home
30-12-11

Congresul ultrasilor impotriva legii care-i tine la Politie

Săptămîna trecută, Camera Deputaților a aprobat o nouă lege pentru cumințirea ultrașilor neastîmpărați. Dacă fosta normă inițiată de Mitică Dragomir în 2008 prevedea ca un chibiț care a făcut prostii pe o arenă să nu mai aibă acces pe stadion, adică „să fie interzis“, cum se spune în limbajul peluzei, cea nouă îi oferă gratis și vizionarea meciurilor la cea mai apropiată secție de Poliție. Adică suporterul interzis trebuie să lase botez, nuntă sau înmormîntare și să vadă obligatoriu partida printre pulane, caschete și eventual împreună cu ultrașii echipelor rivale pedepsiți și ei pentru fapte similare. Am încercat să vedem cum se înțeleg un dinamovist, doi steliști, un craiovean și doi fanatici ai Naționalei la aceeași masă. Deocamdată, una dintr-un bar.

Lista invitaților

Cioacă și Cristi fac parte din grupul Outlaws Steaua („Nelegiuiții“, cum ar veni). Cioacă este mai bun cu gura, Cristi pare mai bine pregătit pe fizic. Petruț este membru important al Peluzei Sud Dinamo. Dave și George sînt miejii brigăzii naționalei (Honor et Patria). Pe olteanul Bogdan e mai greu să-l interzică la meciurile echipei favorite, pentru că ea nu mai există.

Fiecare echipă cu televizorul ei

Începem cu steliștii. Și nu pentru că vor juca în primăvara europeană. Doar pentru că au ajuns primii la întîlnire. „Știi care e problema? Legea nu spune că doar la meciurile echipei tale trebuie să mergi la secție. Hotărăsc ei dacă te prezinți și la alte meciuri în care joacă echipe din București. Cel mai probabil, interzișii vor fi la secție cînd joacă Steaua, Dinamo și Rapid. Aproape în fiecare sîmbătă și duminică oamenii vor fi la secție. Se încearcă și la noi copierea modelului din Anglia, singura țară unde se mai practică venitul la Poliție, dar acolo sînt alte condiții. Și ăștia au avut zeci de morți pe stadioane în anii ’80. Chiar și așa, nici acum nu s-au potolit. Intră în fiecare săptămînă pe teren. Acum întreb și eu. Fiecare secție va avea trei camere și trei televizoare pentru suporterii fiecărei echipe? O să meargă la Domo la cumpărături? O să investească niște bani serioși, nu? O să putem bea o bere, mînca un chips acolo? Eu asta vreau să fac“, zice Cioacă sorbind o berea casei la țap.

Primul cîine arestat pentru că s-a jucat cu focul

Stelistul cu nume de polițist celebru spune că a fost și el interzis timp de un an pe stadioane. Dar asta nu l-a schimbat cu nimic. La primul meci pe care a avut voie să-l vadă live, tot a sărit să-și apere prietenii de niște pulane care coborau în plan vertical. Masa se ocupase între timp cu spuma ultrașilor. Olteanul Bogdan îl liniștește pe stelist: „Lasă, vere, că, dacă vreți să dați cu torțe, puteți să ne chemați pe noi. Să vedem de la ce meciuri ne interzic“. Cîinele Petruț este mult mai categoric: „Am înțeles că legea asta spune că intri la pușcărie pentru orice obiect artizanal. Probabil că la torțe se referă și poate s-au exprimat așa tocmai ca să interzică orice lucru, nu doar pirotehnicele. Eu îți spun sincer că o să fiu primul care se duce la pușcărie pentru torțe. Primul! Și la secție eu nu mă duc dacă mă interzic. Le spun că lucrez sîmbăta. Mă doare-n cur. Să mă ia de acasă! Asta e privare de libertate. Să vină acasă! Să mă ia din fața televizorului!“.

„Deputații nu citesc legile!“

Cele mai multe discuții au avut loc în jurul unui singur subiect. În momentul în care un jandarm îți dă amenda și interdicția, tu degeaba contești procesul-verbal. Pînă la finalizarea procesului, care durează peste opt luni, nu ai voie să calci pe stadion. Cine-ți dă lunile alea dacă tu cîștigi? Naționalistul Dave a lucrat șase ani la stat și zice că știe cum e treaba cu legile: „Nu s-a uitat nici un deputat ce scrie în legea asta nouă. Crezi că știe vreunul că pedeapsa pentru torță este închisoarea de la doi la cinci ani și pentru tentativă de viol se dau trei ani? Și asta cu venitul la secție e la fel. O tîmpenie! Nu o să se poată aplica niciodată. Oricum, mai trebuie ca legea să treacă de Senat parcă, nu?“.

„Legea asta n-are cum să se aplice“

George, colegul de grup, îi ia vorbele din gură. „Eu am vorbit cu o prietenă judecătoare. Știi ce mi-a spus? «Frate, legea asta n-are cum să se aplice!»“ Bine, el are și o experiență mai vastă cu jandarmii pe partea legislativă. De exemplu, a acuzat de furt un jandarm care i-a confiscat un banner pe care scria „Rusia, afară din Tighina!“. Ce s-a întîmplat la scurt timp după depunerea plîngerii de furt: „M-au chemat la Jandarmerie. Le-am spus că nu am timp și au trimis o mașină condusă de locotenentul Iorga. Mi-au dat înapoi bannerul. Da’ după meciul România-Bosnia din Giulești, mi-au dat interdicție pe stadioane și striga un jandarm în civil la mine: «Bă, futu-ți Basarabia mă-tii, vin cu clanul Sportivilor peste tine în casă!». Ideea e că, dacă ai un avocat bun și timp să stai prin tribunale, cîștigi orice proces cu ei. Fac o grămadă de abuzuri“.

Are balta pește și pentru ultrași

Am invitat la masă și un rapidist, însă, conform propriului slogan, galeria lor nu este formată din ultrași, ci din rapidiști. Totuși, cîțiva oameni care îmbrățișează principiile fenomenului ultras mai au și ei, chiar dacă nu stau cu gloata din Peluza Nord. Unul dintre ei, Cătălin (fost membru al grupului Maniacs, actualmente independent), chiar dacă n-a putut veni, ne-a transmis telefonic: „În Anglia, huliganii interziși se uită la televizor la secție, dar la noi nu este realizabilă treaba asta. Vom merge la secție și nu vom vedea nici un meci. O să ne bage într-o cameră și ne lasă acolo. Și, dacă o să ne batem, o să ne dea interdicție și din secție, sau cum? Acum și noi avem partea noastră de vină. În momentele în care trebuia să arătăm ceva, noi am intrat în teren și am dat cu torțe. Ne cam merităm soarta. Eu o să mă apuc serios de pescuit. Vorbesc serios“.

Teatrul Național Arena

După două ceasuri de glumițe despre feng shui-ul camerelor de vizionare a meciurilor din secțiile de Poliție, discuția a cotit brusc. Toți viitorii foști ultrași au căzut de acord că situația galeriilor din țară este tristă și tragică pe alocuri. „Pasiunea a murit cînd cluburile s-au transformat în societăți comerciale. Stadioanele vor fi goale, iar la meciurile importante se va aplauda ca la teatru și atît. Se va mima bucuria golului cum mimează acum jucătorii de la Națională că joacă fotbal“, a vorbit ca un om bătrîn Dave de la Honor et Patria.

Revista Kamikaze

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di