Sezonul regulat a stabilit cine se bate la titlu și cine va încerca să se mențină pe prima scenă. Dintre echipele românești care au evoluat sezonul ăsta în competițiile UEFA, „Doar Dinamo București” este în lupta de supraviețuire în Liga 1.
Clasament golgheteri
- Harlem Gnohere (FC Steaua), George Ţucudean (Viitorul / CFR Cluj) – 12 goluri;
- Gustavo Vagenin (CSU Craiova), Alexandru Ioniţă (Astra / CFR Cluj) – 11 goluri.
- Paul Batin (Concordia) – 10 goluri.
- Florin Tănase (FC Steaua) – 9 goluri.
- Dennis Man (FC Steaua), Silviu Balaure (Astra), Alexandru Băluţă (CSU Craiova), Mihai Roman I (FC Botoşani) – 8 goluri.
Clasament pase decisive
- Ciprian Deac (CFR Cluj)– 10.
- Constantin Budescu (FC Steaua) – 7.
- Sergiu Hanca (Dinamo), Dan Nistor (CFR Cluj / Dinamo), Diogo Salomao (Dinamo), Eric De Oliveira (ex-Viitorul) – 5.
- Florin Tănase (FC Steaua), Florinel Coman (FC Steaua), Nicuşor Bancu (CSU Craiova), Andrei Cristea (CSM Poli Iaşi),, Cristian Ganea (Viitorul), Alexandru Ioniţă (Astra / CFR Cluj), Olimpiu Moruţan (FC Botoşani), Adam Nemec (Dinamo) – 4.
Echipa ideală a sezonului regular
Sponsorul Ligii 1, betano.com, ne propune un 11 ideal cu jucătorii care au contribuit decisiv la succesul echipelor pentru care au evoluat.
- Mijlocaş ofensiv: Constantin Budescu (FC Steaua), 17 meciuri. Budescu e singurul fotbalist din echipa ideală care nu a jucat minim 20 meciuri, însă realizările lui vorbesc de la sine. Odihnit des în campionat pentru meciuri europene, Budescu a jucat de 17 ori, înscriind 6 goluri şi oferind 7 pase decisive. Fie că marchează direct din corner, din lovitură liberă sau dă pase de gol cu exteriorul, actualul magician din Liga 1 Betano reuşeşte să impresioneze publicul meci de meci.
- Atacant: Harlem Gnohere (FC Steaua), 21 meciuri. Francezul e pe primul loc în topul golgheterilor, la egalitate cu Ţucudean. Sunt diferenţiaţi de numărul de minute necesare pentru a puncta, Gnohere reuşind un gol la 108 minute jucate. Deşi a pornit stagiunea ca rezervă, Bizonul şi-a făcut loc în primul 11 şi a devenit indispensabil pentru roş-albaştri, păstrând forma excelentă şi în Europa, unde a marcat de 5 ori.
Străinii Ligii 1 în sezonul regulat
- În sezonul regulat 2017-2018 au evoluat 130 de jucători străini, dintre care opt au bifat minute pentru două echipe. Aceştia au reprezentat 47 de ţări, cei mai mulţi provenind din Croaţia – 17, Portugalia – 14, Brazilia – 11, Franţa – 8 şi Spania – 6.
- Dinamo a fost echipa care s-a bazat pe cei mai mulţi străini – 17, fiind urmată de Gaz Metan – 16, Sepsi – 14, CS Universitatea Craiova şi CSM Poli Iaşi – 13, Astra, CFR Cluj – 12, Concordia – 10, Juventus, FC Steaua – 7, ACS Poli, Viitorul – 6, FC Botoşani – 4 şi FC Voluntari – 1.
- 71 dintre cei 130 de jucători străini au debutat în sezonul regulat în principala competiție internă din România. Străinii prezenţi în ediţia curentă a Ligii 1 şi-au trecut în cont 126 de goluri, 262 de galbene şi 19 cartonaşe roşii.
Steaua lui „Du-te, Dică!” în sezonul regulat
Remember pentru cei care nu știu sau au uitat
Mulți spun că Nicolae Dică nu este pregătit pentru Steaua, că nu știe cu ce se mănâncă marea performanță, că nu rezistă la presiunea și vorbele lui Becali, bla, bla, bla. WTF? Dică este unul dintre steliștii de marcă ai clubului, care au scris istorie la Steaua pe teren! Echipă cu care a obținut cea mai mare performanță a Stelei și a României de după 1989, calificarea în semifinala Cupei UEFA (Europa League). Cine era patron atunci? Același Becali!!! Deci îl cunoaște ca pe propriile buzunare.
