Echipa Carmen Bucuresti va reintra în fotbalul românesc plecând din liga a 5-a. În acest sezon, clubul exclus din Divizia A în 1947 iși propune să continue traditia întrerupă abuziv de comuniști în urmă cu 70 de ani.
Tot în 1947 s-a înființat echipa de fotbal AS Armata (viitoarea Steaua) care fost trimisă de FRFA (Federația Română de Fotbal Asociație -FRF de azi), „la comandă politică”, direct în divizia A în locul echipei Carmen.
Regulamentul FRFA de la acea vreme stipula că o echipă nou-înființată va începe activitatea sportivă din Divizia C. Pe acel loc rămas vacant, fie se păstra în Divizia A o echipă retrogradată sportiv din A în B, fie promova din B în A următoarea clasată în Divizia B sub linia de promovare. Exact ca în zilele noastre. Dacă, de exemplu, „FCSB” ar fi exclusă acum din Liga 1, niciodată nou-reînființatele CSA Steaua București sau FC Carmen nu ar putea sa ocupe direct locul vacant din Liga 1, decât printr-un abuz și încălcarea ROAF-ului de către FRF.
Au trecut 70 de ani și totul e prescris, însă excluderea abuzivă a echipei Carmen pe criterii politice împutate patronului și apoi introducerea tot abuzivă, împotriva regulamentului, a AS Armata direct în Divizia A, ar fi ușor demontate de instanțele civile și TAS dacă s-ar fi întâmplat în zilele noastre.
După 70 de ani este posibil să avem în liga a 5-a o dispută „istorică” CSA Steaua București – FC Carmen București, echipe pe care destinul le poate aduce față în față ca o ironie a sorții. CSA Steaua București fiind tot o echipă a armatei, iar FC Carmen București tot a unui privat.
Excluderea echipei Carmen și înlocuirea cu AS Armata
Echipa Carmen București a fost inființată în 1937 de un mare întreprinzător român în domeniul încălțămintei și pielăriei, Dumitru Mociornita, născut într-o familie săracă de țărani din Prahova.
Echipa a început din liga a III-a cu numele Mociorniță-Colțea. În 1940, echipa a fost denumită Carmen, de ea ocupându-se Ionel Mociorniță, fiul marelui industriaș, cel care în timpul războiului a întărit-o adunând în lot câțiva dintre cei mai buni fotbaliști din țară. În echipa deținută de Ionel Mociorniță au jucat de-a lungul timpului jucători uriași ca Angelo Niculescu, Nicolae Simatoc, Iuliu Baratky, Bazil Marian sau Valentin Stănescu.
După 1945, în Romania postbelică au venit la putere comunistii. Fotbalul a fost și el naționalizat prin echipe sindicale sau departamentale. Treptat toate echipele capitaliștilor au fost înghițite de stat sau desființate.
După război campionatul de fotbal a reînceput, iar echipa Carmen a fost admisă în Divizia A. Ionel Mociorniță a depus la FRFA Hotărârea Adunării Generale în care se decidea că echipa își schimbe numele în ASFM-Carmen ( Asociația Sportivă a Funcționarilor Mociorniță-Carmen) și se va afilia grupărilor sindicale. Toate acestea pentru a intra în trendul impus de sistemul comunist și a masca faptul că în fond tot capitalistul Mociorniță era singurul finanțator.
Totuși, Ionel Mociorniță nu era dispus să facă jocul comuniștilor și nu-și ascundea ironiile caustice față de politic, evrei și unguri. Ciocanul București, devenită în 1948 Dinamo București, era echipa evreilor. Când vorbea despre meciurile contra Ciocanului si contra echipelor ceferiste, Mociorniță nu se sfia să spună cu martori: “cu una ne răfuim rasial, cu celalalte ne răfuim politic”. Pe de altă parte se știe că în acea perioadă mulți dintre liderii de vârf ai comuniștilor din România erau evrei și unguri (de ex. Ana Pauker, născută Hanna Rabinsohn, evreică de origine). Mociorniță devenise „persona non grata” nu numai prin statutul social.
