Viitorul Stelei vine și de sub Tâmpa

de | ianuarie 9, 2016

Screenshot_15Screenshot_16Viitorul Stelei vine de sub Tâmpa. Rareș Enceanu și Vlad Mihalcea sunt doi puști achiziționați de FC Steaua de la FC Brașov. Primul a împlinit 21 de ani pe 5 august 2015. Al doilea, 17 ani pe 28 octombrie .

– Ce e Steaua pentru voi?

  • (Rareș Enceanu): Steaua este a doua mea familie. Sunt mândru că am ajuns să îmbrac tricoul celei mai bune echipe din România. Mi s-a împlinit un vis.
  • (Vlad Mihalcea): Nu cred că există fotbalist în România, care să nu-și dorească să ajungă la Steaua.

– Prima echipă cu care ați ținut? Dar jucătorul preferat?

  • (R.E): Toți cei apropiați știu că am ținut cu Steaua mereu. M-au impresionat performanțele acestui club, istoria acestei echipe, o istorie cum nu are nimeni în România. Nu am prins acea mare echipă din anii ’80 . Dar i-am prins pe Lăcătuș si pe Adrian Ilie. Ei sunt idolii mei!
  • (V.M): Am ținut și o să țin mereu cu FC Brașov, e prima mea iubire din fotbal și așa o să rămână. Mă uit cu admirație la Messi. E greu să ai alt idol.

– Cine v-a dat vestea că FC Steaua este interesată de voi?

  • (R.E): Cei din conducerea Brașovului m-au anunțat. Îmi este greu să descriu sentimentul.
  • (V.M): Tata a fost cel care mi-a spus că mă vrea Steaua! Într-o zi a intrat grăbit în casă. Mi-a spus că mă așteaptă domnul Rădoi în cantonament la Săcele să vorbim. Știam că Steaua mă monitoriza de ceva timp, dar nu credeam că totul va fi atât de repede.

– Ce știți despre istoria Stelei?

  • (R.E): Primul lucru care îți vine în minte este Cupa Campionilor Europeni câștigată la Sevilla. Steaua este singura echipă din România care a câștigat un trofeu european, iar pe plan intern a bătut toate recordurile.
  • (V.M): În România, când vine vorba de fotbal, toată lumea vorbește în primul rând de Steaua. Există Steaua și restul.

– Modelele voastre dintre foștii mari fotbaliști ai Stelei?

  • (R.E): La Steaua înveți în fiecare zi lucruri noi. Împarți vestiarul cu jucători foarte buni, cu jucători care au o mare experiență. Sunt jucători de la care învăț multe lucruri bune.
  • (V.M): Marius Lăcătuș! Tata mi-a povestit mereu despre el. Mi-a spus că și el a plecat din Brașov, că a strâns performanțe incredibile și mi-a povestit de modul în care a executat acel penalty din finala cu Barcelona.

– Primul jucător de la FC Steaua cu care ați vorbit când ați intrat în vestiar?

  • (R.E): Eram emoționat atunci când am intrat în vestiar. Mi-a fost însă mai ușor după ce am dat cu ochii de Alex (n.a. Chipciu), cu care mă știam de la Brașov.
  • (V.M): Cu Rareș Enceanu! Suntem prieteni de când eram copii, de la Brașov. M-a ajutat mult să știu că am deja un prieten aici, la Steaua. Oricum, toți jucătorii pe care i-am găsit sunt niște oameni deosebiți, care m-au întâmpinat foarte bine.

– Care a fost cel mai greu moment al carierei?

  • (R.E): (Oftează adânc) Nici nu vreau să îmi amintesc. Abia debutasem la Brașov și m-am accidentat destul de grav. Am stat pe margine aproape 4-5 luni.
  • (V.M): Atunci când am pierdut calificarea la C.E. de juniori, în Turneul de Elită din Anglia.

– Dar cel mai frumos moment?

