home
13-09-11

13 septembrie 1962, 1967, 1989, 1995

13 septembrie 1962, 1967, 1989, 1995


Turul I al cupelor europene a avut loc, pentru patru decenii, între 10 şi 30 septembrie.

Data de 13 septembrie aduce 4 astfel de întâlniri pentru Steaua, în întreaga istorie a clubului.




Pe 13 septembrie 1962 Steaua juca primul meci al turului I al Cupei Cupelor, contra bulgarilor de la FK Botev Plovdiv. Steaua, nume căpătat de clubul Armatei cu 7 luni în urmă, îşi dobândise dreptul de participare prin câştigarea Cupei României, după victoria cu 5-1 împotriva Rapidului, în finală. Era Cupa cu numărul 6, care ştergea din dezastrul campionatului 1961-1962 – locul 9 din 14!, după ce, în precedentul, se câştigase detaşat titlul de campioană, în faţa lui Dinamo.

Aşadar, prima participare europeană sub numele de Steaua, a treia în total, al şaselea meci (după cele 3 cu Borussia şi dubla cu Austria Viena). Antrenorul Gică Popescu fusese înlocuit de cel pe care-l înlocuise la rândul lui, în timpul sezonului trecut, Ştefan Onisie. Acesta era ajutat de Gheorghe Ola, în administrarea unei echipe aflată într-un profund proces de transformare, dictat, în primul rând, de limitele biologie ale uriaşilor 60-işti.

La nivelul lotului, remarcăm despărţire de Costică Toma şi apariţia lui Suciu, în locul lui. O altă pierdere uriaşă o reprezintă plecarea lui Apolzan II. De asemenea, Tiberiu Bone este o altă figură legendară care părăsea echipa. Starurile Cacoveanu şi Alecsandrescu părăsesc, în acelaşi an, o echipă Steaua care se despărţea, uşor-uşor, de CCA-işti.

Lotul era format din:
Portari: Voinescu, Eremia, Suciu
Fundaşi: M.Georgescu, Zavoda II, Hălmăgeanu, D. Nicolae, Petescu, Jenei, D. Cojocaru, Staicu, Ivănescu
Mijlocaşi: Koszka, Crişan, Pavlovici, Negrea, Bejan, Crăciun
Atacanţi: S. Avram, Constantin, Raksi, Voinea, Creiniceanu, Tătaru I, C. Moldoveanu, Tomeş, Donciu, Mateianu.

Steaua începuse campionatul mediocru. În prima etapă, 19 august 1962, pierduse cu 1-0 la CS Oradea, iar pe 26 august a câştigat cu Dinamo Bacău, 2-0.





Urma meciul cu FK Botev Plovdiv, din 13 septembrie. Acesta a avut loc pe stadionul „23 august”, de la ora 16:30, sub privirile a 35.000 de spectatori.

Steaua: Eremia – Zavoda II, Hălmăgeanu, Ivănescu – Jenei, Crişan – Raksi, Creiniceanu, Constantin, Avram, Tătaru

Botev Plovdiv: Karushkov – Panaiotov, Charakov, Apostolov – Stoinov, Zainev, Dermendjiev – Peshev, Haralambiev, Asparuhov, Popov. Antr.: Gheorghi Ghenov.

Pretinii noştri veneau cu cel mai bun jucător bulgar al tuturor timpurilor, atacantul Georgi „Gundi” Asparuhov. Acesta a trăit doar până la 28 de ani (mort într-un accident de maşină), iar la înmormântarea lui au participat peste 500.000 de oameni.

Chiar Asparuhov a deschis scorul, în minutul 33: 0-1.
Înainte de pauză, în minutul 43, Florea Voinea egalează pentru Steaua: 1-1
Imediat după la reluare, minutul 48, Asparuhov îi duce pe bulgari în avantaj: 1-2.
Gheorghe Constantin egalează în minutul 67: 2-2
În minutul 86, Ion Crişan aduce o victorie la limită pentru Steaua: 3-2.

