Steaua – Djurgardens IF 2-2! Varela, înger și demon. Panzerul, un debut „sehr gut”

de | februarie 4, 2016

Steaua a disputat penultimul amical din cantonamentul din Antalya, împotriva formației suedeze Djurgardens, scor final 2-2 (Varela 4, Hamroun 21 / Olunga 25, Berntsen 53) , după ce campionii României au avut 2-0 și părea un galop de sănătate.

Reghecampf a început într-o formulă inedită ( 4-1-4-1): Cojocaru – Papp, Tamaş, Varela (cpt) (’58 Râpă), Toşca (’58 Momčilović) – Pintilii (’70 Muniru) – Ad. Popa (’70 Bawab), Stanciu (’79 Mihalcea), Chipciu, Hamroun (’84 Carp) – Marica (’46 Gebhart).

Antrenorul Stelei a folosit sistemul 4-1-4-1 care a făcut loc în linia de mijloc cvartetului ofensiv Hamroun, Popa, Stanciu și Chipciu, având  un singur mijlocaș la inchidere, Pintilii,  și pe Marica vârf împins.

În prima repriză Steaua a controlat meciul, însă sistemul de joc și ideea tactică etalată au depopulat centrul de steliști. În loc ca ofensiva să controleze mijlocul și să se deschidă ca un evantai pe ultimii 25, Steaua a insistat cu acțiuni pe benzi, duse în 3-4, pornite din propriul teren și finalizate, uneori, cu centrări pe un Marica izolat între fundașii adverși si mai nimeni  pe mingea a doua, pentru că Pintilii trebuia să stea mai retras. De aceea Popa și Hamroun au dirijat ofensiva de pe margini, cu Stanciu și Chipciu pendulând de-a latul pe stânga sau pe drepta, funcție de partea care lua pe cont său atacul, iar Marica nu prea atins mingea. Zero driblinguri și zero șuturi la poartă.

Chiar și așa, campioana a inceput tare amicalul și la jumătatea primei reprize ros-albaștrii aveau deja în cont 2-0 pe tabelă, un „gol turcesc” prin Chipciu (’17) și un penalty neacordat (’20). După ce Varela (‘4) a deschis scorul și Hamroun a dublat avantajul (’21),  același Varela a gafat în careu și a permis suedezilor sa reducă ușor din handicap (’25).

După 2-0, roș-albaștrii parcă s-au scos mental din priză, convinși de o victorie facilă la scor. Jocul Stelei a părut dezlânat arând benzile, fără trasee și eficiență, cu multe pase greșite… stare care s-a menținut și în partea a doua a meciului. În repriza a doua, suedezii au reusit și egalarea printr-un eurogol, realizat cu concursul lui Cojocaru, șutul fiind o „folha seca” pe mijlocul porții. Deşi are 195 cm, Cojocaru a lasat mingea să treacă peste el şi să intre în plasă. Campioana a avut câteva situații să se deprindă de la 2-2, ratând cea mai mare ocazie prin Papp (’57), dar și suedezii au ratat vreo două, pe niște bâlbâieli de curtea școlii ale defensivei steliste.

Per total, Steaua nu are încă  „look” de echipă cu mijlocaș ofensiv și vârf de atac. Lipsesc verticalizările și combinațiile în zona centrală. Apărare este șovăielnică, mijlocul inconsistent și atacul vârfurilor fără vlagă. Nouarul Stelei dacă va sta numai „la pomană”, pe economic, va avea un randament sub Tade, care a marcat doar 5 goluri, dar a dat și 5 assist-uri. Poate Ciprian s-a menajat, fiind accidentat cu bulgarii când a pus osul la un amical. Să sperăm!

Tamaş şi Gebhart la debut

Prezentaţi astăzi oficial de Steaua, Tamaş şi Gebhart au debutat în tricoul roş-albaştrilor. Tamaș a fost titularizat în centrul defensivei, unde a făcut cuplu cu Varela, în timp ce germanul a intrat pe teren la repriza secundă (’46), în locul lui ștersului Marica.

Gabi Tamaș a avut cîteva intervenții sigure în startul partidei, dar apoi a părut lent în multe momente, având și câteva intervenţii nesigure sau întârziate, scuzabile, fiind numai de o zi la antrenamente cu Steaua unde a fost stors de Neubert.


