Năucii de la FRF și LPF

de | mai 24, 2017

Un spectacol jenant se desfășoară zilele acestea, în care diverși domni de la FRF și LPF orbecăiesc prin regulament încercând să găsească un motiv temeinic pentru care Viitorul ar fi campioana României. Ultimul act ar trebui să aibă loc vineri, la orele 12, când Comitetul Executiv al FRF se întrunește pentru a lua o hotărâre ce ar fi trebuit să fie finală, dar care foarte probabil  va fi atacată cu recurs la TAS.

În statutul  FRF se definește Comitetul Executiv drept “organul de conducere executivă al FRF” (art. 28) fiind alcătuit din 15 membri: președintele FRF, președintele LPF, 2 reprezentanți ai cluburilor din Liga I (dintre care unu e Argăseală, celălalt e Prunea), 2 reprezentați din Liga a-2-a, 2 reprezentați din Liga a 3-a,  1 reprezentat al cluburilor de juniori, 1 reprezentant al cluburilor de fotbal în sală, 1 reprezentant al fotbalului feminin, președintele sindicatului fotbaliștilor, președintele CCA și directorul tehnic al FRF (art.44).

Printre multele sale atribuții se remarcă cea de elaborare “în conformitate cu statutele și regulamentele FIFA și UEFA, următoarele regulamente: a) regulamentul de organizare a activității fotbalistice din România ” (articolul 46).

Regulamentul de organizare a activității fotbalistice din România (ROAF) se găsește pe site-ul FRF cu mențiunea decembrie 2016.

foto+1.png

În ROAF la articolul 24  intitulat – Omologarea rezultatelor/ aprobarea clasamentelor finale – se prevede că:

2. Clasamentele finale ale competiţiilor organizate de FRF şi LPF vor fi aprobate de Comitetul Executiv al FRF. 

În articolul 28 ni se și precizează care sunt aceste competiții, FRF organizând Campionatul Național “Liga a 2-a”, Campionatul național “Liga a 3-a” ,  Cupa României,  Super Cupa și o suită de campionate de tineret, feminin, de sală etc; În timp ce LPF organizează Campionatul Național “Liga I” și Cupa Ligii.

La articolul 29 Alin.2 se precizează că:

“Începând cu sezonul competițional 2015/2016 Campionatul Național „Liga I„ se va disputa între 14 echipe în sistem play off / play out după cum urmează:

  1. a) Sezonul regular (faza I) – fiecare echipă va disputa câte un joc în sistem tur-retur cu celelalte La finalul sezonului regular se califică în faza play off primele 6 echipe clasate iar următoarele 8 echipe vor participa în faza play out;
  2. b) Play-off (faza II): participă echipele clasate la finalul sezonului regular pe locurile 1 – 6. Fiecare echipă calificată în play-off va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe calificate în play-off.

Câștigătoarea campionatului este echipa clasată pe primul loc la finalul fazei play off-ului.

  1. c) Play-out (faza II): participă echipele clasate la finalul sezonului regular pe locurile 7 – 14. Fiecare echipă participantă la play-out va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe participante la play-out.
  2. d) Jocurile de baraj (faza III). Echipa clasată pe locul 6 în play-out va disputa un joc de baraj tur-retur cu câștigătoarea jocurilor dintre echipele clasate pe locul 2 în cele două serii ale Ligii a 2-a. Jocurile de baraj între echipele clasate pe locul 2 în cele două serii ale Ligii a 2-a vor fi organizate de FRF iar jocurile de baraj între câștigătoare și ocupanta locului 6 în faza play-out vor fi organizate de LPF.”

Ca atare LPF organizează un singur campionat – Campionatul Național “Liga I”- desfășurat în 3 faze, iar rezultatele finale trebuie omologate de Comitetul Executiv al FRF.

