home
13-11-09

Generalul din umbra lui Dragomir

Ilie Savu (89 de ani), cel mai bătrân angajat al Ligii Profesioniste de Fotbal, povesteşte episoade incredibile din viaţa sa.

Ilie Savu are aproape 90 de ani şi este general pe bune, pe merite militare, nu ca Iordănescu sau Ienei, avansaţi în grad pe merite sportive. Are o mulţime de poveşti şi o memorie fantastică. Face paranteze lungi, dar este perfect lucid şi nu uită firul naraţiunii.

Rememorează întâlnirile pe care le-a avut cu Hitler, mareşalul Ion Antonescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu. Povesteşte în premieră despre cariera de fotbalist a lui Valentin Ceauşescu, surpată la ordinul Elenei Ceauşescu.

„Pe 23 decembrie fac 90 de ani. În acte, data naşterii este 9 ianuarie 1920. Aşa era atunci. Am condus până acum doi ani, dar am făcut un accident şi am zis gata”, ne-a dezvăluit cel mai bătrân angajat din Liga Profesionistă de Fotbal.

„Mitică îmi spune mereu să stau în dreapta lui când se ceartă cu toată lumea şi să-i fac câte un semn discret când trebuie să se potolească. Fac statistică. Am caiete cu toţi jucătorii şi antrenorii. Îi zic «Biblia fotbalului românesc». Miti că mi-a zis s-o bag pe internet, dar eu nu vreau. I-am zis că asta moare odată cu mi ne. Îmi dă 1.180 de lei, am jumătate de normă. I-am zis că n-am nevoie de bani, că am şi pensie de 2.400 de lei, ci să fac ceva, fiindcă, dacă stau, mor”, ne-a dezvăluit ieri venerabilul Ilie Savu.

ÎNTÂMPLĂRI DIN 1955

„Generalii sunau pe telefonul de sub bancă”

Ilie Savu este unul dintre fondatorii clubului Steaua. „În 1946 m-au chemat la Bucureşti să ajut la înfiinţarea unui club după model sovietic. Eram ofiţer venit de pe front şi mă pregăteam de însurătoare, la Deva.

Am refuzat: «În două spătămâni mă însor. Dacă mă duc acolo, mă opresc ăia acolo». Dar m-am dus şi apoi m-am şi însurat”, şi-a amintit Savu. La început, a fost jucător, mai exact portar: „La început ne antrenam pe un teren din Ştefan cel Mare! L-am scos din poartă pe Lăzăreanu, care era titularul naţionalei, dar era curvar”.

Apoi a fost antrenor: „Am creat marea echipă a CCA-ului, care se transformase şi în echipa naţională. În 1955, echipa engleză Luton Town a venit să joace două partide la Bucureşti, după ce jucase două şi în URSS. Primul l-a jucat cu Dinamo şi i-a bătut cu 3-1. La meciul nostru, m-am întâlnit cu Gheorghiu-Dej.

Mi-a zis: «Vezi, să nu vă faceţi de râs, să nu ne bată capitaliştii ăştia!». În minutul 8, Vasile Zavoda a greşit şi s-a făcut 0-1. Imediat, generalul Ion Gheorghe m-a sunat pe telefonul care era sub banca de rezerve! Apolzan era accidentat şi l-am băgat pe unul Bebe Rădulescu fundaş central, deşi ei îl voiau pe Caricaş. Le-am trântit telefonul. Până la pauză, s-a făcut 3-1 pentru noi. Dar generalul Ion Gheorghe a venit la vestiar.

«Eşti ofiţer vechi, nu ştii că trebuie să asculţi ordinele?», mi-a strigat. Apolzan, care era în vestiar, i-a zis: «Aici, în vestiar, nea Ilie e mareşal şi vă ordonă să ieşiţi afară!». Până la urmă, am învins cu 5-1”, ne-a povestit Savu.

Scurta carieră a lui Valentin

Ilie Savu crede că Nicolae Ceauşescu era mai „uman” în comparaţie cu actualul patron al Stelei.

„Gigi Becali e de două ori mai rău decât fostul dictator. Ceauşescu nu venea la meciuri, ci ne chema la el. Îmi dăduse dezlegare să iau ce jucători voiam de la Dinamo, dar i-am spus că vreau să fie multe echipe puternice, să am cu cine să mă bat. Aşa că i-am trimis la Dinamo pe fraţii Băcuţ, pe Nicolae Nicuşor.

Ofiţerii se băteau cu miliţienii la meciuri. Ne-a chemat Ceauşescu pe mine şi pe Diaconescu, de la Dinamo, şi ne-a zis: «Ori vă împăcaţi, ori vă desfiinţez şi las numai echipele muncitoreşti!». Ne-am împăcat. Apoi, Ceauşescu mi-a zis: «Mai lăsaţi-i şi p-ăia de la Dinamo să ia campionatul».

De acea, în '53, a ordonat desfiinţarea echipei CCA Câmpulung Moldovenesc, care era lider după tur. A zis că nu mai vrea atâtea echipe ale armatei”, a continuat Savu.

„Când avea vreo 11-12 ani, Valentin a venit la centrul nostru de copii şi juniori. L-am dat pe mâna lui Petre Mihai (n.r. - antrenorul care i-a descoperit pe Ilie Dumitrescu şi pe Dan Petrescu). Valentin nu era cine ştie ce, dar a jucat până pe la 16 ani. L-a luat mă-sa, care zicea: «Nu-l las să se strice cu derbedeii ăia»”, ne-a dezvăluit Ilie Savu.