Timo Gebhart
a avut câteva momente în care şi-a etalat tehnică de lovire a balonului sau driblingul. A fost prezent la finalizare printr-o transversală cu capul din 7 m (’62) și o lovitură liberă executată „meseriaș” care a trecut de puțin pe lângă rădăcina barei (’78). Din minutul 80, când Stanciu a ieșit, Timo a trecut în centru și s-a dovedit și un bun pasator.  A făcut și risipă de efort coborând în defensivă unde a văzut un cartonaș galben pentru un fault, dar a oprit bine un contraatac al suedezilor. Când îl analizăm pe „Panzer”, trebuie să ținem cont de faptul că e doar de trei zile la Steaua și pe lângă problemele de comunicare, nu cred că a reușit să învețe nici numele noilor colegi.

Cifrele jucătorilor în ofensivă:

  • Ciprian Marica (45 min, prima repriză) – 11 pase bune, 0 driblinguri, 0 şuturi, 1 fault suferit;
  • Timo Gebhart (45 min, repriza a 2-a) – 20 pase bune, 6 driblinguri reuşite, 1 şut spre / pe poartă, 1 balon recuperat, 3 faulturi suferite, 1 fault comis;
  • Hamroun (84 minute) – 39 pase bune, 5 driblinguri reuşite, 1 şut pe poartă, 2 baloane recuperate, 1 fault suferit;
  • Nicuşor Stanciu (80 minute) – 41 pase bune, 1 dribling reuşit, 3 şuturi spre / pe poartă, 4 baloane recuperate;
  • Alex Chipciu (90 minute) – 31 pase bune, 2 driblinguri reuşite, 4 baloane recuperate, 1 şut spre / pe poartă;

În concluzie, în circumstanțele date, „nejucatul” Gebhart nu a arătat rău la debut. Germanul are cifre foarte bune, cele mai multe driblinguri  și a fost de departe peste evoluțiile lui Marica și Tamaș, ca aspect general. 

În rest nu sunt multe de spus despre un meci de pregătire în care s-au testat formule de joc și au debutat două achiziții fără meciuri în picioare de luni de zile.

Laurențiu Reghecampf„Sunt mulțumit în primul rând de randamentul și de atitudinea jucătorilor pe parcursul meciului. A fost important pentru mine să-i văd la lucru pe Gabi Tamaș, pe Chipciu, pe Popică… Încet-încet ajungem la nivelul pe care ni-l dorim. Mai avem 10 zile până începe campionatul și cred că vom ajunge la un nivel foarte înalt.

Am criticat meciul cu Ludogorets pentru că am avut de ce. Azi a fost cu totul altă atitudine. Nu mă preocupă scorul. Am avut și un discurs mai aparte cu jucătorii, am discutat lucrurile direct, mi-am spus părerea după meci. Au înțeles și azi au avut altă atitudine”, a declarat antrenorul Stelei.

Despre debutul lui Gabi Tamaș și Timo Gebhart:  „Tamaș vine după opt luni de zile de când nu a mai avut un meci oficial. Gebhart are chiar mai mult de când nu a mai avut un meci oficial. Vor crește de la zi la zi. Le știu valoarea, le știu puterea de muncă. Avem un lot bun, suntem dublați pe post, lucru care mă bucură foarte mult.

Noi ne dorim ca la prima etapă jucătorii să fie la cel mai înalt nivel. Dar vom vedea la meciul cu Chiajna. Avem nevoie de timp pentru a lucra cu anumiți jucători, care vin după o perioadă lungă de activitate. Bine că avem un lot numeros, avem pe cine băga, dacă un jucător nu este în formă”, a mai spus antrenorul echipei campioane.

Alexandru Chipciu: „Am muncit chiar foarte mult în acest cantonament. Cred că la meciurile oficiale se va regla și problema golurilor primite. Sunt bucuros ca mi-am revenit si sper sa fiu din ce in ce mai bine. Cred ca Steaua arata foarte bine ca si nume, clar ca arata extraordinar de bine. Acum trebuie sa demonstram in campionat ca aratam foarte bine. Cred eu ca ne-am intarit foarte mult in toate compartimentele si vom avea succes in continuare„.

Steaua mai are programată o partidă amicală cantonamentul din Antalya, cu AS Trenčín, sâmbătă, de la ora 14:45.

