-au numit Dinamo A şi Dinamo B. A doua echipă a retrogradat la finalul stagiunii, iar, peste un an, când a reintrat în Divizia A, a fost mutată la Cluj, apoi la Braşov, şi, în final, la Bacău, punând bazele echipei FCM Bacău de astăzi[4]”

    P.S. – Cu aceasta ocazie poate ne lamurim si cum a aparut renumita „Cooperativa”-:)

  8. xray Autor articol

    @Micutul Fabian

    Măi, clonă, te dai „jmekeră”? Tu ai regulamentul acela să demonstrezi contrariul?
    Tu poți lătra ce vrei, lipsit de probe, logică și argumente. De fapt trollezi, că așa ești setat de „frăție”.

    Argumentele mele sunt declarațiile oamenilor vremii, presa vremii și existența a 3 divizii valorice. Logic că regulamentul trimitea o nouă înființată în ultima Divizie, de unde se promova spre A.
    Locul cui să-l ocupe în A sau B?? Trăiești în Absurdistan, Pepino reloaded!

    Uite cum se promova în 1947 din C în B,habarnistule, chiar când FRFA mărea numărul de locuri în B. Prin baraj, hater liber, nu prin ordin de partid!

    „Uzinele Astra participă sezonul următor (1946-1947) în Divizia C, Seria a XII-a, şi chiar dacă se clasează doar pe locul 3, decizia FRFA de a mări numărul de locuri în Divizia B face necesară organizarea unui meci de baraj pe stadionul „Carol al II-lea” (Tineretului de azi) contra ACFR Braşov, locul 6 în serie.

    3 august 1947, primul asalt – era prima tentativă postbelică a Uzinelor Astra de a se califica în Divizia B. Din păcate, derby-ul local urmărit de 1500 de spectatori este pierdut în faţa vechilor adversari feroviari cu 4-0. (sursa: Sportul Popular din 5 august 1947)”
    https://steagulrosu.files.wordpress.com/2015/12/cfrvsuab-baraj1948.jpg

    Sursa: https://lastegaru.net/2015/12/22/astrele-brasovului/

    De ce Uzinele Astra și ACFR Braşova au trebuit să dea baraj pentru B, iar pe AS Armata, FRFA o trimitea direct în locul echipei Sparta??
    Dacă nu era cazul Carmen (divizia A) și cazul Sparta (divizia B), AS Armata mergea în divizia C! FRFA nu mai avea loc de întors!

    Nu am timp să caut acum, dar am un articol nepublicat, scris în 2015 în continuarea acestui articol „AS Armata, istoria nemachiată a primilor pași (I)”
    http://www.fcsteaua.ro/as-armata-istoria-nemachiata-a-primilor-pasi-i/
    Acolo am și documente în acest sens legat de regulament. Îl voi publica în curând.

    Asta nu este o replică pentru tine, ci un info pentru useri.

    PS
    Mănânci rahat și cu echipele „privaților”. În 1947, campioana, ITA Arad, era a unui baron, smartule! Carmen a lui Mociorniță, Ciocanul a evreilor… etc. Aia cu sindicatul era încă spoială propagandistică în 1947.

  9. wu1

    Xray , mereu intorci cuvintele spre interesul tau. Titlul e ironic si rau intentionat unde mai pui ca dezinformarea primeaza, iar steaua va juca in liga 4 nu in liga 5, e limpede.
    Referitor la celalalt „articol” titlul iar nu e corect: continuitatea juridica, de la csa la afc si apoi fc dupa care la fcsb, asa ar fi corect.
    E incredibil ca presupusa steaua nu are voie sa foloseasca numele de steaua , nu stiu cum unii mai pun la indoiala identitatea falsa a fcsb care se da drept steaua…pai daca era steaua continua sa se numeasca steaua nu ?!

    1. xray Autor articol

      @wu1
      Hatere, te informez că eu vreau ca CSA să joace în liga a 4-a, chiar în liga 1 dacă se poate.

      Dezinformator ești tu, cel care susți că va juca 100% în liga a 4-a, de parca tu ai semnat actul de afiliere. :))
      De fapt bați câmpii cu visele tale. Nici măcar nu au început înscrierile!!!.

