Steaua din umbră

de | iulie 9, 2016

Meciurile din această pregătire de vară nu sunt televizate. Astfel este greu să ne imaginăm din 2-3 rânduri de live text care este fața Stelei „ascunsă” cu lotul subțiat, Neubert plecat și un Reghe parcă în silenzio stampa. Nu cunosc adevăratele motive pentru care oficialii au decis să nu mai scadă din cheltuielile de pregătire vânzând dreptul de transmitere a meciurilor amicale. Știu însă că mulți fani steliști au fost dezamăgiți de această decizie. Poate că staff-ul a decis să facă mai puțină vâlvă pentru imagine și mai mult fotbal pentru performanță decât în sezonul precedent.

Am găsit o analiză a jurnalistului Adrian Costeiu , corespondent PROTV si Sport.ro in Apeldoorn, Olanda. O prezentăm mai jos, pentru a ne forma cât de cât o impresie. Voi încheia cu două vorbe despre atacul și tinerii Stelei.

Dilemele lui Reghe: Cine a impresionat si cine a dezamagit in victoria cu Charleroi. Care sunt marile probleme ale Stelei

Trei victorii, un egal, niciun gol primit in patru partide. Bilantul Stelei este ideal pana in acest moment in jocurile amicale disputate in Slovenia si Olanda, cu mai putin de trei saptamani inaintea startului campaniei de calificare pentru grupele Ligii Campionilor.

La fel ca in precedentele jocuri, Laurentiu Reghecampf a experimentat masiv in formula de start, folosind doua echipe aproape total diferite, singurii jucatori care au evoluat 90 de minute fiind, la fel ca in victoria cu NEC Nijmegen, Tamas si Tosca.

  • 0 goluri a primit Steaua in patru meciuri amicale (7-0 cu Turnisce, 0-0 cu Dinamo Zagreb, 1-0 cu NEC Nijmegen si 3-0 cu Charleroi)

Steaua – Charleroi 3-0 (Hamroun 76, Tudorie, 88, 90+1)

Steaua: Nita (Cojocaru 46) – Enache (Simion 46 (Valceanu 74), Tamas, Tosca – D. Popescu (Momcilovic 46) – Pintilii (Bourceanu 46), Achim (Muniru 46) – Popa (Ov. Popescu 46), Stanciu (Aganovic 46), Chipciu (Hamroun 46) – Golubovic (Tudorie 46)

Cum au evoluat, insa, jucatorii Stelei si de la ce ne putem astepta in startul sezonului cu Chiajna, in finala Cupei Ligii, dar, mai ales, in turul III preliminar al Ligii Campionilor, acolo unde vicecampioana poate juca impotriva lui Sahtior Donetk, Sparta Praga, Ajax Amsterdam, Anderlecht Bruxelles sau Fenerbahce Istanbul?