Rezultatele Stelei în amicalele din această iarnă:
Steaua – Young Boys Berna  2-2
Steaua – Újpest FC         2-0
Steaua – SK Sturm Graz     1-0
Steaua – Ludogoreţ Razgard 0-3
Steaua – Djurgårdens IF    2-2

Steaua va reveni în România pe 7 februarie, iar campionatul intern se va relua pe 13 februarie.

xray


Steaua – Djurgardens IF. O dispută fără precedent

Joi, 4 februarie, FC Steaua evoluează în al 5-lea meci amical din Antalya. Roș-albaștrii întâlnesc echipa suedeză Djurgårdens IF, ocupanta locului 6 în campionatul național de fotbal, sezonul 2015.

Partida Steaua – Djurgardens IF se dispută un teren de la Regnum Carya Golf din Kadriye, Turcia, și este transmisă în direct la Digi Sport 1, de la ora 19:00

Nordicii sunt la al treilea amical din 2016. În precedentele două meciuri au terminat la egalitate (0-0) cu Gefle și au pierdut (2-4) cu Örebro, ambele echipe fiind din prima ligă suedeză ( locul 10, respectiv 9).


Djurgårdens Idrottsförening Fotbollsförening 
(nume prescutat Djurgårdens IF FC sau Djurgårdens IF, comun Djurgården, informal Djurgår’n  și abreviat DIF- idem FCSB), este departamentul de fotbal al asociație sportive Djurgardens  din Johanneshov, Stockholm.  Clubul este denumit după insula Djurgården din Stockholm, care a fost un parc regal  de vânătoare. Djurgården în traducere directă ar fi „Deergarden” (Parcul cerbului) sau „Animalgarden”. Cuvântul „Djur” înseamnă ‘animal’, dar are aceeași derivarea ca și cuvântul  ‘cerb’ (radjur). „Idrottsförening” înseamnă ‘Club Sportiv‘ sau ‘Asociația Sportivă‘. „Fotbollsförening” înseamnă ‘Club de fotbal‘.

Djurgardens IF a fost fondat 12 martie 1891, la o cafenea din Alberget 4A pe insula Djurgården, majoritatea membrilor fondatori fiind tineri muncitori. De la înființare s-a declarat rivalul clubului AIK format de persoane din clasa mijlocie.  Focusat inițial pe sporturile de iarnă și atletism,  DIF s-a ramificat rapid în alte sporturi, devenind unul din cluburile sportive cele mai de succes din Suedia.  Din 1899 clubul s-a afiliat la Asociația suedeză de fotbal și a început marea rivalitate cu clubul vecin AIK,  așa-numitul tvillingderbyt,  un derby istoric.

Clubul de fotbal DIF are 11 titluri de campioni în prima ligă (Allsvenskan)  și patru Cupe ale Suediei (Svenska Cupen). Djurgarden IF a avut trei „epoci” distincte de glorie în fotbal. Prima a fost în anii 1910-20, când clubul a câștigat patru campionate, a doua în anii 1950-60, tot cu 4 campionate.  Ultima a fost epoca anilor 2000-05, când cucerit trei campionate  (2002, 2003, 2005) și de trei ori ‘Svenska Cupen’  (2002, 2003, 2005).

DIF are prezențe în Europa începând cu sezonul 1955-56 când a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, fiind cea mai mare performanță din istoria clubului. În rest, mai are o prezență în faza grupelor de Intertoto Cup 1996 și  doar în tururile preliminare UEFA din care menționăm turul 3 de Champions League 2004-05.

CLUB RECORD ÎN COMPETIȚII UEFA

  • Cea mai categorică victorie: 29/06/1996, Djurgården 8-0 Apollon, Stockholm
  • Cea mai categorică înfrângere: 03/10/1965, Levski 6-0 Djurgården, Sofia
  • Apariții in UEFA Champions League: 6
  • Apariții in UEFA Cup Winners’ Cup: 3
  • Apariții in UEFA Europa League: 7
  • Apariții in UEFA Intertoto Cup: 1

În sezonul 2015 al primei ligi Allsvenskan, Djurgården a ocupat locul 6. Sezonul 2016 nu a început încă în Suedia.

  • Lotul este evaluat de transfermarkt la 8,15 mil. €. Jucătorii sunt cotați între 50.000 – 750.000 € . În 2015, DIF a făcut transferuri de 175.000 €  și încasat din transferuri 4,1 mil. € !  În 2016  adus 6 jucători liberi de contract și vândut un fundaș central cu 1,1 mil. € la Rubin Kazan și a eliberat din lot încă 8.
  • Djurgården este antrenată din ianuarie 2014 de Per Olsson, 47 ani.
  • Echipa de fotbal își dispută meciurile de acasă pe Tele2 Arena, stadion de 33.000 locuri, deschis în 20 July 2013 și care a costat  290 mil. €.

