Tributul suprem plătit fotbalului. Tragedia nu are culori

de | mai 7, 2016
Întâi a apărut omul pe Pământ, apoi sportul cu rivalitățile lui!

Tragedia de vineri seară, de pe Stadionul Dinamo, când Patrick Ekeng a decedat, a îndoliat lumea fotbalului de la noi, dar și din întreaga lume. Moartea lui Patrick Ekeng cutremură România şi aminteşte de cazurile Hîldan, Klein sau Vrăbioru, jucătorii decedaţi pe teren în istoria fotbalului românesc.

În fața tragediei dispar și rivalitățile, uneori trecute dincolo de granița normalului, și se estompează diferențele între sigle și culori. FC Steaua a dat imediat un comunicat prin care iși exprima regretul și profunda tristețe pentru trecerea în neființă a jucătorului celor de la Dinamo și își manifesta în mod public sprijinul moral pentru familia lui Patrick, precum și pentru colegii și antrenorii acestuia, care au fost martorii acestui eveniment socant.

Video|Astăzi întreaga echipă Steaua a fost pe stadionul Dinamo pentru a aduce un ultim omagiu. (după min 0:30)

Steaua a ajuns pe Ștefan cel mare

Posted by PRO SPORT on 7 Mai 2016

 

Moartea este prin ea însăși o tragedie, indiferent de circumstanțe, dar nimic nu poate fi mai șocant, cu un impact devastator, decât a trăi tragedia în direct la un eveniment destinat bucuriei care se frânge brusc cu o viață stinsă, ca într-un spectacol când actorul cade secerat pe șcenă în timp ce își spune replica. Sunt profund mișcat, fiind martor ocular la tragedie, prin intermediul televizorului, după ce în a doua zi de Paște am trăit altă tragedie. Un tânăr amic, care plesnea de sănătate, a căzut răpus “din senin” de acest ucigaș în serie “stopul cardio-respirator”.

Andrei Sava scrie pe blogul său: “Am urmărit meciul Dinamo-Viitorul printre picături, oricum nu mai putea influența clasamentul. Ca să vină acel moment în care Ekeng s-a prăbușit pe teren. Mai văzusem astfel de momente, dar acum totul s-a terminat cu o tragedie. Bietul băiat s-a prăpădit. Ce s-o fi întâmplat? Nu apucase să joace decât șapte minute. Doamne, și abia împlinise 26 de ani pe 26 martie. Își serba ziua în aceeași zi cu băiatul meu…

Și nu putem să nu ne gândim la o moarte asemănătoare. Cea a lui Cătălin Hâldan, și el dinamovist, și el prăbușit pe teren, și el plecat prea repede din această lume… Vor urma discuții nesfârșite, se vor invoca tot felul de motive, se vor aduce acuzații – absolut grețoasă emisiunea de la Digi de după meci, în care a ”excelat” Geambașu cu mutra lui de cioclu – dar tot ce rămâne e faptul că viața unui băiat s-a terminat brutal, la abia 26 de ani. Să ne rămână în amintire prin splendidul gol cu care a contribuit la eliminarea Stelei din Cupă. Și-s numai două săptămâni de atunci… Dumnezeu să-l odihnească!”

Alex Chipciu este și el siderat de această nouă tragedie întâmplată pe un teren de fotbal. “Nu am cuvinte. Toată noaptea m-am gândit numai la asta. Odihnește-te în pace, Patrick Ekeng!”, a postat Alex pe pagina sa de facebook.

L-am ales pe Chipciu pentru că azi a avut o declarație emoționantă, lipsită de orice urmă de complezență, deși era vorba despre un jucător al eternei rivale Dinamo. Mai mult, pune și problema corect în fața valului de acuzatori de serviciu care folosesc acest tragic eveniment în a stârni furtună în pahare cu apă pentru rating. Prezent la conferința de presă de azi, care prefața meciul de duminică de la Târgu Mureș, șeptarul a spus că nu se mai poate gândi la fotbal după o asemenea tragedie și a cerut public amânarea ultimei etape din play-off.