  • Florin Nita: Protejat excelent de aparare, Nita nu a avut ce apara in prima repriza. Din cauza regulii impuse de FRF, care forteaza echipele din Liga 1 sa titularizeze un jucator Under 21, va pierde probabil postul de titular in campionatul romanesc, dar va juca in Liga Campionilor. Motivul? Cateva randuri mai jos.
  • Valentin Cojocaru: Nici el nu a avut ce apara, scotand un singur sut periculos, expediat de Bakar, in minutul 83. Problema majora e la capitolul concentrare. La fel ca in meciul cu NEC Nijmegen, cand a comis o gafa majora, in minutul 61, Cojocaru a judecat gresit o lovitura de cap a lui Ferber, care a nimerit bara. Cativa centimetri mai in dreapta, iar scorul era 1-0 pentru belgieni!
  • Gabriel Enache: Marea enigma din acest cantonament al Stelei. Pare inca „parasutat” in postul de fundas dreapta, unde nu se simte foarte bine. Nu a mai gresit la fel de mult in pozitionare ca in partida cu NEC Nijmegen, insa continua sa aiba deficiente. O extrema stanga tehnica si cu viteza ii va pune probleme.
  • Gabriel Simion: L-a inlocuit pe Enache in minutul 46, dar a iesit doar 28 de minute mai tarziu. Pozitionare deficitara, plus o respingere haotica, in centrul careului, la o faza periculoasa a lui Charleroi. Nu e o solutie in acest moment.
  • Robert Valceanu: Folosit fundas dreapta,  nu s-a simtit in largul sau. Tamas l-a apostrofat dupa un aut batut prost.
  • Gabriel Tamas: Fara indoiala, liderul defensivei steliste. E un pariu riscant, avand in vedere trecutul sau si ceea ce s-a intamplat in urma cu un an. Insa Tamas pare concentrat si constient de rolul important pe care il are. Responsabil si cu voia buna in cantonamentul Stelei, fundasul central e omul care coordoneaza apararea si construieste de jos. A comis o singura eroare, cand l-a tras de tricou pe un adversar, care a obtinut o lovitura libera de la 20 de metri.
  • Alin Tosca: S-a descurcat bine in raport cu atacantii adversi. Insa, deocamdata, adversarii s-au numit NEC Nijmegen si Charleroi. Talia destul de scunda va fi suficienta si pentru meciurile din preliminariile europene? Ramane de vazut. Cert e doar ca Tamas si Tosca au fost singurii care au prins 180 de minute in cele doua amicale din Olanda.
  • Dan Popescu: Nu a mai fost la fel de ofensiv ca in meciul cu NEC Nijmegen. Nu pare „deranjat” ca a facut pasul la o echipa atat de mare. Destul de sigur pe el, nu a comis greseli majore. E tipul de fundas lateral „Latovlevici”, destul de ofensiv.
  • Marko Momcilovic: In nota-i obisnuita, fara erori, nu s-a complicat deloc. O nota mai defensiv decat Popescu. Ceea ce nu e neaparat rau.
  • Mihai Pintilii: Prin excelenta mijlocas defensiv, capitanul Stelei din prima repriza nu a construit foarte mult. S-a achitat bine de sarcini, problema e atunci cand Steaua are nevoie sa creeze, pentru ca trebuie ajutat de colegi.
  • Vlad Achim: Prin natura postului din teren, Achim a urcat mai mult decat Pintilii, stand, in medie, cu 5 metri mai in fata decat mijlocasul defensiv al Stelei. Putine reusite, un cuplu Pintilii-Achim nefiind recomandat atunci cand Steaua trebuie sa construiasca si sa marcheze.
  • Sulley Muniru: Rautate, pofta mare de joc. Continua sa joace cu o masca neagra cu insertii galbene, ceea ce pare ca il face mai „rau”.
  • Alexandru Bourceanu: Mai sigur decat in meciul cu NEC Nijmegen, n-a reusit insa sa ajunga din nou la forma pe care o arata in urma cu 3-4 ani. Ramane acelasi jucator agresiv, care isi doreste mult.
  • Adrian Popa: A alergat mult, jucand extrema dreapta, extrema stanga, ba chiar si al doilea varf in cele 45 de minute din prima repriza. N-a reusit nimic, risipa de efort nefiind dublata de rezultate. Citit usor de fundasii adversi.
  • Nicolae Stanciu: O lovitura libera de la 25 de metri, executata putin peste poarta. Absent din joc, nu reuseste sa creeze ocazii pentru coechiperi, poate si pentru ca in fazele de atac Steaua nu urca foarte mult. Lipsa de clarviziune si de consistenta a Stelei se datoreaza si „absentei” din teren a lui Stanciu.
  • Alexandru Chipciu: Pozitiv, dorinta, destul de putine rezultate palpabile. E clar ca mijlocasul Stelei isi doreste enorm sa iasa din pasa proasta, ba chiar un sut expediat de la 30 de metri, care i-a pus probleme portarului advers, fiind cea mai mare ocazie a Stelei din prima repriza. Din pacate, e nevoie de mult, mult mai mult. Incepe sa isi recapete, incet, incet, increderea, dar e nevoie de timp.
  • Jugurtha Hamroun: Prins de prea multe ori in ofsaid, a pierdut destul de multe mingi in fazele statice de poarta. S-a revansat, insa, prin golul marcat, o adevarata bijuterie, o „scarita” peste Parfait Mandanda, fratele rezervei de portar a nationalei Frantei. Daca-l vinde pe Hamroun in aceasta vara, Steaua va avea probleme in atac.
  • Bojan Golubovici: E tipul de atacant care la Steaua poate sa se „stinga” foarte usor. Deviaza bine, aduce oameni cu el in spate, insa in cazul in care nu marcheaza poate frustra imediat. Se preteaza pe un stil de contraatac, doar ca Steaua e echipa care vrea sa domine orice adversar.
  • Alexandru Tudorie: Merita sa fie titular? Motivat extraordinar – alearga dupa orice minge si e frustrat daca nu castiga duelul – Tudorie a marcat deja de trei ori in doua amicale in cantonamentul din Olanda. Calm, bataios, tanarul varf al Stelei incepe sa isi depuna candidatura pentru un post de titular. Trecutul nu-l recomanda, dar acum arata altfel.

Doua amicale mai joaca Steaua in acest cantonament: duminica, la Oisterwijk, (ora 17:00, ora Romaniei), cu Krilia Sovetov Samara, si miercuri, cu PAOK Salonic, la Arnhem.

Adrian Costeiu, corespondent PROTV si Sport.ro
Preluare de pe sport.ro

Ce facem cu atacanții?

