home
08-06-14

Filmul EU NU VREAU PERFORMANTA, EU VREAU BANI, varianta 2014

Au trecut doua saptamani in care am decis sa astept, sa nu scriu sau sa imi dau cu parerea despre plecarea lui Laurentiu Reghecampf, bineinteles dupa ce totul a devenit oficial. Si am urmarit cu mare interes multe pareri si mai ales informatiile care se vehiculau prin presa scrisa si cea de la TV. Nu stiu daca unele dintre stiri erau oficiale, adevarate sau false, dar sunt un tip caruia ii place sa citeasca printre randuri si nu imi place sa iau un lucru direct, asa cum mi se trasmite. In special, am urmarit parerea suporterilor, parerea oamenilor , care vorbesc despre cea mai iubita si mai puternica echipa din Romania. NU am gresit cand am spus puternica si o sa va dati seama de ce am folosit acest compliment daca aveti rabdare si cititi tot articolul.

S-a scris mult si poate o sa se mai scrie, ca a plecat pentru bani, ca a plecat din cauza finantatorului, ca a plecat pentru ca nu mai gasea motivarea sa continue la Steaua si bineinteles, s-a vorbit putin ca a plecat din cauza impresarului, din cauza lipsurilor de la Steaua, din cauza unor aranjamente.

Cred ca daca scriam acest articol cu cateva zile in urma, un vanator de recompense era mai bogat cu cateva sute de euro. De acea am decis sa mai astept sa treaca o perioada si sa imi spun si eu parerea despre evenimentele care s-au perindat in jurul echipei Steaua Bucuresti in ultima perioada.

Deocamdata brusc mi-am adus aminte cand, in 2007, dupa cele mai bine performante din epoca moderna a fotbalului, cel mai bun antrenor la acea data, semneaza brusc cu o echipa din Arabia Saudita. Pentru cei care au uitat, campionat in sezonul 2005-2006, semifinala Cupa UEFA 2006, calificare in grupele UEFA Champions League dupa o pauza de 10 ani a vreunei echipe romanesti, SuperCupa Romaniei 2006. Castigator al acestei mutari, nu este in prin plan Oli, ci surpriza, finantatorul echipei. NU stiu cati si-au dat seama, care mi-au citit articolele, ca spun finantator cu ghilimele de rigoare, sa nu ii folosesc numele sa se simta bagat in seama, unui agent de “ovis”, unui bisnitar, unui speculator, si cred ca va las pe voi sa continuati cu adjectivele.

De ce spun ca altcineva a castigat de pe aceasta mutare!?. Pai ia sa vedem: renuntarea la cateva sume importante din partea lui Oli, cel mai scump transfer (6 milioane de euro pe Radoi), bani imprumut (cateva milioane , se zvoneste ca au fost cash) si cateva relatii de afaceri profitabile pentru finantatorul echipei.

Acum in 2014, dupa doua sezoane foarte bune facute de echipa noastra, cu multe meciuri, cu un fotbal spectacol bazat pe multe goluri, cu cateva trofee importante aduse in vitrina, antrenorul decide sa plece de la echipa tot in Arabia Saudita. Si ca sa fie filmul complet, a urmat plecarea capitanului, pentru o suma, ce-i drept, mai mica de 2,4 milioane de euro, platiti intr-o singura transa. Castigator !!?? Stiu sigur ca ati ghicit si nu trebuie sa ma mai repet. NU vreau sa fac biografia acestui personaj, care datorita unor conjucturi si afacerilor sale fenomenale cu milioane de euro, a reusit sa fie finantator la cea mai iubita echipa din Romania. Nu vreau sa fiu ipocrit, dar daca acele cateva sute de suporteri care stau in spatele portilor nu impingeau echipa, nu influentau anumite rezultate, nu puneau presiune imensa pe staff si pe jucatori, care au adus performante, calificari, trofee la echipa, nu stiu cati bani ar fi avut sa sustina acest personaj si daca nu am fi avut si noi un film asemanator cu alte echipe.

Bineinteles ca performantele au adus si bani, multi bani, si nu vreau sa vorbim de premierea forurilor europene, de bani veniti din drepturi TV, de bani din publicitate, sa ne gandim doar la numarul imens de bilete vandute, chiar si atunci cand echipa nu juca cu forte uriase, cu echipe gigant ale Europei si sa nu uitam ca suporterii vin la Steaua pentru A INCURAJA si SUSTINE echipa noastra, nu pentru a vedea adversarii. Dupa multe statistici cea mai mare cerere de bilete este la Steaua Bucuresti, indiferent de numele adversarului sau competitia unde joaca. NU ma intereseaza si nici nu vreau sa stiu cati bani a bagat in echipa, dar pentru orice om care stie ca 2 este mai mare ca 1, este clar ca s-au scos si s-au rulat sume uriase in ultimii 10 ani.

