Steaua lui Dică. 12 ani de la cea mai mare performanță roș-albastră din ultimii 30 de ani

de | martie 30, 2018

Pe 30 Martie 2018, se împlinesc 12 ani de la dubla istorică dintre Steaua și Rapid, din sferturile Cupei UEFA, unică și aproape irepetabilă în fotbalul românesc. De fapt, 12 ani de la meciul tur din Giulești Rapid-Steaua 1-1, cel care a decis semifinalista. Calificarea avea să vină câteva zile mai târziu, pe 6 Aprilie 2006, după remiza albă de pe “Lia Manoliu”, scor 0-0.

Se spune că în viaţă nu-ţi dai seama exact cât de sus ai ajuns, decât după mulţi ani, când te vezi în genunchi şi cu botul în ţărână. Într-un prezent în care insolvenţele şi falimentul macină ca un cancer fotbalul nostru, pare ireal ce s-a întâmplat în urmă cu fix 12 ani. Şi totuşi, a fost adevărat!

Din păcate, acestea sunt amintiri ce par azi irepetabile. Steaua e tot sus, dar deposedată abuziv de siglă și identitate de Armată și Justiția română, iar Rapid fără Copos a falimentat și e practic desființată cu vreo 3-4 clone în liga amatori.

Dincolo de rivalitatea internă, în 2006, Steaua și Rapid scriau o pagină unică de istorie în fotbalului românesc. Pentru prima dată două echipe din România se întâlneau în sferturile Cupei UEFA, actuala Europa League, pentru a-și disputa un loc în semifinalele competiției. Pentru acele momente extraordinare, mulțumim ambelor echipe, dar mai ales campioanei noastre de suflet FC Steaua București!

După 1-1 în Giulești, returul din Ghencea s-a încheiat 0-0, consfințind cea mai mare performanță a Stelei și a României de după revoluție. Ultima fiind finala AC Milan – Steaua 4-0 din Cupa Campionilor Europeni 1989.

Steaua a intrat în turul 1 preliminar și s-a calificat în urma unei duble victorii cu Valerenga, 3-0 şi 3-1. În grupe, Steaua a terminat pe primul loc, fără înfrîngere, bifând victorii cu Lens (4-0) şi Halmstad (3-0) şi egaluri cu Sampdoria şi Hertha Berlin (ambele 0-0). tru

Trebuie să recunoaștem că la acea vreme Rapidul avea o echipă tare, poate una din cele mai tari din istoria clubului. Cu atât este mai mare meritul Stelei care a eliminat-o. Traseul în UEFA, de referință pentru Rapid, a fost anunțat încă din preliminarii, când trupa lui Răzvan Lucescu reuşise să o elimine pe Feyenoord Rotterdam. În grupe, Rapid a terminat tot pe primul loc, cu trei victorii și o înfrângere. Succesele cu Rennes (2-0), Şahtior (1-0) şi PAOK (1-0), plus înfrîngerea cu Stuttgart (1-2), au asigurat giuleştenilor prezenţa în primăvara europeană.

În şaisprezecimi, Steaua dăduse piept cu olandezii de la Heerenven pe care îi învinsese în primul meci cu 3-1, însă pierde returul cu 1-0. Rapidul a eliminat pe fosta adversară a Stelei, Hertha Berlin, scor 1-0 şi 2-0.

Optimile i-au hărăzit Stelei pe Betis Sevilla. Prima mansă a fost 0-0, aşa că meciul decisiv s-a disputat în Spania. Steliştii au reuşit o victorie clară, 3-0, prin dubla lui Nicoliţă şi golul lui Iacob şi s-au calificat în sferturi. Rapidului a întâlnit pe Hamburger SV pe care a învins-o în tur cu 2-0. Returul din Germania i-a adus o înfrângere cu 3-1, dar și calificarea grație golului marcat în deplasare.

Sferturile au fost un șoc. Sorţii UEFA aveau să le trimită față în față într-un duel incendiar românesc.

Pe 30 martie 2006, de la ora 19:00, cele două echipe se întâlneau în cel mai important meci direct pe care aveau să îl dispute în istorie. Miza era uriașă, un loc în semifinalele Cupei UEFA. Steaua începe perfect meciul şi punctează prin Bănel Nicoliţă în minutul 5, dar rapidiştii egalează prin Viorel Moldovan în minutul 50. Meciul se încheie 1-1, prin urmare calificarea avea să se decidă în retur.