”Aș vrea ca această etapă să nu se mai joace. N-aș mai putea juca fotbal în acest weekend. Și cred că și colegii mei la fel. Sunt prea marcat! Nu aș mai avea forța să intru pe teren. În astfel de momente, nu te poți gândi la fotbal.

Cred că ar fi fost mai bine să nu se dea acele imagini. Am mai auzit de astfel de evenimente, dar acum am văzut și imaginile, care m-au marcat. Nu știu cât de repede se va trece peste această tragedie.

Eu aș vrea ca meciul cu ASA să nu se mai joace deloc. Nu mai contează nici pentru noi, nici pentru ei. Din punct de vedere al concentrării, al agresivității, nu mai pot juca prea repede”, a spus Chipciu la conferința de presă de sâmbătă dimineață.

”Șeptarul” Stelei nu crede că este cazul ca în astfel de momente să se caute vinovați.

”Nu știu care a fost cauza morții, dar ne-am speriat foarte tare, atât eu, cât și soția mea, suntem devastați. Nu cred că trebuie să ne legăm de aceste detalii. Se poate întâmpla și pentru om depe stradă. Chiar ne gândeam că dacă noi am juca în Ghencea, am ajunge la spital greu, probabil în vreo 20 de minute.

La Dinamo, spitalul era la două minute distanță. Astfel de tragedii sunt foarte greu de prevăzut. Cred că într-un singur caz, Muamba, omul și-a revenit, în rest, nu! Nu mai contează nicio rivalitate, nimic. Colegii lui, care au văzut acele momente live, sunt terminați, a mai spus jucătorul roș-albaștrilor.

Întrebat în legătură cu aniversarea celor 30 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni, Chipciu a replicat: ”Nu se va mai sărbători nimic. Este o zi prea tristă pentru noi toți!”.

  • Declarația completă a lui Chipciu

Notă: Cum era de așteptat, FRF și LPF au suspendat toate activitățile sportive patronate de ele, care urmau să se desfășoare în acest weekend.  Meciurile din Liga 1 au fost reprogramate astfel:

  • Luni, 9 mai: Voluntari – CSMS Iaşi, 18:00 (play-out) / Pandurii – Astra, 20:30 (play-off)
  • Marţi, 10 mai: Chiajna – Botoşani, 18:00 (play-out) / ASA Tg. Mureş – Steaua, 20:30 (play-off)
  • Miercuri, 11 mai: ACS Poli Timişoara – CS U Craiova, 20:30 (play-out)

Dumnezeu să te odihnească în pace, Patrick Ekeng!

 

XRay

6 comentarii la „Tributul suprem plătit fotbalului. Tragedia nu are culori

  1. redbabyseal

    Extrem de trist
    Condoleante familiei si prietenilor

    am plans…
    in asemenea zile, nu suntem “stelisti” si “dinamovisti” – suntem toti, iubitori de fotbal, iubitori de viata, intristati si marcati de tragedie

    RIP, Patirck Ekeng!

  2. xray Autor articol

    Statistica tragediilor: Conform datelor oficiale centralizate de FIFA, Ekeng este cel de-al 126-lea jucator care moare pe terenul de fotbal.

    Fotbalul romanesc a fost si el zguduit de astfel de evenimente, iar pe lista jucatorilor care au incetat din viata se afla Stefan Vrabioru, Catalin Hildan, Cristian Neamtu (a fost lovit in cap in timpul unui antrenament), Mihai Baicu, Alexandru Iatan, Andrei Pricop, Andrei Mutulescu si Chinoso Ihelwere Henry.

    Fotbalisti romani care au murit pe teren

    24 iulie 1999 – in minutul 68 al meciului Rapid – Astra, fotbalistul Stefan Vrabioru (23 de ani), care intrase de 13 minute in joc, s-a prabusit pe gazon, el murind apoi in drum spre spital. La autopsie, lui Vrabioru i s-a gasit o hemoragie interna, iar Institutul Medico-Legal a stabilit ca acesta a murit doarece era suferind de inima.