Imediat după încheierea sezonului trecut, Gigi Becali a anunţat că are nevoie de doi atacanţi cu care să atace grupele Ligii Campionilor, după ce s-a despărţit de Marica, Bawab şi Tade. Patronul Stelei l-a adus pe Bojan Golubovic, de la CSMS Iaşi, dar nu l-a luat în calcul pe Alexandru Tudorie, vârful pe care Steaua l-a trimis, în returul stagiunii trecute, la FC Voluntari pentru a acumula meciuri în picioare.

Nici planurile lui Reghecampf şi MM Stoica nu-l includeau pe Tudorie. Directorul sportiv a spus că staff-ul tehnic are nevoie de timp pentru a-şi da seama dacă tânărul de 20 de ani e făcut cu adevărat pentru postul de atacant, iar în primul meci al verii, cu modesta Turnisice, Tudorie a fost folosit fundaş central.

Neluat în calcul de conducere, cel puţin la nivel declarativ, pentru postul de titular, Tudorie l-a eclipsat pe Golubovic şi a devenit cel mai prolific marcator al Stelei în cantonamentul olandez. Tudorie este surpriza Stelei în cantonamentul din Olanda. A marcat de trei ori în ultimele două meciuri (1-0 cu NEC Nijmegen şi 3-0 cu Charleroi).

Forma excelentă arătată de Tudorie în cantonamentul din Olanda nu e singurul argument al atacantului. Steaua a anunţat deja că se va baza pe Cojocaru pentru postul de titular rezervat jucătorilor sub 21 de ani, dar tânărul goalkeeper a arătat, de-a lungul timpului, că nu poate avea evoluţii constant bune un timp îndelungat. La 20 de ani, în condiţiile în care aducerea lui Golubovic implică un grad de risc destul de ridicat, Tudorie şi-ar putea face oricând loc în primul „11”, ajutând-o pe Steaua să rezolve două probleme dintr-un foc.

Astfel, tânărul vârf l-ar putea face pe Becali să renunţe la ideea de a mai transfera un atacant. Pe de altă parte, Steaua mai are un atacat despre care Ciprian Marica a avut numai cuvinte despre Cristian Onțel.

În vârstă de 18 ani, Onţel a debutat în Liga 1 în sezonul trecut, în care a bifat patru apariţii şi a marcat un gol. Reuşita sa a venit în ultima etapă a play-off-ului, în meciul pe care Steaua l-a câştigat cu 4-1 pe terenul celor de la ASA Tg. Mureş.

Ciprian Marica îl sfătuiește pe Laurențiu Reghecampf să-l folosească mai mult pe Cristian Onțel pe postul de vârf, deși în această vară l-a mai transferat și pe Golubovici.

„Îl cunosc puţin pe Golubovic. Sperăm cu toţii să fie vârful de care Steaua are nevoie. Alex Chipciu nu poate juca vârf, nu se simte bine în poziţia aia. Nu-l văd jucând în postura de atacant. I se potriveşte mai bine jocul cu faţa la poartă.

Când eu eram acolo, Steaua avea un jucător foarte bun, tânăr. Este vorba despre Onţel (18 ani). E un jucător de viitor, un atacant care loveşte fantastic mingea. Ar putea primi mai multe şanse şi mai multă încredere”, a declarat Marica la Digisport.

Marica susţine că promovarea unui jucător precum Onţel poate fi o idee bună, în condiţiile în care patronul roş-albaştrilor, Gigi Becali, nu mai este tentat să investească aşa cum o făcea în trecut.

Sunt probleme la toate echipele. Nici Steaua nu mai transferă cum o făcea odată. Există o teamă a patronului de a mai băga bani în fotbal, de a mai risca. Sunt lucruri care ne îngrijorează„, a precizat Marica.

Juniorii din propria pepinieră debutați de Steaua în ultimii doi ani.
Nume Data naşterii Debut
Cristian Onţel 5 aprilie 1998 3 octombrie 2015, Iaşi – Steaua 1-2, L1
Junior Măcriş 28 ianuarie 1997 28 octombrie 2014, Iaşi – Steaua 0-2, Cupa Ligii
Alexandru Aldea 5 martie 1995 19 iulie 2014, Rapid – Steaua 1-2, Cupa Ligii
Robert Vîlceanu 29 martie 1997 15 martie 2014, Steaua – Gaz Metan 3-0, L1

Au mai fost debutați Vlad Mihalcea, cumpărat de la FC Braşov și Florentin Pham-Huy de la Juventus Bucureşti.

Da, unii dintre tinerii menționați mai sus pot rezolva rezonabil problema ridicată de FRF cu „jucător sub 21 ani în teren”, însă sunt sceptic că sunt soluții pentru a ataca cu succes grupele UEFA pe ruta non-campioanelor.

X Ray

Lasă un răspuns