Un meci în care Steaua, lipsită de cei 6 CCA-işti retraşi, şi aflată într-o perioadă de mari căutări, e ţinută jos de clasa lui Asparuhov şi de subţirimea sistemului defensiv, tară recurentă, ce se va manifesta predilect în campionat. Totuşi, nu este un rezultat chiar slab. Nu-i ce se aştepta, dar se putea construi pe el.

Returul – peste 6 zile, la Plovdiv.




Pe 13 septembrie 1967 Steaua face un meci care poate fi numit cel mai bun meci european de până atunci. Era al 14-lea din istoria clubului.

Sezonul 1966-1967 a însemnat un loc 5 care este compensat, iarăşi, de câştigarea Cupei României, 6-0 într-o finală cu Foresta Fălticeni, după un parcurs de forţă, cu un golaveraj total de 14-0!

Astfel, Steaua juca în Cupa Cupelor cu mai vechile cunoştinţe de la Austria Viena.
Echipa era în acelaşi proces de trecere de la CCA la... altceva. După înfrângerea în faţa elveţiei (7-1), Ştefan Covaci a fost instalat ca antrenor la Steaua. Rezultatele s-au văzut imediat, 3 trofee în 3 ani, un titlu şi două cupe.





Campionatul se începuse mediocru: o înfrângere în deplasare (2-1 la Dinamo Bacău), o înfrângere (2-1) acasă, cu ASA Tg. Mureş, o victorie (2-0) cu Rapidul şi încă una (2-0) cu Steagul Roşu, pe 10 septembrie. Urmau austriecii.

Meciul s-a disputata pe 13 septembrie 1967, ora 21:15, pe stadionul „Prater” din Viena. Spectatori: 14.433 (sic!)

Austria Viena: Schneider – Novy, Frank, Frohlich, Knoll – Dirnberger, Parits, Poindl – Markovici, Hiesel, Fiala. Antr.: Heinrich Muller

Steaua Bucureşti: Haidu – Sătmăreanu, Hălmăgeanu, Dumitru Nicolae, Radu Rotaru – Negrea, Vasile Popescu, Sorin Avram – Şoo, Florea Voinea, Gh. Constantin Antr.: Ştefan Covaci

Istoricul meciului e simplu. Un joc tactic excelent al stelei, concepţia lui Civaci fiind pusă în practică foarte bine de nişte jucători de la care nu se aştepta asta.

În minutul 42, Vasile Şoo o duce pe Steaua în avantaj: 1-0
În minutul 70 Sorin Avram înscrie şi măreşte avantajul: 2-0.


Norbert Looper (secretar general al Austriei): Steaua, ediţia 1967, este un team mult mai rapid decît Steaua 1961. Echipa bucureşteană este o echipă foarte bine făcută fizic, cu o tehnică remarcabilă. Joacă elastic, promptă în acţiunile de apărare, fulgerătoare pe contraatac. Sînt tocmai armele cu care a obţinut victoria împotriva noastră. Jocul de la Bucureşti va decide.

Gheorghe Constantin: Aşa cum jucăm acum sînt folosite total posibilităţile echipei noastre. Am scos de la naftalină veche armă a CCA-ului – pasa multiplă – care se dovedeşte modernă şi mai ales extrem de utilă. Ea ne înlesneşte controlul asupra nervilor adversarului.


Primul rezultat european mare al Stelei, realizat sub comanda lui Ştefan Covaci. Returul era peste 2 săptămâni, la Bucureşti.




Pe 13 septembrie 1989 Steaua – cvintuplă campioană a României în exerciţiu, finalistă a Cupei Campionilor Europeni în sezonul precedent –, începea o nouă campanie europeană. Primul hop – campioana Islandei, Knattspyrnufelagio Fram.





Lotul Stelei era la capătul puterilor şi stătea în vreo 10 jucători.

