Paradoxul lui Talpan: CSA susține că are palmaresul din perioada 1998-2003 și că FC Steaua de atunci era tot a CSA. Însă mai jos vedem „live” că și în 2000-2001 o finanța și chiar conducea Becali nu Talpan & Co.!?! ?
- Notă. E vorba de meciul Steaua 2-1 FC National din 12 mai 2001, în ediția 2000-2001, când Steaua a câștigat titlul.
Vă prezentăm articolul din Pagini de media.
VIDEO INEDIT. Gigi Becali, unul dintre primele interviuri TV, acum 17 ani. Un altfel de Gigi Becali
VIDEO ARHIVĂ. Vi-l puteți imagina pe Gigi Becali calm, fără gesticulări, fără a ridica tonul la reporter, fără a se răsti, fără a se manifesta expansiv? Un altfel de Gigi Becali, într-una din primele apariții TV în direct.
Paginademedia.ro vă prezintă interviul, luat de Vali Moraru (pe atunci la Pro TV, acum la DigiSport). Se întâmpla în mai 2001, înaintea meciului Steaua – Național.
Becali era, în 2001, la începuturile lui ca finanțator al Stelei. Nu era încă un răsfățat al presei. Nu era prezent (încă) la fiecare jurnal al Știrilor Pro TV. Nu se manifesta în felul personal care i-a adus, în anii următori, zeci de parodii și o grămadă de imitatori în show-urile radio și de divertisment. Nu bătea apropouri legate de șefii ziaristului și de cum îi cunoaște personal.
Un altfel de Gigi Becali, înainte de a ajunge „vedeta” Gigi Becali.
O filmare pusă la dispoziția Paginademedia.ro de către jurnalistul Cristian Otopeanu, cel care a și înregistrat secvența acum 17 ani, acasă, pe o casetă VHS.
VIDEO. Gigi Becali, una din primele apariții în direct pe TV
Autor: Petrişor Obae / petrisor.obae@paginademedia.ro
Sursa: paginademedia.ro
=)))).
Update cu un Bonus
100 de goluri marcate de Steaua in 2017, golurile sunt din Liga 1, Cupa României, Europa League și amicale.
Video
https://youtu.be/YeRgUhbiNSA
Observ că Pro tv-ul bătea câmpii în privința Stelei încă din 2001 :))
Gigi Becali nu era acționar principal așa cum scrie în captura foto că n-avea cum, Steaua între iulie 1998 și februarie 2003 a fost organizată ca asociație non-profit. Gigi era creditor începând cu 2000, dădea bani cu împrumut urmând ca în final asociația să înființeze o societate comercială și să despăgubească creditorii cu acțiuni la respectiva societate.
“Împrumuturile nu sunt purtătoare de dobândă, nu sunt returnabile prin decontări bancare sau prin casieria clubului și vor fi acoperite din vânzarea de acțiuni cu ocazia constituirii societății comerciale ce va fi înființată de Asociația Fotbal Club Steaua, ca acționar majoritar, conform hotărârii Adunării Generale din 10.04.2000. De asemenea, asocierile in participațiune vor fi acoperite în mod identic”.
În privința paradoxului invocat de redacție trebuie spus acesta nu există, există doar minciunile lui Talpan. Echipa de fotbal Steaua a fost transferată pe cale convențională de la CSA la AFC în iulie în 1998, iar ulterior pe cale legală în 2003 de la AFC la SA (art. 32 alin.4 din legea 69/2000 coroborat cu art 56 din HG 884/2001), pretențiile pe care CSA-ul le are față de palmaresul echipei sunt fantezii.
Cât privește relația lui Gigi cu Steaua acum 17 ani mie unul mi-e foarte clară . La finalul ediției din 2000-2001 când am ieșit campioni la ultimul meci am fost pe stadion și îmi aduc aminte că pe programul de joc era o poza mare cu cei trei (Păunescu, Becali, Pițurcă) și un text slinos plin de ode. Sunt sigur că mulți de pe aici își amintesc de acel meci cu FC Argeș 3-3, mai ales pentru că a fost lăsată intrarea liberă la peluze și la tribuna II-a, iar stadionul a fost plin ca niciodată, lumea stătea ca sardinele inclusiv pe scări, dacă arunca cineva cu petarde și se crea panica ieșea mai rău ca pe Hillsborough.
Amintiri frumoase. A fost un titlu castigat en-fanfare, cu trei etape inainte de final (dupa victoria de poveste cu Otelul 5-0), putin umbrit de infrangerea in fata dinamovistilor din retur (0-1), dupa ce in tur ii decapitasem pe Ghencea (4-1).
Mi-aduc aminte ce emulatie se crease in jurul echipei, care revenea pe tronul diviziei A dupa trei ani in care suporterii au asistat cum pe rand iesisera campioni atat rapidistii, cat si dinamovistii si cum fusese intrerupta abrupt si seria de invincibilitate in fata cainilor (ce-i drept in deplasare).
Din pacate nu am reusit sa castigam si Cupa, fiind eliminati daca nu ma insel de Petrolul. Toti am sperat ca revirimentul echipei va continua si vom reusi sa reinnodam seria de campionate back 2 back.
Din pacate nimeni nu isi putea imagina ce avea sa urmeze : 4 ani de seceta, blaturile ordinare ale lui porcea si criza sportiva profunda.
Desi echipa a continuat in linii mari cu acelasi lot si acelasi antrenor, sezonul urmator avea sa fie catastrofal (cea mai slaba clasare de dupa Revolutie pana la acea vreme si singurul sezon in afara cupelor europene pe criterii sportive din istoria post-decembrista)
In vara lui 2001, Steaua sparge recordul intern transferandu-l pe Adrian Neaga de la FC Arges, in pofida scandalului cu dopajul.