Dacă vă întrebați de ce la litera d) se vorbește în ROAF-ul din decembrie 2016 despre “jocurilor dintre echipele clasate pe locul 2 în cele două serii ale Ligii a 2-a” devreme ce începând cu vara lui 2016 Liga a 2-a are o singură serie, singurul răspuns corect e că acest regulament e scris de niște ageamii.

Mergând mai departe ajungem la cheia de boltă a speței, respectiv articolul 27 intitulat – clasamente.

“1. Ierarhia valorică a echipelor participante în campionate se stabileşte prin cumularea punctelor pe toată durata desfăşurării competiţiei. La competițiile organizate în sistem play off / play out, calificarea echipelor în fazele următoarele se stabilește prin cumularea punctelor obținute pe toată durata desfășurării sezonului regular. La terminarea fazelor play off / play out ierarhia valorică a echipelor se stabilește în funcție de locul ocupat de fiecare în faza în care a participat.

Just, echipele din play-off cu echipele din play-off, echipele din play-out cu echipele din play-out.

“2. Echipa care, după disputarea tuturor jocurilor prevăzute în program, a obţinut cel mai mare număr de puncte, este clasată pe primul loc în campionatul respectiv sau al seriei, dacă sunt mai multe serii. La competițiile organizate în sistem play off / play out câștigătoarea campionatului este echipa care a obținut cel mai mare număr de puncte la terminarea play off-ului.

Ok, deci echipa de pe primul loc din play-out nu se poate proclama campioană, problemă lămurită.

“3. Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:

a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte;

b) golaverajul mai bun în jocurile directe;”

Conform clasamentului întocmit de LPF cele două echipe Steaua și Viitorul au terminat la egalitate de puncte.

foto+2.png

Din cele 44 puncte obținute în calsamentul LPF Steaua a dobândit 4 în meciurile directe cu Viitorul – 3 în sezonul regular (au fost 6 pe teren, dar s-au înjumătățit conform regulmentului) și 1 în play-out. Iar Viitorul a dobândit tot 4 puncte în meciurile cu noi – 0 în sezonul regular și 4 în play-off.

Ca atare litera a) nu poate departaja cele două echipe și trebuie să se treacă la b) golaverajul mai bun în jocurile directe. Aici LPF șiFRF nu pot număra meciurile directe cum numără Pristanda steagurile, atât timp cât pentru a stabili totalul de puncte se iau în considerare și punctele din sezonul de regulat (fie ele și înjumătățite) când se vorbește de meciuri directe trebuie luate în considerare toate cele 4 meciuri programate în campionat, respectiv Viitorul-Steaua 1-3, Steaua-Viitorul 2-0 (sezonul regular), Viitorul -Steaua 3-1, Steaua-Viitorul 1-1 (play-off); total: 7-5 pentru Steaua și, deci, Steaua e campioană a României în sezonul 2016/2017. Simplu, nu? Ei bine nu și pentru LPF.

În pofida acestor evidențe se manifestă în spațiul public un ipochimen numit Justin Ștefan, secretarul general al LPF, omul fiind cel mai năuc dintre năuci.

Intervenția lui Justin Stefan de la DigiSport din 15 mai a fost transcrisă de hotnews.ro aici:  http://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-21768277-justin-Stefan-sunt-trei-precedente-viitorul-este-campioana-acestui-sezon-iar-sansele-fcsb-tas-din-perspectiva-mea-sunt-minime.htm?nomobile= ,ea fiind o adevărată capodoperă.

