home
18-12-11

Steaua - prezent si viitor

Parafrazand pe celebrul militant pentru drepturile oamenilor de culoare, Martin Luther King, "I had a dream...". Da, am avut un vis. Visul unei echipe STEAUA eliberate de jugul celui al carui nume nu se rosteste. Un vis de viitor.

Insa, inainte de viitor, cateva cuvinte despre prezent. Un prezent concentrat in jurul...stim noi al cui. Cel care in loc sa lucreze pentru progresul echipei face exact contrariul. In ce fel?

PREZENT
1. Jignirea fostelor glorii stelistesi a istoriei Stelei. Sunt de notorietate atacurile indreptate impotriva lui Ilie Dumitrescu, Victor Piturca si cu precadere impotriva lui Gheorghe Hagi. Sunt recunoscute iesirile elucubrante gen: "Eu pe banii mei fac ce vreau la Steaua! Cine e asta sa vorbeasca? O sa faca ce spun eu ca eu fac legea la Steaua si raman aici pe veci!Io fac ce vreau, bag pe cine vreau!" Cu precadere impotriva lui Gheorghe Hagi, dat fiind faptul ca Regele este nasul sau de cununie si consider o mizerie fara precedent atacul asupra parintelui spiritual al familiei.
In cele de mai sus nu am comentat calitatea actului de antrenorat al celor mai sus mentionati.

2. Promovarea non-valorilor tehnice. Niciun finantator nu aduce jucatori liberi de contract, sau dati afara de la echipele lor de club, in majoritatea cazurilor din divizii secunde daca nu terte, sau tinuti ca rezerve si introdusi 15 minute la 3 meciuri. Si mai ales pe sistem vizionari DVD, fara a avea o echipa solida de scouteri care sa poata lucra in liniste.

3. Jocul la intimidare si presiune pe jucatori, coroborat cu aburirea maselor. Acest lucru s-a realizat prin declaratii razboinice de genul:"Sezonul asta batem tot, spargem tot, rupem tot, cupa, campionat, Europa etc, ca bag io 10 milioane de euro si aduc io fotbalisti de valoare!!!", sau "Tata, ia zi am dat banii degeaba pe tine?" Sau, cel mai tare, la final de tur, cand echipa termina pe 5,6, chiar 7..."Las ca iarna asta fac io curatenie, dau militaria jos din pod".

4. Dezbinarea suporterilor stelisti in proguie si antiguie. Cei proguie, sau proguitii au fost convertiti dupa cum voi povesti mai tarziu, in sectiunea rezervata presei. Cei antiguie, sunt divizati in mai multe subcategorii:

- Cei care sustin: E rau, da el da banu' si el tine in spate echipa (se confunda cu proguitii)
- Cei care sustin: Nu ma intereseaza ce face oierul, ci sa ojace echipa si sa fie rezultate;
- Cei care sustin: Mda e rau, dar nu pot face nimic pentru a schimba lucrurile.

O a doua componenta care a adus Steaua in situatia data o constituie goana dupa senzational a televiziunilor cu profil si emisiuni sportive. Sunt de notorietate incercarile disperate ale reporterilor si moedratorilor TV de a mai obtine cate o declaratie bomba de la finantator, prin mojloace de gen: interviuri pe partia de schi, la portiera maibacului, precum si fortarea unor izbucniri colerice prin strategii gen: "Ce spuneti, a fost prost arbitrajul?" "Cutare a declarat despre dvs asta, cum comentati?"

Un alt pacat al presei consta in promovarea actiunilor caritabile ale finantatorului. Cine doreste a face un act caritabil, de obicei ramane anonim, nu cheama televiziunile sa-i filmeze teancul de euro, pe care il scoate din buzunar, sau nu pune sa filmeze petreceri campenesti sa vada tot poporul cum taie el porcul! Si exemplele pot continua.

Presa damboviteana a pus intr-un context total eronat cele mai sus expuse din motive bine cunoscute:asta se cere, asta se vinde, sata face rating, aduce bani, publicitatea etc. Contextul corect este cel in care s-ar fi aratat ca "unsul lui Dumnezeu", "ursul", "razboinicul luminii" este departe de milostenia si smerenia propovaduite de Dumnezeu si Iisus Hristos in Vechiul si Noul Testament. Fiindca binele facut si dragostea intru Dumnezeu si biserica nu se spun in fata lumii, dupa cum am mentionat, nici prin spectacole grotesti gen ascultat muzica bisericeasca in maibac. Ciudata asocierea nu? "Caci mai usor va fi unei camile sa treaca prin urechile unui ac, decat unui om bogat sa mosteneasca Imparatia Cerurilor!"

Din ultimele randuri, rezulta fara echivoc ca vinovata pentru ascensiunea ciobanului in atentia publicului si pentru atragerea unei mase compacte de oameni catre curentul becaliot este PRESA. PRESA este vinovata de dvizarea suporterilor stelisti in proguie si antiguie.

