12-08-11

După 12 ani: Steaua – Levadia Maardu 3-0

Steaua termina campionatul 1998-1999 pe locul 3, la 23 de puncte în spatele campioanei Rapid şi la 16 puncte în spatele lui Dinamo. Administraţia Viorel Păunescu era la apogeu.

În urma onorabilului loc 3, Steaua începea sezonul european 1999-2000 în preliminariile Cupei UEFA (nici măcar în primul tur). Formaţia estoniană Levadia Maardu era obstacolul care trebuia trecut. Primul meci s-a disputat în Ghencea, pe 12 august 1999.

La Steaua, în locul lui Mihai Stoichiţă, a fost instalat antrenor principal Emerich Jenei. Acesta fusese director tehnic în returul campionatului precedent, la finele căruia se câştigase Cupa.

Principalele mutaţii la nivelul lotului:

Plecări:
►Răchită – Litex Lovech
►Adi Matei – FC Naţional
►Dennis Şerban – Valencia
►Militaru – Israel

Veniri:
►Iordache (împrumut Villareal)
►Chiorean
►Giuchici
►Bordeanu
►Ştefan Stoica
►Novakovic
►Sabin Ilie (împrumut Valencia)

Deci, a plecat marea vedetă – Dennis Şerban, a plecat cel mai bun fundaş de marcaj al campionatului – Adi Matei şi a plecat cel mai bun libero – Răchită. De asemenea, a plecat permanenţa ultimilor 5 ani de la mijloc – Damian Militaru. Nu a fost adus, practic, nimeni care să-i înlocuiască!







12 august 1999

Stadion: Steaua

Spectatori: 6.000

Au înscris: Sabin Ilie (41 şi 89) şi Ciocoiu (min. 79)


Steaua: Ritli – Reghecampf, Belodedici (Zotincă 32), Duro, Iordache (Bordeanu 74) – Trică, Lăcătuş, Baciu, Luţu – Sabin Ilie, Dănciulescu (Ciocoiu 17). Antrenor: Emerich Jenei







Puţine de spus despre meci. În minutul 80, pe Ghencea, era doar 1-0 (Steaua marcând printr-un jucător împrumutat) în faţa anonimilor estonieni. Cronica este sugestivă: Steaua a avut aseară o prestaţie mediocră (...). Problema e următoarea: nu prestaţia era mediocră, dimpotrivă, prestaţia şi, mai ales rezultatul fiind foarte bune, ci că premisele intime erau chiar sub-mediocre şi jocul era expresie fidelă a posibilităţilor minimale favorizate de administraţia Păunescu.

Cuplul de mijlocaşi centrali Marius Baciu – Marius Lăcătuş este dureros sugestiv pentru ce însemna Steaua. Un fundaş central şi un atacant dreapta (de 36 de ani) erau halfii centrali ai Stelei Europene.

Cât ar părea de bizar, rezultatul de 3-0 vine ca o sforţare a unor remanenţe tainice, a vremurilor de glorie, diferenţa fiind excesivă raporat la forţele din teren.

Era un rezultat excelent, penumbra nu mai putea fi evitată, dar era întârziată de puseuri înşelătoare de performanţa, venite tot pe ce a fost odată, si nu pe ce era atunci Steaua.

Filip Pindean


LEVADIA 1


L 2


Levadia 3

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
PSV_Steaua_89 - toc

S_Galatasaray_89 - toc

Milan-Steaua (toc71cc) - Azzido

Steaua-River Plate - Azzido

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di