home
21-03-11

Piturca, portret in oglinda sparta (II)

În 2004, în fotbalul românesc s-a petrecut un moment important: ieşirea din activitate a generalului Iordănescu. A făcut-o imediat după meciul din Armenia, din 17 noiembrie, încheiat 1-1, punând pe masă o demisie cerută insistent. De presă, de suporteri şi chiar de unii jucători. La 11 ani de la debutul său ca selecţioner, totul se prăbuşea în jur: încă o calificare ratată, după cea de la Euro 2004, impactul cu lumea suporterilor era tot mai dur, din cauza frazelor şi fazelor strunjite în lemn şi nu numai, norocul îl părăsise şi el pe cel care îşi începuse ascensiunea, totuşi, cu imensa şansă a transversalei ţintite de Bodin, în alt noiembrie, 1993.

Aşa se face că „antrenorul secolului”, elegant şi poate sătul de alte războaie, lasă vacant postul de selecţioner. Eram redactor-şef adjunct la „Pro Sport” când, într-o zi, mi-a aterizat pe birou, aşa, ca de nicăieri, un CD cu un soi de trucaj, absolut grosolan, prin care trebuia să fiu convins că opţiunea ziarului, Victor Piţurcă, pentru postul de selecţioner, e una greşită. Moral, în primul rând, nu-i aşa, alţii erau mai în măsură. Şi să judece, dar, mai ales, să candideze la funcţia de antrenor principal al unei naţionale oricum şubrezite de şocul a trei calificări eşuate. Nu mersesem nici în Japonia şi Coreea de Sud, în 2002, la Mondiale, când Hagi a ratat barajul cu Slovenia, nici la Euro 2004, în Portugalia, pe mâna Generalului şi eram pe cale de a rata (şi am şi ratat!) calificarea la Mondialele din Germania, din 2006. Victor Piţurcă a preluat însă în acea iarnă, din 2004, naţionala, numit fiind de o federaţie şi ea în an de alegeri, deci vulnerabilă la media şi la mediu. Înconjurător, desigur.

Am vorbit atunci cu selecţionerul Victor Piţurcă şi am publicat în „Pro Sport” parte din acele dialoguri. Multe însă nu le-am scris, nici nu erau destinate publicului, dar au avut darul de a mă lămuri în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în zilele în care „s-a jucat” postul de selecţioner. Am vorbit o dată în biroul său de la Federaţie, altă dată am luat masa la Intercontinental, alături şi de Viorel Păunescu, după ce realizasem acolo şi un foto-reportaj pentru ziar. Atunci, câştigătorul Cupei Campionilor Europeni şi al Supercupei Europei, altfel un om extrem de direct şi sincer, mi-a spus şi cine lansase în birourile redactorilor-şefi CD-ul cu înregistrarea de la cazino, şi cum a ajuns Mihai Stoica la Steaua, dar mai ales cum de a rămas acolo acesta, iar el, Victor Piţurcă a plecat.

„Nu m-am gândit niciodată la Stoica, dar niciodată, ca la un rival ori ca la un pericol pentru viitorul meu la Steaua. Nu l-am băgat în seamă vreodată, dar, din multele motive care m-au obligat să gândesc astfel, unul ţi-l spun acum. Cum să cred că în clubul Steaua, patronat de prietenul meu, Gigi Becali, pe care şi Viorel Păunescu şi eu l-am ajutat de atâtea ori, cu anii petrecuţi de mine pe gazonul acela, cu trofeele, cu victoriile, cu campionatele şi cupele câştigate pentru Steaua, în tricoul Stelei, mai trebuie, la anii mei, să mă gândesc că aş putea pierde o dispută cu domnul acela, venit cu acordul meu de la Galaţi?! Nu credeam că există nicio dispută, pentru că eram convins că nu există cu adevărat, pentru Steaua şi pentru mine, nimeni în club pentru care să-mi fac probleme… Uite că exista!”

Ţin minte că tot insista pe acest amănunt, cu anii. „Da, Marius, ai băgat bine de seamă, mă tot gândesc că m-am înşelat la oameni, la vârsta mea. Că sunt o băbăciune, ăsta e adevărul!” „Băbăciunea” avea atunci 48 de ani. Am aflat şi de ce i se păreau mulţi. „40 sunt doar la fotbal. Dar dacă zi şi noapte te gândeşti numai la fotbal, vine viaţa şi, pac!, îţi dă una după ceafă.”

Victor Piţurcă îmi pare azi, la 7 ani distanţă de acele discuţii, iarăşi în situaţia de a explica de ce s-a gândit, în ultimul timp, în exclusivitate la fotbal. Şi asta pentru că fotbalul nostru foarte rar merită atâta atenţie. Oamenii care îl populează, da. Antrenorul de atunci şi de azi, calificat cu naţionala la două turnee finale, a fost atent la Hagi şi Gică Popescu, la Dan Petrescu şi Mircea Sandu, la Mutu şi Chivu, dar lipsit de inspiraţie la oameni. La un anumit gen de oameni.

– va urma –

Marius Mitran

Piturca, portret in oglinda sparta (I)

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
CSM Bucuresti - CSA Steaua Turabo, 71-84 - OmBun

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Dupa 25 de ani: Kuusysi Lahti - Steaua 0-1

SensDupă meciul-tur, terminat cu un scor alb, în ciuda dominării cvasi-totale şi a condiţiilor speciale, steliştii intraseră într-o oarecare pasă mai proastă, atmosfera proastă radiind într-un

"Steaua a inventat metoda Valiza in '51"

Pus pe demascat blaturile, M.U. își începe noul episod al serialului cu un titlul care le va provoca orgasme boromanilor de toate culorile: ”Steaua a inventat metoda `Valiza` în 1951”. Cu sig