12-08-11

Dupa 13 ani: Steaua - Panathinaikos 2-2


În 1998 era al şaselea campionat consecutiv câştigat de Steaua (cel mai greu dintre toate, în ultima etapă), iar perspectivele sumbre apărute prin modul banditesc în care a fost făcută desprinderea de CSA era firesc să fie confirmate în rezultatele sub nivelul mediu al anilor 90.

Era al şaptelea sezon de Champions League, iar campioana României avea de trecut 2 tururi preliminarii pentru a juca în grupe. În primul tur, Steaua a trecut de foarte greu de campioana Estoniei, Flora Tallin. După un 4-1 pe teren propriu (Ciocoiu 2, Şerban, Dănciulescu), estonienii au câştigat cu 3-1 pe teren propriu, Steaua fiind foarte aproape de o mare ruşine.

Trecuţi de mare obstacol estonian, confruntarea cu grecii de la Panathinaikos Atena putea să confirme groapa în care era acuzată că intra Steaua, sau putea să infirme, dând speranţă pentru viitor.

La nivelul lotul antrenat de Mihai stoichiţă au avut loc următoarele mutaţii:

Plecări:
► Daniel Gherasim – retras
► Eugen Nae – împrumutat
► Ioif Rotariu – Extensiv
► Cătălin Munteanu – Salamanca
► Roland Nagy – FSV mainz 05
► Narcis Răducan – Bacău
► Mugurel Cornăţeanu –

Sosiri:
► Miodrag Belodedici
► Zotincă
► Mihăiţă Szekely
► Albert Duro (din iarnă)
► Ilie Dumitrescu (după începerea sezonului)
► Eugen Trică (din iarnă)
► Ceno (din iarnă)
► Gabriel Rotaru

S-au pierdut 2 jucători FUNDAMENTALI pentru rezultatelor sezonului trecut. Cei 2 mijlocaşi care făceau tot jocul.

Marea vedetă a echipei, Cătălin Munteanu, a fost transferată pe bani de seminţe la Salamanca, ca urmare a achitării clauzei de reziliere de 1 milion (şi a încă vreo 3-4 milioane pentru impresari şi pentru alţii).
A doua pierdere uriaşă o reprezinta Iosif Rotariu, legenda de 35 de ani care dominase mijlocul terenului pentru Steaua (fiind convocat şi la echipa naţională), alegând să fie antrenor-jucător la Extensiv Craiova.

O a treia pierdere mare, la mijloc, o reprezinta transferul experimentatului Roland Nagy, un factor de echilibru şi de organizare. De asemenea, s-a renunţat inexplicabil la tânărul mijlocaş Narcis Răducan, care avea 4 sezoane europene în ghete.

La veniri, nimic care să acopere pierderile. Au fost 2 transferuri de mare răsunet. În primul rând repatriere lui Miodrag Belodedici, cel mai titrat fotbalist român al tuturor timpurilor. Belo era, de departe, cel mai bun libero din campionat, dându-le clasa unui Mircea Rednic, Ion Gigi, Bătrânu, Axinciuc, Mohora, Vasile Popa, Octavian Grigore sau Mironaş. Problema era că al cel mai bun libero din ţară, până la venire lui Belo, ERA DEJA la Steaua, acesta fiind Vivi Răchită. De aici au ieşit numai nenorociri. A mai venit o struţo-cămilă de la Satu Mare, Szekely, nici cal, nici măgar. Era jucător de bandă stângă în sistemul 3-5-2, dar nu juca bine nici fundaş, nici mijlocaş, în clasicul 4-4-2. Nu era de Steaua. Albanezul Duro era un jucător onorabil ca fundaş de marcaj, dar nu putea juca la mijloc. Mult sub Nagy, ca mijlocaş la închidere; oricum, a fost adus pentru retur. Trică (din retur) avea fluctuaţii enorme, fără consistenţa pe care şi-a căpătat-o în amurgul carierei. Nu se ridica nici la 25% din influenţa şi eficienţa lui Cătălin Munteanu. Atacantul albanez Ceno n-a contat. Nici fundaşul Zotincă.

A doua repatriere notorie a fost a lui Ilie Dumitrescu, care avea 30 de ani şi se spera să dea 3-4 ani de excelenţă Stelei. A jucat, în total, 7 meciuri, înainte de ase retrage, la 31 de ani, în acea iarnă.

Practic, ce s-a pierdut n-a fost înlocuit, iar singurul transfer mare a fost pe un post unic, cel de libero, pe care Steaua avea deja cel mai bun jucător al campionatului. La asta, adăugaţi încă un an peste Lăcătuş. Trăgând linie, perspectivele erau nasoale rău de tot.











12 august 1998

Stadion: Steaua, Ora: 20:45

Spectatori: 15.000


Steaua: Rotaru – Belodedici, Răchită, Matei – Miu (Luca 71`), Şerban (Hrib 89`), Linkar, Szekely – Lăcătuş (Ciocoiu 80), Dănciulescu, Roşu. Antrenor: Mihai Stoichiţă;

Panathinaikos: Wandzik – Alexepoulus, Milojevic, Goumas, Lagonikaki – Apostolakis, Mykland, Asanovic, Basinas – Warzicha, Liberopoulus. Antrenor: Vasilios Danii

Steaua – Panathinaikos 2-2 (Şerban 9` şi Szekely 75`, respectiv Asanovic 5` şi Libeopolous 67`)







Practic, nu sunt multe de spus.

Şuturi la poartă: 7-12!!
Şuturi pe poartă: 4-9 !!!!!!!!
Cornere: 3-1

► Cu Iulian Miu mijlocaş dreapta!!!!
► Cu Miodrag Belodedici la marcaj!!!!
► Cu Szekely în locul lui Cătălin Munteanu!
► Cu Linkar în locul lui Iosif Rotariu!
► Cu Gabriel Rotaru, din B in poarta Stelei!
► Cu speranţe în Lavi Hrib şi Marius Luca!
► Cu toată responsabilitatea pe veteranul Lăcătuş, la 35 de ani!

Cvasi-Mediocritatea era paradigma care definea Steaua. Rezultatul în faţa grecilor apare, astfel, ca fiind chiar foarte bun

Mai ales că, aşa cum spunea maestrul Mihai Stoichiţă, şansele au rămas egale, 50% pentru fiecare echipă.


Filip Pindean



Rosenborg – Bruges 2-0
Manchester United – Lodz 2-0
Litex Lovech – Spartak Moscova 0-5
Galatasary – Grasshopper 2-1
Celtic – Croaţia Zagreb 1-0
Branik Maribor – PSV Eindhoven 2-1
Dinamo Kiev – Sparta Praga 0-1
Kosice – Brondby 0-2
Inter Milano – Skonto Riga 4-0
STEAUA BUCUREŞTI – Panathinaikos Atena 2-2
Olympiakos – Famagusta 2-1
Benfica – Beitar Jerusalim 6-0
Dinamo Tbilisi – Athletic Bilbao 2-1
Helsinki – Metz 1-0
Bayern Munchen – Obilic 4-0
Sturm Graz – Ujpest 4-0


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di