home
04-02-12

Momente de la finalul anilor '50

Turneu în RP Chineză

În pauza de iarnă a sezonului 1958-1959, CCA a efectuat un turneu de pregătire tocmai în Republica Populară Chineză. Acolo s-au disputat şase partide de verificare, oboseala fiind un factor care a afectat puternic utilitatea turneului.

În primul meci, s-a întâlnit selecţionata oraşului Canton, CCA impunându-se cu 3-0, goluri Cacoveanu, Alecsandrescu şi Constantin. În tribune – 20.000 de oameni. A urmat un 2-0 cu Habei, un 3-0 cu Harbinul, un 5-0 cu gazdele de la Shanghai, 2-2 cu o selecţionată militară din Pekin şi, în final, tot la Pekin, un 2-2 cu echipa oraşului.

S-a considerat, circumstanţiat contextului politic de atunci, „o repetiţie utilă, la mii de kilometri de casă.”

24 de antrenamente în 26 de zile

Imediat după Anul Nou, în pauza de iarna a sezonului 1960-1961, echipa a revenit la antrenamente, însă cu efectivul diminuat, şapte titulari aflându-se în Brazilia, convocaţi la naţionala Capitalei.

În acea perioadă era o tradiţie ca echipele româneşti să primească vizita marilor braziliene, Vasco da Gama, Bahia sau Porto Alegre fiind câteva din echipele care au jucat pe tărâm românesc, iar echipe româneşti să întoarcă gestul.

Din 11 ianuarie 1961, când s-a reunit lotul, şi până pe 8 februarie, CCA făcuse deja 24 de antrenamente sub comnada căpitanului Apolzan, 16 dintre acestea fiind în sală. Numărul era considerat mare, dar nu prea înţeleg de ce, primul stagiu de pregătire din istoria clubului, de la Sanatiul Militar din Sinaia, propunând câte trei antrenamente pe zi. Cel mai probabil, subliniau faptul că pregătirea a fost voluntară, în afara programului echipei, care începea după 8 februarie, aceasta fiind unica explicaţie.

La primul amical, echipa militară s-a distrat cu Petrolul Ploieşti (locul 6 în campionat), administrându-i un neverosimil 13-1!

Costică Toma – locul 2

La finele sezonului 1958-1959, unul dintre redactorii revistei Sportul întocmea un tabel comparativ, statistică, cum îi zice azi, cu evoluţiile portarilor celor 4 echipe bucureştene, CCA, Dinamo, Progresul şi Rapid.

În campionatul de 12 echipe, CCA terminase pe 3, la 2 puncte sub campioana Petrolul, Dinamo era pe 2, Rapid pe 4, Progresul pe 6. De la Steaua a fost ales Costică Toma, acesta având un avantaj, în acel an, faţă de Ion Voinescu, 13 meciuri apărate faţă de doar 9, în favoarea lui Toma.



Deşi, veţi observa, tabelul (click pe el pentru a-l mări) e destul de naiv, şi criteriile sunt chiar diferite, de la portar la portar, Costică Toma s-a clasat al doilea. De asemenea, cu scuzele de rigoare, nu ştiu dacă tabelul cuprinde doar cifrele unui singur meci de fiecare (foarte probabil, sunt evaluări dintr-o etapă fixă), sau este o medie a evaluărilor pe parcursul întregului campionat. Deci, Toma e de la CCA, Uţu e de la Dinamo, Dungu de la Rapid, iar Birtaşu e de la Progresul. În rest, să-l înţeleagă cine poate.


Filip Pindean

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di