Tudorel Stoica, Bălan, Boloni, Piţurcă, plecaseră în străinătate, Belodedici fugise, iar în locul lor nu fusese adus nimic de soi.

Echipa trăia din Lung, Petrescu, Iovan, Ungureanu, Bumbescu, Hagi, Rotariu, Dumitrescu, Balint şi Lăcătuş. Lângă ei nu era nimeni: D. Minea, Bunaciu, Ciocan, Răchită, Musznay, Măstăcan, Săvoiu, Negoiţă, Grigoraş, Negrău...

Un 3-0 în prima etapă, cu Flacăra Moreni, apoi un doar 1-1 la U. Cluj şi celebra înfângere din Ghencea, 3-0 în faţa lui Dinamo care urca în timp ce Steaua cobora. La 4 zile după umilinţa din Ghencea urma meciul din Cupa Campionilor, acolo unde Steaua putea estompa din efect.

Pe 13 septembrie 1989, de la ora 17:00, doar 8.235 (sic!) de spectatori îi erau alături Stelei în faţa estonienilor.

Steaua: Lung – Petrescu, Bumbescu, Iovan, Ungureanu – Muzsnay, Rotariu, Hagi, I. Dumitrescu (Balint 73) – Lăcătuş, Negrău (Grigoraş 64).

Dan Petrescu deschide scorul în minutul 30: 1-0
Gică Hagi îl majorează în minutul 41, din penalty: 2-0
Gabi Balint îl duce la scor de neprezentare, în minutul 83: 3-0
Muzsnay închide tabela, în minutul 86: 4-0






Pe 13 septembrie 1995 Steaua o întâlnea pe campioana Scoţiei, Glasgow Rangers, în primul meci din grupei C a Ligii Campionilor, poziţie în care a acces în urma dublei cu cei de la Casino Salzburg.

Strategia şi munca lui Ion Alecsandrescu plăteau dividendele.

Lotul Stelei:
Portari: Stelea, Gherasim, Mindileac
Fundaşi: Panait, Bucur, Doboş, Prodan, Csik I, Pârvu
Mijlocaşi: Filipescu, Gâlcă, N.Răducanu, Militaru, Adi Ilie, Nagy, Marius Mitu, Edi Iordănescu, Alin Stoica
Atacanţi: Vlădoiu, Lăcătuş, Roşu, Sabin Ilie, Dună











Steaua era triplă campioană consecutiv şi jucase sezonul precedent în grupele Ligii. Faţă de sezonul precedent, marile pierderi erau Stângaciu, panduru şi Ilie Stan. De asemenea, Marian Popa, Iftodi şi Ion Viorel fuseseră cedaţi.

Scoţienii erau o forţă, pe lângă celebrii autohtoni Andy Goram, Ally McCoist sau Gordon Durie, starurile mondiale Paul Gascoine şi Brian Laudrup fiind vedetele care dădeau forţa echipei.





De la ora ce devenea clasică, 21:45, 25.000 de oameni umpluseră Ghencea.

Steaua: Stelea – Csik I, Doboş, Prodan, Pârvu – Militaru, Gâlcă, Bucur, Răducan – Ilie, Vlădoiu Antr.:Dumitru Dumitriu

Glasgow Rangers: Goram – Wright, Gough, Alan McLaren, Alex Cleland – Charlie Miller, Gordan Petric, Paul Gascoine, Brian Laudrup – Ally McCoist, Ian Durrant Antr.:Walter Smith

Daniel Prodan aduce victoria în minutul 85, cu un şut de kinogramă, din voleu, de la 16 metri, în urma unui corner.





Filip Pindean






FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

AISS: "Atentionam conducerea Stelei sa inceteze cu declaratiile iresponsabile!"

AISSIn urma declaratiilor finantatorului Stelei, domnul George Becali, premergatoare meciului retur dintre Steaua si TSKA Sofia din preliminariile Europa League, Asociatia Independenta a Suporterilor Stel