home
02-11-11

Care e vina domnului Becali?

Ăsta e un articol redundant, vă anunţ din start, aşa că nu vă obosiţi a-l citi, decât dacă nu aveţi ce face.

Deunăzi m-am băgat pe sistem sport.ro, după Chelsea – Arsenal.

Doar vreo 10 minute am răbdat. Amfitrioana era Bă fetiţo, faci o legitimă la mă-ta, iar invitaţi erau primul şi singurul fotbalist care a jucat la 4 bucureştene: (Dinamo, Rapid, Steaua, Naţional fără s-o punem la socoteală şi pe Victoria) – Adrian Matei, şi editorialistul Adrian Prioteasa, unul din oamenii care mi-au impus un respect deosebit, toate intervenţiile sale, din ultimii doi ani, pe tema Becali-Steaua emanând bun-simţ, competenţă, curaj şi demnitate.

Vă spuneam că n-am rezistat mult. Se comentau scenele de la aeroport, cu ăia de sunt călăii Stelei apostându-i pe ăia de sunt livraţi ca fiind călăi ai Stelei. Bă fetiţo, faci o legitimă la mă-ta a întrebat: „Da` de ce spuneţi că e vinovat domnul Becali? Dumnealui e de vină că jucătorii nu sunt în stare să joace fotbal? Care e vina domnului Becali? Joacă dumnealui, nu joacă fotbaliştii?”

Matei a spus că e vin lui Becali, pentru că administraţia poartă vina, iar Prioteasa a adus ca argument încărcătura psihică din jurul echipei. La care Bă fetiţo, faci o legitimă la mă-ta a replicat: „Da, i-a criticat, dar când le-a achitata salariile după dezastrul de la Haifa, a fost bine? Nu putea să le spună: nu mai pupaţi un ban două luni?!”
Apoi s-a luat pauză de publictate şi am oprit televizor, n-am mai urmărit continuarea.

O să dau răspunsul făcând abstracţie absolută de context. O luăm ca şi cum nu s-a întâmplat nimic din ce s-a întâmplat, până acum. Luăm personajele ca fiind virgine şi ne raportăm exclusiv la fapte recente.

Mai clar, dau răspunsul din poziţia unui fan stelist care susţine Steaua lui Becali, „face distincţie între club şi vremelnicul conducător, nu uită să fie stelist” etc....

Deci, care e vina domnului Becali pentru stuaţia Stelei, că doar nu joacă el?

Vina domnului Becali e că acele declaraţii detonează starea de normalitate psihică a unui colectiv, acesta nemaiputând funcţiona optim. Cum loturile sunt echilibrate, Steaua neavând mari valori, asta înseamnă un handicap major în competiţie. Handicap creat artificial şi dus în spate absolut inutil.

Vina e că a transferat fotbalişti care nu pot suporta încărcătura psihică pe care o construieşte, dacă tot consideră normal a crea acea încărcătură.

Vina e că nu i-a creat lui Mihai Stoica protecţia necesară pentru a se putea ocupa de managementul clubului Steaua. Mai clar, vina e că şi-a ales rudele absolut incompetente în detrimentul unui profesionist cu un CV remarcabil.

Deci, vina domnului Becali e că sacrifică în mod conştient premisele pe care se pot construi performanţele Stelei, la mofturile unor rude atârnătoare care parazitează clubul.

Vina domnului Becali e că a transferat jucători mult după perioada de pregătire, echipa neavând timp să se asambleze, suferind în tot returul şi compromiţând, prin această suferinţă, tot sezonul.

Vina domnului Becali e că a intervenit peste antrenorul Ilie Stan, impunându-l pe Florin Costea ca titular, deşi acesta este total ieşit din formă. A stricat echilibrul din vestiar, ceilalţi jucători fiind descumpăniţi de o practică ce le anulează eforturile şi ce anulează însăşi principiul de sportivitate şi concurenţă loială..

De asemenea, a stricat echilibrul echipei când a intervenit public pentru a-i favoriza pe ambii fraţi Costea, deşi comportamentul acestora este neprofesionist. În acest moment, în cadrul clubului apare chiar frustrarea, consecinţa imediată fiind dihonia. Ruptură iremediabilă în interiorul lotului de jucători, camuflată sau nu, dar existentă.