Orice om care are o mica afacere stie ce inseamna ca la o data fixa stabilita sa primesti toata suma in cont, stie ce inseamna un rulaj financiar, stie ce inseamna investitie, stie ce inseamna profit si stie ca orice investitor care nu are profit, nu are cum sa continue afacerea si mai ales nu are motive pentru a finanta mai departe. Intradevar, unele lucruri ar trebui sa ramana documente secrete, dar eu unul tare mult mi-as dori sa vad o balanta sau un bilant al acestui club, sa vedem cati bani are datorie acest club catre finantator, mai ales ca in ultimii ani se stie clar din declaratii oficiale, ca Steaua este pe profit. Ce inseamna profit?, pai dupa ce iti platesti toate datoriile ramai cu bani. Pai atunci unde sunt banii datorati acestui milionar in euro, care se lauda ca el sustine Steaua, ca fara el Steaua nu ar rezista, ca el este cel care aduce performanta acestui club ?!!!

Acest cancer care a pus stapanire pe acest club profita din plin de o afacere pe care noi toti, cei care iubim Steaua, o sustinem si o facem profitabila. Nici o afacere a acestui business-man nu este pe profit, nici o alta afacere nu a reusit sau a rupt gura targului. Cei mai multi bani pe care ii face sunt din specula, cumperi ieftin si vinzi mai scump, si de cele mai multe ori nici nu cumpara initial, ci plateste dupa ce primeste bani din tranzactia de vanzare. Se foloseste de numele acestui club imens si ar trebui normal sa plateasca drepturi de autor. Se foloseste de performante, care de cele mai multe ori sunt datorita acelor fanatici care vin sa sustina si sa incurajeze peste tot Steaua. Nu ma credeti? Luati exemplu altor echipe ale caror suporteri au decis sa nu mai puna presiune pe jucatorii, uitati-va la cei care au intrat in silenzo-stampa asteptand rezultate, crezand ca daca intorci spatele echipei ,ea va avea performanta. Niciodata la Steaua nu s-a pierdut si nici nu se va intampla asta, ca suporterii sa nu INFLUENTEZE echipa, staff-ul, conducerea.

Cred ca multi stiu ca datorita presiunilor celor care vin cu 10 lei in buzunar (5 lei biletul si 5 lei berea), acest aducator de performanta a cumparat diversi jucatori, a schimbat antrenori, a fost fortat sa ia anumite decizii spre binele echipei; ganditi-va cati jucatori au fost shimbati sau trecuti pe banca de rezerve datorita presiunii celor din peluze; ganditi-va la atmosfera creata in stadion pentru a intimida adversarul si la cate rezultate au fost influentate de cei care striga “FORZA Steaua !!!”

In mai 2014 s-a mai consumat un alt episod din filmul EU NU VREAU PERFORMANTA, EU VREAU BANI regizat de aceasta data de pe platoul de la Poarta Alba. Nu vreau sa intru in polemica ca nu ar mai fi ramas Reghe sau nu ar mai fi avut performante, dar nu imi explic cum poti sa te bati cu pumnul in piept si sa spui ca vrei trofee europene, cand tu nu esti in stare sa faci o sala de forta la nivel european, cand tu nu esti in stare sa faci o baza de pregatire demna de o campioana, cand tu nu esti in stare sa intelegi ca oricat de mult ai incerca Europa nu este Romania si in actele contabile nu schimbi cifrele cum vrei tu, sau in notele de plata nu umfli sumele dupa bunul plac.

Performanta nu se castiga prin spaga, devalorizare sau minciuna, se castiga prin seriozitate, dorinta si sustinere neconditionata. In acest moment Steaua inseamna pentru acest personaj doar o fabrica de ambalaj care da roade mereu, care ridica cotele extraordinar de mult celor care trec pe aici,antrenori, jucatori. Pentru el este suficient acest lucru, dar din pacate pentru noi cei care ne iubim traditia, culorile, valorile clubului reprezinta ceva ce el nu o sa inteleaga niciodata.

Noi suntem cei care aducem performanta si vom continua sa iubim Steaua sperand ca ne vom bucura de ziua cand acest cancer va fi extirpat.

Dani Stroe

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3