Joi seară va fi o dispută fără precedent. Djurgården IF nu s-a întâlnit niciodată  cu Steaua în meciuri oficiale sau amicale. 

În partida de azi, Reghecampf nu-l va folosi pe Kharja, dar pot debuta Gebhart și Tamaș. Sunt dați incerți Stanciu și Marica. Ne așteptăm, pe lângă apariția lui Timo Gebhart, ca Reghe să îi acorde minute de joc și juniorului Mihalcea. De asemenea, așteptăm cu interes revenirea în formă a lui Chipciu și evoluția tânărului Chitoșcă, care a etalat în precedentele meciuri amicale inspirație, tehnică, viteză și forță de penetrare, depunându-și candidatura  pentru un loc în prezentul și viitorul ofensivei  steliste.

O formulă  inedită de start ar putea fi:

  • 4-3-3 : Niţă – Papp (Râpă), Tamaș, Varela, Momcilovici (Toșca) – Gebhart, Pintilii, Hamroun – Adi Popa,  Marica(Bawab), Stanciu
  • 4-2-3-1: Niţă – Papp(Râpă), Tamaș, Varela, Momcilovici – Gebhart, Pintilii– Adi Popa,   Stanciu, Hamroun – Marica

 

xray

10 comentarii la „Steaua – Djurgardens IF 2-2! Varela, înger și demon. Panzerul, un debut „sehr gut”

  1. xray Autor articol

    Info

    Ultimul va avea loc sâmbătă, 6 februarie, împotriva lui Trencin. Iniţial, disputa contra slovacilor fusese programată pentru ora 19:30, dar partida se va juca la ora 14:45 şi va fi transmisă ÎN DIRECT pe Digi Sport 1.

  2. xray Autor articol

    Pe pagina de fb a FC Steaua este publicată lista cu jucătorii care vor evolua in această seară.

    Echipa de start: Cojocaru – Papp, Tamas, Varela (cpt), Tosca – Pintilii – Popa, Stanciu, Chipciu, Hamroun – Marica.

    Rezerve: Poiana – Rapa, Carp, Sulley, Momcilovic, Mihalcea, Bawab, Gebhart, Chitosca, Popadiuc.

  3. redbabyseal

    din start, imi cer scuze pt off-topic!

    dar, ce se intampla iar? dupa ce „dl” avocat ciubota dadea ca sigura sanctionarea prin depunctare sau suspendare a Stelei, acum „dl” talpan isi umfla muschii din nou, cerand schimbarea numelui si retrogradarea Stelei?

    e hilar totusi, cum cei care se inghesuie sa dea „suturi” Stelei, au nume cu iz de incaltari! „ciubota” si „talpan”

  4. alexandru-h

    @redbabyseal

    A trimis Talpan o adresa si loserii de pe Steaua Libera s-au udat brusc. Deh, oameni care nu inteleg conceptul de adresa – daca vreau, trimit in seara asta o adresa la Federatia Romana de Fotbal, fara ca asta sa insemne altceva decat o inutilitate.

    Problema CSA-ului e ca a descoperit ca marca valoreaza un mare ZERO fara fotbal. Nu are cum sa-si faca propria echipa, prin acea licitatie nu ar obtine mai niciun ban (sa fim seriosi, securistii din armata isi doresc sa vina unul care nu numai ca ar investi in fotbalul romanesc dar ar inchiria si pe bani multi o sigla inutila – o iluzie desantata), asa ca mai baga niste fitile, ca poate se intampla vreo minune si devine marca o mina de aur.

    De Talpan ce sa zic – un jurist fara nicio legatura cu subiectul. Noroc cu altii ca i-au castigat procesul de la ICCJ – el tot abereaza cu marca aia si cu eliminarea Stelei din campionat, chit ca (am aratat asta in seria de articole despre acest subiect) nu se cere sa ai o marca inregistrata atunci cand te afiliezi la FRF. Subiect egal cu zero.

    1. maou

      Ciudat totusi, dupa ce nea Puiu cerea sanctiuni dure pentru Steaua, acum vine si tovarasul Talpan la fel de suparat, cu cereri si mai drastice. Probabil vroia sa ne aduca aminte ca inca nu si-a pierdut functia si continua sa debiteze pasional aceleasi tampenii, altfel nu-mi explic coincidenta asta.