  • Rapid: Coman – M. Constantin, Maftei, I. Rada – I. Stancu, E. Dica (76, Negru), R. Stancu, Badoi – Buga, D. Niculae – V. Moldovan (64, Burdujan). Antrenor: Razvan Lucescu.
  • Steaua: Carlos – Ogararu, Goian, Ghionea, P. Marin – Dica, Paraschiv (65, Cristocea), Radoi, Nicolita (90+1, Nesu) – Oprita, Cristea (60, Lovin). Antrenor: Cosmin Olaroiu.
  • Rapid – Steaua 1-1. Prima repriză integrală
  • Rapid – Steaua 1-1. Repriza a doua integrală

Returul, disputat pe fostul Stadion ”Lia Manoliu”, în data de 6 aprilie 2006, s-a terminat 0-0, scor care avea să ducă Steaua în semifinale grație golului marcat în Giulești de Bănel Nicoliță.

Semifinala a reprezentat o dublă cu final de coșmar și o hoție, trecută sub tăcere chiar de presa românească. În ciuda faptului că în prima manşă s-a impus cu 1-0 prin reuşita lui Nicolae Dică şi în retur avuse la un moment dat 2-0, Steaua a ratat calificarea în finală după ce Middlesbrough a reuşit să marcheze de patru ori, iar rezultatul final a fost 2-4. Însă, imediat după primirea golului 4, Steaua s-a aruncat în atac, și în minutul 91:06 Dică a șutat de la 16 m, dar un fundaș englez a oprit mingea cu mâna, fără ca arbitrul să dicteze penalty!!! Videoclipul de mai jos este proba martor.

X Ray

18 comentarii la „Steaua lui Dică. 12 ani de la cea mai mare performanță roș-albastră din ultimii 30 de ani

  1. adrian0808

    Raman la parerea mea ca „performanta” este locul 1 sau castigarea unui trofeu .
    Putem spune ca avem inca o data prilejul sa ne aducem aminte cum trebuie jucate ultimele 15 minute dintr-un meci , sa revedem iar greselile tehnico tactice facute si sa incercam sa facem cat mai putine pe viitor.

    1. xray Autor articol

      Din păcate, cei care ar fi avut ceva de învătat atunci, în 2006, nu mai sunt demult la Steaua. Mă refer la jucători.
      Nouă suporterilor nu ne ajută la nimic lecțiile primite de jucători pe teren. Decât să ne certăm între noi ca fraierii. ?
      Idem conducătorii și antrenorii, pentru că indiferent ce spun, nu joacă ei. Oli a declara (și în 2018) că atunci, de pe margine, el le-a cerut insistent jucătorilor să nu se retragă, dar degeaba, pentru că jocul adversarului i-au dus acolo.

      Pe mine chiar mă amuză când mai aud spunându-se că Steaua este obișnuită cu cupele europene, are o mare experiență, știe să se mobilizeze în Europa, bla, bla, bla… Se confundă palmaresul clubului cu cel al jucătorilor din acel moment, de parcă n-ar juca ei pe teren, ci entitatea juridică și Becali, că astea au rămas constante din 2003.
      În ultimul timp, din 2015, Steaua și-a schimbat masiv lotul în fiecare vară, dar și iarna. Cu câteva excepții, Niță, Filip și Pintilii, ce experiență cu Steaua în cupele europene au jucătorii care au participat în sezonul ăsta de UEFA? Zero! Unii nu aveau deloc meciuri în UEFA, all time, ca Gnohere, de exemplu.

  2. vasglo

    @adrian0808

    Vad ca ai o obsesie cu „performanta”! Daca asta este „performanta”, locul 1 sau trofeu, insemna ca fcsb=steaua a fost foarte aproape de ea in 2006, penultimul pas spre Cupa UEFA. Stii cate tari foste comuniste au mai avut echipe in semifinalele Cupei UEFA sau UEFA Europa League dupa 1990?!….Daca da, poate iti explici de ce pentru unii „performanta” mai inseamna si altceva!..-:)

  3. alex-0101

    Ce frumos am jucat cu ciorile în prima repriză… Pase din prima, joc simplu fără complicații, așezați bine în teren și cel mai important jucătorii nu dădeau fin mâini înjurau antrenorul sau coechipierii…. Alice ar avea ce învața….

