Meciul din etapa a 22-a, sezonul regulat al Ligii 1, Viitorul – Steaua, se va desfăşura luni, 14 decembrie, pe stadionul din Ovidiu. De asemenea, partida din sfertul de finală al Cupei României dintre cele două formații va avea loc joi, 17 decembrie, pe aceeași arenă.
Laurenţiu Reghecampf a debutat cu victorie în al doilea mandat pe banca Stelei, dar are motive de îngrijorare înaintea următorului meci: campioana întâlneşte Viitorul lui Hagi, echipa cu care tehnicianul nu are amintiri plăcute.
Steaua a suferit o singură înfrângere în faţa Viitorului în cele 7 întâlniri anterioare, dintre care Steaua şi le-a adjudecat pe restul de 6. Reghecampf era la comandă în sezonul 2012-2013, atunci când echipa lui Hagi s-a impus cu un categoric 5-2, la cel mai sever eşec acasă în Liga 1 din ultimii 19 ani.
Partida a ridicat suspiciuni de „meci cedat”, la acel moment. “Băi Gică, dacă chiar vrei să joci în Liga 1, bate şi tu copiii ăia!“. Așa a sunat o declarație publică a lui Becali cu câteva zile înaintea meciului cu Viitorul, făcând referire la faptul că Reghe îşi va odihni titularii, cei care au avut un sezon foarte încărcat și fructuos, ajungând până în optimi de Europa League și în finala Cupei României.
De fapt, Becali știa că Reghecampf își va trimite titularii în vacanță mai devreme, Steaua fiind deja campioana cu 5 etape inainte de final, și garnitura roș-albaștrilor va fi una cu „rezerve”. Imediat după deby-ul cu Dinamo din etapa 31, în care Steaua a învins cu 2-0 și era campioană încă din etapa 29, Reghe a dat liber jucătorilor de bază pentru etapele 32 (meci cu Viitorul) și 33(meci cu Drobeta Turnu Severin 1-1). Titularii aveau să revină în ultima etapă, a 34-a, la meciul cu FC Brașov de pe Național Arena, pentru a primi laurii de campioni.
La partida cu Viitorul, Steaua se prezenta cu o echipă care încludea și jucătorii mai puțin utilizați în acel sezon. Jucau Mihai Costea, Gabi Iancu, Cojocaru, Râpă, iar pe banca de rezerve erau Valeriu Lupu, Ionuț Năstăsie, Iulian Roșu… De aici și concluzia pripită a unora că primii 11 au fost aleși intenționat sub nivelul a ceea ce numeau ei „echipa secundă” a Stelei. Adepții „batului” și-au susținut teoria afirmând că echipa „subțire” e un indiciu clar că Reghecampf a fost implicat în aranjarea meciului. Însă dacă privim atent și la rece echipa care a evoluat atunci, vedem că nu este sub „a doua” în nici un caz. Gâlcă și Rădoi au avut în teren formule de echipe mult mai slabe valoric decât cea trimisă în 2013 de Reghe împotriva Viitorului, etapa a 32-a.
Steaua lui Reghe: Cojocaru – Râpă (Popa ’46), Gardoş, Bratu (Georgievski ’40), Pârvulescu – Iancu, Prepeliţă, Filip, M. Costea (Rusescu ’46) – Rocha, Nikolici.
Viitorul: Vâtcă – Bălaşa, Larie, Puţanu, Toşca – Nikolov (Cl. Herea ’75), Lazăr – Chiţu, Dică (Onicaş ’55), Cârstocea (Cristocea ’67) – Rusu.
În fine, Viitorul a câștigat cu un uluitor 5-2 într-un meci în care Doru Bratu a greșit grav la vreo trei goluri, motiv pentru care a și fost scos prin minutul 40.
Erorile în lanț ale lui Bratu, Râpă și Gardoș le-au permis celor de la Viitorul să marcheze la foc automat, dar și datorită unor execuții de excepție ale elevilor lui Hagi. Campioana s-a trezit condusă după nici zece minute. Chițu a înțepat balonul la colțul lung al porții apărate de Cojocaru(‘9).
