home
03-05-11

FC Barcelona - Steaua Bucuresti 0-1 (0-1)

Stăteam şi priveam cu o oarecare consternare titlul acestui articol, deoarece pare desprins din simulatoarele de fotbal pe care le găsim pe piaţă Î ziua de astăzi. Diseară, Barcelona joacă o semifinală de Liga Campionilor, Î timp ce Steaua se pregăteşte să joace mâine intr-un derby mai slab ca niciodată cu Rapid. Dacă Îi spui unui om cu scaun la cap, că Barcelona, echipa (probabil) numărul unu al lumii Î acest moment, a fost bătuta vreodată Steaua Bucureşti, o să te trimită la cel mai apropiat spital fără să stea pe gânduri.

În 1971, Rinus Michels, câştiga cu Ajax Amsterdam, prima Cupă a Campionilor dintr-o serie de trei consecutive, pentru club. Însă uriaşul antrenor olandez a primit un telefon din Catalunia, de unde se spune a primit o sumă Îcredibilă de bani, pentru a prelua Barcelona. Gurile rele au susţinut că banii pentru a Îl convinge pe Michels au venit tocmai din rezervele lui Francisco Franco, care se afla Î ultimii săi ani de viaţă. Ajuns Î Spania, Michels şi-a Îceput mandatul la Barcelona cu un 8-3 dat la Bilbao, astfel stilul imprimat la Ajax deja prindea contur şi la Barcelona. Prima parte a sezonului a Îceput-o excelent, făcând o singură remiză Î campionat, Î rest bătând pe linie fiecare adversar. Barcelona avusese un an precedent mediocru, Îsă salvat cu o participare Î Cupa Cupelor, unde avea să Ître direct Î turul doi, datorită coeficientului tării. Astfel, tragerea la sorţi a scos-o Î calea Barcelonei pe Steaua Bucureşti, acea echipă „norocoasă” la astfel de lucruri. Steaua terminase pe locul al treilea sezonul 70-71, la trei puncte de Dinamo şi la două de Rapid, cu 33 de puncte, reuşind la fel ca Barcelona să prindă Î extremis un loc Î Cupa Cupelor. Competiţia europeană a Îceput pentru Steaua tocmai Î Malta, unde a dat piept cu Hibernians La Valetta. Surprinzător, Steaua a reuşit să se califice abia la Bucureşti, după ce maltezii şi-au trimis mingea Î propria poartă, aşadar Steaua obţinând un simplu 1-0, după două manşe.

În octombrie 71, catalanii au venit Î număr de 40.000 pentru a vedea la lucru a doua portocală mecanică creată de Michels, după Ajaxul său. Formula de joc folosită de Michels era Îcredibilă, un 4-2-4 ce Îi cuprindea pe Sadurni Î poartă, Carlos Rexach, Gallego, Marcial, dar mai ales Asensi, gura de foc a lor. De partea cealaltă, Steaua, având pe bancă un antrenor care ştia foarte bine ce Îseamnă acest club, care Îi este concepţia de joc şi care refuză să se apere, indiferent de adversarul Îtâlnit. Valentin Stănescu era numele celui ce Î acea perioadă conducea banca tehnică a Stelei, el devenind cu trecerea anilor primul şi singurul antrenor care a stat pe banca atât a Stelei, cât şi a lui Dinamo, dar şi a Rapidului, cinstindu-le pe toate trei şi muncind ca un adevărat profesionist. Pe vremea aceea, poate din cauza regimului, poate din caua firi oamenilor, nu aveam antrenori ultras, antrenori ce rămâneau Î fundul gol pe arene sau antrenori ce primeau bileţele din lojă.