  4. xray Autor articol

    PS.
    Poți genera o „transmitere genetica cu ADN-ul clubului”, altfel ca echipa să aibă în joc amprenta despre care se vorbește, numai dacă:
    1) Păstrezi câțiva ani nucleul de bază și jucătorii foarte buni.
    2) Faci transferuri aplicate numai în câteva posturi unde, fie vrei să-i dai drumul titularului după 4-5 ani, fie vrei să înlocuiești rezerva cu alt jucător mai bun. Nu schimbi, ca liniile la hochei, aproape toată echipa de la un sezon la altul. Vedem la marile echipe. De ani de zile vorbim de aceeași jucători emblematici la Barcelona, Real Madrid etc.
    3) Ai un departamentul sportiv aproape inamovibil. Cel care împune la toate nivelele (copii, juniori și seniori) reguli de comportament, alimentație, sănătate, antrenament-recuperare minimal obligatoriu, nivel tactic la un standard modern… Adică imprimă stilul și cultura sportivă considerate specifice clubului, asigurând continuitatea. Se poate schimba toată banca tehnică, dar nu și tot departamentul. Îi poți schimba șeful, dar păstrezi meseriașii.

  5. Gosu

    @vasglo,
    Adrian nu contesta performanta in sine, ci faptul ca romanii au o problema in a aspira la mai mult , mai sus. Si nu e vorba la ce s-a intamplat doar dupa 1990.
    Putem vorbi si de semifinala cu Benfica din ’88, echipa care din punctul meu de vedere era sub noi. Ba mai mult si Ilie si Balint rad cand vine vorba de finala cu Milan si toti o intorc ca dom’le Milan era mult prea buna, imposibil de batut. Si daca ar fi fost asa , nu era imposibil sa incerci mai mult , drept dovada in acelasi sezon marele Milan era sa zboare din competitie cu Steaua Rosie.
    Apoi in ’93 cu Antwerp eram calificati in semifinalele Cupei Cupelor pana in minutul 82 in returul de pe Ghencea. Ulterior, in grupele Ligii Campionilor nu opuneam rezistenta prea mare celorlalte echipe, nici in momentul in care diferente valorice nu erau atat de mari ca in ziua de azi.
    De nationala nu are sens sa mai vorbesc. Avem o mentalitate paguboasa de care nu prea reusim sa scapam.
    Despre alte tari foste comuniste sau din estul Europei , putem mentiona cateva performantele notabile ale unor echipe : Panathinaikos ajunge in semifinalale Ligii in ’96, Dinamo Kiev la fel in ’99, Galatasaray castiga Cupa Uefa in 2000, CSKA Moscova in 2005, Zenit in 2008 sau Sahtior in 2009. Si a se intelege ca o parte din performantele astea sunt obtinute de rusi de exemplu pe vremea cand nu investeau nici pe departe sumele din ziua de azi si echipele erau alcatuite predominant din est europeni.

    Iar revenind la momentul Middlesborough si in continuare sustin ca eram mai buni ca ei, mai ales analizand meciurile din perspectiva dublei manse. Nu spun ca ne-am fi atins de cupa in sine, caci totusi in finala ne-ar fi asteptat Sevilla (care a maturat pe jos cu englezii), dar am fost fraieri si nu am stiut sa dramuim avantajul pe care il luasem. Englezii fiind o echipa speculativa si reactiva au simtit momentul nostru de relaxare si ulterior de panica si ne-au dat cate aveau nevoie, iar cu putin ajutor pentru gazde din partea fluierasilor, asa s-a scris istoria…

  6. adrian0808

    @vasglo
    Nu stiu , de ce , tu ca multi altii va raportati numai la tari „foste comuniste” …
    Aveti o limitare in a vedea lucrurile . Pentru voi gradul de comparatie sunt : cska, sarbii, legia, spartac, dinamo kiev , honved . ATAT VEDETI VOI DIN TOATA ISTORIA FOTBALULUI .
    Limitati si incapabili de a face ceea ce realizeaza Barcelona/Real/Bayern/Manchester/Chelsea si multe alte cluburi din vest , nu frate , nu nu nu , noi o dam in continuare cu rahatul est-european sau balcanic .
    E ca si cum esti intr-un grup de babe si mosi ologi iar tu esti mandru ca ai realizat o mare performanta ca alergi de 5 ori mai repede ca ei .
    Sunteti imposibili in gandire .

  7. vasglo

    @Gosu

    „Raman la parerea mea ca “performanta” este locul 1 sau castigarea unui trofeu.”….Asta e enuntul prietenului nostru de la care pornim!