  • (R.E): E ușor: momentul debutului la Steaua!
  • (V.M): Până să ajung la Steaua, pe primul loc era calificarea la Turneul de Elită din Andorra, cu Naționala de juniori. Vă dați seama că momentul debutului la Steaua a însemnat enorm pentru mine! A fost în Supercupă.

– Care a fost cel mai dificil adversar pe l-ați întâlnit?

  • (R.E): Nu pot da neapărat un nume de jucător. M-am simțit ciudat să joc împotriva Brașovului. A fost straniu să îi am ca adversari pe foștii colegi.
  • (V.M): Să nu râdeți de mine, dar nu voi spune aici numele unui jucător din Liga 1. Cele mai multe probleme le-am întâmpinat cu un francez, nu-i mai știu numele, când am jucat cu Naționala de juniori la Paris.

– Ați lăsat Brașovul pentru București. V-ați acomodat?

  • (R.E): M-am acomodat. E un oraș impresionant. A fost o oarecare teamă pentru că sunt multe tentații, dar eu sunt preocupat doar de fotbal. Nu-mi place aglomerația din Bucuresti. Mi-e dor de Brașov, care este cel mai frumos oraș din România.
  • (V.M): Dacă te acomodezi cu traficul, nu mai ai nicio problemă în București. În rest, standardul de viață este același ca în Brașov.

– Ce faceți în timpul liber?

  • (R.E): Chiar dacă încă nu sunt căsătorit, pot spune că îmi place mult atmosfera de acasă. Îmi petrec timpul alături de prietena mea. Iar dacă vreți să vă spun una dintre pasiuni, aceea este Playstation.
  • (V.M): Ies cu prietenii, plimbări, chestii de adolescenți. Însă, cât sunt în casă, omor Playstationul, sunt dependent de FIFA.

– Unde vă vedeți peste cinci ani?

  • (R.E): Încă nu mă pot gândi atât de departe. Încerc în fiecare zi să fiu tot mai bun, să acumulez din toate punctele de vedere. Știu că mai am mult de muncit și că viața de fotbalist este scurtă.
  • (V.M): În primul “11” al Stelei , câștigând trofeu după trofeu.

Înterviu realizat de Marian Olaianos și Octavian Țopa, în toamna 2015, pentru Revista LPF

Nota Redacției

Vlad Mihalcea este unul dintre numele supriză la Steaua din acest de sezon, după ce Robert Vâlceanu a întrat într-un con de umbră al exprimării talentului, deși a avut șanse suficiente să-l etaleze și să gireze cu el încrederea în viitor. Considerat unul dintre cei mai talentati puști ai României de la naționala U17, Mihalcea a fost remarcat de Massimo Pedrazzini în vara anului 2014 la turneul Talent Cup, competitie organizata de Academia Hagi.

După un an, juniorul de sub Tâmpa a fost adus în cantonamentul de vară al Stelei, unde a fost testat de staff-ul lui Mirel Rădoi și apoi a semnat un contract “de junior” cu campioana României. Conform regulamentul FIFA, un jucător minor nu are voie sa semneze pe mai mult de trei ani, iar un fotbalist major nu are voie să semneze contracte mai mari de cinci ani. Transferul s-a facut prin intermediul impresarului Sorin Paraschiv, fostul căpitan roș-albastru.

De cum a ajuns la Steaua, tânărul  de 16 ani s-a făcut repede remarcat. Vlad Mihalcea a debutat la Steaua chiar în primul amical al verii. A jucat dezinvolt toată repriza a doua cu ASF Zărnești, meci câștigat de „roș-albaștrii” cu 8-0, și a dat o pasă de gol lui Țucudean. La prima victorie din cantonamentul din Austria, Vlad Mihalcea  a avut o contribuție esențială la succesul Stelei, scor 2-1, împotriva formației ruse Rubin Kazan. Introdus în partea secundă a amicalului, a pătruns curajos în careul advers și i-a pus mingea pe tavă lui Gabi Iancu pentru golul decisiv, marcat în minutul 78.

https://youtu.be/mzAjSyKadtI

Vlad Mihalcea este primul și singurul fotbalist român cu o clauză de reziliere uriașă! Promovat de Mirel Rădoi în lotul mare, Mihalcea a avut câteva evoluții în meciuri oficiale care au încântat și Steaua a decis imediat să-i ofere și un contract de profesionist pe 5 ani.

