18-06-11

Steaua, sclavă de cămătar

Fotbalul românesc trăieşte momente comice, dacă n-ar fi tragice. Zilele trecute, l-am văzut pe Mircea Sandu extrem de afectat şi de preocupat de viitor. Chipurile, el, cîrmaciul, îşi doreşte o piramidă, altfel decît cea a lui Keops, care să aşeze ce-a mai rămas din valorile fotbalului nostru cu vî rful spre naţionala mare. Mai mult, Sandu îşi va activa prieteniile de la UEFA pentru a găsi specialişti în copii şi juniori care să vină, să vadă haosul de la noi şi să propună soluţii. Cum ar veni, preşedintele lucrează la viitor, de parcă nu el a “lucrat” trecutul şi prezentul. Nu ne rămîne decît să aşteptăm încă 20 de ani pentru a vedea că proiectele marelui conducător sunt nişte fîsuri sonore, un praf în ochi cu care ne dă Mircea Sandu atunci cînd simte că nu mai poate pasa vina în stînga şi-n dreapta.

Marea gogomănie vine, însă, din Ghencea sau poate de la Mogoşoaia. Sătul, zice el, să tot scoată bani din propriul buzunar pentru a acoperi cheltuielile Ministerului Apărării, marele cămătar George Becali mută echipa pe neterminata Naţional Arena, via Buzău. Totul pare clar. Băieţii lui Levy se vor antrena la Mogoşoaia, Argăseală şi MM Stoica vor veni la birou într-o clădire a lui Teia Sponte, iar sigla clubului va mai primi 3 colţuri. Neclare mai sunt doar cîteva amănunte, mizilicuri pentru o echipă profesionistă.

În primul rând, centrul de copii şi juniori va fi mutat, dar nu s-a decis încă adresa. Probabil micii stelişti se vor pregăti de-acum încolo acasă la Teia Sponte, cel care - se aude - are în curte un teren sintetic de mai mare dragul. Ca să fie mai ieftin, cum termină antrenamentul, pepitele vor intra la duşuri în casă la omul de încredere al patronului, vor mînca în bucătăria acestuia şi vor trage un somn de refacere în dormitorul lui.

Mai rămîne de găsit o locaţie pentru muzeul celui mai titrat club din România. Cupele alea “de doi lei”, cum zice Becali-care-împrumută-cu-dobîndă, trebuie şi ele dacă nu admirate, măcar şterse de praf din cînd în cînd. Ele pot fi expuse într-o anexă de pe proprietatea latifundiarului, perete în perete cu staulul. Dai un leu, pui mîna pe Vasilică şi, bonus, te pozezi şi cu “Urecheata”, aşa cum au poreclit englezii Cupa Campionilor.

Plecarea Stelei cu căţel şi purcel ar şoca în fotbalul civilizat. Vedeţi Barcelona mutîndu-se din templul ei, Camp Nou, din cauza cheltuielilor, pentru a juca la Lerida? Sau pe Manchester United plecată în exil de pe Old Trafford la Warrington? La noi, mutarea Stelei va face prozeliţi. Încet dar sigur fotbalul românesc condus strălucit de Mircea Sandu şi “finanţat” pînă la anemiere de cămătari precum George Becali îşi pierde pînă şi ultimul bun care i-a mai rămas: trecutul. De aici încolo începe vidul, bineînţeles, împrumutat cu dobîndă!


Costin Stucan

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

Mihaita Nesu a inceput recuperarea! ALATURI DE BICHO!!!

Suntem alaturi de tine, Mihaita!Fundaşul român al echipei FC Utrecht, Mihai Neşu, a început recuperarea la un centru specializat, după accidentarea suferită în 10 mai când şi-a fracturat una dintre vertebrele cervicale, inf