Titlul de onoare

de | mai 30, 2015

Așa cum am menționat în articolul dedicat câștigării titlului, Steaua este campioana fără dubii, pentru că nimeni nu a mai pus sub semnul „necuratului” adjudecarea titlului în România. De fapt, acest titlu luat de Steaua a fost după chipul și asemănarea lui Gâlcă, onorabilul domn Costel Gâlcă. „Curat ca lacrima” și el și titlul, deși Steaua nu s-a impus categoric ca pe vremea lui Reghecampf. Este titlul luat într-un final disputat sub egida fair play-ului.

Presa a rezonat pe aceeași lungime de undă.

George PLAURIAN, în Romanian Soccer: ” Sorcova, vesela/ Ce fotbal în țara mea! Ce final – așa, Astral, cu Prunelu’ și Oțelu’! Mulțumirile pentru Cernat, Tudorie, Tavares Helder, Abraham & comp vor fi venind dinspre dodei și jijieni. Respectul față de Oțelul se cuvine din partea tuturor celor care mai cred că fotbalul e un joc cinstit!

Florin Caramavrov, titrează în Prosport, „Titlu pentru un fotbal curat: Marele învingător al meciurilor de aseară este fotbalul românesc. Faptul că s-a jucat corect şi la Târgu Mureş, şi la Iaşi reprezintă o mare realizare pentru toţi cei care sunt implicaţi în fenomen, de la jucători, antrenori, preşedinţi, sponsori, spectatori, arbitri, oficiali FRF şi LPF. Să fii corect nu e un titlu de glorie, dar, după haiduciile din ultimii 25 de ani din fotbalul nostru, trebuie să apreciem şi normalitatea.

În general, în ultima etapă, câştigă cine trebuia să câştige. Rar, rar de tot, s-au produs surprize, rar de tot echipa fără obiectiv încerca măcar să încurce adversara care lupta pentru titlu, cupe europene sau pentru evitarea retrogradării. În 2015, a fost altfel, aşa cum trebuie să fie într-o competiţie sportivă oriunde în lume.

Desfăşurarea şi suspansul celor două meciuri de aseară care au decis titlul în România pot reprezenta un moment zero. Un punct de reper al corectitudinii, după care trebuie să ne ghidăm de acum înainte. E cu atât mai meritoriu ce s-a întâmplat în aceste două meciuri, în contextul în care corupţia e în floare la FIFA şi a fost descoperită până şi în Comitetul Internaţional Olimpic!

Ne-am săturat de blaturi, de jucători vopsiţi, de transferuri care îmbogăţesc impresari şi sărăcesc cluburi. Avem nevoie de astfel de meciuri, avem nevoie de echipe ca Oţelul, care, deşi retrogradase, a învins pe final de campionat ambele candidate la titlu!

Pe lângă fair play-ul din final a fost și valoarea fotbalistică a roș-albaștrilor.

În clasament, Steaua a fost peste toate echipele și la număr de victorii (22 în 34 meciuri, 64,7%) și la golaveraj (59-23, +36). Cel mai bun atac și cea mai bună apărare. Numai la număr de înfrângeri (7) este pe locul al doilea, cu una mai multe decât ASA (6).

Principalele cauze pentru care Steaua nu a mai defilat și în retur: eroarea conducerii cand a vândut axul central (Szukala, Sânmărtean și golgheterul Keșeru),  transferând înlocuitori care nu au confirmat și atmosfera generată de scandalul cu sigla și contractele scadente în vară. Acestea au fost schimbările majore în viața echipei care la finalul turului avea 9 puncte față de locul 2 (CFR) și 13 față de actuala ocupantă a locului 2 (ASA). După schimbările menționate a urmat un retur nereușit și în final au mai rămas 3 puncte față de ASA, 14 față de CFR și 23 față de Dinamo!

Până și cârcotașul Mihai Mironică a recunoscut, printre săgețile lui, superioritatea Stelei în articolul „Steaua, un Astru de Oţel„:  Steaua este campioană pentru că [ … ] are jocul cel mai bun. Steaua a scăzut dramatic faţă de propriul său standard, dar chiar şi aşa rămâne forţa dominantă care se duce permanent peste orice adversar din Liga 1. Steaua are cei mai mulţi bani şi asta este foarte greu de dărâmat, aşa cum se poate vedea tot mai des în fotbalul actual.

Dincolo de echipa sa, Steaua are meritul să fi propus un nou antrenor în prim-plan. Gâlcă este totuşi un antrenor care lucrase doar la juniori până ca Becali să-i dea echipa campioană pe mână. Sigur, nu chiar toată echipa, ci cu nişte intromisiuni, dar rămâne meritul promovării unui nou nume în prim-plan, aşa cum se întâmpla şi cu tânărul Reghe care, până la Steaua, însemna doar o salvare de la retrogradare cu Concordia.

Screenshot_8Astăzi la conferința de presa de dinaintea finalei Cupei României, Costel Gâlcă a mărturisit: „Plec cu capul sus de la Steaua, pentru că am făcut tot posibilul pentru ca echipa să fie iar campioană şi am realizat acest obiectiv. Țin să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine pentru că au fost momente foarte grele. Vreau să le mulțumesc prietenilor mei. Lui Basarab Panduru care m-a sprijinit tot timpul. Lui Daniel Prodan, lui Gică Hagi care a avut un cuvînt de spus în venirea mea la Steaua. Lui Bogdan Stelea și staff-ului meu care m-a ajutat foarte mult și cu care m-am sfătuit în multe momente.

