home
20-03-11

Impresii de la Steaua-Vaslui: De pluton!

Lumea continua sa vina la stadion, in ciuda starii generale in care se afla Steaua. Dupa calculele mele, ieri au tot fost vreo 12.000 de oameni, daca nu mai multi, in tribune. Cu toate acestea, atmosfera "in cartier" este clar diferita fata de ce era odata, e liniste, nu se aud cantece, cand si cand mai razbate cate-un "am avut si vom avea mereu..." dinspre capatul lui 41.

Ramas fara cei trei amici cu care urmaresc meciurile, ieri am avut ocazia sa urmaresc mult mai atent atat jocul Stelei, cat si pulsul tribunei.

Am mai spus de atatea ori ca tribuna stelista s-a degradat in mod continuu si ziua de ieri nu mi-a contrazis punctul de vedere. Oamenii practica un soi de amnezie prin care se autoprotejeaza: la indemnurile idioate ale crainicului (ce-a fost si ce-a ajuns...), publicul il aplauda "generos" pe Cartu, acest al saptelea antrenor din acest sezon alaturi de care, se subintelege, trebuie sa fim cu totii ca niste suporteri adevarati ce suntem. "Cel mai adevarat public", cum ar zice acelasi crainic. Pare ca nimeni nu-si aduce aminte ca acum 7 etape aplaudau pe altcineva, acum 10 pe altcineva, acum 12...acum 16... Publicul stelist a dat reset si il sustine, fidel, pe noul antrenor.

Steaua la randul ei arata ca o echipa de pluton. Ceea ce si este, de altfel. Joaca doar din elan, fara o idee tactica (de la care din cei 7 antrenori s-o fi mostenit?), fara automatisme. Joaca avantat, doar fiindca e acasa, exact ca echipele mici. Cu toate acestea, nu reuseste sa lege prea multe faze. Mingile curg invariabil catre Nicolita, care prinde iarasi genul acela de meci in care alergatul sau stil Forrest Gump pare sa fie si util. Centrarile, e drept, sunt destul de proaste, dar publicul din Ghencea, indoctrinat de televiziuni, s-a obisnuit sa aplaude efortul. Cu toate acestea, Nicolita reuseste sa si marcheze. Ma gandesc ca are 6 ani de cand e in Ghencea si ca, cel mai probabil, il vom vedea si peste 6 ani tot aici, tot alergand, tot centrand. Si totusi, "stadionul nu e santier" cum bine a zis un clasic...

Vasluiul, pe de alta parte, a reprezentat o surpriza placuta pentru mine, care - de cand cu trustul RDS-Digi - nu reusesc sa mai vad niciun meci din campionatul intern, in afara de cele ale Stelei. Un mijloc extrem de solid si o echipa care, cred eu, s-a multumit cu putin in Ghencea. Dupa golul de 1-1 (al unui jucator extrem de inteligent), Vasluiul a avut chiar si o mica demonstratie de forta, reusind la un moment dat sa paseze vreo doua minute la rand, in fata unei Stele neputincioase care, teoretic, trebuia sa preseze si sa forteze golul victoriei. Wesley, pe care l-am urmarit in mod special, n-a fost intr-o dispozitie de joc prea buna, chiar daca a reusit cateva preluari si driblinguri de efect.

La nivel de suporteri, sigur ca voi fi acuzat de carcotasenie, dar Peluza Nord urmeaza trendul general si nu reuseste sa cante mai mult de 4-5 cantece pe meci. Prin comparatie, prestatia celor 120-150 de vasluieni a fost mult mai buna (respectand proportiile, desigur). Tribunele sunt in letargie, cand si cand mai sar, mai dau m&^% lui Dinamo, cele obisnuite...

Personal, mi-e clar ca merg din inertie la meciuri. Ieri, n-am reusit sa ma bucur la golul lui Nicolita, ba mai rau, mi-a parut oarecum bine cand Vasluiul a egalat si mi-am dorit sa ramana egal. Sunt o victima extrem de trista a "domniei" lui Becali in Ghencea. Nu mai pot vibra pentru aceasta echipa pe care o vad, indiferent de rezultate, fara nicio perspectiva. Si cred ca ceea ce ma inraieste si mai tare este cand vad miile de oameni de pe stadion care nu vad absolut deloc lucrurile ca si mine. Ieri, in fata mea, unul se plangea ca n-ai cum sa-i ceri lui Becali sa plece, ca e ca si cand ai veni la el in casa sa-i spui sa plece. Ca alora de-i cer sa plece probabil le-au intunecat drogurile mintea...

In repriza a doua, m-am hotarat ca de la anul sa nu mai vin la meciuri. Singurul moment in care m-am simtit bine ieri a fost cand cei 30-40 de oameni de la Sud au scandat - la 1-0! - impotriva ciobanului. Nordul le-a raspuns cu huiduieli sporadice.

De fapt, ceea ce ii uneste pe suporterii unei echipe este, de la un punct incolo, o viziune comuna asupra acelei echipe. Cand suporterii Stelei de azi, cei de pe stadion cel putin, cred sincer ca Becali n-are cum sa plece "din casa lui", ca nu e nicio problema sa schimbi 6 antrenori intr-un sezon, ca poti aplauda echipa lui Stoichita dupa un 5-1 in Giulesti (n-o sa uit niciodata...) si ca MM merita admiratie in Ghencea...ce te poate lega de acesti suporteri si de echipa pe care si ei o sustin?

Totusi, ieri, la iesire, unul inca mai facea un rechizitoriu lucid: "frate, a luat 6 milioane pe Stancu, a mai luat si pe bilete si abonamente, drepturi de televizare...si ce-a facut? a dat 200.000 pe Maicon, da' se lauda ca investeste...hai frate, ca nu e chiar asa!". Dar cati mai sunt ca el?

Ovidiu


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Piturca, portret in oglinda sparta

Victor PiturcaDupă anii în care am încercat să înţeleg cum Craiova l-a pierdut, lăsându-l să joace pe la Târgu Jiu şi pe la Scorniceşti (ultima era o promovare!), Piţurcă la Steaua mi s-a părut cea m

Costelinho

Tunar În afară de şuturile din lovitură liberă, Gâlcă n-avea mai nimic din harul brazilienilor. Şi atunci de ce fusese numit Costelinho? Din simplu motiv că Gâlcă nu se preta la nici un alint. A