Vina domnului Becali e că nu a adus fotbalişi de talia Stelei, ci doar jucători liber de contract, retrogradaţi, sau mediocri. Asta pe lângă cei aduşi ca să stingă datorii şi pe lângă cei supraevaluaţi şi pe lângă cei transferaţi la sume aberante, pe motivul „mi-a plăcut mie jucătorul ăsta”. Jucători de valoare gen Wesley, Adailton, Sânmărtean, Weldon (Pereira, Fabiani, Culio, Pitbull) sunt fotbalişti care nu vor veni în veci la Steaua din cauza plafonului financiar specific unui club mic. Astfel s-au pierdut şi fotbalişti care au fost la Steaua, gen Tiago, Thereau, Ogăraru sau Mendoza şi s-au ratat mulţi jucători de 3-4-500.00 de mii de euro pe an, cum ar trebui să angajeze o administraţie care a preluat brandul Steaua, cu suporteri, marketing, audienţă, potenţial, toate astea. Deci, vina domnului Becali e că nu aduce măcar 3-4 fotbalişti decisivi (mijlocaşi şi atacanţi) care să aibe valoare de Steaua, care să ridice nivelul, care să-i tragă pe ceilalţi după ei, prin valoare, atitudine, comportament. Jucători de 300, 400, 5000 de mii de euro pe an.

Vina domnului Becali e că că nu l-a împiedicat pe Levy să-şi dea demisia, ci chiar a provocat-o, prin culise. Israelianul cunoştea lotul, avea o experienţă şi rezultate net superioare (triplu campion în Israel), începuse pregătirea, rezultatele nu erau chiar dezastruoase, era în control, iar lucrurile se puteau îmbunătăţi.

Vina domnului Becali e că a angajat un antrenor total neexperimentat, fără rezultate, care nu poate susţine nivelul Stelei şi care nu putea face, nici măcar teoretic, ce n-a putut face Levy. Practica o confirmă.

Vina domnului Becali e că favorizează o stare de incertitudine, prin ameninţările cu „vom face curăţenie din iarnă”. Jucătorii nu se mai pot pregăti şi juca normal, căci se gândesc la propriul statut. Nefiind, oricum, super-valori, randamentul lor, individual şi colectiv, va fi dezastruos.

Vina domnului Becali e că nu ştie pe cine va aduce din iarnă, nici manager, nici antrenor, nici jucători, neavând o strategie coerentă. De fapt, neavând nicio strategie, mergând pe instinct şi urechism, metode care şi-au arătat falimentul, fără aproape nicio excepţie.

Vina domnului Becali e că nu doreşte să-şi respectele obligaţiile faţă de MAPN, Steaua fiind dezrădăcinată, iar jucătorii fiind sabotaţi prin navetă la Mogoşoaia. Prin calvarul fizic la care sunt supuşi, randamentul lor mai scade cu încă o treaptă. Aici e vina exclusivă a domnului Becali, care distruge Steaua pentru doar 400.000 de euro, datoraţi printr-un contract semnat.

Vina e că a rupt Steaua de casa ei şi da familia ei, suporterii, slăbindu-i puterea. Vina e că a alungat suporterii adevăraţi, care susţineau echipa, dându-i fortă, de la stadion.

Vina domnului Becali e că agită absurdităţi gen „vom spulbera tot de-acum înainte, batem cu 6-0 în Europa League”, încurcând şi mai mult reperele jucătorilor. Ei nu mai ştiu cine şi ce sunt, ce valoare reală au, ce pot face şi ce nu pot face. Nu pot conştientiza măsurile care trebuiesc luate pentru îmbunătăţirea activităţii, căci astfel de declaraţii le distrug toate reperele, confundând realul cu un fantastic care devine schizofrenie indusă.

Vina domnului Becali e că nu a adus pe nimeni competent în locul lui Mihai Stoica, conducând clubul în acelaşi stil care a dus contraperformanţe unice în istorie. Steaua trebuie să aibă un director sportiv priceput.

