home
14-12-11

Un stelist a fost umilit de maghiari pe 1 decembrie!

Singurul jucător de naţionalitate română rămas în pregătire centralizată la lotul Under 16 a fost bătut şi umilit la Miercurea Ciuc chiar de 1 Decembrie

Un incident petrecut pe 1 Decembrie la Miercurea Ciuc poate duce la desfiinţarea unui întreg lot naţional! La iniţiativa lui Octavian Morariu, COSR investighează un scandal cu tentă şovină, petrecut la selecţionata Under 16 a României. Victimă, Cosmin Marinescu (15 ani), sportiv legitimat la Steaua.

Realitatea este şocantă: în pregătire centralizată cu naţionala de hochei Under 16 a României, reunită la Miercurea Ciuc în vederea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013, găzduit de ţara noastră, a rămas un singur jucător de naţionalitate română. Şi acesta a părăsit însă temporar lotul, după ce a fost jignit şi lovit de colegii săi de naţionalitate maghiară. "Sunt patru români în lot, dar trei au plecat de la Ciuc, preferând să se pregătească la club din motive lesne de înţeles. Aceştia participă doar la turnee", spun surse din hochei.

Incidentul a avut loc în vestiar, după antrenamentul de seară. "Unul dintre băieţi, Antal Alfred, m-a înjurat în maghiară, iar eu l-am rugat să spună ce are de spus în română, că tot e ziua României şi că ei sunt tot români. Atunci mai mulţi au început să strige că ei nu sunt români şi au spus cuvinte urâte la adresa României. Mai apoi, la duş, au stins lumina şi m-au lovit din toate părţile cu prosoapele ude", scrie în memoriul trimis de sportiv prin intermediul tatălui său, Petruţ Marinescu. Pe 2 decembrie, jucătorul a părăsit lotul, iar tatăl său a anunţat imediat federaţia printr-o scrisoare.

Tanczos Barna: "Prostii copilăreşti"

Memoriul a ajuns ieri la COSR, iar Octavian Morariu a luat imediat poziţie. "Este un lot finanţat şi de COSR în cadrul unui program olimpic. Dacă incidentul se confirmă, atunci ne confruntăm cu o abatere gravă de la etica sportivă. Nu vorbesc de alte conotaţii. Se poate ajunge până la desfiinţarea lotului, pentru că nu putem accepta astfel de manifestări", a declarat pentru ProSport Ioan Dobrescu, secretar general al COSR.

Ieri după-amiază, Octavian Morariu s-a întâlnit cu preşedintele FRHG, Tanczos Barna, împreună luând decizia înfiinţării unei comisii de anchetă care se va deplasa mâine la Miercurea Ciuc, sub conducerea lui Ioan Dobrescu. "Comportamentul este nepermis şi inacceptabil, iar împreună cu domnul Morariu am stabilit că decizia de sancţionare trebuie luată la un nivel superior federaţiei. La un lot olimpic este inadmisibil ca un copil să suporte umilinţe fizice şi verbale. Comportamentul lui Cosmin Marinescu a fost unul exemplar. N-a ripostat, ci a plecat. Este păcat ca din cauza unor prostii copilăreşti să fie pus în pericol un proiect pentru care ne-au luptat şi noi, şi COSR", a punctat Tanczos Barna.

"Am spus ce aveam de spus în memoriu, acum aştept decizia comisiei de anchetă. Antrenorii de la lotul naţional s-au purtat ireproşabil", Petruţ Marinescu, tatăl jucătorului

"Stau şi mă întreb ce scandal s-ar fi iscat dacă victima ar fi fost un jucător de naţionalitate maghiară, iar agresorii hocheişti de naţionalitate română. Ceva trebuie făcut până când situaţia nu scapă total de sub control", George Justinian, antrenor hochei Steaua.

Prosport

_________________________

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat cu privire la incidentul petrecut de Ziua Naţională a României în vestiarul echipei naţionale de hochei Under 16, în cadrul căruia juniorul Florin Cosmin Marinescu a fost agresat de trei colegi de etnie maghiară.