În sezonul 1946-’47 Carmen a terminat pe locul 2, după ITA Arad (viitoarea UTA), echipa înființată în 18 aprilie 1945 de baronul Francisc von Neumann, patronul Întreprinderii Textile Arad.
La data de 24 august 1947, AS Armata ar fi trebuit să joace primul său meci din fotbal în Divizia B, sezonul 1947-’48. Însă lovitură de teatru! Pe 19 august, Carmen a fost exclusă din fotbal invocându-se motive politice imputabile lui Mociorniță, și în locul ei a fost introdusă imediat AS Armata.
- „Federatia Romana de Fotbal Asociatie a decis excluderea echipei Carmen din cadrele sale si masura aceasta nu surprinde pe niciun adevarat prieten al sportului, care nu ne-ar putea face decat reprosul ca ea ar fi trebuit sa fie mai devreme. Consideram masura luata ca una care duce la lichidarea unui cuib de dusmani ai sportului sub denumirea de grupare sportiva. Masura e cu atat mai necesara acum cand masele largi ale realizarile regimului democratic prin realizarea reformei monetare, cand cu totii suntem martori ai manifestarii maselor largi cu guvernul democratic, in sport noi nu avem voe sa lipsim dela aceasta manifestare.Facandu-ne datoria si eliminand din sport aceasta ramasita reactionare care prin gura conducatorilor Mociornita si Vizante nu se sfiesc sa afirme ca ei nu tin aceasta grupare si pentru ei nu conteaza campionatul national decat in lupta pe care o duc impotriva Cicanului si impotriva echipelor ceferiste, declarand “cu una ne rafuim rasial, cu celalalte ne rafuim politic”
După hotărârea de excludere din fotbal a echipei Carmen București, a avut loc o ședință urgentă specială a Comitetului FRFA care a decis că nou-inființata AS Armata va intra direct în Divizia A, în locul echipei lui Mociorniță, deși în regulamentul FRFA, în vigoare la acea vreme, se stipula clar că o echipă nou-înființată va începe activitatea sportivă în mod obligatoriu din Divizia C.
De ce a dat FRFA o decizie împotriva regulamentului? Scrie limpede mai jos. Pentru a „da o deplină satisfacției armatei„. De fapt pentru că FRFA a îndeplinit un ordin de partid, armata fiind un stâlp al puterii PCR. Armata era o forță colosală în statul român, în acele vremuri și în acel context. Principalii „artizani” din umbră ai acestei decizii controvesate date de FRFA au fost generalul Dumitru Petrescu, fondatorul de facto al clubului AS Armata și lider PCR, și generalul Emil Botnaraș, viitorul ministru al Armatei (noiembrie 1947-’55), lider PCR și unul dintre cei mai importanți oameni politici în vremea lui Gheorghiu-Dej. Nu mai intrăm în alte detalii pentru că nu este în tema acestui articol.
Șirul cronologic al evenimentelor:
- La 10 august 1947, AS Armata primeste aviz negativ de la FRFA la cererea de a fi inscrisă în Divizia A. Păi în locul cui? Însă AS Armata este admisă, tot peste rând, în Divizia B în locul lui Sparta București (Sportul Studențesc), care tocmai a decis să se retragă. Sportul a adoptat numele de Sparta în 1945 , titulatură sub care a activat în divizia B în sezonul 1946-’47. În 1947 clubul studențesc se desființează subit, dar se va reînființa imediat în 1948 (!?). Normal, în locul rămas vacant din Divizia B trebuia admisă următoarea clasată sub locurile de promovare din Divizia C.
- Pe 19 august 1947, Carmen a fost exclusă din fotbal la presiune politică.