Stănescu nu a stat pe gânduri şi a răspuns formulei lui Michels cu un unşpe” de al casei: Narcis Coman Î poartă, pe linia de fund erau Regele Sătmăreanu, Smărăndache, Valentin Negrea şi Gheorghe Cristache, la mijloc Ion Naom, Iosif Vigu şi Țiţi Dumitriu, Î timp ce Î faţă Pantea, Puiu Iordănescu şi Viorel Năstase ce aveau ca misiune cucerirea Cataluniei. Steaua juca cu un 4-4-3 Î faţa Barcelonei, pe Nou Camp, cu 3 atacanti, nu extreme. Sistemul nu se tranforma Îtr-un 4-5-1, ci rămânea constant 4-4-3. Hai să facem un exerciţiu de imagine şi să alcătuim un prim unşpe al Stelei, astăzi, Î faţa Barcelonei: Tătăruşanu, Martinovic, Geraldo, Galamaz, Brandan, Banel, Ricardo, Bicfalvi, Gardoş, Tănase, Bilaşco. Scopul acestei formule este probabil „să nu luam multe” sau „hai să ne punem Î genunchi că ne omoară aştia, să moară mă-sa!”. Eh, scopul acelei formaţii era să dinamiteze Barcelona, pentru că ştiau că dacă se apără, o să primească cât nu o să uite vreodată. La ora locală 8, arbitrul irlandez Desmott Barett dă drumu meciului. Primele secunde de joc, Marti Filosia pleacă de la mijlco, trece de Vigu fără probleme şi şutează puternic, mingea atingându-l pe Rexach şi schimbându-ţi total direcţia, păcălindu-l pe Coman şi izbind bara. În minutul 7, Marcial trimite o minge la limita ofsaid-ului pentru Rexach, acesta scapă singur cu Coman, şutează puternic, Îcercând să trimită printre picioarele lui Coman, Îsă portarul Stelei are o viteză de reacţie fantastică strângând la timp şi blocând şutul. Spaniolii Îcep furtunos, cu puţină şansă putând să aibe 2-0, Îsă vine minutul 12. Atac static al Stelei, pase Ître Puiu şi Vigu, Îsă mai mult laterale. Mingea ajunge la Năstase, Viorel se află la 35 de metri de poartă, avansează uşor, Îl depăşeste pe Gallego, ajunge la 25 de metri şi trimite o torpilă care ară terenul pe măsură ce avansează. Åžutul lui Năstase este la firul ierbii, făcându-l şi mai greu de oprit. Sadurni plonjează Î disperare de cauză, Îsă degeaba, ghiuleaua lui Năstase rupe plasa. 1-0 pentru Steaua. Michels Îşi ceartă colegii, declansând riposta furibundă a lor, Marcial se uită după un spaţiu Î careu, se pregăteşte să arunce mingea, Îsă când este gata să o lovească, Dumitriu i-o fură şi spaniolii se află Î dificultate. Țiţi nu stă pe gânduri şi Îl găseşte pe Puiu Iordănescu care preia şi sutează direct Î bara lui Sadurni care se uita spectator.

Steaua intră la pauză cu avantajul de 1-0, insă după pauză, Barcelona impinge jocul spre poarta noastră. Dacă până Î minutul 70, catalanii nu au avut niciun şut spre poartă măcar, ultimele 20 de minute vor consemna două oportunităţii fantastice de gol. Zabalza intrat pe teren Î locul anonimului Asensi, este lansat Îcredibil de Rexach aproape la 11 m, lateral dreapta, Îl culcă din fentă pe Coman şi pasează puternic Î 6 m pentru acelaşi Rexach, Îtorcându-i serviciul. Vedeta catalană plonjează Î disperare de cauză după minge, reuşeste să o atingă, Îsă insuficient ca să Îi schimbe direcţia, aşa că mingea sare Î aut. Rămâne 1-0. Rexach nu se lasă, iar Î minutul 86 şutează la fel cum a făcut-o Năstase Î prima parte, ghiulea ce raşchetează tot Î drumul său spre poartă, Coman plonjează, este depăşit de ghiulea Îsă mingea nu se opreşte Î plasă, ci Î bară. Fâcând-o să se zguduie Îcă şi Î ziua de azi.
Partida se Îcheie, Steaua bate Barcelona cu 1-0 Î cazanul fierbinte din Nou Camp, bate Barcelona chiar la ea acasă şi se pregăteşte să o primească la rându-i la Bucureşti pentru revanşă.

Povestea primei manşe dintre Barcelona şi Steaua se Îtâmpla acum 30 de ani, acum, la atâţia ani distanţă, catalanii joacă o semifinală de accedere Î finala Ligii Campionilor, iar Steaua....Eh, Îtrebaţi-vă pe voi care o lăsaţi să moară.


I.N.Money

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
1989Milan - toc

1987_ToyotaCUP_River_S - toc

2012.09.20_Stuttgart_S - toc

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Un junior stelist are tumoare pe creier

Denis PenciuDenis Penciu (18 ani) era, pînă acum o lună, un puşti care iubea fotbalul mai mult ca orice pe lume şi îşi trăia visul: juca pentru echipa sa favorită, Steaua. Clubul a decis, în urmă cu un

Gigi Becali le explică proştilor de ce e o căpuşă

Gigi va multumeste din inimaExistă un banc ce se potriveşte excelent situaţiei explicate pe înţelesul tuturor: Un patron îşi parchează o maşină ultimu' racnet în faţa firmei, iar unul dintre angajaţi rămâne mut