Desi redebutam cu dreptul in prima competitie continentala (spulberand o echipa modesta din Macedonia), turul 3 preliminar (ultimul la acea vreme) ne-a scos in fata o veche cunostinta, Dinamo Kiev. In acea dubla , (impropriu spus, caci meciul retur nu a fost televizat) am aratat pe tot parcursul ca o echipa dornica, dar neputincioasa cu un atac slabit (plecarea lui Vladoiu – cazut in dizgratie, accidentarea lui Raducanu si lipsa de adaptare a lui Neaga) si o aparare vulnerabila, din care stralucea doar pustiul la acea vreme, Mirel Radoi. Totodata meciul tur (2-4 pe Ghencea) marcheaza si primele framantari oficiale in randul galeriei, framantari care au pornit un lung si amplu proces de faramitare.
Eliminati din Liga, echipa a inceput sa nu se regaseasca nici in campionat unde a facut primi pasi gresiti. Nici in Cupa Uefa (premiul de consolare) nu a fost mai bine , fiind eliminati elvetienii de la St Gallen (2-1 si 1-1) dupa un retur dramatic pe Ghencea.
Bilantul sfarsitului, un cosmar pentru orice microbist stelist. Cu echipa nationala eliminata la barajul pt CM 2002 de modesta echipa a Sloveniei, Steaua la diferenta astronomica de prima pozitie si umilita in toate derbiurile bucurestene si eliminati din cupele europene. In timp ce criza se adancea managerul-antrenor Piturca facuse din Steaua tarla personala de platit polite, inlaturandu-l astfel de la echipa pe Danciulescu – impresariat de fratii Becali. In aceeasi nota s-a scurs si restul sezonului, Steaua clasandu-se astfel pe locul 4 (cea mai slaba clasare din ultimii 20 de ani pana la avea vreme) si ramasi in afara cupelor europene. Dupa acel sezon Piturca i-a cedat locul lui Olaroiu, doar pentru a se intoarce dupa primele 8 etape din sezonul urmator. Pana la plecarea la echipa nationala, in 2004, Piturca nu a mai reusit sa castige niciun trofeu, mandatul sau ramanand in memoria colectiva doar prin dublele cu Southmpton si Liverpool din Cupa UEFA. Desigur asta intamplandu-se in 2003, dupa transformarea in SA, ar trebui sa fie vorba de FCSB, caci Steaua se mutase deja in sertarele generalilor.
@Gosu
Cu alte cuvinte, „dezastrul” dintre 2001 (dupa ce am iesit campioni) si pana in 2003, cand se „inscauneaza” cu puteri depline Becali, i se datoreaza lui Piturca, cel care nu asculta de nimeni!… Cum naiba se face ca, dupa ce se „inscauneaza” Becali, ala care da ordine din tribuna, incepe o noua etapa memorabila din istoria Stelei=FCSB, cu calificari an de an in grupele competitiilor europene, in vreme ce alte campioane si echipe cu pretentii au falimentat, au retrogradat sau au intrat in insolventa???..-:)
Astea erau vremurile in care nu luai 20 de milioane din UCL si 10 din Uefa Cup.
Nu chiar. Se luau bani buni si atunci. Cam din sezonul 97-98 (ala in care au vandut gheneralii meciul la frantuzii de la PeSeGe) se dau bani multi pentru cupele europene. Si vorbesc nu de dragul de a ma contrazice ci pentru ca it’s a fact. Poate verifica oricine cele spuse de mine.
Din pacate romanii s-au vandut mereu ieftin si nu au vazut perspectiva mai larga. Cand altii incasau milioane (atunci nu erau zeci, dar aveam salarii minime si medii demne de Africa), noi vindeam meciuri si jucatori si ne uitam la TV declarandu-ne incapabili sau lipsiti de talent. Ceea ce a facut becali dupa 2000 e un exemplu de romanism si nationalism. Atat cu bune cat si cu rele, chiar daca presarat cu un iz mizer de mahala si incultura. Important e ca in 2006 am fost iarasi fericiti si ni s-a redat mandria nationala, facuta, culmea de romani (jucatori, staff, antrenor, manager si patron). Aveti multi grija ce vorbiti si ce va doriti, sa nu ajungeti sa vorbiti de Steaua 2006 cum fac parintii vostri de Steaua 86, iar de Becali ca de Valentin, la superlative semi-absolute (pastrand proportiile intre cele doua componente). Despre idealuri au vorbit multi, fapte au facut putini. Iar dorinta asta de ‘mai bine’ si ‘distrugrm tot ca sa reconstruim’ , s-a dovedit teribil de falimentara pentru toate aspectele societatii romanesti. Dar poate asta e blestemul nostru, prea multi filosofi si prea putini cu sapa. Toti specialisti, economisti, oameni de afaceri, cunoscatori de fotbal si politica si doar unii cu buzunar. Sa nu uitam : Rin Grand Hotel sau cum sa prostesti fraierii cu bolero, limbaj elegant si buzunar gol.
Cred ca gresesti! Doar in CL se luau bani, in UEFA era maruntis! Adu-ti aminte ca in 2005-2006 banii au venit dupa grupe, din drepturi TV negociate de club! Iar faza cu grupe a inceput in 2004 in Cupa UEFA! In perioada de final a anilor ’90 si pana la mijlocul deceniului urmator din cauza drepturilor TV interne nesemnificative, TOATE echipele aveau finantatori care sa umple golul dintre venituri si cheltuieli! Si nu doar din buzunarul propriu…