Antrenor la Steaua. Dică nu a aterizat din Liga a 3-a la Steaua. Unii uită că în mandatul lui Gâlca, sezonul 2014-2015, Dică a fost antrenor secund la Steaua cu care a cucerit toate trofeele: Campionat, Cupa și Cupa Ligii, performanță obținută cu antrenori debutanți pe prima scenă fotbalistică, începând cu Costel Gâlcă. Din staff, numai Laurențiu Roșu fusese secund în Liga 1, la Vaslui (2010) și Petrolul (2012-2014). Dică a rămas antrenor secund și în sezonul 2015-2016, alături de Rădoi, Pedrazinii și Țiți Dumitriu. În total Dică a bifat un an jumate de antrenorat la Steaua, dar și 2 ani ca antrenorul din teren la Viitorul lui Hagi (2012-2014).
Jucător la Steaua. În cei 4 ani petrecuți în tricoul Stelei ( ian 2004 – iun 2008, ian-iun 2011), Dică a cucerit 2 titluri de campion, o Cupă și o Super Cupă, a fost prezent în 185 de meciuri, a marcat 74 goluri în toate competițiile. Este exponentul echipei UEFAntastică Steaua 2006, fiind golgheterul ei, omul decisiv care i-a marcat ascensiunea până în semifinala Cupei UEFA. Cu Steaua a jucat de 3 ori consecutiv în Champions League, împotriva marilor echipe Real Madrid, Arsenal, Lyon, Valencia, Sevilla etc. și a rămas pe buzele tuturor steliștilor cu „Du-te, Dică!” la golul 4 marcat echipei Dinamo Kiev în Champions League!
- Best of Dică la Steaua. Evident, este doar o parte, dar restul este pe youtube.
Antrenorul Dică în acest Sezon regulat
Pe durata acestui sezon regulat, Steaua a jucat cu 18 meciuri mai mult decât CFR, care în afară de campionat nu a avut niciun stres, dar a avut un parcurs de excepție (ca punctaj) în Liga 1. Campioanele ultimelor două ediții, Astra și Viitorul, au terminat pe locurile 4/5, la 11 puncte de Steaua, și au părăsit UEFA încă din vară. Ambele au suflat titlul Stelei, știm noi cum. Dinamo e pe locul 8 la 16 puncte de Steaua și va juca play out deși au disputat numai o dublă în Europa. Toate cele 3 au cu 14-16 meciuri mai puțin jucate decât Steaua în toate competițiile din acest sezon. CSU Craiova are 16 meciuri mai puține în acest sezon față de cele jucate de Steaua lui Dică!!!
Da, Steaua a investit în jucători, dar dacă Becali a dat niște milioane de euro pe niște jucători de la Astra și Viitorul, asta nu înseamnă că acea sumă reprezenta și valoarea lor! O Dacie Logan plătită cu prețul unui Audi A4, tot Dacie rămâne! Apoi, nu toți cei veniți la Steaua în vară erau obișnuiți (sau capabili) să ducă meciuri tari din 3 în 3 zile. Asta se dobândește în timp, nu peste noapte și nu pe bani ca la tarabă. Cu Steaua toate echipele din Liga 1 își dau viața pe teren, iar meciurile din UEFA sunt și mai extenuante. Nu mai punem la socoteală și erorile manageriale de transfer.
Cu Dică pe bancă, Steaua a obținut cel mai mare punctaj (55) în sezonul regulat de când se joacă în sistemul cu Play off – Play out și s-a calificat în primăvara europeană cu 10 puncte din Grupa G de Europa League, utilizând în Liga 1 și UEFA mulți jucători tineri lipsiți de experiență. Vlad, la cei 18 ani, a apărărat cu Sepsi abia al 5-lea meci în Liga 1, dar are deja 4 în Europa League.
Steaua lui Dică a strâns mai multe puncte decât au obținut echipele campioane din 2015-16 (Astra-51) și 2016-17 (Viitorul-51), sezoane când la Steaua a fost antrenor Reghecampf cu jucători pe care s-a încasat aproape 20 de mil. euro!
După 26 etape, Steaua lui Dică are de departe cel mai productiv atac din ultimele 4 sezoane de Liga 1 (2014-2018). Asta în condițiile în care vârful de atac cumpărat de la Astra cu 2 mil. €, Alibec, a marcat un sigur gol în Liga 1!
Minusul lui Dică este amprenta ștearsă pusă pe jocul colectiv al Stelei, care nu emană forță de grup, ca Steaua lui Reghe 2012-13, ci doar valoarea individuală a unor jucători. O cauză este și managementul sportiv:
- Se rulează excesiv lotul din rațiuni de marketing dictate de Becali, dar și rațiuni obiective de a odihni jucători în lupta pe 3 fronturi dusă la top. Astfel Steaua a ajuns în sferturile Cupei României, este locul 2 în Liga 1 și a terminat pe 2 grupa de Europa League.