Au urmat 3 goluri în 3 minute! Doi foști steliști au contribuit la dublarea avantajului: Vlad Rusu a scos un penalty, iar Nicolae Dică a făcut 2-0 pentru Viitorul (’35). După un minut Steaua a marcat tot din 11 metri. Puțanu a făcut un henț în careu, iar Nikolic a trimis la vinclu(’36). Chițu a refăcut însă diferența la faza imediat următoare, atunci când a reușit dubla după o cursă pe partea dreapta și-o bombă incredibilă în diagonală (’37). Până la pauză a mai marcat și Larie de lângă Gardoș(’42), iar Viitorul a intrat cu 4-1 la cabine chiar pe Ghencea.
Reghecampf l-a schimbat încă din prima repriză pe gafeurul fundaș Bratu (cu Georgijevski), care a greșit la trei goluri ale oaspetilor, iar la pauza i-a introdus pe Adrian Popa și Raul Rusescu pentru a întoarce scorul. În repriza a doua, Adi Rocha a înscris al 9-lea său gol(’58) pentru Steaua în acel sezon, dar tot puștii lui Hagi au fost însă cei care au închis tabela. Muntenegreanul Nikolov a marcat și el spectaculos(’64) ultimul gol al partidei. În prelungiri, Vlad Rusu a ratat al treilea penalty al partidei și Steaua – Viitorul s-a terminat cu un incredibil 2-5 în Ghencea!
- VIDEO CU REZUMATUL MECIULUI
O parte din suporterii stelisti au părăsit stadionul la pauză, nemultumiți de rezultat. Fanii stelisti au scandat „Gică Hagi, te iubim, dar blatul nu-l suferim”. S-a speculat că acest rezultat a fost „aranjat” pentru a salva Viitorul de la retrogradare. După meciul cu Steaua, în penultima etapă, Viitorul a bătut-o și pe Dinamo 3-2 chiar în Groapă. Dacă Viitorul pierdea cu câinii, poposea direct în Liga a 2-a!
La finalul partidei, Gigi Becali a abordat un discurs confuz între fanfaron și samaritean, interpretabil în fel și chip. Deși a negat cu toată puterea varianta unui meci aranjat, Becali a afirmat că poate steliștii n-au jucat la turție maximă, fiind deja campioni, și că poate nu au pus zel în acest meci, dar nu s-a aratat deranjat de asta, deși Steaua fusese umilită cu 5-2. Asta a pus gaz pe foc.
„Da, păi sunt fericit. Nu? Hai să vă spun un lucru. Eu nu fac aranjamente, ăsta nu a fost niciun aranjament, niciun blat. Dar eu am voie să mă bucur pentru nașul meu. Așa am simțit! Care e problema, nu mai am voie să-mi exprim sentimentele? Echipa campioană, lejer, relaxat, probabil a văzut și galeria care striga ‘Gică Hagi! Gică Hagi!’
N-au jucat nici ei la turație maximă (n.r. rezervele Stelei). Campioni sunt. Le era și lor jenă de Dică, au fost niște chestii de omenie. Iancu venea de la ei…Dar nu blaturi! Nu poate să mă oprească nimeni să mă bucur pentru nașul meu. Mi-a fost frică să nu egalăm la 1-4. Doru Bratu e cel mai bun băiat!”, a declarat Becali la final.
- Declarația lui Becali
Întrebat ce are de comentat la declarația lui Becali, că jucătorii au tratat cu ușurință jocul, că a fost o „omenie”, Reghecampf a reacționat nervos la flash interviu:
„Sincer, nu-mi arde de glume și de râs pentru că prestația anumitor jucători în această seară a fost dezastruoasă, iar acest lucru ne dă de gândit pentru viitor. Sunt convins că oamenii din club se vor gândi ce trebuie pentru Steaua. Îmi cer scuze față de suporteri, îmi pare rău pentru oamenii care au venit la stadion, pentru greșelile lui Iancu, Gardoș și Bratu. Dar, din vara, va continua altcineva activitatea aici, pentru ca eu nu fac astfel de lucruri murdare la Steaua. Eu vreau să imi fac treaba cu capul sus. Eu am altă mentalitate. Eu vreau să merg in Champions League, să câștig meciuri.”
