home
15-04-11

Unde sînt suporterii de altădată?

Am fost la Steaua-Oțelul din același motiv pentru care merg la toate meciurile din București: încerc să văd un meci de fotbal. Încă n-am reușit. Campionatul nostru este atît de slab, de-am ajuns să caut tot felul de motive să-mi justific prezența în tribune. Cum ar fi comentariile spectatorilor, strigăturile și scandările lor.

De fapt, așa m-a cucerit pe mine fotbalul. Am copilărit lîngă Stadionul „Oțelul“, unde mergeam inclusiv la meciurile amicale. Mă întorceam în fața blocului cu un impresionant bagaj de expresii noi, majoritatea cu haz. Se rîdea puternic la stadion. Cocsarii și pescarii aveau poantă. Pe urmă, cînd a retrogradat Oțelul, mă ducea taică-meu la Brăila. Distracție mare. Microbiștii hîtri erau mai buni decît 99% din umoriștii de astăzi de la TV și de la radio.



La meciul de aseară am stat printre steliștii de la tribuna I. Promit că n-o mai fac. O singură dată am văzut spectatori mai simpli la cap, tot pe Ghencea, la Steaua-Dinamo de anul trecut. Singura diferență e că în 2010 am stat la tribuna a II-a. Atunci i-am iertat. Speram să fi nimerit eu din greșeală între niște giboni cu treling, pentru care simpla rostire a cuvîntul muie însemna un prilej nemaipomenit de rîs. Pe undeva, îi înțelegeam. Celelalte expresii erau sub muie, ca umor și ca mesaj. Apogeul l-a atins peluza nord, de unde s-a ridicat un banner cu inteligentul mesaj Să vă futem femeile! Ieri, am abandonat meciul devreme, de nervi. M-am concentrat la roș-albaștrii din jur. Ironiile minimaliste pendulau între Hai, Oțetul!, Moldovenilor! și Țăranilor! Cele complexe, cu subiect și predicat, erau de tipul Să vă luăm în pulă!, Moldoveni, muie, moldoveni!, Meltenilor! ș.a.m.d. De undeva din spate, haiosul zonei a urlat tare Tractoriștilor!, moment în care s-a produs o explozie de rîs de parcă intrase Bendeac deghizat în femeie pe teren și ținea mingiuca pe năsuc.

Atît. Nimic mai mult. Păi, acum îl înțeleg și eu pe MM Stoica cînd s-a pogorît printre fani și l-a pocnit cu mînuțele lui de contabil pe unul direct în rît. Orice om normal la cap ar face asta pe Ghencea. Nu o spun cu răutate, ci cu tristețe. Din păcate, suporterii Stelei au ajuns cu inteligența mult mai jos decît patronul echipei, asta în cazul în care au fost vreodată mai sus. „Petrică, dă, bă, pe GSP!“ e rafinament lingvistic pe lîngă ce produc fanii, iar „Bagă, bă, oile, că aud oamenii oile la televizor!“ e deja poezie. Din fericire, am observat că la Craiova, Galați, pe Dinamo, Giulești sau la Urziceni, spectatorii păstrează încă trăsături umane. Steaua, înainte de a se salva schimbîndu-și finanțatorul, ar trebui să-și schimbe și suporterii(n.r.fcsteaua.ro: suporterii prezenti pe stadion sunt rezultatul domniei lui Becali, care a reusit sa indeparteze suporterii de altadata si sa aduca pe stadion oameni dupa chipul si asemanarea sa).

Marian Turosu(kamikazeonline.ro)

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

2% pentru AISS

AISSPosibilitatea acordata contribuabililor de a-si directiona o parte din impozitul pe venit catre o entitate non-profit a fost una din deciziile intelepte ale statului român. Ea ne da fiecaruia o liber

Multumim pentru participarea la miting

Protest anti BecaliOrganizatorii mitingului de protest “Revolutia stelista” doresc sa multumeasca celor aproximativ 1000 de supoteri prezenti la actiunea desfasurata duminica, 17 aprilie, in fata “Palatului” pat