Vina domnului Becali e că Steaua nu are o coerenţă, un stil, o minimă identitate, în tipul de administraţie, în tipul de antrenori, în tipul de jucători, în stilul de joc. Lipsa de identitate a Stelei, creată în ultimii 8 ani de domnul Becali, nu este vina nimănui altcuiva.

Vina domnului Becali e că aduce argumente legate de divinitate în explicaţii legate de fotbal, creaând şi menţinând o confuzie maximă în mentalul jucătorilor, care sunt deresponsabilizaţi. Valoarea, dăruirea, inspiraţia, strategia, inteligenţa, sacrificiul, spiritul de echipă, coeziunea, răbdarea, sunt spulberate prin responsabilizarea divinităţii pentru rezultate. Ce poţi să mai ceri de la aceste elemente în viitor? Nimic, ele nu mai pot fi apelate niciodată, căci divinitatea e peste toate.

Vina domnului Becali e că, prin apariţiile repetate, crează o imagine de „Steaua sunt eu, banii mei fac Steaua”, jucătorii fiind atât încărcaţi la maxim, în contrast cu posibilităţile lor reale, cât şi demotivaţi, încă odată, căci responsabilitatea nu mai e al lor, ci a banilor, iar Steaua nu mai sunt ei, căci ăla care apare zilnic face şi drege. Astfel, pasele şi golurile, adică eforturile lor pălesc în faţa realităţii de la tv, care spune „Eu o să fac, eu o să câştig, eu o să-i bat pe ţi, eu o să fiu pe primul loc până-n Paşte”.

Vina domnului Becali e că agită ca fiind ceva de laudă faptul că şi-a respectat obligaţiile financiare faţă de jucători, plătindu-i după un eşec, impunându-le astfel o mentalitate de sclavi, aflaţi într-un raport de subordonare condus de voinţa stăpânului, şi nu într-un raport de colaborare condus de regulile legale, contractuale şi regulamentare. Altfel spus, universul jucătorilor este impus ca fiind format din o stare de incertitudine absolută, completă şi perpetuă. Astfel, a cere rezultate de la astfel de caractere devine absurd.

Vina domnului Becali e că distruge jucătorii, indiferent de poziţia pe care o are faţă de ei. Dacă îi laudă, nu le dă încredere, ci îi îngropă, valoarea lor nefiind niciodată atât de mare pe cât e urlată (din cauze de supralicitare a investiţiei, adică din cauză de a-şi câştiga timp şi alibi faţă de fani), ci mult mai scăzută, şi e şi mai scăzută cu atât mai mult cu cât încărcătura psihică creată, atenţia adversarilor (trezită de laude) şi presiunea presei (trezită tot de laude), îi omoară. Dacă îi critică, o face exclusiv în public, iar umilinţa pe care o resimt jucătorii faţă de părinţi, soţie, copii, apropiaţi, îi tarează iremediabil, fiind similară cu visele în care eşti dezbrăcat în faţa unei săli întregi. Practic, acei jucători sunt violaţi. Astfel de persoane care sunt distruse, nu mai pot da nimic în condiţii de competiţie, de adversitate. Coroborat cu valoarea oricum scăzută, cu momentul întârziat al transferului şi cu valoarea adversarului, tot acest fond pe care domnul Becali îl crează, ca să nu facă cancer la limbă, reprezintă explicaţia rezultatelor.

Acelaşi principiu ca la jucători se aplică şi la antrenori, cu menţiunea că efectele sunt de decreditizare în faţa jucătorilor, în cadre-tip care omoară din faşă orice tentativă de drum către performanţă.

Vina domnului Becali e că nu recunoaşte niciuna din greşelile dumnealui, care au adus Steaua în această situaţie, şi, pe cale de consecinţă, nu le poate evita pe viitor, asta însemnând garantarea aceloraşi rezultate ca cele ale căror explicaţii şi motive se caută de 90% din suporterii stelişti şi de 90% din oamenii de presă precum Bă fetiţo, faci o legitimă la mă-ta.

Victor V. Victoraş

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

Distrugerea jucatorilor - specialitatea casei

cu pieptul in fata si cu mintea goala (mediafax) Dacă săptămânile trecute ne-am ocupat de umilirea antrenorilor vezi articol si de frauda financiară făcută în club vezi articol, această mică trilogie ajunge la final, când vom face �