La conferinţa de presă ce a urmat meciului, Laurenţiu Reghecampf şi-a îmblânzit tonul, după ce a realizat că de fapt înainte intrase in jocul presei pe ruperi din context:
„Jucătorii care au greşit îşi vor căuta alte echipe. E păcat pentru ei, că sunt tineri şi nu-şi fac meseria aşa cum trebuie. I-am atenţionat toată săptămâna că n-o să iert aşa ceva! Şi totuşi s-a întâmplat. Au fost greşeli personale, goluri primite uşor, dar nu bănuiesc pe nimeni, am încredere în jucători.
Colaborarea mea cu patronul nu are de-a face cu ce face el – că se bucură că a bătut Viitorul. Nici nu cred că s-a bucurat. Am zis că din vară voi pleca, dar am spus că ne trebuie jucători. Luni mă voi întâlni cu Gigi, trebuie să vorbim. După un asemenea meci trebuie luate măsuri, nu se poate trece uşor peste aşa ceva”, a conchis antrenorul Stelei. Adică, cei care au greșit și au jucat prost trebuie pedepsiți.
Așadar, ce s-a întâmplat la Steaua – Viitorul 2-5? Umilință sau „omenie”?
- Nu a fost vorba despre un ”blat” de pe urma căruia să se câștige la pariuri sau să se cedeze deliberat ori contra cost. Un blat nu se face la 2-5, ci la diferențe care să nu bată la ochi. Viitorul avea nevoie de 3 puncte, nu să umilească în Ghencea cu 5-2 pe Steaua, campioana „matematică” a României.
- În fotbal se pot aranja multe, dar nu și goluri împarabile în vinclu cu șuturi din afara careului sau bară-gol pe colțul lung. Steaua a pierdut prin greșelile personale ale lui Bratu și Gardoș, însă dublate de execuțiile de excepție ale celor de la Viitorul. Le-a intrat aproape tot, imparabil și spectaculos.
- Tratarea partidei „de sus”, chipurile suntem campioni, a costat-o pe Steaua umilința la care nu cred că a suferit cineva, doar i-a revoltat pe unii prin suspiciune. A rămas un eșec în statistică și o bănuială de „omenie”.
- Paradoxal, singura „omenie” mi s-a părut că a fost în prelungiri(’90+2), când ex-stelistul Vlad Rusu a „pasat” în brațele lui Cojocaru lovitura de la 11 m limitând scorul la 2-5.
- Reghecampf a făcut o echipă normală în urma unor discuții cu Becali de genul: ”Tată, suntem campioni. Hai să vedem pe cine mai păstrăm în lot dintre rezerve. Îi plătesc degeaba? Hai să îi văd la lucru și pe ăștia acum, înainte de final, să vedem cui îi dăm drumul din vară”.
- Steaua nu era singura echipă din Europa care atunci când își atinge obiectivul dă șanse și jucătorilor de pe banca de rezervă. Se practică până și în Champions League. Deci slăbirea primului ”11”, față de titulari, nu a fost pro Viitorul, ci măsură adminitrativ-sportivă a clubului față de jucătorii care au dus greul sezonului și de lotul avut la dispoziție.
- Reacția lui Reghecampf a fost naturală la acuzele presei, alimentate și de acea declarație a lui Becali. Hăhăiala patronului la umilința cu 5-2 nu era un exemplu bun pentru jucători. Practic, în prostia lui, Becali a cauționat greșelile unor fotbaliștil, ori așa ceva era de neacceptat pentru Reghe. Amenințarea cu demisia și apoi revenirea, a fost o atitudine mai puțin inspirată pentru că prin asta Reghecampf a accentuat suspiciunea, deși el nu a avut nici cea mai mică implicare.