  • În primul rând omul minte: “Justin Stefan a adaugat ca in articolul 27 al regulamentului mentionat de el exista o precizare care lamureste situatia.«La articolul 27, paragraful 1, este o precizare care lamureste foarte clar faptul ca in momentul in care se intra in faza a doua a competitiei lucrurile care s-au intamplat in faza 1 practic se sterg cu buretele»“.  Paragraful respectiv a fost reluat și de mine mai sus și nu spune așa ceva! nici n-ar avea cum devreme ce punctele din sezonul regular nu se “șterg cu buretele:” , ci înjumătățite se cumulează cu punctele din play-off pentru a da totalul final.
  • În al doilea rând delirează: El a oferit si un exemplu in acest sens: «La CM din 1982, care a fost pe doua faze de grupe, in faza a doua s-au luat lucrurile de la zero, este absolut normal, este logic»”. În mod cert CM din 1982 nu s-a disputat după regulamentul FRF din 2016!
  • În al treilea rând bate câmpii: El a mentionat trei precedente, unul in Liga a treia, unul in esalonul secund si al treilea in play-out-ul Ligii I. «In 2013/2014 lucrurile stateau altfel, nu vorbim de Liga I, vorbim de Liga a III-a, cand in acel sezon am avut parte de sezon regular si play-off – play-out. Intr-adevar in partea a doua a sezonului, in faza de play-off si play-out nu se intra cu punctele injumatatite, ci tinand cont de rezultatele dintre echipele calificate pe fazele respective, dar la finalul sezonului, in Liga a treia, seria a treia, au existat doua echipe care au fost la egalitate, respectiv Inter Clinceni si CS Balotesti. Dau un exemplu care a fost tratat de Comitetul Executiv al FRF in baza Regulamentului privind organizarea activitatii fotbalistice, care in acel moment avea aceeasi forma ca si astazi, in modul in care l-a tratat si LPF».  Omul recunoaște că, în fapt, compară mere cu pere, dar perseverează!
  • Iar în final se autoincriminează: Sunt trei precedente, in afara de cel pe care l-am amintit, e vorba si de precedentul din Liga a doua, din sezonul 2015/2016, cand in regulamentul competitiei se regasesc exact aceleasi mentiuni referitoare la Regulamentul de organizare a activitatii fotbalistice si de asemenea si precedentul din sezonul trecut din Liga I, din play-out, cand departajarea dintre CSU Craiova si CSMS Iasi s-a facut tinand cont de acelasi criteriu, respectiv departajarea in baza meciurilor directe din acea faza a competitiei”. Deci au făcut aceeași greșeală și în sezoane precedente și acum au pretenția că greșeala să devină literă de lege. În caz că vreun năuc de la LPF citește acest articol le atrag atenția că în drept funcționează următorul principiu:

“Nemo auditur propriam turpitudinem allegans” – Nimeni nu poate invoca în susținerea intereselor sale propria sa culpă, adagiu latin potrivit căruia nimeni nu poate sa obțină foloase invocând propria sa vină, incorectitudine, necinste, si nici să se apere valorificând un asemenea temei.

 P.S. Năuceala celor de la LPF e atât de bine consolidată încât nu au greșit doar alcătuirea clasamentului după ultima etapă, ci și pe cel intermediar. La criteriul de departajare de la litera f) se vorbește despre golaverajul general mai bun drept “diferenţa între golurile marcate şi primite în toate jocurile din campionat, iar la art. 27 Alin.5 “În clasamentele intermediare, departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte se face pe baza golaverajului general şi, respectiv, a numărului mai mare de goluri marcate. “ Dacă ne uităm la toate jocurile din campionat (deci inclusiv din sezonul regular) Viitorul a avut un golaveraj mai bun ca noi și ca atare în clasamentul de dinaintea ultimei etape ei ar fi trebuit să fie afișați pe primul loc și noi pe locul 2, iar apoi în clasamentul final, când se luau în considerare meciurile directe, noi campioni și Viitorul pe locul 2. LPF a făcut fix viceversa.

