Nota Redacției:
La ceas aniversar, reluăm un excelent articol scris în 2010 de unul din utilizatorii cu vechime ai site-ului, Azazello. Sunt rânduri scrise cu suflet de stelist și rațiune în stare pură. Nimic umflat apoteotic și partizan, nimic devalorizat.
Din păcate, prigoana și epurarea promovată de echipa de moderare din perioada “frăției” au îndepărtat de pe site pe unul dintre userii educați, civilizați, moderați și obiectivi. Îl așteptăm cu drag să revină printre noi!
NB: Pe site-ul fcsteaua.ro, printre numeroasele articole despre Lăcă, este publicat și un articol biografic detaliat scris în 2011 de Filip Pindean, LACATUS, de la A la Z.
La mulți ani, Lăcă!
Marius Lăcătuș, drumul de la o “extremă” la un NUME
Când mă gândesc la Marius Lăcătus, îmi vine în minte un fragment dintr-o descriere plastică a lui Radu Cosaşu (sper ca memoria să nu mă înşele) care spunea că “Lăcătuş este ultima extremă de geniu pe care a dat-o fotbalul românesc”. Ei bine, înclin să-i dau dreptate. Pentru că Lăcă a avut un farmec special, o nebunie frumoasă, poate uneori exagerată, un teribilism de copil mare, alintat şi iubit, o chemare spre glorie. Poate că nu a fost cel mai mare jucător din istoria Stelei; poate că nu a fost cel mai carismatic. Dar a avut unicitate. Acel fior pe care doar fotbaliştii gen Iordănescu, Hagi sau Ilie Dumiterscu îl au. Fotbaliştii care ridică tribuna în picioare, care fac să vibreze inimi şi unesc glasurile într-un singur strigăt. Fiorul simţit de copiii de la sfârşitul deceniului opt, adolescenţii deceniului nouă şi bărbaţii de azi. Iar aşa ceva nu se uită. Lăcătuş a fost într-adevăr o “extremă”. În tot: atitudine, comportament, realizări, carieră. Dar mai presus de toate, o extremă dreapta de poveste.
Iubit şi urât deopotrivă, şeptarul a rămas cel care a descătuşat o naţiune în noaptea de 7 mai 1986, cel care, pe gheţurile Moscovei, îi frângea o aripa lui Dasaev, pentru a-l pensiona doi ani mai târziu la primul mondial după ’70, cel care, în tuşa dreaptă, “făcea duble” spre deliciul sau după caz, exasperarea publicului. Artistul “căzăturilor” în careu şi al grimaselor inimitabile, pasatorul perfect pentru Piţurcă, Balint sau Adrian Ilie… Durul şi conflictualul. Toate alcătuiesc o imagine de legendă. O imagine care, alăturată performenţelor reuşite în tricolul roş-albastru, i-au adus pecetea de simbol şi supra-numele de “Fiara” și de aici polemica.
Merită oare, chiar el, acestă onoare? Este el pentru Steaua ce a fost să zicem Giuseppe Meazza pentru Inter, sau Eusebio pentru Benfica? Cei mai mulţi spun că da. Alţii spun însă un nu răspicat, invocând simpatii adolescentine pentru rivalul de moarte sau apartenenţa sa la o anume etnie, cu o teribilă amprentă în deviaţii comportamentale. Nimic interzis, dar puţin probabil. Românii, ca naţie sunt predestinaţi în a-şi demitiza valorile. O valoare care, deşi în cazul lui Lacătuş nu este una intrinsecă, ea există. Există, pentru că Steaua i-a dat valoare puştiului teribil, i-a desăvârşit talentul iar el i-a mărit strălucirea, i-a dat înapoi dăruire, ambiţie, mulţi ani şi la fel de multe trofee. De aceea, când vorbim de Lăcătuş, nu-l vom putea separa niciodată de Steaua, şi când vorbim de Steaua, vom spune implicit Lă-că-tuş! și asta pentru că: “întregul valorează mai mult decât părţile luate separat”. (John Fowels).
Lăcătuş nu ar fi existat fără Steaua, Steaua ar fi însemnat mai puţin fără Lăcătuş!
Pentru puştii de azi, poate că el este un simbol. Pentru cei de mâne, istoria-i va permanentiza cu siguranţă titlul iar statisticile îi vor oficializa statutul. Pentru cei care au trăit însă pe viu povestea sa şi a gloriei Stelei, el nu este decât Lăcă și asta conteză cel mai mult. Mă bucur şi sunt fericit că l-am avut jucând în culorile roş-albastre. Culorile de care destinul l-a legat iremediabil, în ciuda urâtelor şi nefireştilor despărţiri. Vremelnicelor despărţiri.
Parafrazându-l pe Alexandre Dumas tatăl, prin vocea muşchetarului Athos, aş zice că pentru fotbalistul Lăcătuş statutul de simbol e prea mult, dar pentru stelistul Lăcătuş şi realizările sale, e prea puţin.
Pentru un stelist, când spui Lăcătuş, nu mai e nimic de adăugat. Iar asta e o axiomă.
Azazello
Notă
Articolul a trebuit să fie reeditat pentru a putea fi republicat în forma prezentată mai sus.
Am corectat acum unele erori care mi-au scăpat la reeditare și care nu aparțin autorului, Azazello, ci au provenit din diferența de “encoding” în care a fost scris si publicat inițial și cum apare acum pe site (Old FCS) articolul (link).
De ex., cum apare pe “Old FCS”:
PS. Îi mulțumesc lui Saramago, alt user de referință, care ne-a reamintit dis-de-dimineață.
Lacatus a fost un fotbalist URIAS al Stelei! La multi ani, Marius!
PS2 legat de autor.
După ani de zile, prima și ultima dată, a comentat la articolul Steaua – Partizan 1-1! Calificarea se decide la Belgrad din iulie 2015:
Imediat s-a găsit vitto mai cu moț să îl atace în zeflemea, exact ca pe vremea “frăției”, când însuși vitto a fost victimă:
Timpul i-a demostrat lui vitto cine sunt cei nominalizați și că Azazello avea dreptate, dar Azazello nu a mai postat nimic după aceea, văzând că anumite metehne nu s-au schimbat și nu poți să-ți spui o opinie personală fără să-ți frece unul ridichea în zeflemea.
E foarte bine si frumos ca ii spunem…. LA MULTI ANI, MARIUS LACATUS!
… dar… am si eu o intrebare: pe 1 aprilie, si nu e pacaleala, se cuvenea sa fie sarbatorit un alt MARE, UNIC, CEL MAI BUN, STELIST VERITABIL!!
si intrebarea: de ce nu s-a intamplat asta?
@redbabyseal.
Da, dar trecuse de 12 noaptea când am realizat că a fost ziua lui. E vorba de Duckadam! De fapt atunci am ajuns acasă și am văzut pe site-ul clubului FC Steaua.
Însă pe forum este un topic special Aniversări, unde oricine poate scrie urări sau să ne amintească de o aniversare. Nu a făcut nimeni!
http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?showtopic=36968
Eu personal nu am o agendă cu date aniversare, nici măcar private, dar este un site al suporterilor în care fiecare își poate transmite urările pentru fostele sau actualele glorii steliste. Și acum, noroc cu Saramago că a scris de dimineață, altfel realizam târziu că e ziua lui Lăcă.
PS
Rubrica asta de pe prima pagină a implementat-o Azzido acum câteva săptămâni.
Asa este, dar Unicul Capitan va fi mereu TUDOREL STOICA!
Macar sa mai lase frustrarile.