FCSTEAUA.RO

Steaua din umbră

Meciurile din această pregătire de vară nu sunt televizate. Astfel este greu să ne imaginăm din 2-3 rânduri de live text care este fața Stelei „ascunsă” cu lotul subțiat, Neubert plecat și un Reghe parcă în silenzio stampa. Nu cunosc adevăratele motive pentru care oficialii au decis să nu mai scadă din cheltuielile de pregătire vânzând dreptul de transmitere a meciurilor amicale. Știu însă că mulți fani steliști au fost dezamăgiți de această decizie. Poate că staff-ul a decis să facă mai puțină vâlvă pentru imagine și mai mult fotbal pentru performanță decât în sezonul precedent.

Am găsit o analiză a jurnalistului Adrian Costeiu , corespondent PROTV si Sport.ro in Apeldoorn, Olanda. O prezentăm mai jos, pentru a ne forma cât de cât o impresie. Voi încheia cu două vorbe despre atacul și tinerii Stelei.

Dilemele lui Reghe: Cine a impresionat si cine a dezamagit in victoria cu Charleroi. Care sunt marile probleme ale Stelei

Trei victorii, un egal, niciun gol primit in patru partide. Bilantul Stelei este ideal pana in acest moment in jocurile amicale disputate in Slovenia si Olanda, cu mai putin de trei saptamani inaintea startului campaniei de calificare pentru grupele Ligii Campionilor.

La fel ca in precedentele jocuri, Laurentiu Reghecampf a experimentat masiv in formula de start, folosind doua echipe aproape total diferite, singurii jucatori care au evoluat 90 de minute fiind, la fel ca in victoria cu NEC Nijmegen, Tamas si Tosca.

Steaua – Charleroi 3-0 (Hamroun 76, Tudorie, 88, 90+1)

Steaua: Nita (Cojocaru 46) – Enache (Simion 46 (Valceanu 74), Tamas, Tosca – D. Popescu (Momcilovic 46) – Pintilii (Bourceanu 46), Achim (Muniru 46) – Popa (Ov. Popescu 46), Stanciu (Aganovic 46), Chipciu (Hamroun 46) – Golubovic (Tudorie 46)

Cum au evoluat, insa, jucatorii Stelei si de la ce ne putem astepta in startul sezonului cu Chiajna, in finala Cupei Ligii, dar, mai ales, in turul III preliminar al Ligii Campionilor, acolo unde vicecampioana poate juca impotriva lui Sahtior Donetk, Sparta Praga, Ajax Amsterdam, Anderlecht Bruxelles sau Fenerbahce Istanbul?

Doua amicale mai joaca Steaua in acest cantonament: duminica, la Oisterwijk, (ora 17:00, ora Romaniei), cu Krilia Sovetov Samara, si miercuri, cu PAOK Salonic, la Arnhem.

Adrian Costeiu, corespondent PROTV si Sport.ro
Preluare de pe sport.ro

Ce facem cu atacanții?

Imediat după încheierea sezonului trecut, Gigi Becali a anunţat că are nevoie de doi atacanţi cu care să atace grupele Ligii Campionilor, după ce s-a despărţit de Marica, Bawab şi Tade. Patronul Stelei l-a adus pe Bojan Golubovic, de la CSMS Iaşi, dar nu l-a luat în calcul pe Alexandru Tudorie, vârful pe care Steaua l-a trimis, în returul stagiunii trecute, la FC Voluntari pentru a acumula meciuri în picioare.

Nici planurile lui Reghecampf şi MM Stoica nu-l includeau pe Tudorie. Directorul sportiv a spus că staff-ul tehnic are nevoie de timp pentru a-şi da seama dacă tânărul de 20 de ani e făcut cu adevărat pentru postul de atacant, iar în primul meci al verii, cu modesta Turnisice, Tudorie a fost folosit fundaş central.