”S-a întâmplat în vară, după meciul cu CFR Cluj (n.r. – scor 1-1). Gigi Becali ne-a chemat, pe mine și pe Mihalcea, la discuții. Finanțatorul i-a oferit atunci un contract valabil cinci ani de zile, dar care va intra în vigoare după ce va termina junioratul”, a spus Sorin Paraschiv, agentul jucătorului.

  • Faza cu Mihalcea din meciul cu Steaua-CFR Cluj 1-1

Mihalcea va împlini 18 ani pe 28 octombrie 2016, astfel că el va fi jucătorul Stelei cel puțin până în 2021. Sorin Paraschiv a spus că în noul contract a fost stipulată și o clauză-record de reziliere, în valoare de 50 de milioane de euro.

”Da, este adevărat, dar această clauză este, dacă vreți, ca o marjă de siguranță pentru club, dar și ca un mesaj de încredere pentru jucător. Evident că este o sumă care va fi greu de plătit”, a mai spus Paraschiv. Clauza lui Mihalcea este una record pentru fotbalul românesc, dar nu reprezintă o premieră pentru jucătorii de la Steaua. În trecut, Andrei Cristea și Vali Badea au avut clauze de reziliere în valoare de 20 de milioane de euro, dar niciunul nu a plecat pe acești bani. Badea a plecat chiar liber de contract.

Vlad Mihalcea a intrat direct în istoria Stelei! Steaua a terminat la egalitate cu Partizan în prima manşă a turului 3 preliminar UCL, dar meciul rămâne în istoria “roş-albaştrilor” datorită debutului lui Vlad Mihalcea, cel care a devenit cel mai tânăr jucător cu minute în cupele europene pentru Steaua. Puştiul a debutat la 16 ani, 9 luni şi o zi!  Acesta l-a devansat pe Răzvan Ochiroşii, cel care a fost introdus pe teren de către Cosmin Olăroiu pe 2 august 2006, în partida Steaua-Gorica, la doar 17 ani, 2 luni şi 20 zile.

Ilie Dumitrescu îi prevede un viitor strălucit lui Vlad Mihalcea, tânărul mijlocaş al Stelei: “Pentru mine, Mihalcea este un jucător de mare perspectivă şi cu siguranţă va face performanţă la Steaua. Eu l-aş folosi mai mult, i-aş da mai multe minute. Să nu se confunde lucrurile. Adică intră Mihalcea şi trebuie să decidă el jocul. Are nevoie de tonus de competiţie, de minute, de încredere şi, la un moment dat, chiar o să decidă peste foarte mulţi jucători de la Steaua care sunt acum în echipa naţională. Acest copil are nevoie de susţinere, pentru că altfel nu poate să crească. Calitate nativă are peste tot ce există de la mijloc în sus la Steaua”, a spus fostul copil minune din Ghencea.

Reghecampf l-a reținut pe Vlad în lotul Stelei care va pleca în cantonament.  Astfel, ieri, la reunire s-au prezentat “veteranii” Chipciu, Adi Popa si Rapa, însă aceștia au fost în inferioritate, grupul “tinerilor” fiind mai numeros. Între aceștia s-a aflat și Vlad Mihalcea. Ca o pată de culoare, juniorul minune și-a amuzat colegii cu un hanorac pe care stătea scris “periculos” și un mesaj “Bagabonții se grăbesc mereu” scris pe pieptul juniorului de 17 an.

Le urăm mult succes în tricoul Stelei!

xray

Lasă un răspuns