    5 octombrie 2000 – la Oltenita, jucatorul dinamovist Catalin Hildan a suferit un accident vascular cerebral in urma caruia a decedat, in timpul meciului amical de fotbal S.N. Oltenita – Dinamo Bucuresti.

    20 februarie 2002 – portarul echipei Universitatea Craiova, Cristian Neamtu, a decedat din cauza unei lovituri involutare primite de la coechipierul sau Marius Suleap, in timpul unui antrenament efectuat in cantonamentul din Cipru. Neamtu s-a aflat de o saptamana in coma profunda la spitalul din Nicosia.

    6 iulie 2009 – fostul atacant Mihai Baicu a decedat la 6 iulie 2009, la varsta de 33 de ani, in urma unui stop cardiac suferit dupa ce a jucat o partida de fotbal pe un teren sintetic din apropierea Stadionului Steaua.

    2 septembrie 2009 – portarul Alexandru Iatan, in varsta de 19 ani, a decedat in timpul unui antrenament cu echipa Dunarea Giurgiu, la care fusese imprumutat de la Astra Ploiesti. Cauzele decesului au fost stop cardiorespirator, cu edem pulmonar.

    10 mai 2010 – Andrei Pricop, jucator al formatiei vasluiene Magic Deleni, a intrat in stop cardio-respirator pe terenul de fotbal la o partida din campionatul judetean si a murit la Spitalul “Sfantul Spiridon” din Iasi, la varsta de 24 de ani.

    11 aprilie 2011 – Andrei Mutulescu (23 de ani), care evolua la echipa bucuresteana Juventus Colentina, in liga secunda, a murit in timpul unei partide cu prietenii, desfasurate pe un teren de agrement din Capitala.

    Cazuri de deces pe teren in fotbalul mondial

    10 septembrie 1990: David Longhurst (25 de ani), jucator al echipei engleze York City, a murit in timpul unui meci, dupa ce a suferit un stop cardiac;

    30 noiembrie 1997: Shamo Quaye, jucator al echipei suedeze Umea si component al nationalei Ghanei medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona, a decedat la Accra dupa ce a fost lovit in fata de o minge;

    16 iulie 2001: Nigerianul Charles Ocheaga Esheku, de la echipa indiana Bengal Mumbai, a murit dupa ce i s-a facut rau la un meci de campionat in Bombay;

    1 octombrie 2001: Jucatorul echipei Steaua Rosie Belgrad, Vladimir Dimitrijevici, in varsta de 20 de ani, a murit la cateva minute dupa ce a lesinat la un antrenament;

    30 septembrie 2002: Fotbalistul cipriot Michalis Michael, de la Onisilos Sotiras, a decedat in timpul unui meci la Nicosia, in timp ce se grabea sa il ajute pe portarul echipei sale, accidentat;

    4 februarie 2003: Arbitrul paraguayan Jose Roberto Rodas a murit dupa ce a suferit un atac de cord la o partida amicala la Asuncion, intre Guarani si Olimpia;

    26 iunie 2003: Mijlocasul camerunez al echipei Manchester City, Marc Vivien Foe (28 de ani) a decedat la cateva minute dupa ce a fost victima unei crize cardiace in timpul meciului cu selectionata Columbiei, din cadrul Cupei Confederatiilor;

    21 octombrie 2003: A murit Manuel Mondaca Silva, portar al nationalei under 17 a statului Chile, in timp ce se antrena pe stadionul echipei Union Espanola, din Santiago de Chile;

    25 ianuarie 2004: Internationalul ungar al echipei Benfica, Miklos Feher (24 de ani), a decedat in urma unui stop cardiac pe data de

    25 ianuarie 2004, intr-un meci cu Vitoria Guimaraes; 1 martie 2004: Fotbalistul Andrei Pavistski, in varsta de 17 ani, a decedat in timpul unui antrenament al echipei Arsenal Kiev;

    27 octombrie 2004: Jucatorul brazilian Paulo Sergio de Oliveira Silva “Serginho”, de la Sao Caetano, a murit subit, in timpul unei partide cu echipa Sao Paulo;

    25 iunie 2005: Mijocasul echipei Uniao Leiria, Hugo Cunha (28 de ani), a murit in timp ce juca un meci cu prietenii sai.