    Deci, dupa ’90 numai 4 tari ex-comuniste au atins semifinalele Cupei UEFA sau UEFA Europa League : Rusia (Zenit, CSKA, Spartak), Ukraina (Dinamo Kiev, Dnipro, Sahtior), Romania (steaua=fcsb) si Cehia (Slavia Praga). Dintre acestea numai 3 au intrat in finala si au castigat si trofeul: TSKA si Zenit(Rusia) si Sahtior (Ukraina)… Sa ne mai chinuim sa aflam si cam cat valorau jucatorii echipelor rusesti si ukrainiene, ce antrenori aveau si cu ce salarii anuale erau platiti??!!… Prin urmare, intr-o competitie in care numai regulile jocului sunt egale pentru toti, nu si „participantii” (se intrec „leii” cu „iepurasii”…), oare cand vom mai avea parte de vreo asemenea „lipsa de performanta” la o echipa romaneasca precum cea a stelei=fcsb din 2006, pe care eu, roman cu simtul realitatii, mi-as dori-o din suflet?!…-:)

  8. xray Autor articol

    @adrian0808

    Scuză-ma, dar cel limitat și dreamer utopic pari a fi tu! Vorbești de parcă ai trăi pe altă planetă, zău așa!
    E logic ca mura-n gură de ce Vasglo compară cu estul.

    1) Fostele sunt mult mai aproape de starea noastră economică… etc., deși România e în coadă și printre ele.
    2) Față de cele din vest e o uriașă prăpastie de secole!!! Țările din vest au fost, și sunt, la peste 100 de ani față de România, all time.

    Numai un naiv visează dincolo de ce poate îndeplini pe propriul lui buzunar (nu pe al altora!). La ce folosește? E ca și cum ai visa să cucerești Formula 1 cu o Dacie Logan îmbunătățită!

    În primul rând, noi nu suntem în stare de 30 de ani să apropiem România măcar la 10.000 de km de nivelul de trai și standardele economice, sociale… din vest, darmite Steaua!

    Când Liga 1 va fi financiar, organizațional și sportiv ca Primera division/ Bundesliga/ Premier Liga, atunci poți avea pretenții și de la Steaua să realizeze ca Barcelona/Real/Bayern/Manchester/Chelsea si multe alte cluburi. Mai mult, alea sunt mega-echipe cu crema jucătorilor de pe planetă, cumpărată cu miliarde de euro!
    Până atunci se poate bătea câmpii cu vise utpopice! Macar asta e gratis, dar nu te ia nimeni în serios!!! :))))))

    PS. Știu, e placa aia dacă nu-ți propui mai mult nu ajungi. Dar e fals, ca la fotbal nu depinde de mine sau de tine, ci numai de cluburi, care și ele depind de România! Însă noi românii, „prostimea votantă„, ne propunem din 1989 să scoatem țara din rahat, dar o afundăm tot mai rău.
    Dar… la dat din gură și la fudulie fără acoperire nu ne întrece nimeni! :))))

  9. adrian0808

    Vasglo si xray
    La noi fotbalul nostru este oglinda societatii, aveti dreptate.
    Coruptie , hotie, prostie … nu neaparat in ordinea asta si in procente mai mult sau mai putin vizibile.
    Financiar nu exista interes si potential , inca.
    Mental suntem rau de tot in urma.

  10. alexandru-h

    @killertits

    L-am criticat si-l voi critica pe Becali. Dar treaba cu oile e probabil singura chestie ce-l umanizeaza – caci in rest banii si gandirea traditional-ortodoxa l-au transformat intr-un veritabil „asshole”. Nu stiu de ce romanii au greata asta de mahala pentru activitatea de crestere a animalelor – e o munca nobila, veche de cand lumea, ce pune pe masa ipocritilor carne si lapte. Omul probabil vrea sa ramana legat de activitatea stramosilor sai dar si sa pastreze ceva din copilaria sa.

  11. Gosu

    @vasglo, nu e deloc asa.
    De exemplu CSKA Moscova a castigat trofeul in fata lui Sporting chiar in fieful lusitanilor. Singura vedeta de anvergura era brazilianul Vagner Love, in rest echipa era majoritar alcatuita din jucatori rusi. Antrenor era Valery Gazzaev. Repet , se investea mai mult ca in Romania, dar in niciun caz nu era vorba de supervedetele si superantrenorii care au rasarit in spatiul ex-sovietic ceva mai tarziu.

Lasă un răspuns