Siegfried
Membru înregistrat la fcsteaua.ro din 30 Octombrie 2011


Image result for baza sportiva fcsb steaua berceni 2017

5 comentarii la „Năucii de la FRF și LPF

  1. Gosu

    Reiau si eu aici un comentariu al lui quark. In prespectiva TAS anumite “precedente” internationale ar putea conta :
    “Cum se face departajarea in alte tari unde se organizeaza campionat in doua faze ? Cel mai apropiat e sistemul din Cipru , unde se joaca asa ceva inca din 2007 , cu mici variatii .
    Actualmente sunt 14 echipe , punctajul nu se injumatateste dupa sezonul regulat .
    In editia 2015 – 2016 , gasim un caz interesant : Doxa Katokopias versus Aris Limassol , ambele au terminat cu 41 p. play-off-ul .
    Rezultatele din play-off :
    Doxa–Aris 1–1 si Aris–Doxa 4–3
    Clasamentul final :
    9 Doxa Katokopias 36 10 11 15 46 – 59 41 p.
    10 Aris Limassol 36 10 11 15 43 – 46 41 p.
    Asadar , Aris a luat 4 puncte din 6 in play-off , dar Doxa e pe locul 9 , DEOARECE CRITERIUL DE DEPARTAJARE IL REPREZINTA MECIURILE DIN INTREGUL SEZON , ADICA : Rules for classification: 1) Points; 2) Head-to-head points; 3) Head-to-head goal difference; 4) Head-to-head goals scored; 5) Head-to-head away goals scored (only if two teams); 6) Goal difference; 7) Goals scored; 8) Play-off (only if deciding relegation).
    Doxa–Aris 2–1, Aris–Doxa 1–1, Doxa–Aris 1–1, Aris–Doxa 4–3 – IN ACEST CAZ S-A MERS PANA LA CRITERIUL 5 DE DEPARTAJARE , tinandu-se cont de toate meciurile sezonului .
    Doxa ahead of Aris on head-to-head away goals scored: Doxa–Aris 2–1, Aris–Doxa 1–1, Doxa–Aris 1–1, Aris–Doxa 4–3.”

  2. vasglo

    Mai nou, dintr-un comunicat reluat si de Gazeta Sporturilor si titrat “LPF scoate asul din mânecă în războiul cu FRF” aflam ca Liga persista in “nauceala” si ca “a informat toate cluburile din competiție, încă din data de 29 februarie 2016, că în această situație departajarea se va face prin raportare doar la jocurile disputate în faza a II-a, fără a se lua în calcul meciurile din sezonul regular.” Numai “naucii de la LPF si FRF” si haterii antistelisti de profesie nu inteleg ca, atat timp cat exista un ROAF adoptat, orice interpretare a acestuia, neinsotita de vreo modificare scrisa adoptata si votata confom legii, e numai o opinie, la care esti liber sa raspunzi sau nu. NU ARE VALOARE DE REGULAMENT.
    O intrebare: nu era mai simplu sa modifice ROAF-ul decat sa trimita scrisori? De ce oare n-au facut-o? Nu cumva pentru ca introducerea in ROAF a unei astfel de prevederi conform careia s-ar lua in calcul numai rezultatele dintr-o singura faza a intrecerii sportive ar fi un real abuz si ar altera grav meritul sportiv al participantilor? Cum adica, ma obligi sa joc de patru ori cu o echipa dar, in caz de egalitate de puncte la finalul intrecerii, alegi rezultatele numai din doua din cele patru partide jucate cu ea, astfel ca desi am batut-o de doua ori, am facut un meci egal, iar ea m-a batut o singura data, tot ea e peste mine?!! Hai sa fim seriosi!….

    1. blaugrana86

      @vasglo, nu stiu daca introducera in ROAF a acestei prevederi ar fi reprezentat un abuz, dar cu siguranta reprezenta taierea puteri de a jongla cu regulamentul. Ma gandesc daca in situatia de fata lucrurile stateau exact invers, adica noi cu avantaj in play-off si viitorul cu avantaj per total campionat, cum se eschivau eu si spuneau: “pai da domn’le campionat inseamna tot sezonul competitional 2016-2017” În afara de asta mi se pare cel putin ciudat modul de gandire al membrilor cex care s-au antepronuntat prin presa si pe la tv ca vezi domne pt ei viitorul este campioana, dar baza legala unde e? Pai ce facem, luam hotarari si votam cu sufletul sau votam in baza regulamentului?

Lasă un răspuns