home
01-11-11

OZN-ul, perversa si scuipatul

Din capul locului ne putem pune toti de acord ca ultimul meci al Stelei va tine capul de afis in urmatoarele saptamani. Oarecum e normal pentru ca pe teren au avut loc evenimente care n-au nicio treaba cu intrecerea sportiva numita fotbal.

Dupa 4 meciuri sau aprox. 400 de minute fara gol dat in confruntarile din 3 competitii diferite: campionat, cupa si EL, cu doua egaluri si doua infrageri, una mai rusinoasa decat cealalta, Steaua s-a trezit pe stadionul din Ploiesti, o arena noua, cocheta, facuta cu un buget rezonabil, dar care ne-a oferit un spectacol grotesc la finele primei reprize.

Am spus-o de multe ori ca in Romania degeaba o sa avem autostrazi ca nu stim circula pe ele, degeaba avem cosuri de gunoi pentru ca unora chiar nu le pasa unde-si arunca gunoiul si mai nou avem degeaba stadioane la standard european daca avem parte de evenimente precum cel de Duminica seara. O sa incerc sa ma rezum doar la partea sportiva, respectiv fotbalistica, facand abstractie de problemele sociale din viata de zi cu zi, dar nu putem face abstractie de ceea ce s-a intamplat.

Gestul incalificabil al suporterului echipei gazda l-am vazut chiar noi, intr-un meci de prezentare in 2007, dar fara aceleasi urmari, din fericire. Asta ar fi un motiv suficient sa nu sarim la gatul ploiestenilor, pentru ca a generaliza ar insemna sa procedam la fel cu cei care au suspendat, interzis, batut, gazat si terorizat suporterii stelisti in trecutul apropiat. Stim cu totii ca intre suporteri exista rivalitati, dar orice om are un creier cu care gandeste, sau ar trebui sa o faca, si cred ca ar fi timpul ca unii sa-l puna in functiune si sa analizeze pertinent situatia. Pana in momentul asta avem un singur vinovat: agresorul, si lumea se multumeste cu atat, cand ar trebui trasi la raspunderi toti organizatorii meciului respectiv pentru ca nu au reusit sa asigure securitatea atat de necesara pentru disputarea unui meci de fotbal, incepand cu conducatorii clubului, administratorii arenei, masuri de siguranta pasive, personalul de oridine, conducatorii fotbalului romanesc si nu in ultimul rand suporterii.

Evenimentele au fost gestionate prost de catre toate partile implicate. Jucatorii Petrolului au avut un comportament ciudat, incercand sa protezeje agresorul dupa momentul in care a avut ghinionul sa se intalneasca cu Martinovic, un sarb care nu s-a dezmintit si a vrut sa-l pedepseasca pentru pumnul dat unui coleg si eventual sa-l opreasca pentru a mai face si alte victime. Cretinul a trecut nestingherit pe langa stewarzii care se uitau dupa avioane, pe langa un jucator al gazelor care a asistat pasiv la atacul asupra lui Galamaz, o „perversa ca pe Ploiesti” data cum a stiut el mai bine. Daca regulamentar Martinovic si Stanca trebuiau sa ia rosu, la fel de regulamentar evenimentele nu ar fi trebuit sa aiba loc daca organizatorii luau masuri pentru prevenirea unor astfel de manifestari. Imi pare rau ca a furat-o Galamaz, cand putea fi avertizat si ca Martinovic a „ratat tinta”. Asta ar spune orice om care pus in aceiasi situatie ar fi actionat la fel ca sarbul. Din punct de vedere al regulamentului orice jucator trebuie avertizat pentru asa ceva. Sa fim sinceri, Martinovic l-a oprit pe agresor dar nu s-a rezumat la atat, si l-a luat la picioare, dupa care a venit si Stanca. Daca ar fi sa o luam dupa litera legii, amandoi sunt vinovati, dar mai exista o lege nescrisa, morala, care te impinge spre astfel de gesturi cand vezi ca un coleg cu care iti imparti fiecare zi e lovit miseleste. Cati din cei care urla in gura mare ca ei trebuie pedepsiti (n.r. Martinovic si Stanca) ar gandi la rece in mijlocul evenimentelor si ar incerca sa-l calmeze pe agresor cu „vorba dulce”? Sa nu fim ipocriti...

Acum cativa ani sefii fotbalului romanesc au dat o controversata lege impotriva huliganilor, ce e ciudat...ca nu functioneaza. Pai cum au dat-o? La insistentele unora precum Becali, care avea rafuiala lui personala cu suporterii, legea fiind aplicata „ad litteram” doar in cazul Stelei, nicio alta echipa neavand de suferit aceleasi rigori, dupa cum s-a putut vedea si Duminica. Nu tu plase in spatele portilor, care ar fi oprit petarda destinata lui Tatarusanu, interdictii pentru suporteri cu recidiva, personal de ordine care n-are nicio treaba cu meseria pe care ar trebui sa o exercite, intr-un cuvant: jungla pe un stadion care se vrea la standarde europene. La noi e usor sa scrii legi, orice jurist o poate face, dar e aproape imposibil sa le aplici intocmai si in mod egal.

Suporterii Stelei sunt impartiti intre cei care ignora evenimentele din cauza principalului rau care omoara echipa, si e normal sa fie concentrati in directia asta, si cei care s-au trezit la viata, mari viteji, dupa meciul intrerupt si suspendat la pauza. Orice om normal ar fi avut aceiasi reactie precum Martinovic, sa fie clar, la fel cum orice suporter al stelei care plange dupa fosta echipa ar fi trebui sa vada cum idiotul care a intrat in teren, dupa ce l-a lovit pe Galamaz l-a scuipat pe acesta. Sa fie clar: indiferent de ce afinitati ai, tu ca suporter al Stelei, fie ca esti contestatar, interzis, din PS sau PN, sustinator al echipei, elvetian, cetatean etc., faci abstractie de absolut orice si te ia cu draci cand vezi asa ceva, si strigi sus si tare: nimeni nu scuipa tricoul Stelei!!! Indiferent de cine e purtat, de situatia echipei, de locul in campionat, etc.

Ma repet! NIMENI, absolut NIMENI nu scuipa tricoul Stelei!!! Asta ar trebui sa fie gandul tuturor suporterilor stelisti, indiferent de apartenenta! Invatati sa respectati istoria si culorile acestui club inainte sa faceti orice altceva!

Totusi, un lucru e cert: sa nu ne pierdem in „febra” momentului si sa uitam cine conduce echipa, situatia in care a adus-o si rusinea care am ajuns sa o traim ca stelisti, pentru ca evenimentele petrecute Duminica ne pot duce cu zaharelul, sa ne indreptam atentia catre orice altceva decat adevarata situatie de la club, adevaratele probleme si vinovatii de drept pentru tot ce se intampla.

AndyQ

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

Distrugerea jucatorilor - specialitatea casei

cu pieptul in fata si cu mintea goala (mediafax) Dacă săptămânile trecute ne-am ocupat de umilirea antrenorilor vezi articol si de frauda financiară făcută în club vezi articol, această mică trilogie ajunge la final, când vom face �