      Eu am spus liga a 5-a pentru că așa este regulamentar, confirmat și de președintele ASOCIATIEI MUNICIPALE DE FOTBAL BUCURESTI (AMFB).
      Mai ai răbdare 1-2 luni și vei avea răspuns la certitudea afișată acum, fără o bază regulamentară.

      1. wu1

        O echipa care nu are o baza proprie, stadion, si nici academie proprie e clar ca va incepe din ultimul esalon, urmand sa se dezvolte, daca este serioasa, in timp…dar o echipa ca steaua care are academie, stadion, terenuri de antrenament, si tot ce o echipa profesionista are nevoie sa poata face performanta, mi se pare normal ca inscrierea in competitie sa se faca pe baza de evaluare si anumite criterii,care, odata indeplinite pot propulsa echipa intr.un esalon superior..asta a spua ai lacatus prin interviuri

        Lucrurile astea nu se vad doar daca esti rau intentinat…

        1. xray Autor articol

          @ wu1

          După teoria ta, FC Steaua trebuia retrogradată din 2003 că nu avea nimic al ei.:))
          Tu de închiriere ai auzit?

          Cunoscătorule, dreptul de a evolua într-o anumită ligă este numai pe criteriul sportiv, nu poveștile tale!
          Tu confunzi licențierea (legată de condiții materiale și financiare) necesară pentru o liga în care in care ai dreptul sportiv să evoluezi, cu dreptul sportiv de a evolua în aceea ligă.

          Și echipele care sunt în Liga 1 acum, trebuie să se și licențieze (material și financiar) pentru a putea juca unde au dreptul sportiv. Idem este la UEFA.

          Dacă ai de toate (stadion, bază, Academie etc., toate de 5 stele) nu te bagă nici dracul în liga 1, 2, 3 sau 4 dacă tu ai dreptul sportiv să evoluezi în liga a 5-a, să zicem (acolo unde există și liga 5, cum e cazul AFMB).

          PS
          Lăcătuș se pricepe la fotbal. Nu el se ocupă de înscrie. A repetat și el ce i-a spus Talpan. Chiar spune în interviuri: „am înțeles că…”.

  10. vasglo

    Articol excelent care-i trimite in derizoriu pe haterii antistelisti care sustin ca echipa armatei s-a cladit pe “cadavrul” Carmenului lui Mociornita! Stiti care e adevarata ”ironie a sortii”? Nu ASA/CCA/Steaua s-a cladit pe cadavre, ci Dinamo, echipa cu cei mai multi hateri antistelisti, s-a cladit pe “cadavrele” numite Unirea Tricolor si Ciocanul!.. „(Dinamo Bucuresti) A luat fiinţă în mai 1948, când Unirea Tricolor Bucureşti, o echipă din prima divizie, preluată în luna ianuarie a aceluiaşi an de Ministerul Afacerilor Interne, a fuzionat cu echipa Ciocanul Bucureşti din Divizia A[3]. Până la finalul acelui campionat, cele două echipe din prima divizie s-au numit Dinamo A şi Dinamo B. A doua echipă a retrogradat la finalul stagiunii, iar, peste un an, când a reintrat în Divizia A, a fost mutată la Cluj, apoi la Braşov, şi, în final, la Bacău, punând bazele echipei FCM Bacău de astăzi[4]”(wiki)

    P.S.

    – Deci, nu “armata” era prioritatea diriguitorilor comunisti ai vremii, armata aveam din belsug in tara, “armata rosie”! Prioritare erau “Internele” si “Securitatea”-:)
    – Se vede acum si cine sunt inventatorii celebrei “Cooperative”din fotbalul romanesc..

  11. Micutul Fabian

    Xray, nu ma impresionezi cu textul lung, minciunile si jignirile. Dovedesti doar ca nu stapanesti subiectul si ca ai scris articolul din propria ta imaginatie.

    Dovada cea mai buna a faptului ca minti e chiar Steaua, Echipa a fost inscrisa direct in divizia b, nu in c, asa cum zici tu ca ar fi trebuit sa fie. Apoi a fost invitata in a si a mers. Si sportul a fost invitata in a, dar nu a putut participa, din lipsa de bani. Sportul chiar a primit invitatia inaintea Stelei, dar asta eviti sa o spui.

