home
08-05-11

Piturca, de la A la Z

Acum 55 de ani se nastea la Orodel, Dolj. Atacant de 1.85, la maturitate, subtil, foarte tehnic, marcator de rasa, numar 9 adevarat, intra in jocul de combinatii perfect, avand o inteligenta foarte mult peste medie.

Bumbescu este un bun prieten de-al sau, stiindu-se de la juniori si de la Olt, Piturca fiind principalul „vinovat” de transferul lui Bumbi la Steaua, prin lobby-ul convingator facut in fata lui Alecsandrescu, despre oportunitatea atragerii stoperului oltean.

Craiova U. este echipa la care si-a facut junioratul si a debutat in divizia „A”, fiind coleg de camera, pentru multi ani, cu viitorul mare arbitru Ion Craciunescu.

Dinamo Slatina este echipa la care a jucat intre 1974-1975, iar Drobeta Turnu-Severin este echipa la care a jucat intre1978-1979.

Echipa nationala este cartea de vizita principala. A calificat „tineretul” la turneul final al CE 1998, aceea fiind ultima calificare, pana azi. A calificat nationala „mare” la turneul final al CE din 2000 si la turneul final al CE din 2008, acestea fiind ultimele calificari ale fotbalului romanesc.

Fotbalul este o pasiune, mai mult decat o meserie. Ii dedica tot timpul, urmarind zeci de meciuri saptamanal, la orice nivel. Este obsedat de fotbal.

Gica x 2, adica Hagi si Popescu au ingropat fotbalul romanesc, prin Mircea Sandu, impunandu-i antrenorului „nationalei” sa se deplaseze, el catre ei, pentru o „negociere” intre jucatori si antrenori. S-a fortat demiterea foarte tanarului antrenor care formase generatia de tineret, care adusese 2 calificari, si ar fi produs schimbul de generatii lin, in favoarea a 2 batrani, care au dat un sut echipei nationale, dupa un an, abandonand-o in dezastru.

Hagi e jucatorul cu care s-a concurat in sezonul 1985-1986, pentru titlul de golgheter. Piti a terminat campionatul cu 29 de goluri, iar Hagi cu 31. In ultimul meci al sezonului, Gica a marcat 6 goluri, in „Regie” (la propriu), in Sportul-Olt 7-5, depasindu-l cu 2 goluri pe Piturca, dar despre astea nu se vorbeste. Mucles!

Ionut Lutu, Tararache, Lobont, Lung, Trica, Contra, Lacusta, Lincar, Miu, Iencsi, Rosu, Danciulescu, Ciocoiu, Lita, Mutu, Catalin Munteanu, Haldan, Fl. Petre, Frasineanu, Craciunescu, Mutu, Iordache erau printre jucatorii care ar fi trebuit introdusi, treptat, in echipa de seniori, daca Piti ar fi ramas selectioner.

Jean Vladoiu este tipul de caracter de atacant care, spune Piturca, i se aseamana. In sensul ca, Jean sufera la fel ca el atunci cand nu marcheaza. Cu diferenta ca Piti nu se exterioriza, ci tinea in el, dar suferea mult cand nu reusea sa inscrie. Asa s-a intamplat chiar si dupa finala cu Barcelona.

„K” se numea statul de plata pentru sectia de fotbal a Stelei. Se castigau 20-25 de mii pe luna, in perioada 1986-1990. Maruntis fata de salariul pe care l-ar fi avut Piti, daca Statul Roman n-ar fi refuzat o oferta de 3 milioane de dolari, de la Anderlecht, chiar in vara lui 1986.

Lens este echipa la care a jucat in strainatate. A castigat bani multi, dupa cum marturiseste, pentru cele 4 goluri marcate in 28 de meciuri, in „B”-ul francez. Avea 34 de ani, cand i s-a permis sa plece si sa castige cateva zeci de mii de dolari. Piti povestea ca, in urma unor rezultate mai slabe, conducerea i-a dus intr-o mina din zona, sa le arate ce inseamna munca adevarata.

Marius Lacatus a fost partenerul perfect al lui Piti, chiar daca nu au fost prieteni niciodata. Pasele de la finalul curselor lui Laca il gaseau ideal pe marele nostru atacant, care aducea atat de des golul. In 2000, Laca a parasit Steaua pentru „National”, lezat in orgoliu ca Piti fusese preferat ca antrenor al Stelei, iar lui i se oferise un post la echipa secunda.

Nici un gol in 3 finale (CCE, Supercupa Europei si Cupa Intercontinentala) nu a marcat.
Acest fapt a fost remarcat (si) intr-o stenograma din „Dosarul alb al Securitatii”, acolo unde ziaristul CV Tudor era urmarit de o „sursa” care daduse o nota (in chestiunea demolarii bisericii „Sfanta Vineri”) in care, printre altele, informa ca, „Il injura pe Piturca. Spune ca in 3 finale n-a dat nici un gol.”