    11 aprilie 2006: Tanara speranta a echipei columbiene Envingado FC, Victor Alfonso Guerrero (17 ani), de la formatia a doua a clubului, a decedat in timpul unui antrenament. El si-a pierdut cunostinta pe teren si can a ajuns la spital era deja mort.

    31 august 2006: Internationalul egiptean Mohamed Abdelwahab a decedat dupa ce s-a prabusit la un antrenamnt al echipei sale de club, El Ahly:

    10 ianuarie 2007: Fotbalistul paraguayan Sixto Rojas (26 de ani) a murit la un spital din Asuncion, dupa ce a suferit un stop cardiac in timpul unui antrenament al echipei Atletico Trinidense;

    28 august 2007: Jucatorul echipei FC Sevilla, Antonio Puerta, a murit la trei zile dupa ce a suferit mai multe stopuri cardiace. El s-a prabusit mai intai pe teren la un meci de campionat cu Getafe, iar apoi in vestiar;

    8 august 2009: Spaniolul Daniel Jarque, in varsta de 26 de ani, a decedat dupa ce a suferit un infarct in timp ce vorbea la telefon, in camera hotelului din Coverciano, unde se afla in cantonament;

    14 aprilie 2012: Mijlocasul Piermario Morosini a incetat din viata, dupa ce s-a prabusit pe teren in minutul 31 al meciului jucat de Livorno in deplasare cu Pescara.

    Sursa: sport.ro

  3. xray Autor articol

    Sfâșietoarea declarație a lui Feusi, prietenul lui Ekeng.
    “Nu avem cuvinte. Am fost ieri şi la spital şi l-am văzut. Eram ca o familie. După meciuri, stăteam la poveşti, făceam de mâncare cu Marcel, cu familiile noastre. A venit la Dinamo şi se bucura pentru că a avut persoane aproape.E foarte greu pentru multe lucruri pe care nu puteţi să le înţelegeţi. Nu a avut probleme. Nu s-a antrenat 2-3 zile pentru că s-a lovit, dar nu exista niciun fel de problemă, nu exista nimic.
    Poate în ambulanţă nu a fost ce trebuia, intervenţia cum trebuia, dar viaţa aşa cum te dă, aşa te primeşte. Putea să fie diferit, cum s-a întâmplat la alţi jucători. Asta s-a întâmplat acum şi e acolo sus cu Dumnezeu şi ne aude, pentru că a fost băiat bun, inimă bună.
    Am dus noi nevasta lui la aeroport. Am spus că terminăm finala şi ne vedeam cu toţii în Camerun”
    , a spus Feussi, înainte de a începe să plângă.

    Video

  4. xray Autor articol

    Un medic din Camerun a asistat la autopsia fotbalistului Patrick Ekeng. Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit din cauza unei afectiuni cardiace, a declarat luni pentru AGERPRES medicul legist Abdo Salem.

    Potrivit medicului, in urma autopsiei efectuate s-a constatat ca jucatorul dinamovist avea o problema la inima. “Am constatat inima mai mare si pentru un sportiv. (…) Aceasta hipertrofie predispune la tulburari de ritm si stop cardiac. A avut o problema cardiaca – aceasta a fost cauza decesului”, a spus legistul.

    Megistii asteapta acum si rezultatele testelor toxicologice, pentru a afla daca avea in corp vreo substanta care sa ii fi putut provoca decesul

Lasă un răspuns