Plecăm cu o experiență foarte mare de aici. Țin să mulțumesc clubului Steaua și patronului pentru că am avut ocazia să antrenez o echipă mare. Vreau să le mulțumesc jucătorilor pentru că am ajuns să cîștigăm aceste trofee. Sînt fotbaliști de valoare. Îi mulțumesc și lui MM Stoica, am vorbit și cu el de cîteva ori. Lui Valeriu Argăseală cu care chiar dacă am avut discuții contradictorii am colaborat foarte bine„.

La finalul conferinței, Costel Gâlcă a fost aplaudat de jurnaliștii prezenți. A fost un semn de respect față de omul din spatele antrenorului, care și-a păstrat modestia în discurs și cu două trofee în buzunar. Omul care a adus în club și decența pe banca tehnică și în vitrină un titlu fără niciun dubiu de corectitudine.

După căștigarea titlului a mărturisit că a vrut să plece în iarnă, când au fost vânduți jucătorii exponențiali peste capul lui, dar familia și prietenii( probabil dintre cei menționați azi) l-au sfătuit să rămană. Și bine a făcut!

Titlul acesta va rămâne în istorie prin suspansul de infract al finalului, dar nu va fi un titlu de glorie, ci va fi consemnat ca un Titlu de Onoare!

XRay

4 comentarii la „Titlul de onoare

  1. tiempo

    Daca e posibil, fa un articol si cu mizeria de publicare a lui Horia Ivanovici. Pune-l pe site, ca sa vada tot romanu’ cum grasanul infumurat a terfelit tot sezonul imaginea clubului.

    In alta ordine de idei : desi l-am contestat mult pe Galca, sper sa aiba mult succes pe viitor. Adevarat, vina pentru rezultatele slabe nu a fost doar a lui. De aici se intelege : A FOST SI A LUI !

    Respect, Mister Galca, pentru tot ce ai facut, si mult succes pe viitor. Te mai asteptam dupa ce mai acumulezi putina experienta si autoritate.

    Sper din tot sufletul sa iei si Cupa Romaniei, si sa faci mandra toata suflarea stelista.

    Ai sansa sa devii primul antrenor din istoria fotbalului romanesc care reuseste „tripla”. Ma rog sa ai parte de aceasta despartire ideala de echipa. Si ma rog da ai parte de mai bine acolo unde mergi.

    Bate-i pe studenti si javre. Fa-ne damblaua ! Sa se pise pe ei cand mai aud de Steaua !!

    1. xray Autor articol

      Ivanovici este un jurnalist arivist, care atunci când ciobanul nu-l bagă în seamă, mușcă, când nu-i ciugulește din palmă, latră, iar când îi aruncă o ciosvirtă face sluj. Nu merită să ne batem capul cu el …

  2. saramago

    Ludogorets – Steaua 1-0, Aalborg – Steaua 1-0, Steaua – Dinamo Kiev 0-2, Astra – Steaua 2-0 (retur semifinale Cupa Ligii), Steaua – Ceahlaul 0-1, Steaua – Astra 0-0, ASA – Steaua 1-0, Steaua – Rapid 0-1, Craiova – Steaua 0-0, Steaua – Petrolul 0-1, Astra – Steaua 0-0, Steaua – ASA 0-1, Iasi – Steaua 0-0.
    Daca nu gresesc, pana sa se joace finala Cupei, Steaua a disputat 57 de partide oficiale in prezentul an competitional. Ei bine, in 13 dintre ele (22,80%), Steaua nu a izbutit sa marcheze. O contra-performanta greu de gasit in istoria clubului …

  3. xray Autor articol

    Saramago, esti un pic nedrept.
    Calculeaza cate goluri a inscris care este si procentul victoriilor in 57 meciuri, din care 12 au fost in Europa.
    Meciuri in tur(nu mai pun cupele)
    * In Europa: 7 victorii, 1 egal, 4 infrangeri. Din 12 doar in 3 nu a marcat. Golaveral 19-13. E pe plus la toate!
    * In campionat
    – Din 17 meciuri, doar in 2 nu marcat= 11%
    – A marcat vreo 36 goluri(peste 2/meci) si a primit 8 (+28!)
    – A avut 14 victorii(82%), 1 egal si 2 infrangeri si 43 de puncte!!!

    Turul cu Galca
    2014-2015- 14v, 1 eg, 2i; 36-8/+28; 43 puncte

    Turul cu Reghe
    2013-2014- 11v, 8eg, 0i; 37-11/+26; 37 puncte
    2012-2013- 13v, 2eg, 2i, 38-15/+23 ; 41 puncte

    In turul campionatului a fost peste Reghe!

    Plecarea lui Szukala, Sanmartea si Keseru, a afectat in mod evident si drastic Steaua in retur! Cum altfel? In retur nu a antrenat alt Galca!

    Cate goluri a marcat Keseru in tur si cate Tucudean, Rusescu sau Chipciu in retur? Si astea nu sunt toate cauzele returului slab! Evident, unele au tinut chiar de Galca.

Lasă un răspuns