Olt Scornicesti este echipa la care a jucat intre 1979-1983, avand 98 de meciuri si 28 de goluri. „La FC Olt se rulau cei mai multi bani negri din fotbalul romanesc, jucatorii fiind platiti regeste. Piti a avut un talent nativ la acest joc. Se pregatea nopti intregi singur, dar nu pastra niciodata o pereche de zaruri. Cand juca, juca numai cu zarurile adversarului, tocmai ca sa-l convinga pe acesta ca nu are nimic de ascuns. La echipa era deja rege, nu mai jucau prea multi cu el, ca stiau ca pierd. Dar il chemau multi pe la marginea Bucovatului, prin Slatina, prin Craiova, ca i se dusese faima. Erau carciumari cu bani gramada, militieni, care nu credeau ca pot pierde in fata nimanui. Erau zile cand colegii lui de echipa il ajutau sa duca acasa banii pe sub tricouri, uneori si 45.000 de lei doar dupa cate o partida! Una peste alta, numai in anii in care a stat la Scornicesti cred ca a strans peste un milion de lei. Din ce-mi aduc aminte, doar de doua ori a iesit pe zero la barbut. Restul, victorii, bani si iar bani. Este de departe cel mai mare in bransa. A fost mai talentat la barbut decat la fotbal. De trei ori mai talentat”!

Pandurii Targu-Jiu este echipa la care a jucat intre 1977-1978.

Refuzat (dat afara) de Universitatea Craiova, la care a jucat 8 meciuri, intre 1975-1977.

Steaua este echipa la care s-a nascut, ca jucator, transferul realizat la varsta de 27 de ani ridicandu-l, de la categoria 1 stea la 5 stele. 175 de meciuri si 138 de goluri, marcate intre 1983-1989. A castigat 5 campionate si 4 Cupe ale Romaniei. A castigat Cupa Campionilor Europeni si Supercupa Europei. A fost Gheata de Bronz a Europei, cu 34 de goluri, in 1988.

A devenit antrenor secund al Stelei in 1991, fiind „principal” in sezonul 1991-1992 (retur), la finele caruia a castigat Cupa Romaniei, intr-o finala cu Poli Timisoara. A redevenit antrenor al Stelei in 1999, reconstruind clubul, obtinand un campionat si lasand in urma o munca de 4 ani care a constituit bazele rezultatelor cu care se imbuiba altii. A incercat o repetare a reconstructiei, in 2010, dar mascariciul ajuns rege este mult trecut de pragul dementei si, daca nu va fi oprit, va sfarsi prin a ne distruge pe toti.

Topul atacantilor din istoria Stelei il gaseste pe locul 3, dupa Iordanescu (155) si Constantin (145), urmat de Voinea (106) si Lacatus (98).

Topul prolificitatii atacantilor, dupa numarul de „goluri pe meci”, il gaseste pe Victor Piturca pe locul 1, cu o medie de 1 gol la 1, 27 meciuri, urmat de Pavlovici (1 gol 1, 54 meciuri).

Topul prezentelor all-time il gaseste pe locurile 32-34, cu acelasi numar de meciuri precum Florin Marin si Francisc Zavoda.

Uniforma vargata cu numarul 328 a purtat-o Piti, dupa noaptea de 16 decembrie 1981, in urma unui flagrant facut pentru practicarea jocurilor de noroc. „A stat in arest cam 20-25 de zile. Stiu ca s-a intervenit la nivel foarte inalt, ca sa fie eliberat, la Barbulescu, care era prim secretar la Pitesti, si la Nicu Ceausescu. Toata lumea nu stia de ce e tuns, dar noi stiam ce se intamplase. I s-a intins o cursa. S-au razbunat pe el pentru ca a plecat de la Pandurii la Scornicesti”.

Victor Piturca este unul dintre stelistii de la care avem cele mai mari asteptari pentru o interventie extrem de dorita si mai mult decat necesara, chiar OBLIGATORIE, in favoarea salvarii clubului din mizerie. Cu o imagine publica absolut falsa, in raport cu adevarata sa personalitate, se va dovedi, cu trecerea timpului, un mare om de fotbal, pentru timpurile noastre.

Ziua in care Victor Piturca, impreuna cu alti mari stelisti (si fosti sportivi, dar, mai ales, sustinatori si admiratori „civili”), se vor decide sa spuna STOP distrugerii clubului Steaua, va fi sustinuta cu acelasi entuziasm cu care un numar 9 imbratisa plasele portii, candva demult, cand Steaua era Steaua si stelistii erau stelisti.

La multi ani, Victor Piturca!

Stelistii – recunoscatori!


Filip Pindean

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
57 ani de la 08-05-1956

Ziua de nastere a lui Victor Piturca.

La Steaua a evoluat intre '83-'89. Ca jucator, a obtinut 5 titluri, 3 cupe, CCE '86 si Supercupa Europei '87; a mai jucat in 2 semifinale CCE, 2 finale CCE, o Cupa Intercontinentala. Golgheter in 1988 (gheata de bronz). 220 de jocuri - 130 de goluri.
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Tricouri "Mihai Nesu Foundation", pentru ajutarea copiilor cu dezabilitati

Tricourile Mihai Nesu FoundationÎncepând cu luna martie 2013, magazinul online www.ghetefotbalonline.ro, firmă importatoare de ghete de fotbal pentru profesioniști, amatori și copii, oferă șansa românilor din țară și str�

Suporterii Stelei merită mai mult decât un campionat!

I. A fost sau n-a fost…? Înainte și după meciul din Giulești, presa, cluburile (jucători, patroni, manageri, etc.), dezbăteau cel mai “aprig” subiect al momentului: este sau nu Rap