    Iti raspund la intrebarea cu cele 2 echipe care au jucat pentru promovarea in b. Au jucat pentru promovarea in b, deoarece erau inscrise in c. Nu puteau sa treaca din c in b dupa bunul lor plac. Daca se inscriau direct in b, atunci altel stateau treburile.

    Oamenii nu cunosc istoria fotbalului de atunci, iar tu folosesti asta ca sa ii minti. Fotbalul romanesc era in acea vreme in plina reorganizare. In Romania nu se mai jucase fotbal organizat de ani buni si comunistii au cerut ca in campionat sa participe doar echipe muncitoresti. Mociornita a facut o smecherie acolo, incalcand regula asta. El finanta echipa, dar pe hartie echipa era a muncitorilor de la uzinele sale. Cam la fel cum e becali azi, cu fcsb.
    Mociornta, fiind bogatan, a reusit sa atraga vedete la echipa lui. Acele putine vedete care mai erau atunci in Romania. Din acest motiv a fost primit DIRECT IN DIVIZIA A. Carmen nu a castigat niciun campionat, nu a promovat din niciodivizie, nu a jucat niciun baraj. A intrat direct in divizia a, pentru ca regulamentul permitea.

    Logic, ca tot vad ca iti place acest cuvant. Totul s-a facut logic. Pentru ca fotbalul romanesc pleca de la 0. Asa ca era nevoie de niste echipe care sa joace in a, altele pentru b, altele pentru c. Nu puteau toate sa joace in prima divizie. Criteriile de departajare erau valoarea si puterea financiara. Echipele sarace jucau in c, in timp ce cele care isi permiteau sa faca deplasari jucau in a. ERA LOGIC, xray, pentru ca altfel acele echipe nu ar fi facut fata unui campionat intreg. O spun din nou: LOGIC.

    Astept cu nerabdare sa vad regulamentul FRF din acea vreme. Sunt sigur ca xray il va posta si va demonstra ca ceea ce a scris el nu e o minciuna. Pana atunci, ramane o minciuna dovedita. E dovedita de fapte clare, xray. Steaua s-a inscris in a, nu in c, la invitatia FRF. Regulamentul a permis.

  12. wu1

    Mane trebuie sa recuosc ca la intors vorbe nu e nimeni peste tine de pe site.ul asta…esti destept dar rau intentionat si pus pe rastalmacire si dezinformare..ai spus bine, timpul o sa treaca peste vorbele tale, sa vedem cu ce vei ramane ( a nu se intelege ca obsesie fata de persoana ta )…

  13. alexutz2007

    Xray de ce minti? Tu nu stii ca doar Maties are dreptate?
    Fabian eu zic sa te lasi de acest sport ca esti pe langa rau de tot:)).
    O zici de parca a fost invitata la masa. Tu stii ce a patit fostul patron al echipei Carmen?
    Mai nou asa va invata liberalii?

  14. iri

    mie sincer imi place de xray si altii ca el (ca sa nu mai dau si alte nume)
    sustine cu atata tarie fcsb drept continuatoarea pe plan sportiv a echipei armatei steaua, corect? toate bune si frumoase, sa zicem ca are dreptate.
    dar pe urma scuipa pe toata istoria si realizarile echipei de dinainte de preluarea de catre idolul lui suprem.
    pai ce sustineti voi baieti aici? continuatoarea pe plan sportiv:) a unei echipe comuniste formate cu japca si care a functionat ilegal de la infiintare in liga 1?
    intai scuipati pe tot ce a insemnat steaua, si pe urma tot voi va luati cu toti la tranta sa protejati continuatoare asta pe care ati scuipat intai. mi se pare cam ironic, sau poate ca doar mie ?:)
    iauzi, l-au impuscat comunistii pe patronul lui carmen, deci sustineti continuatoarea unor criminali! si cu atata tarie 🙂
    mai bine sa faceti si voi un fcsb curat si mai presus de toate prin liga 5 sau 4 daca aveti bani sa inchiriati cele necesare, sa porniti pe curat, fara puscariasi in conducere, fara blaturi si valize, fara generali burtosi etc…

    1. xray Autor articol

      Măi, irinel! Învață întâi să și înțelegi ce citești, altfel toată viața vei latra în pustiu mâncând rahat!
      Numai un cretinel acefal putea da interpretara ta la cele scrise de mine.

Lasă un răspuns