"Îl cert mereu pe Mitică. Îi zic: «Ai uitat când te rugai de mine să te iau la Steaua?». Hoţul ăsta de Mitică îl face bolnav pe Mircea Sandu. Nici pomeneală, ăla stă la chiolhanuri. Sandu trebuie să tragă pe dreapta, Lupescu e un securist.",
Ilie Savu, general în rezervă şi angajat al LPF


ÎNTÂLNIRE CU LIDERUL NAZIŞTILOR

Cum a sărit peste patru scaune în faţa lui Hitler

Generalul Ilie Savu a luptat şi pentru nemţi, şi contra lor. A fost prizonier şi la nemţi, şi la ruşi. Venerabilul om de fotbal vorbeşte îndârjit şi despre război, viaţă şi moarte.

„Am făcut Şcoala Militară. După un an în România, mareşalul Ion Antonescu m-a trimis în Germania, să mă specializez în motorizate, tancuri. Am ajuns la Postdam. Când s-a organizat avansarea în grad a peste 200 de tineri de la acea şcoală, a venit şi Hitler. Eram prieten cu Jenicke, unul dintre membrii gărzilor de corp ale lui Hitler. Jenicke i-a spus atunci: «Să vă prezint pe cel mai complet sportiv pe care l-am cunoscut!». Hitler m-a măsurat din priviri şi a întrebat: «Ăsta, care e cât mine de înalt?». Acolo erau o masă şi patru scaune. Am pus scaunele unul peste celălalt şi am sărit peste ele. De mult săream 1,74 metri, deşi aveam doar 1,72 metri. Aveam o detentă fantastică”, şi-a amintit Savu.

„Când am auzit că au intrat ruşii la noi, am dezertat de la nemţi. Am făcut 18 zile pe drum. M-am dus la Statul-Major, unde m-a salvat colonelul Nistor de pecetea de dezertor. Eram prieten cu fata acestui Nistor, care era studentă în Germania”, a continuat Savu.

Şase ore cu un mort în spate

Viaţa de militar l-a aruncat pe Savu în vâltoarea luptelor din Munţii Tatra.

„Acolo era zăpadă de un metru şi noi n-aveam voie cu căciulă. Trebuia să purtăm o bască specifică vânătorilor de munte. Acolo l-au împuşcat pe un camarad, unul Ţârlea. L-am văzut că mai mişcă în zăpadă şi m-am dus să-l iau. M-am camuflat cu un cearşaf alb. L-am cărat în spate vreo 30 de metri, dar am simţit ceva cald pe tâmplă. Îl împuşcaseră. Era sângele lui. Am stat sub el de la ora cinci până la unsprezece noaptea. Când am plecat, m-au împuşcat şi pe mine. Am şi acum o gaură în picior, în care încape pumnul”, a încheiat acesta.


CARACTERIZĂRI

Şmecherul Kovacs şi blaturile lui Lucescu

Ilie Savu crede că cel mai bun antrenor român este Dan Petrescu. „Ceilalţi au avut rezultate, dar în alte condiţii. Ce tot ţipă Mircea Lucescu? Rezultatele sale au fost blătuite. Munca serioasă se făcea la Steaua, dar trebuiau să facă şi ei aranjamente, fiindcă Dinamo blătuia tot”, a susţinut Ilie Savu, mai ales că a revenit în actualitate scandalul titlurilor furate.

„Pişti Kovacs a fost şmecher. A răzbit cu papagalul, dar ca antrenor era slab. Avea origini evreieşti, şi evreii l-au ţinut în spate. Aşa a ajuns la Ajax (n.r. - club care deţine mulţi simpatizanţi evrei)”, a continuat Savu.

Fostul antrenor îşi aminteşte şi de contestatarii jucătorului Emeric Ienei. „M-a întrebat odată Corneliu Mănescu: «De ce-l bagi pe Ienei, că dă numai pase cu latul? ». I-am spus că era calul de bătaie din echipă, alerga şi pentru restul, precum Bănel acum”, a rememorat Savu.


Evz


https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/

Astra Ploiesti

STEAUA
Luni, 23 Noiembrie,
ora 20:00
Live text fcsteaua.ro
TV LIVE
  • Program Liga 1 2009/2010
  • Clasament/Rezultate 2009/2010
  • https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/ foto 22 https://fcsteaua.ro:/ foto 21 https://fcsteaua.ro:/ Ovi https://fcsteaua.ro:/ foto 19 https://fcsteaua.ro:/ foto 18 https://fcsteaua.ro:/ foto 17 https://fcsteaua.ro:/ Fotbal antic https://fcsteaua.ro:/ foto 15 https://fcsteaua.ro:/ foto 14 https://fcsteaua.ro:/ foto 13 https://fcsteaua.ro:/ foto 12 https://fcsteaua.ro:/ foto 11 https://fcsteaua.ro:/ foto 10 https://fcsteaua.ro:/ foto 9 https://fcsteaua.ro:/ foto 8 https://fcsteaua.ro:/ foto 7 https://fcsteaua.ro:/ foto 6 https://fcsteaua.ro:/ foto 5 https://fcsteaua.ro:/ foto 4 https://fcsteaua.ro:/ foto 3 https://fcsteaua.ro:/ foto 2 https://fcsteaua.ro:/ foto 1 https://fcsteaua.ro:/ foto 23 https://fcsteaua.ro:/ foto 22 https://fcsteaua.ro:/ foto 21 https://fcsteaua.ro:/ foto 20 https://fcsteaua.ro:/ foto 19 https://fcsteaua.ro:/ foto 18 https://fcsteaua.ro:/ foto 17 foto 16