home
20-12-11

Buna Ziua Iasi - Jaful de la Iasi al clanului Becali

Vanzarea pe bucati a activelor Avicola ar putea incepe peste o luna • Firma ieseana a fost doar o jucarie in mana clanului Becali, care a sufocat activitatea de la Avicola prin contractarea de credite fara discernamant • Nepotii lui Gigi Becali si-au cumparat masinile cu cateva zile inainte de insolventa la sume derizorii, dar nici pe acelea nu le-au mai platit • Din 450 de angajati, Avicola mai are doar 15, din care 6 sunt in concediu pentru cresterea copilului • In spatiile Avicola activeaza si obtine profit o alta firma de profil.

Dosarul de insolventa al Avicola SA demonstreaza ca firma ieseana nu a fost altceva decat jucaria pe care latifundiarul Gigi Becali a cumparat-o nepotilor sai. O firma pe profit a fost adusa in pragul falimentului in doar cativa ani si, pentru a se salva, trebuie acum sa vanda majoritatea activelor. Din 450 de angajati, cati avea inainte sa intre pe mana clanului Becali, Avicola a ramas doar cu 15, din care 6 sunt in concediu pentru cresterea copilului. Desi s-ar putea spune ca Avicola a fost distrusa de incapacitatea manageriala a nepotilor lui Gigi Becali, exista date care certifica faptul ca, la nivelul familiei latifundiarului din Pipera, se stia exact situatia economica din firma ieseana. Astfel, nepotul numit de Gigi Becali drept membru in Consiliul de Administratie de la Avicola, Hristu Becali, a cumparat, in nume propriu, o masina aflata in patrimoniul firmei. Este vorba de un Citroen C3, pe care Becali si l-a vandut siesi pentru doar 9.860 lei cu, atentie!, o zi inainte de intrarea in insolventa.

Masini vandute la pret de bicicleta

Nu numai Hristu Becali a stiut ca Avicola se prabuseste, ci toata familia Becali. Petre-Cezar Becali a cumparat si el de la Avicola un autoturism, un Peugeot 207, cu numai o saptamana inainte de intrarea in insolventa. Deschiderea procedurii de insolventa a avut rolul de a dizolva Consiliul de Administratie din care faceau parte Hristu Becali, Vasile Geambazi si Gheorghe Becali, toti rude cu europarlamentarul, si de a introduce firma sub administrare judiciara. Pretul autoturismului Peugeot 207, cumparat de Petre-Cezar Becali, a fost unul de chilipir, de doar 7.395 lei. Ambele contracte pentru vanzarea masinilor au fost reziliate, intre timp, pe cale judecatoreasca, la cererea administratorului judiciar. "Pretul, desi derizoriu, nu a fost platit", arata sec reprezentantii Management Reorganizare Lichidare SRL.

Planul de reorganizare il exclude pe Becali

Planul de reorganizare al Avicola SA propus de administratorul judiciar va fi discutat in luna ianuarie, iar aprobarea lui ar putea insemna reluarea activitatii si salvarea firmei. S-a propus reorganizarea, nu lichidarea, si pentru ca, in acest moment, Avicola are capitalul propriu negativ, adica datoriile sunt mai mari cu peste 23 de milioane lei decat valoarea patrimoniului, iar prin lichidare nu s-ar putea plati toate datoriile. "Exista o posibilitate de reorganizare doar daca se realizeaza o infuzie de fresh money", sustine administratorul judiciar.

Sursele de finantare ar fi imprumutul bancar, majorarea capitalului social si emisia de obligatiuni. Pentru ca nimeni nu mai crede in intentia lui Becali de a salva Avicola, administratorul judiciar identifica si a patra sursa de finantare, concreta si reala, care ar trebui sa salveze firma: vanzarea de active.

Activele din Iasi, vandute pentru Gigi

Daca planul va fi aprobat, anul viitor va avea loc o prima vanzare de active. Vor fi vandute cladiri si terenuri din Iasi, urmand sa se incaseze, potrivit estimarilor, in jur de 52,9 milioane lei. Acesti bani acopera datoriile in proportie de 76,7% in cazul in care activitatea este reluata, pentru ca, daca se alege lichidarea, pretul scade. Sunt vizate de vanzare in 2012 fermele 1 si 2, un spatiu comercial din Iasi si mai multe terenuri. Banii ar urma sa se duca spre Gigi Becali, pentru a acoperi o jumatate din datorie, dar si catre SC Provini SRL, Banca Carpatica si AVAS. Etapa a doua a vanzarilor este programata pentru anul 2014, cand vor fi instrainate mai multe active de la Targu Frumos. Alaturi de cateva terenuri, se propune vanzarea abatorului, a unei statii de productie nutreturi combinate de la Ferma 4 si fermele 5, 6, 7, 8 si 10. Din aceasta vanzare ar urma sa se mai incaseze 44,5 milioane lei.

Halele produc, dar nu pentru Avicola

Practic, Avicola ar reincepe sa produca, dar patrimoniul s-ar reduce in urma vanzarilor. Planul estimeaza ca se va obtine profit inca din primul an de aplicare, iar la sfarsitul lui 2012 se va raporta un plus de 4,85 milioane. Profitul ar urma sa creasca la 5,34 milioane si 5,87 milioane in urmatorii doi ani. Desi relansarea Avicola pare fantezista, in acest moment, in halele de la Razboieni sunt crescute cateva sute de mii de gaini. Firma Makler Plus SRL, condusa de basarabeanul Serghei Demidov, a inchiriat in urma cu trei luni mai multe active si deruleaza o activitate intensa. In fermele 4, 5, 6, 7, 8 si 10 sunt inchiriate zeci de hale care au fost populate deja cu aproape 400.000 capete de pui. Contractele sunt incheiate pentru aproape trei ani, iar Avicola primeste drept chirie cate 0,55 lei pentru fiecare pui livrat la abator. Pe langa halele de crestere a puilor, Makler Plus a inchiriat Fabrica de Nutreturi Combinate si Statia de Incubatie, ambele de la Ferma 4, contra sumei de 5.000 lei lunar, dar si Abatorul de la Targu Frumos, pentru care plateste drept chirie cate 50 lei pentru fiecare tona de carne.

Avicola a fost sufocata de credite fara discernamant

Avicola SA a intrat in insolventa pentru ca a fost condusa asemenea Greciei. Cand au inceput sa scada vanzarile, sefii Avicola au imprumutat bani de pe piata, in special de la Banca Carpatica, ajungand sa plateasca dobanzi de 3 milioane lei pe an. In mod normal, gradul de indatorare al unei firme este de 50%, iar o indatorare de peste 80% face societatea dependenta de credite. La intrarea in insolventa, in aprilie 2010, Avicola avea un grad de indatorare de 153%. Pentru ca se majorase fara discernamant gradul de indatorare al firmei, s-a ajuns in situatia in care nimeni n-a mai vrut sa imprumute societatea ieseana la nici o dobanda, oricat de ridicata. In acel moment a intrat in scena Gigi Becali, care a imprumutat Avicola cu sume de ordinul zecilor de milioane de lei. Acum, el are de recuperat peste 33 milioane lei, ceea ce reprezinta 60% din datoriile totale ale Avicola. Spre comparatie, salariile restante reprezinta doar 1,74%. In acelasi timp, Gigi Becali detine 85% din Avicola SA, diferenta de actiuni fiind la SIF II Moldova, AVAS si cativa actionari persoane fizice.”

Sursa: Buna Ziua Iasi
Web: http://www.bzi.ro
Autor: Ionel ILOAE ioneliloae•bzi.ro
Data aparitiei: 20.12.2011

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di