home
11-06-14

Liga Campionilor Mondiali

Am inteles ca nu trebuie sa deranjez niciun barbat in timpul meciurilor din grupe, din optimi, din sferturi, din semifinale sau din finala Campionatului Mondial. Am inteles ca un barbat adevarat vrea sa se bucure de acest campionat.

Cum eu sunt microbista,nu imi gasesc cu usurinta alte activitati pe care sa le intreprind asa cum fac altele. Insa as putea sa trec si de cealalta parte si sa zic ca nu vreau sa vad niciun meci.

Nu vreau ca nu stiu, nu joaca Romania ( de exemplu) sau mai stiu eu ce alte motive. Dar marturisesc ca astept cu nerabdare sa se dea startul primului meci, necontand cine sunt combatantele. Iar finala sa o traiesc cu sufletul la gura, urland la fiecare gol, la fiecare faza si sa sar in sus de bucurie asa cum am facut la precedentele confruntari ( nu prea multe deoarece varsta nu mi-a permis). Sa simt ca asist la confruntarea a doi titani ai fotbalului asa cum asista D-zeu la orice confruntare pamanteana.

Pentru ca suntem pasionati de fotbal, iata cateva date interesante despre ’’ Liga Campionilor Mondiali ’’, asa cum o denumesc eu:

1. Toate meciurile de la prima editia a Cupei Mondiale din 1930 au fost jucate intr-un singur oras: Montevideo;
2. Pele (Brazilia) este singurul jucator care a castigat 3 Cupe Mondiale: 1958, 1962 si 1970;
3. Trofeul Cupei Mondiale a fost furat inainte de editia din Anglia din 1966. Dupa o saptamana, trofeul a fost gasit in niste boscheti din Londra de un caine care iesise la o plimbare cu stapanul;
4. Pele a devenit cel mai tanar jucator ce a marcat la Cupa Mondiala. Avea 17 ani;
5. La editia din 1986, Jose Batista (Uruguay) a primit cartonasul rosu in secunda 56 a primei reprize, devenind jucatorul care a fost eliminat cel mai rapid din istoria Cupei Mondiale;
6. Spania detinea recordul pentru cele mai multe meciuri jucate de o tara care nu castigase niciodata Cupa. Spania a jucat, pana in prezent, 50 de meciuri la Cupa Mondiala. Din al 51-lea a iesit triumfatoare, ridicand trofeul deasupra tuturor;
7. In anul 2001 Australia a invins Samoa Americana cu scorul de 31 la 0, inregistrand cea mai mare diferenta de goluri la un meci de calificare la Cupa Mondiala;
8. Meciul cu cele mai multe goluri inscrise de ambele echipe, 12 la numar, a avut loc in 1954, intre Austria si Elvetia. Austria a castigat cu 7 la 5;
9. In 1982, Germania a inscris in minutul 10 al meciului impotriva Austriei. Ambelor echipe le convenea acest scor. Restul de 80 de minute nicio echipa nu a mai atacat;
10. Editia din 2010 a Cupei Mondiale a avut 30 de arbitri, adusi din 28 de tari;
Bonus: Prima editie World Cup a avut loc in 1930, in Uruguay, ideea organizarii unei astfel de competitii apartinandu-i presedintelui FIFA Jules Rimet.

Bonus 2: Claudio Caniggia e unicul fotbalist care a fost eliminat la un turneu final in timp ce era pe banca de rezerve.

Ca tot discutam despre CM, nu puteam trece cu vederea CM 2014. Din pacate, Romania nu ne reprezinta nici de acesta data la acest turneu, din motive bine stiute de noi toti microbistii.

Asadar, Campionatul Mondial de Fotbal 2014 este cea de-a 20-a editie a Campionatului Mondial de Fotbal, care va avea loc in Brazilia intre 12 iunie si 13 iulie 2014.

Aceasta va fi a doua oara cand Brazilia gazduieste acest eveniment, prima editie gazduita de aceasta tara avand loc in 1950.

Brazilia va deveni cea de-a cincea tara care gazduiește pentru a doua oara Campionatul Mondial de Fotbal, dupa Mexic, Italia, Franța ai Germania. Va fi pentru prima data cand Campionatul Mondial este tinut in America de Sud dupa Campionatul Mondial de Fotbal 1978 din Argentina, si a 5-a la general.

De asemenea este prima data cand dpua Campionate Mondiale consecutive sunt tinute in afara Europei si prima data cand doua Campionate Mondiale consecutive sunt tinute in Emisfera sudică (Campionatul Mondial de Fotbal 2010 s-a desfasurat in Africa de Sud).

Ar fi trist sa nu trec in revista si participarile Romaniei de-a lungul timpului, la aceasta competitie. Asa ca: Aventura echipei nationale a Romaniei la CM Incepe INCA de la prima ediTIE, desfasurata in 1930, in Uruguay, unde Nationala a facut parte din Grupa C, alturi de Uruguay si Peru.

Romania a participat si la urmstorul campionat: Italia – 1934. De aceasta data, sistemul de joc s-a schimbat, disputandu-se direct meciul din optimile de finala. Nationala a intalnit reprezentativa Cehoslovaciei, meci care s-a incheiat cu scorul de 2-1 in favoarea adversarei noastre. Pentru Romania a marcat atunci Ștefan Dobai, inca din minutul 11.

Scenariul din 1934 s-a repetat și patru ani mai tarziu, in Franța – 1938, unde Romania a pierdut la diferenta de un gol in fata Cubei.

La 32 de ani distanta, la mondialul din Mexic – 1970, Romania a revenit an competiaie, facand parte din Grupa C, alaturi de Anglia, Brazilia si Cehoslovacia. A invins Cehoslovacia cu scorul de 2-1, dar a fost invinsa atat de Anglia, cat si de Brazilia, pierzand orice sansa la calificare.

In Italia – 1990, dupa 20 de ani de ghinion, Nationala reuseste prima performanta notabila, calificandu-se in optimile de finala. Pierde insa in fata Irlandei, la loviturile de departajare.

Performanta din 1990 avea sa fie depasita in 1994, in SUA, de echipa ce se forma in acele vremuri – ,,Generația de Aur”. Gheorge Hagi, Florin Raducioiu, Ilie Dumitrescu și Ionuț Lupescu au dus Romania pana in sferturile Campionatului Mondial, invingand SUA, Argentina si Columbia.

In sferturile, desi au fost considerati favoriti in fata suedezilor, partida a ajuns la loviturile de departajare. Dupa ratarea lui Hakan Mild si golurile lui Raducioiu, Hagi și Lupescu, parea ca Romania nu poate scapa calificarea in semifinale, unde ar fi urmat sa intalneasca Brazilia, dar ratarile lui Dan Petrescu si Miodrag Belodedici au trimis Romania acasa.

Campionatul Mondial din 1994 este inca cel mai bun pentru Romania, intrucat ultima calificare in fazele finale a fost in Franța – 1998, unde s-a oprit in optimi. De atunci, nationala tarii noastre nu a mai reusit ss se califice la un turneu mondial final. La 15 ani distanta, sansele Romaniei de a participa la un nou CM au fost spulberate de Grecia, care a castigat barajul cu Romania.

Si zic in final, daca nu-i putem sustine pe ai nostri, macar sa-i sustinem pe cei mai buni.

Stefania

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!