Neluat în calcul de conducere, cel puţin la nivel declarativ, pentru postul de titular, Tudorie l-a eclipsat pe Golubovic şi a devenit cel mai prolific marcator al Stelei în cantonamentul olandez. Tudorie este surpriza Stelei în cantonamentul din Olanda. A marcat de trei ori în ultimele două meciuri (1-0 cu NEC Nijmegen şi 3-0 cu Charleroi).

Forma excelentă arătată de Tudorie în cantonamentul din Olanda nu e singurul argument al atacantului. Steaua a anunţat deja că se va baza pe Cojocaru pentru postul de titular rezervat jucătorilor sub 21 de ani, dar tânărul goalkeeper a arătat, de-a lungul timpului, că nu poate avea evoluţii constant bune un timp îndelungat. La 20 de ani, în condiţiile în care aducerea lui Golubovic implică un grad de risc destul de ridicat, Tudorie şi-ar putea face oricând loc în primul „11”, ajutând-o pe Steaua să rezolve două probleme dintr-un foc.

Astfel, tânărul vârf l-ar putea face pe Becali să renunţe la ideea de a mai transfera un atacant. Pe de altă parte, Steaua mai are un atacat despre care Ciprian Marica a avut numai cuvinte despre Cristian Onțel.

În vârstă de 18 ani, Onţel a debutat în Liga 1 în sezonul trecut, în care a bifat patru apariţii şi a marcat un gol. Reuşita sa a venit în ultima etapă a play-off-ului, în meciul pe care Steaua l-a câştigat cu 4-1 pe terenul celor de la ASA Tg. Mureş.

Ciprian Marica îl sfătuiește pe Laurențiu Reghecampf să-l folosească mai mult pe Cristian Onțel pe postul de vârf, deși în această vară l-a mai transferat și pe Golubovici.

„Îl cunosc puţin pe Golubovic. Sperăm cu toţii să fie vârful de care Steaua are nevoie. Alex Chipciu nu poate juca vârf, nu se simte bine în poziţia aia. Nu-l văd jucând în postura de atacant. I se potriveşte mai bine jocul cu faţa la poartă.

Când eu eram acolo, Steaua avea un jucător foarte bun, tânăr. Este vorba despre Onţel (18 ani). E un jucător de viitor, un atacant care loveşte fantastic mingea. Ar putea primi mai multe şanse şi mai multă încredere”, a declarat Marica la Digisport.

Marica susţine că promovarea unui jucător precum Onţel poate fi o idee bună, în condiţiile în care patronul roş-albaştrilor, Gigi Becali, nu mai este tentat să investească aşa cum o făcea în trecut.

Sunt probleme la toate echipele. Nici Steaua nu mai transferă cum o făcea odată. Există o teamă a patronului de a mai băga bani în fotbal, de a mai risca. Sunt lucruri care ne îngrijorează„, a precizat Marica.

Juniorii din propria pepinieră debutați de Steaua în ultimii doi ani.
Nume Data naşterii Debut
Cristian Onţel 5 aprilie 1998 3 octombrie 2015, Iaşi – Steaua 1-2, L1
Junior Măcriş 28 ianuarie 1997 28 octombrie 2014, Iaşi – Steaua 0-2, Cupa Ligii
Alexandru Aldea 5 martie 1995 19 iulie 2014, Rapid – Steaua 1-2, Cupa Ligii
Robert Vîlceanu 29 martie 1997 15 martie 2014, Steaua – Gaz Metan 3-0, L1

Au mai fost debutați Vlad Mihalcea, cumpărat de la FC Braşov și Florentin Pham-Huy de la Juventus Bucureşti.

Da, unii dintre tinerii menționați mai sus pot rezolva rezonabil problema ridicată de FRF cu „jucător sub 21 ani în teren”, însă sunt sceptic că sunt soluții pentru a ataca cu succes grupele UEFA pe ruta non-campioanelor.

X Ray

Exit mobile version