CFR vs STEAUA 1-1. Planul tactic al ambelor echipe dat peste cap de eliminari. Steaua mai mobila dupa interveniile lui Dica la pauza.
Teoretic un 4-3-3 al CFR-ului, dar un 4-3-3 fluid, cu o particularitate: Culio urca al doilea varf pt ca, alaturi de Tucudean, sa blocheze la cei doi stoperi ai stelistilor pe constructia incipienta. In aceste conditii Deac, mijlocasul stanga, strangea in centru in pozitia de inter pt ca nici o clipa ardelenii sa nu piarda axul central.
Acesta manevra explica de ce Dan Petrescu l-a plasat pe Deac in stanga, nu pe Omrani. Pt ca primul poate juca si inter, Omrani nu, si astfel Culio putea avansa in presing fara teama ca in spatele lui sa intre vreun adversar, caci acolo strangea Deac.
Steaua nu a surprins ca asezare, ci ca pozitionare a unor jucatori, mai precis urcarea lui Morais ca mijlocas central. Probabil antrenorul Dica a mizat pe plusul de tehnica al brazilianului, fata de Filip si Popescu, si pe plusul de rautate, fata de Nedelcu.
CFR se folosea de gaselnita Culio-Deac pt a presa pe constructia initiala a stelistilor si pt a-i obliga pe acestia sa iasa cu minge lunga, prada usoara pt Muresan si Vinicius.
Asadar Culio presa la cel mai tehnic fundas al ros-albastrilor, Planic, iar pt a taia cureaua de transmisie adversa, formata din Pintilii si Morais, mijlocasii centrali, brazilianul era preluat de Djokovic, iar Pintilii era „acoperit” de Tucudean, care se plasa intre inchizatorul stelist si Planic, pt a-i arata sarbului sa nu incerce pasa ,existand riscul interceptiei.
Daca Pintilii cobora intre stoperi…..
….. Tucudean presa la acesta, Culio avansa la Planic, iar Deac strangea in centru pt ca triunghiul din fata fundasilor sa ramana intact.
Asadar, dupa cum am scris la inceput, desi analistii inainte de meci, dar ,spre suprinderea mea, si dupa meci, au fost siderati de faptul ca Deac a jucat in stanga, nu in dreapta de unde sa intre cu piciorul de baza in interior, totul tinea de dorinta lui Petrescu de a il avansa pe Culio pt a bloca la Planic, fara a desface insa triunghiul din fata apararii. Deac asigura lucrul asta, Omrani nu ar fi putut juca inter.
Celor doi, dupa cum vezi si in captura de deasupra, le venea foarte natural sa schimbe pozitiile intre ei. De altfel, ramasi in zece, Deac a trecut fara probleme mijlocas central.
Steaua incerca sa preseze la cei doi fundasi centrali cu Budescu si cu Alibec. Asta insa il lasa liber pe Hoban, CFR avand trei mijlocasi centrali fata de doi ai oaspetilor.
Cel care trebuia sa avanseze la inchizatorul ardelenilor, pt a nu il lasa sa vada jocul, era Morais. Iar Djokovic ,parasit de brazilian, era tamponat de Gaman. Deci forme diferite de presing, dar ambele echipe aveau acelasi scop, sa isi oblige oponentul sa iasa cu pasa lunga din defensiva, poate chiar cu o degajare a portarului.
Sigur ca chingile defensive pe care le pune Petrescu propriei echipe pot frustra vedetele cfr-istilor. Dar scopul a fost acela de a ii limita pe adversari doar la pase lungi, nu a vrut nici macar sa ii lase sa centreze. Omrani a avut astfel un rol mai mult defensiv ,care l-a tinut departe de poarta lui Balgradean.
Fundasii laterali se duceau adanc dupa om, iar Omrani cobora deseori ca al cincilea fundas pt a nu il lasa pe Momcilovic sa vina cu centrari. Rezultatul a fost ca sarbul nu a prea contat in ofensiva, dar nici Omrani, mereu departe de careul advers, nu a reprezentat un pericol. Probabil aici ar trebui sa mai lucreze Petrescu ,la a găsi echilibrul dintre a face faza defensiva radical si a le lasa jucatorilor creativi mai multa libertate. Pt ca altfel pot exista nemultumiri in grup.
In privinta benzilor, Steaua s-a comportat mai dominant, ca o echipa hotarata sa ia fraiele jocului. Adica a riscat urcand ambii fundasi laterali pe faza de atac. Dar asta a expus-o contrelor gazdelor.
Din nou deci, abordari diferite ,viziuni diferite. In vreme ce CFR il tragea pe Omrani ,in functie de moment, chiar ca un fundas in plus, FCSB urca cu ambii laterali asumandu-si riscul de a fi prinsa descoperita pe contraatac.
CFR insa s-a aparat bine, iar planul tactic al lui Petrescu, de a pastra intact axul central a fost bun, pt ca Steaua a cautat sa speculeze zonele din spatele interilor clujeni.
Man incerca sa il fixeze pe Peteleu pt a deschide zonele intermediare pe unde sa intre Budescu. Doar in putinele momente cand oaspetii au reusit sa speculeze spatiile din stanga si dreapta lui Hoban au fost periculosi.
Dupa pauza Steaua a devenit mai fluida, mai mobila prin introducerea lui C. Tanase ca mijlocas central langa Pintilii si mutarea lui Morais ca fundas stanga, evident Momcilovic trecand stoper. Pe faza ofensiva echipa lui Dica se transforma in 4-3-3.