  5. joga-bonito

    Subtire de tot meciul.

    Popa, Marica si Gebhart au fost inexistenti. Papp nu e bun de fundas dreapta. Ii lipseste viteza si capacitatea de a centra. In opinia mea, Cojocaru a gafat la gol.

    De cealalta parte, Hamroun a fost remarcatul meciului. La plusuri as adauga si risipa de efort a lui Chipciu si siguranta lui Tosca. Tamas a jucat in nota echipei, insa a gafat si el in cateva randuri. Stanciu si Pintilii – foarte stersi.

    Doar in pielea lui Reghe nu vreau sa fiu acum. Multi jucatori reveniti dupa accidentari si o monumentala lipsa a omogenitatii. Mare noroc avem c-o sa jucam cu Chiajna in prima etapa. Daca intalneam o echipa din play-off aveam mari probleme.

    1. maou

      @Joga

      In mare parte de acord cu tine, e mult de munca insa am incredere ca se poate creea un grup chiar mai puternic si mai versatil decat cel precedent.

      Mie mi-a placut neamtul, parea pierdut in primele minute, ba cu un ochi pe margine, ba incerca sa-si gaseasca reperele in teren, insa dupa ce a luat galben prin minutul 70 (dupa ce ne-a refuzat arbitrul al 2 lea penalty la Bawab ), a aratat ca stie cu mingea. Se vede ca n-a mai jucat de mult insa stapaneste balonul, daca isi revine e un real castig pentru echipa in opinia mea. Am fost putin dezamagit de Marica, n-a parut dispus la efort si nu i-a iesit nici o combinatie cu colegii.

      In fine, eu sper sa terminam toata perioada de pregatire fara nicio accidentare.

  6. joga-bonito

    @xray, de la promitator la foarte bun (sehr gut) e cale lunga. In cazul lui Gebhart sunt de aceeasi parere cu vesnicul si nemultumitul hater Balint: n-a demonstrat nimic, in plus de asta nici nu prea a alergat. Bine, e si prematur sa judecam. Are nevoie de cateva luni bune sa-si intre in ritmul de joc. Ca multi altii din lot.

    1. xray Autor articol

      @Joga Bonito

      Așa este, dar am specificat și în articol ce înseamnă debut „sehr gut” (foarte bun).
      E „sehr gut” dacă ținem cont de faptul că:
      – e doar de 3 zile la antrenamente cu Steaua și pe lângă problemele de comunicare, nu cred că a reușit să învețe nici numele noilor colegi.
      – e un străin care nu a mai jucat în România, nu-și știa colegii dinainte, ce se joacă pe la noi…, ca restul străinilor veniți la Steaua din Liga 1. E vorba și de adaptare la „specificul românesc” al Stelei. Unii nu s-au adaptat/integrat nici după luni de zile (Alcenat).
      – nu a mai jucat un meci de fotbal de aproape 1 an. Alții ar fi uitat și să meargă. :)))
      – nu mă așteptam la o așa evoluție, încât să scoată cifre mai bune decât alții steliști „jucați” și antrenați.
      Deci față de circumstanțele de mai sus, debutul a fost „sehr gut”.
      Ar fi fost promițător dacă l-am considera pe neamț deja la nivelul de pregătire și de jocuri în picioare ale lui Stanciu, Bawab, Hamroun, Adi Popa…

      Evident, e opinia mea. 🙂

      Cifrele jucătorilor în ofensivă:

      • Ciprian Marica (45 min, prima repriză) – 11 pase bune, 0 driblinguri, 0 şuturi, 1 fault suferit;
      • Timo Gebhart (45 min, repriza a 2-a) – 20 pase bune, 6 driblinguri reuşite, 1 şut spre / pe poartă, 1 balon recuperat, 3 faulturi suferite, 1 fault comis;
      • Hamroun (84 minute) – 39 pase bune, 5 driblinguri reuşite, 1 şut pe poartă, 2 baloane recuperate, 1 fault suferit;
      • Nicuşor Stanciu (80 minute) – 41 pase bune, 1 dribling reuşit, 3 şuturi spre / pe poartă, 4 baloane recuperate;
      • Alex Chipciu (90 minute) – 31 pase bune, 2 driblinguri reuşite, 4 baloane recuperate, 1 şut spre / pe poartă;

Lasă un răspuns