- Becali a alimentat scandalul mediatic prin declarațiile iresponsabile făcute înainte și după meci. De fapt a făcut-o dintr-o îngâmfare stupidă, lăsând ostentativ să se înțeleagă că Hagi ar fi la mâna lui, iar el nu se va supăra dacă Steaua pierde. Însă prin declarațiile lui confuze i-a făcut rău și lui Hagi și Stelei.
- Hagi nu a intrat niciodată într-o discuție despre așa ceva, orgoliul lui l-ar fi trimis în liga a doua mai repede decât să îl lase să câștige un meci în birourile lui Becali.
- Gică Hagi a răbufnit, intr-o emisiune televizată, ca urmare a suspiciunilor de blat vehiculate de presă imediat după meci. „Va rog frumos, terminati cu circul asta! Ce-i in casa la Steaua, nu-i la mine! Dar va rog frumos, chiar asa, nu se poate! Ganditi-va la copiii astia care au muncit, care au alergat. Si a venit un meci, dar copiii astia au alergat! Au stat in teren si au muncit. Pe cine a bagat Steaua, de ce a bagat, e problema Stelei! Dar nu luati din meritele copiilor astia! Nu faceti un circ! Ne-am pregatit pentru meciul asta, n-am vrut sa intru in toate scenaritele care sunt! S-a spus toata saptamana ca Steaua o sa bage numai copii. Na ca au bagat jucatori din Champions League. E problema lor de ce n-au dat randament!”, a spus Hagi la Digi Sport.
Acest 2-5 a fost cel mai sever eşec înregistrat de Steaua, în Liga 1, în meciurile de pe teren propriu, în ultimii 19 ani. Pe 17 august 1996, FCM Bacău se impunea pe Ghencea, cu un surprinzător 5-1. Antrenori erau atunci Dumitru Dumitriu şi Mihai Stoichiţă.
- Echipa Stelei din meciul cu Bacău: Gherasim – Filipescu, Csik, Bucur, Prodan, Nagy(Ciocoiu)- Militaru, Denis Şerban, Adrian Ilie- Lăcătuş, Călin (Sabin Ilie).
Repet, în 2013, la ora meciului dintre Steaua şi Viitorul, roș-albaștrii erau deja campioni, în timp ce Viitorul avea nevoie de puncte pentru evitarea retrogradării. În etapa următoare, Viitorul a învins și pe Dinamo (3-2) în Groapă, realizând a doua mare surpriză. Cu acele 3 puncte luate în fieful câinilor Viitorul s-a salvat, terminând la 3 puncte de locul retrogradabil. După meci, suporterii dinamoști i-au umplut frigiderul lui Negoiță acuzându-l de blat cu „regele”. Adică, pe același scenariu ca unii roș-albștri lui Becali.
În acest sezon, 2015-2016, mânjii lui Hagi le-a administrat câinilor în efectiv complet, tot în Groapă, 5-1!!
Meciul de luni, 14 decembrie 2015, este de „1 x 2”. Steaua e tot fără titularii de atunci și fără câțiva dintre cei de acum. Viitorul are puștii de atunci ajunși acum vedete în Liga 1, într-un lot bine închegat și echilibrat între valoare, experiență și exuberanță. De fapt, elevii lui Hagi par noua „gașcă nebună” a Ligii 1.
XRay
Batem fara emotii. Viitorul se afla sus datorita conjucturii si a arbitrajului. In fond, „Regele” e un antrenor limitat si datoriile istorice trebuie platite cumva, nu?
Și partidele ăstea două tot cu arbitri vor fi. 🙂
Să sperăm că de data asta vor fi și corecți.
Ce frumos ar fi fost (si ar fi) pentru Hagi de ar fi vazut doar de al sau club de cand l-a infiintat si nu s-ar fi uitat si prin stanga sau dreapta sa mai ciuguleasca cu sau fara voia unora si a altora… U
rmatoarele meciuri nu sunt demne de vazut, sunt de urmarit si bune de analizat; pentru ca, de lucrurile care nu sunt sincere, nu te poti bucura, pentru ele exista mastercard.