- Se forțează jucătorii tineri în loc să le facă gradual pasul spre marea performanță. Pe unii îi vopsește în fel și fel după vedetele din vest, umflând nejustificat așteptările. Această politică, nu doar că nu le crește prețul, dar îi expune criticilor și ironiilor care le poate bloca psihic ascensiunea. Vezi cazul Vlad (Messi al portarilor), Coman (Mbppe) și Nedelcu (Busquets).
- Nu se aduc jucători conform unui plan tactic de joc și pentru cele 10 posturi, ci se cumpără de-a valma ce se consideră că este de top în Liga 1. Astfel, pe unii îi să plimbă pe alte posturi decât cele pentru care au fost formați și dau randament maxim. Lista e lungă.
- Nici în acest sezon nu s-au adus suficienți jucători pe fiecare post. Vârf de atac (trebuiau 3) și fundaș dreapta (trebuiau 2) nu au fost acoperite corespuzător. Cel de fundaș central s-a acoperit la necesar abia după 9 etape de Liga 1 și 4 meciuri de UEFA, din care un play off de grupele CL. L-a adus pe Planic și l-a aruncat direct titular în etapa 10 cu Viitorul. Rezultatul? Înfrângere cu 1-0 și 3 puncte pierdute. Cu doar două vârfuri în lot, Steaua a ajuns să joace fără vârf de atac în 4 meciuri de Liga 1, dintre care cele cu CFR și Dinamo. Rezultul? 1-1 și 2-2 cu 4 puncte pierdute. Pe de fundaș stânga a intrat în Play off cu un singur jucător, Benzar!?
- Sistematic nu se fac transferurile de bază în perioada alocată. Se aduc jucători cu pretenția de titulari după ce începe competiția, însă se cere randament maxim încă din primul meci. Ultimele cazuri Benzar, Nedelcu, Coman, Găman, Artur Jorge, Cristi Tănase și Bălgrădean. Nu mai spun de meciuri experiment cu Nedelcu fundaș central titular de cum a venit la Steaua. Rezultatul? A debutat pe 12 august împotriva Astrei, joc terminat cu scorul de 1-1 și alte 2 puncte pierdute acasă. Tot în august, Cătălin Golofca a debutat în tricoul Stelei la egalul cu Poli Iași, scor 1-1, la 3 zile de la transferul de la FC Botoșani. Ce relații de joc putea avea Golofca? Zero! Alte 2 puncte pierdute acasă.
- Staff tehnic neexperimentat fără suport tehnic adecvat din partea clubului. Antrenorul principal fără licență PRO, nu a fost decât secund în Liga 1, iar cel cu licență nu a antrenat decât în Liga a 3-a.
Nu sunt avocatul lui Dică. Eu nu spun că Dicanul este un antrenor bun sau slab și nici nu știu dacă Steaua va lua titlul cu el pe bancă, dar să nu uităm niciodată de două aspecte atunci când îl judecăm:
- Contextul în care antrenează, despre care am spus câte ceva mai sus.
- Locul lui Dică în istoria Stelei impune o decență în limbaj atunci când formulăm critici pertinente (sau nu) adresate antrenorului Dică! Poți critica cât vrei și fără atacuri grosolane la persoană.
În opinia mea, pentru a ieși cu bine din Play off, în următoarele 10 etape trebuie să se întâmple două lucruri la Steaua :
- Becali să înceteze să mai impună aiurea jucători în echipă de tip „promo de marketing”, atât timp cât cei vizați cu potențial pe piață vor face obiectul unei tranzacții cel mai devreme peste un an de zile.
- Dică să înceteze să mai facă experimente tactice, pentru spectacol, și să joace pragmatic cu o echipă scurtă, la rezultat. Tranziția negativă este cea care macină Steaua. Momentan în lotul nu are jucători de viteză care să facă just in time tranziția negativă. Mai mult, la unii jucători ofensivi, faza defensivă e mai mult moft. De aceea trebuie să abordeze partidele nu ca pe un meci de box de care pe care cu garda jos. Peste o ratare se poate trece foarte ușor. În schimb, un gol primit are efect psihologic pozitiv pentru adversar (îi dă aripi) și e greu de remontat apoi prin atac pozițional.
X Ray
Cred ca la cele „două aspecte atunci când îl judecăm…” ar trebui adaugat si un al treilea, respectiv ” bătălia arbitrajelor”:
http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/fcsb-pierde-clar-batalia-arbitrajelor-7-puncte-cadou-pentru-cfr-arbitrii-care-au-gresit-cel-mai-mult-topul-greselilor-pro-cfr-cluj-529183.html
Asa ca, ar trebui sa asteptam pana la vara ca sa spunem… “Du-te, Dică!”..-:)