- La 22 august 1947 este efectuată operațiunea finală: AS Armata este inscrisă în Divizia A în locul lui Carmen.
- Notă: Pe 24 august 1947, AS Armata ar fi trebuit să joace primul meci în Divizia B.
Cum s-ar zice în Armată, totul „la foc automat”!
Sunt abuzuri comise de comuniști pe care trebuie să ni le asumăm bărbătește, fiind parte din istoria neamului nostru, cu bune și rele. De fapt și după 1990 am fost martori la numeroase abuzuri comise și de capitaliști. Deci omul sfințește locul, nu haina și sistemul. Leprele nu au niciun Dumnezeu, darmite vreun crez social sau politic.
Trebuie să avem în vedere și contextul acelor vremuri într-o țară măcinată de război și nevoi.
Trebuie să înțelegem că ofițerii de la clubul AS Armata NU au vreo implicare în excluderea echipei Carmen și la promovarea directă în Divizia A, ci vârfurile partidului comunist care la acea vreme aveau grade de generali în armată și controlau totul în România:
- Generalul Dumitru Petrescu-Grivița, fondator de facto al clubului AS Armata, lider PCR, membru din 1932. Condamnat la muncă silnică pe viață pentru participare la greva de la Atelierele CFR Grivița din 1933, evadează și fuge în URSS. După formarea Diviziei „Tudor Vladimirescu”, în noiembrie 1943, a fost numit șef al Secției Politice. I s-a acordat direct gradul de maior. A revenit în România în august 1944. După întoarcerea în țară, este ridicat la gradul locotenent-colonel, apoi de general maior și numit inspector general al Armatei pentru educație, cultură și propagandă, funcție din care pune bazele de înființare a AS Armata în 7 iunie 1947. Decretul ministrului MApN, generalul Mihail Lascăr, a fost simplă o formalitate. De altfel gen. Lascăr a fost înlocuit după câteva luni de Emil Botnaraș (5 noiembrie 1947) și trecut pe „linie moartă”.
- Generalul Emil Botnaraș, ministru MApN (1947-1955), membru al PCR din 1940, a devenit membru al Comitetului Central și al Biroului Politic al PCR în 1945. Între 1945-1947 a fost secretar general la președinția Consiliului de Miniștri însărcinat cu supravegherea serviciilor secrete și șeful Serviciului Secret al Armatei. El s-a ocupat de organizarea fraudării alegerilor parlamentare din 1946. După 1946 el a fost eminența cenușie cu decizia politică din spatele acțiunilor lui Dumitru Petrescu-Grivița. La data de 5 noiembrie 1947, după înlăturarea din guvern a reprezentanților grupării Tătărăscu, Bodnăraș a fost numit în funcția de ministru al apărării, fiind avansat la gradul de general-colonel și a fost unul dintre cei mai apropiați tovarăși ai lui Dej. După moartea lui Gheorghiu-Dej (1965), Bodnăraș, unul dintre cei mai influenți membri ai Biroului Politic PCR, a sprijinit alegerea în fruntea partidului a lui Nicolae Ceaușescu.
Renașterea echipei Carmen
Echipa a inceput deja trialurile pentru a-și forma lotul.
“Suntem la inceput si incercam sa promovam cat mai mult numele Carmen. Proiectul a inceput acum 3 saptamani. Vom incerca sa verificam nivelul jucatorilor si, apoi, sa ne inscriem in liga a 5-a. Din informatiile pe care le avem acum, familia Mociornita si-a dat acceptul sa folosim numele echipei. Am acceptat sa vin aici pentru ca este un proiect care va functiona cu siguranta. La nivelul asta trebuie sa ii cream jucatorului o mentalitate de fotbalist de performanta, nu de materialist”, a spus Matei la Sport Total FM.
Cea mai importantă performanță a lui Carmen a fost locul 2 obtinut în sezonul 46-47.
Ascultați interviul integral cu Adrian Matei AICI
X Ray