Ca solutie de inlaturare a sa, pe termen lung ar fi boicotul total in mass-media. Pe termen lung, pentru ca patronii posturilor TV traiesc de pe urma lui si a celor ca el si foarte greu vor fi cnovinsi a schimba pozitia vizavi de subiect. Daca acest lucru s-a infaptui, nu ar mai aparea la TV, lumea va uita. In acest context ar fi posibila o reunificare a suporterilor stelisti divizati. Spun ar fi posibila, pentru ca multi au creierele spalate si va fi dificila aducerea lor pe calea cea buna.
A doua solutie ar fi gasirea unui investitor strain, dispus sa investeasca pe termen mediu si lung. Din nefericire investitorii romani in fotbal nu au un temperament cu mult diferit: fac declaratii agresive, pun presiune pe antrenori si jucatori, chiar si pe suporteri. Pe scurt - avem nevoie de finantator STRAIN.

VIITOR

Problema viitorului STELEI fara 2gi este simpla, insa la fel de complexa in acelasi timp.Pentru ca, gasirea unui investitor strain, investigatiile pentru a vedea ce disponibilitati financiare detine, precum si asupra caracterului sau (Doamne fereste de alt 2gi!!!), munca de lamurire pentru achizitia clubului precum si stabilirea unei platforme de comunicare cu suporterii nu sunt probleme usoare. Ele necesita timp si dedicare din partea unor experti in tehnici de comunicare, strategie de management etc. Nu oricine poate face aceste lucruri, deci sa nu ne imbatam cu apa rece "gata, am gasit alt finantator, s-au terminat problemele".

Platforma de comunicare patronat-suporteri este elementul de baza in viata unui club cu pretentii ca STEAUA. O astfel de platforma trebuie sa vizeze si interesele suporterilor stelisti, nu doar pe cele ale patronului.

Patronul cel nou va trebui sa ne ofere garantia urmatoarelor componente, vitale pentru performanta STELEI:


1.Management profesionist la nivel ridicat, condus de un specialist, anume un antrenor manager, vezi Sir Alex Ferguson (poate nu la nivelul sau, insa cu autoritate deplina precum acesta). Antrenorul manager general va lua decizii privind alegerea preparatorilor fizici, nutritionistilor, psihologului echipei, pe criterii de competenta si profesionalism, nu pe nepotisme si grade de rudenie!

De asemenea antrenoul manager general va lua toate deciziile privind jucatorii cei mai in forma, potriviti a intra in primul 11. El va stabili schimbarile in timpul jocului, el stabileste ce jucatori trebuiesc transferati sau pusi pe lista de transferuri, in scopul eliminarii ineficientei si/ sau in scop comercial.

2. O echipa de scouting, care sa aiba drept obiectiv achizitia pe criterii de profesionalism a unor fotbalisti valorosi, si care sa nu aiba NIMIC de-a face cu echipe rivale. Nu mai vreau sa aud de povesti de genul Maftei la STEAUA, sau Alexa la STEAUA.

3. Echipa de monitorizare aactivitatii extrasportive a fotbalistilor. Toti fotbalistii din Europa au viata privata, merg in cluburi, au iubite etc. Insa daca, prin aceste activitati echipa sufera, sanctionarea fotbalistilor pe cale administrativa sau pe orice alta cale sa se faca indiferent de nume si de postul ocupat.

4. Comunicare permanenta cu sefii de galerie, si luarea in considerare a punctului de vedere al suporterilor.Dorim un patron care sa ne asculte, care sa tina seama de recomandarile pertinent facute, nu sa puna batausii pe noi si sa ne faca zdrente hahalere drogati etc.

Las la urma componenta de baza pentru viitorul STELEI: Centrul de copii si juniori. Acesta trebuie sa fie gestionat de profesionisti in domeniu, care sa pregateasca viitorii fotbalisti in vechiul spirit vitezist al Stelei. Cel care ne-a adus o cupa a Campionilor Europeni in 1986, o supercupa a Europei in 1987, si o participare in finala Cupei Campionilor Europeni in 1989. Primul 11 al Stelei trebuie construit in jurul unui nucleu dur de fotbalisti care sa SIMTA STEAUA, SA RESPIRE STEAUA, INTR-UN CUVANT: SA FIE STEAUA! Nu in ultimul rand, ca si observatie tehnica, centrul de copii si juniori va trebui sa creeze fotbalisti avand calitati tehnice apropiate, pentru ca rezervele sa poata fi,ca valoare, apropiate de titulari.

Gandurile acestea de viitor probabil, ma fac sa sper in participari merituoase in competitiile existente. Este insa un proces care va necesita timp. Pentru a spera la titluri in campionat si Cupa Romaniei, PE BAZE SANATOASE, nu pe valize si reciprocitati, toate cele mai sus expuse trebuiesc indeplinite. Pentru a spera la participari de succes in competitii europene, trebuie ca Steaua sa ajunga din nou sa lupte la titlu si Cupa Romaniei, iar ca jocul ei sa ne permita a avea discutii intre noi, precum au fost odata, de gen: "Frate, cate boabe le dam cainilor? Sau ghiulestenilor?"

Ca in orice situatie, cand ajungem jos de tot, singura cale este sa urcam. Si o vom face din nou.

STEAUA LIBERA!

Cogliostro

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Steaua-Vointa Sibiu, atmosfera - OmBun

Steaua-Vointa Sibiu, 1-0 - OmBun

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

https://fcsteaua.ro