Mobilitatea lui C. Tanase a dat un pic peste cap mecanismul din centrul liniei de mijloc al CFR-ului. Morais era mai rigid, mai usor de prins in marcaj de Djokovic, mai ales ca echipa lui Petrescu facea un marcaj orientat catre om. Ei bine, asta a speculat Dica, care probabil i-a cerut lui C. Tanase sa isi ”plimbe omul” si sa il ajute pe Budescu sa se elibereze, Budescu venind mai jos, in rol de coordonator.
Exemplu: Tanase primeste si imediat ii retrimite lui Pintilii, apoi pleaca tragandu-l dupa el pe Djokovic, adversarul direct ,dar in acelasi timp incruciseaza cu Budescu care primeste liber de la Pintilii, chiar pe zona parasita de sarb.
In plus pt stelisti, noul modul le permitea sa atace spatiul dintre fundasul stanga si stoperul stanga, lucru pe care cu doi inchizatori nu il faceau.
C.Tanase urca din linia a doua pt ca ,spre deosebire de Morais ,cunoaste postul de mijlocas central si si noua pozitie in sistemul 4-1-4-1 pe faza ofensiva il ajuta sa vina din linia a doua.
Dupa ce ambele echipe au ramas in inferioritate numerica, Pintilii si Petelu eliminati, la CFR Culio a trecut fundas stanga si Deac a coborat mijlocas central, iar la Steaua, Budescu a trecut mijlocas stanga, C.Tanase si Fl. Tanase au facut pereche in centrul liniei de mijloc.
Ce a fost interesat s-a intamplat dupa minutul 80!
Mai intai Momcilovic si Planic urca in atac, dar Planic ramane acolo pe post de varf langa Gnohere.
FCSB trece la un sistem 4-3-2 cu C. Tanase fundas central si Planic numar 9.
Dar asta pe faza defensiva, caci pe faza ofensiva Steaua pastreaza doar trei fundasi centrali, C. Tanase-Momcilovic-Morais.
Practic Dica a reinventat termenul de deep-lying playmaker, transformandu-l in very deep lying playmaker. Daca in primul caz este vorba de plasarea in fata fundasilor a unui mijlocas ofensiv, coordonator, Steaua a pus in rol de fundas un mijlocas coordonator. Pe Tanase.
Desi mutarile pot crea impresia de haos, de fapt Dica a gandit bine retragandu-l pe Tanase in rol de stoper pt ca CFR nu mai avea intentii ofensive si stelistii aveau nevoie de cineva care le asigure o constructie limpede. Iar Tanase a avut si o interventie buna in rol de fundas central. Bonus Planic a fost co-autor la golul egalizator, din postura de varf de atac.
The Special None
Preluare de pe http://tactic-zone.blogspot.ro
Nota Redacției
Pe 17 august 2017 am început o nouă rubrică informativă prin publicarea de articole despre tactică în fotbal scrise pe înțelesul tuturor de bloggerul The Special None. Intenționam să prezentăm elemente teoretice de bază din tactica fotbalului modern și analize tehnico-tactice care vizează jocul Stelei.
Primul articol publicat pe fcsteaua.ro a fost “6 IDEI DESPRE SPORTING VS STEAUA. DICA A ARĂTAT A ANTRENOR“. Pentru “episodul 2” am ales să vedem ce ne spune The Special None despre “unde și împotriva căror adversari” ar trebui folosit a controversatul Enache pentru a da un randament maxim:„The Special None: Enache și postul pe care ar trebui să joace”.
Evident, The Special None nu e “metru etalon” în fotbal și opiniile lui pot fi “amendate” de cei care au argumente logice solide și documentate pentru o altă părere.
Știu, articolele tehniciste nu au priza știrilor cu evenimente controversate, dar intenționam ca noțiunile și analizele prezentate să fie un mic ajutor pe viitor când interpretăm jocul echipei. Însă inapetența pentru aspectele tehnice ale fotbalului m-a determinat să renunț, deși am selectat și pus în draft încă vreo 3. În fond suntem 20 de milioane de „antrenori” în țara lui Tabloidă Vodă.
Repriza a doua a meciului cu CFR mi-a demonstrat că incă ne putem baza pe Cristi Tănase. Chiar a făcut un meci bun.
Dică s-a adaptat mai bine situației, a văzut soluțiile chiar în timpul partidei, a avut curaj și noroc. Dan Petrescu știe sistemul lui de stat în apărare și așteptat un penalty ori o fază fixă din care să marcheze CFR Cluj. Să nu uităm că în acest meci Steaua a fost condusă după un penalty acordat eronat de Hațiegan și a fost pedepsită prin eliminarea gratuită a lui Pintilii.
@dang, sa nu uitam ca anul trecut nineni nu se gandea ca CFR se va bate la titlu. Sa nu uitam ca desi au adus mai multi jucatori ca noi, au cheltuit sub jumatate din cat a facut becali aducand toata spuma de la ultimele 2 campioane.
Se fac apreciwri ai comentarii pe seama jocului CFR ului. Pai bai, petardele astea nu au in lit vreun jucator ca Teixeira, daramite Budescu. Singurul de acolo care are calitati e Deac. Restul sunt niste resapati de duzina, din care Petrescu a scos foarte mult.