home
16-05-11

Din seceta, trofeul aducator de seceta

In urma cu douazeci de ani apreciam trio-urile echipelor vestice formate din stranieri, adevarate "triplete de aur" compuse din nemti, olandezi, brazilieri sau argentinieni. Am vazut pe viu la sfarsitul anilor 80 cum functioneaza aceste constructii fotbalistice in cazul Interului german, apoi am simtit-o pe propria piele cu Romario, Gulit si Van Basten. Mereu am vazut in atacantul de culoare advers sau in zurlufii varfului cu nume latin amenintarea suprema pentru romani in general si in special pentru poarta Stelei.

Dupa revolutie, importul fotbalistilor straini a devenit o regula in campionatul Romaniei, iar in ultimii ani, deja un stil de viata de la care nici ros albastrii nu au facut abatere. In clipa de fata exista o isterie legata de importul fotbalistilor straini. Motivul vehiculat este simplu „romanii sunt mai scumpi”. In realitate este o minciuna gogonata pentru ca de cele mai multe ori valoarea nou venitilor cu nume exotice reflecta fidel veniturile firave ale „investitorilor” autohtoni existand rare exceptii. Practic metoda aceasta reprezinta o portita de scapare pentru creditorii fotbalului romanesc dornici de a-si „face echipa” care sa le justifice la nivel teoretic statusul de investitori, criteriul principal de selectie fiind reprezentat de suma de bani ceruta per jucator si nu de valoarea reala a acestuia.

Citesc in presa online ca nici nu s-a incheiat bine acest sezon fotbalistic si ca la Steaua vor veni de-a valma fotbalisti adusi de prin toate colturile tarii si ale lumii (ce se va intampla cu cei care joaca acum si care - la randul lor - au fost adusi cu surle si trambite?). Asta dupa ce, proiectul anterior (aceasta echipa functionand pe proiecte sezoniere cu reevaluari bilunare concretizate prin schimbul de antrenor) asemanator cu cel care deja este in curs de implementare, ne va aduce maxim un loc 6 in Liga 1 si – intr-un caz fericit sau absolut dezastruos pentru viitorul(?) acestei grupari sportive - o noua Cupa a Romaniei.

In cazul Stelei lucrurile sunt usor de explicat si de inteles: George Becali nu este dispus sa investeasca serios in juniori si intr-un sistem propriu de scouting deoarece, ar insemna sa investeasca cu adevarat, adica sa bage mana adanc in buzunar si – mai rau (pentru el, desigur) – sa plateasca oameni care sa planifice, sa implementeze, sa evalueze si sa dezvolte. In plus, cum poti sa cresti jucatori tineri de valoare trup si suflet pentru culori, odata ce unicul element care o individualiza pe Steaua de restul echipelor romanesti (adica spiritul) i-a fost distrus?

Mai mult, se vehiculeaza ideea achizitionarii echipei de catre investitori straini, o minciuna promovata initial cu sprijinul lui Dumitru Dragomir si ventilata an de an de catre George Becali cu ajutorul gazetarilor dispusi sa-i promoveze mizeriile, in realitate o aburire a credulilor. De aceasta data miza e simpla: mobilizarea suporterilor stelisti inaintea finalei Cupei Romaniei, castigarea trofeului fiind singura sansa pentru Becali de a se salva si mentine dupa ani de dezastru fotbalistic.

Rationamentul este simplu pentru ca se bazeaza pe ideea ca suporterii protestatari se vor relaxa la gandul ca echipa va scapa de Becali (de aceea in articole se sugereaza mesajul „din punctul de vedere al lui Becali Steaua e ca si vanduta”) si se vor mobiliza cu gandul ca este important sa lupte si sa fie alaturi de jucatori pentru ca aceasta cupa sa fie castigata. Dupa care, dupa castigarea trofeului, actualul creditor sa revina cu noi forte si promisiuni, eventual sa speculeze momentul si sa afirme ca "suporterii s-au reintors langa echipa" (adica langa el), ca "Steaua va face si va drege" in urmatorii ani (Milan, Real Madrid) si ca au mai ramas doar „cativa huligani care-l mai injura pe site-uri”.
!---->


"Noi scriem doar despre Steaua. Daca am face-o despre intreg sportul romanesc, probabil am fi cel mai bun site din Romania"



 





Steaua libera!

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Bal sa fie!

Urrraaa!!!Daca e sa ma enerveze mai mult ceva, in afara celor care judeca lucrurile fara a le pune in context, sunt trestiile care se dau stejari. Am multe prietene care nu-si parasesc partenerul de viata pe

Biata Cupa. Biata Steaua. (1947-1955)

Cand Zeii umblau pe pamantEditia cu numarul 73 a Cupei Romaniei isi disputa finala intre echipa care detine recordul numarului de trofee, Steaua Bucuresti (20), si Dinamo (locul 3, cu 12 trofee). Considerata, pe buna drepta