home
20-02-12

Primul meci dintre toate, vara, la Sinaia

Pe 15 august 1947, nou-înfiinţata echipa a Armatei evolua pentru prima dată într-un meci, să-i zicem oficial deşi era amical sadea. În orice caz, era primul meci în care echipa de fotbal a Armatei întâlnea un adversar (club) organizat, ceea ce se traduce azi în primul meci din istoria Stelei. În fapt, un triunghiular cu trei meciuri de câte o repriză, la care au participat Armata A, Armata B şi Costinescu (Sinaia).

Lecturarea cronologiei înfiinţării clubului va fi de folos pentru fixarea temporală a datei.

Pe 10 august 1947 s-a plecat în cantonamentul de la Sinaia, cartierul general fiind stabilit la Sanatoriul Militar Sinaia (hotelul Păltiniş din zilele noastre).

După 3 zile de pregătiri ( ale căror detalii le puteţi găsi în acelaşi articol ), pe 15 august 1947 echipa militară susţinea primul meci din istorie, pe un „teren impracticabil, cu pietre mari”.

Două zile mai târziu, pe 17 august, în Glasul Armatei apărea cronica semnată de redactorul lt. Nicolae Tăutu (consacrat mai apoi ca scriitor şi poet). Este un material remarcabil, „text de atmosferă”, un reportaj care reprezintă, în fapt, prima cronică sportivă a unui meci disputat de Steaua. Prezentăm – acum – doar partea referitoare la meci:

(...)„Match serios pe teren aproximativ...

Nu vă mai descriu că tot lotul după dejun a dormit până la orele 17. Nu interesează să spun pe ce parte a dormit fiecare, care sforăie, ce au visat. Suficient pentru ca în două autocamioane cei 26 de jucători ai Armatei au indispus cu cântecul lor şi cu veselia lor pe cei ce se îndreptau în automobile cernite, ploaţi de stabilizare.

Iată şi „terenul” din Sinaia. „Terenul” e atât de mare de-ar încăpea într-o cutie de chibrituri. Pietrele de pe el nu sunt mici, dar sunt foarte dese... Deci terenul e doar cu numele. Dacă ar fi degajat serios Lăzăreanu, ar fi trebuit să stea două terenuri similare cap în cap să ajungă mingea.

Iată şi ordinea de bătaie a AS Armata:

Echipa A: frt. Penzeş – cap. Taborschi, sold. Cernea – sold. Jivan, lt. Catană, frt. Mare – cap. Cozoc, frt. Bovan, lt. Gică Popescu, sold. Vida, frt. Marinescu

Echipa B: sold. Lăzăreanu – sold. Aştileanu, cap. Coandă – frt. Stoica, cap. Kuhm, frt. Racoşi – frt. Combi, lt. Mihăiescu, slt. Ionescu, plot. Oprea, sold. Bucur. (o repriză a jucat şi slt. Ozdeanu în locul plot. Oprea)

În ultimul moment au venit şi doi „ recruţi”: cap. Alecsandrescu Ioan şi cap. Bentu Aurel.

Atât echipa A cât şi echipa B au întâlnit câte o repriză echipa „Costinescu” din Sinaia (în fapt, era vorba de echipa Carpaţii Sinaia, echipa uzinei metalurgice, fondată în 1924, dar care cunoscută drept Metalul „Emil Costinescu”, acesta fiind guvernatorul BNR care, în 1892, pusese bazele fabricii – n.n. ) şi apoi s-au ciocnit între ele pentru selecţionarea echipei care va apăra culorile armatei.

Echipa B termină la egalitate

Sinăienii sunt decişi şi îi dau serios de furcă lui Lăzăreanu, care are nişte reflexe pentru care merită un kg. de marmeladă... Cel mai periculos rămâne însă tot terenul, care conduce mingiile după predispoziţiile şi pietrele sale. Se joacă însă frumos, fiecare „beist” ştiindu-se observat pentru selecţionare de d. Braun.

Echipa A să câştige cu 3-0

Localnicii, antrenaţi de joc, continuă să pornească susţinuţi de publicul din Sinaia, în frunte cu d. General Ciobotariu, pus în mare dificultate, fiind şi comandant al garnizoanei din Sinaia, şi militar. Însă, până la urmă a rezolvat: d-sa strigă „Hai Sinaia!”, în timp ce d.lt.col. Neamţu, cd. Secund, striga „Hai Armata!”, urmând ca în repriza a doua să facă schimbul. Idem şi între d-nii comandanţi a celor două batalioane, remarcându-se în special d. Maior Duţescu, care striga de două ori „Hai Armata!” şi numai odată „Hai Sinaia!”, căci se gândea d-sa când striga „Hai Armata!” că poate vor face un „Hai!” mai repede şi vor pleca din Sinaia, căci echipierii i-au golit magaziile de pesmeţi, conserve şi marmeladă.

La acest capitol, nu mai vorbim de personalul Sanatoriului, care în frunte cu d.col. Gergan, d.lt.col. Grosu strigau numai „Hai Armata!”...

Şi pe teren Gică Popescu a marcat primul goal: Cozac pe al doilea şi Florică Marinescu pe al treilea... S-a evidenţiat Cozac, Gică Popescu şi dl. Arbitru maior Sturza, care a bătut recordul, fiind singurul care a susţinut trei reprize, căci tot dumnealui a arbitrat şi lupta dintre:

Echipa A şi Echipa B

Repriza dintre cele două selecţionate pentru clarificarea formaţiei a fost vie şi disputată pe cât a permis terenul.

Echipa B şi Lăzăreanu au învins cu 3-0, prin punctele înscrise de Ionescu, Mihăiescu şi... Lăzăreanu, care a executat un 11 metri impecabil. Despre joc şi jucători nu vom da nicio relaţie. Este SECRET MILITAR...

Atât este sigur şi putem mărturisi că oriunde va juca formaţia A.S. Armata va şti să lupte elegant, tenace, sportiv şi va reprezenta demn culorile armatei democrate, fiind o mărturie a suflului sportiv ce animă astăzi oştirea noastră. Despre formaţia şi alcătuirea A.S. Armata putem anunţa că va avea tot unsprezece oameni, un portar, doi fundaşi, trei mijlocaşi, cinci înaintaşi.... Sau probabil le ştiţi şi d-voastră?

De rest aveţi răbdare şi încredere, căci tot comitetul se luptă pentru a păşi în luptă cu o formaţie cât mai temută şi mai legată.”

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Gigi Becali Football Club

moartea stelei Undeva mai spre vest, într-o lume puțin mai civilizată de a noastră, un mare club se îndreptă spre declinul final. Într-un oraș în care a luat naștere legenda lui Robin Hood, Nottingham

Fariseu' si stadionul

Zile sau chiar saptamani la rand, acum nu foarte mult timp, fariseu' se batea cu pumnul in piept la toate posturile TV care ii acceptau hlizeala gretoasa si hahaitul devenit trademark al prostiei cu u