home
02-06-14

Costel Galca, noul antrenor al Stelei

Reghecampf este un perfectionist incadrat strict in propriile programe, dar in “public relation” a fost un libertin, uneori neinspirat. Lipsa de modestie ostentativa, tupeul frazand obraznicia si modul de relaxare in diverse companii controversate sau pe o muzica de calitate indoielnica, au fost surse de barfa si atacuri personale. Toate s-au rasfrant, justificat sau nu, ca umbre pe imaginea Stelei, si asa intunecata de stilul de comunicare cazon si suburban al lui Becali si MM Stoica.

Relatia sot antrenor- sotie impresar a dat frau liber imaginiatiei media si a unor oameni de fotbal, cu tot felul de presupuse jocuri "non combat" sau “de pariuri”, mai ales ca in Germania, echipa la care a activat Reghecampf, a fost subiect de cercetare pentru presupuse meciuri trucate, fara ca Reghecampf sa fie acuzat oficial de ceva. Peste toate a mai venit si Cornel Dinu cu o bomba-gaz pe foc, dezvaluind incendiar, ca Regecampf ar fi apelat la el sa-l scape de razbunarea mafiei sarbesti a pariurilor. Dar imaginea publica a lui Reghecampf a fost afectata in primul rand de Ana Maria Prodan, prin interventii “ca musca-n lapte” si enervant “cu mana-n sold” in diferitele dispute publice ale sotului.

Toate au facut ca si in conditiile in care principalii furnizori ai cancan-ului TV, “de mahala”, sunt dupa gratii, imaginea Stelei sa fie asociata depreciativ cu scandalurile si luarile de pozitie publice ale cuplului Reghe-Ana.
Dar, invingatorul ia totul, iar laurii lui Laurentiu au acoperit si “umbrele” de pe imagine.
Reghecampf a raspuns tuturor si pe teren, nu doar la TV, iar pe teren a maturat pe jos cu toata Liga 1 timp de doi ani. Forta Stelei a fost peste toate cuvintele!

In comparatie cu Reghecampt, Galca inspira seriozitate, modestie si bun-simt, atat in mass media, cat si in opinia tuturor oamenilor din fotbal si din afara lui. Pana acum nu am auzit macar unul sa fi avut ceva de reprosat sau insinuat din trecutul sau prezentul lui Costel Galca.

De asta, aducerea lui Galca, poate scoate imaginea Stelei la o lumina favorabila, din conul de umbra in care a fost impinsa intre 2006-2014. Nu stiu daca fotbalistic Steaua va continua seria de succese “en fanfare” ale “neamtului”, daca va lua titlul sau daca va intra in grupele Ligii campionilor, pentru ca sunt foarte multi factori de care depinde performanta, printre care si sansa, dar pot anticipa o normalizare si o civilizare a comunicarii club-restul lumii.

Ca antrenor, Costel Galca va pleca din pozitie defavorizanta fata startul lui Reghecampf in 2012. Nu e usor sa vii dupa un antrenor care timp de doi ani a dominat clar fotbalul intern, si intr-un moment in care perspectiva lotului si a bugetului nu este definitivata. Galca nu va intra, ca Reghecampf, intr-o echipa manageriala existenta, ci va trebui sa-si faca acomodarea la Steaua in decizii luate de la distanta si intr-o structura care inca isi cauta configurarea. Cu vreo 10 zile ramase pana la plecarea in cantonamentul din Italia, Steaua trebuie sa-si completeze si lotul si organigrama la varf.

Daca Becali a invatat ceva din episodul Reghecampf, atunci va reformata organigrama astfel incat Steaua sa nu mai ramana in aer printr-o plecare intempestiva din club. MM Stoica este condamnat definitiv, deci trebuie sa fie istorie in organigrama Stelei si imediat postul lui eliberat si ocupat. O solutie ar fi Ilie Dumitrescu, stelist, stilat, respectat, relatie buna cu mass media si neimplicat in scandaluri. Cum Reghe a schimbat fata fotbalistica a clubului, cred ca tandemul Galca-Ilie Dumitrescu poate schimba si fata imaginii clubului. Steaua are nevoie de un rebranding al imaginii actuale mai mult ca de un alt titlu sau grupele Champion’s League.

Din primele declaratii, Galca a spus ca va pune accent pe disciplina de grup si pe seriozitate in vestiar. Din acest punct de vedere va continua munca foarte bine facuta de Reghecampf. Dar de la el se asteapta si rezultate sportive, nu doar de imagine. Nimeni dintre cei care acum il lauda nu-i vor acorda nicio circumstanta, daca fotbalistic Steaua va schiopata, pentru ca Steaua este in primul rand un club de fotbal, nu o institutie de educatie si cultura. Performanta nu este doar o datorie de pedigri, ci si o conditie existentiala a clubului.

Despre aptitudinele de antrenor ale lui Costel Galca nu se poate face o predictie “avant la lettre”. Ar fi si hazardat si inutil. Noi il cunoastem foarte bine ca jucator al ros albastrilor din perioada '91-'96, cand a cucerit 4 titluri, 2 cupe si o supercupa cu Steaua. Ramane ca Steaua sa-l (re)descoperere si ca antrenor, iar Galca sa (re)descopere Steaua din 2014. Pentru asta trebuie sa aiba sustinere totala, atat din partea clubului, cat si a suporterilor. Exact ca si in cazul lui Reghecampf, care a venit ca un “no name” al antrenorilor si dupa doi ani a plecat ca un “rege” al lor.

Succes, Costele, si bine ai revenit in Templu!

XRay