"În data de 14.12.2011, în urma articolelor apărute în presa, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat cu privire la incidentul petrecut în data de 1 decembrie 2011 în vestiarul echipei naţionale de hochei Under 16 a României. CNCD va analiza situaţia de mai sus sub aspectul prevederilor art. 2, alin. 1 şi art. 15 din O.G. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificările şi completările ulterioare, referitor la un posibil comportament discriminatoriu care a avut ca scop sau a vizat atingerea demnităţii umane. Conform procedurii interne de soluţionare a petiţiilor şi sesizărilor a CNCD urmează declanşarea procedurii de citare a părţilor. Ulterior, Colegiul director al CNCD va emite o hotărâre cu privire la aspectele mai sus menţionate", se arată într-un comunicat al CNCD, remis, miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat pentru MEDIAFAX, că a fost desemnat să coordoneze comisia care va investiga incidentul. "Comisia deja lucrează, eu am fost desemnat să o coordonez. Mâine mă voi deplasa împreună cu ceilalţi membri la Miercurea Ciuc unde voi discuta toate aspectele acestui caz atât cu jucătorii, cât şi cu antrenorii lotului şi ceilalţi responsabili. Seara mă voi întoarce, îi voi comunica domnului Morariu (n.r. - Octavian Morariu, preşedintele COSR), iar vineri Comisia de Etică a Comitetului Olimpic va decide sancţiunile", a afirmat oficialul COSR.

Desfiinţarea lotului Under 16 în urma acestui incident este puţin probabilă, susţine Dobrescu. "Desfiinţarea ar fi o sancţiune majoră, nu cred că se va ajunge până acolo. Este într-adevăr un eveniment major, însă trebuie să ţinem cont că este vorba de un grup de sportivi tineri, în formare. Un act de dreptate trebuie făcut, e normal, însă sancţiunile ar trebui să fie văzute ca un «cartonaş galben», iar dacă aceste evenimente se repetă să se pună în discuţie şi desfiinţarea lotului", a explicat secretarul general al COSR.

_____________________________

Preşedintele F.R. de Hochei pe Gheaţă, Barna Tanczos, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că va propune excluderea din lotul naţional Under 16 a jucătorilor Antal Alfred, Gereb Istvan şi Molnar Akos, care l-au agresat pe colegul lor, Florin Cosmin Marinescu, de Ziua Naţională a României. "Federaţia va propune COSR excluderea din lot a celor trei jucători care au provocat incidentul. Ei deja şi-au recunoscut faptele şi vor plăti, pentru că noi, cei din cadrul federaţiei nu tolerăm astfel de lucruri. Propunerea noastră, împreună cu propunerea comisiei care investighează cazul, va fi analizată de Comisia de Etică a COSR care va lua o decizie", a spus preşedintele Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă.

Tanczos este de părere că nu ar fi însă normală o excludere pe viaţă a celor trei sportivi având în vedere că aceştia sunt doar "nişte copii de 15 ani". El a adăugat că sportivilor implicaţi nu ar trebui să li se refuze dreptul de a reprezenta România la lotul Under 18 dacă la acea vârstă vor avea valoarea necesară.

"Deocamdată nu am stabilit un termen anume al excluderii celor trei, dar nici nu trebuie să ne gândim să îi excludem pe viaţă din acest sport. Până la urmă sunt doar nişte copii de 15 ani şi nu ar fi normal. Nu s-au drogat, nu au consumat substanţe interzise. Hocheiul este un sport mai dur şi câteodată mai există şi bătaie, deşi în acest caz nu a fost vorba de aşa ceva. Sigur, e grav, e de nepermis aşa ceva, însă nu trebuie să le distrugem cariera. Acum ei dau totul pentru hochei şi nu cred că ar trebui să li se refuze dreptul de a juca la naţională dacă peste câţiva ani valoarea le va permite să facă parte să zicem din lotul Under 18 al României", a precizat oficialul FRHG.

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di