home
23-10-10

Mihai Radut ii este impus antrenorului Marius Lacatus

Patronul Stelei i-a transmis lui Lăcătuş să-l folosească titular pe tânărul mijlocaş, considerându-l viitorul „creier“ al echipei din Ghencea. Gigi Becali nu rezistă mult fără să se implice în problemele tehnice ale echipei. După ce l-a scos pe Apostol din formula de start, latifundiarul îl vrea pe Răduţ în locul său.

La Utrecht, Lăcătuş l-a preferat lângă închizătorul Ricardo pe experimentatul Angelov. Cum bulgarul a dat un randament sub aşteptări, patronul Stelei a reacţionat imediat, sărind în apărarea lui Mihai Răduţ, mijlocaşul adus de Piţurcă în Ghencea.

„La mijloc acolo e toată buba, acolo n-avem un "creier". Trebuie folosit mai mult Răduţ. Cum a intrat el, pac-pac, echipa a început să-şi dea drumul la joc, am avut mai multă fantezie, rapiditate, tehnicitate. Pe el pot să iau bani mulţi", a punctat Becali.

Dacă, în campionat, intenţionează să meargă pe mâna finanţatorului roş-albaştrilor, în Europa, Marius Lăcătuş vrea să-l folosească pe jucătorul de 20 de ani în spatele vârfului împins, Bogdan Stancu, asta în condiţiile în care Kapetanos şi Bilaşco sunt ineligibili, iar Surdu l-a nemulţumit pe tehnicianul stelist.

„Eu îl văd pe Mihai mai degrabă ca al doilea atacant. Cred că ar da un randament mai bun acolo", a explicat „Fiara".

26 de meciuri fără victorie

După egalul din Olanda, Steaua a stabilit un nou record negativ în ceea ce priveşte participarea în cupele europene. Jucătorii din Ghencea nu au mai reuşit să câştige nicio partidă în grupele competiţiilor continentale, fie Liga Campionilor, fie în Liga Europei, de 26 de partide. Ultima victorie a roş-albaştrilor s-a înregistrat în urmă cu patru ani, la 13 septembrie 2006, la Kiev, 4-1 contra Dinamo.

Apărarea, la pământ

Mai mult, Steaua a folosit în acest sezon european mai multe variante pentru defensivă. Emeghara, Bonfim, Geraldo, Gardoş, Abrudan sau Latovlevici au reuşit însă contra-performanţa de a încasa nu mai puţin de 8 goluri în trei partide, aducând Steaua pe primul locul doi în topul celor mai slabe apărări din Liga Europei, după Gent, dar la egalitate cu alte şase echipe.

Şi în campionat, roş-albaştrii sunt codaşi în ceea ce priveşte defensiva, primind 12 goluri în 11 partide. Toate acestea în ciuda faptului că Tătăruşanu are totuşi un sezon bun, scoţîndu-şi de multe ori echipa din impas.

Luni primesc câte 5.000 de euro

Neplătiţi de circa două luni, jucătorii din Ghencea au primit o veste bună la finalul partidei cu Utrecht, după ce d-abia îşi primiseră banii din salarii. „Sunt atât de fericit, încât o să-i transmit lui Argăseală să le bage primele de joc luni, la prima oră", a anunţat Gigi Becali.

Steliştii vor încasa bonusul pentru accederea în grupele Ligii Europa, cifrat la 5.000 de euro de om. Mai mult de-atât, dacă se vor califica în primăvara europeană, fotbaliştii vor primi încă o primă de 10.000 de euro.

Pierdem accesul direct în Ligă!

Rezultatele modeste scoase de CFR Cluj şi Steaua în Liga Campionilor, respectiv Liga Europa, au dus România pe locul 14 în clasamentul intermediar al coeficienţilor UEFA pe ultimii cinci ani, pe baza căruia se face distribuţia pe ţări a echipelor de club în cupele europene.

Consecinţa? Dacă nu vom reuşi să revenim rapid în Top 13, accesul cluburilor româneşti în Liga Campionilor se va îngreuna considerabil începând cu sezonul 2012-2013.

Încotro ne îndreptăm?

2011-2012: Campioana direct în grupele Ligii, vicecampioana în preliminarii. Este consecinţa clasării României pe locul 9 în clasamentul UEFA la finalul sezonului trecut (ierarhia şi distribuţia echipelor nu mai pot suferi modificări).

2012-2013: Campioana şi vicecampioana în tururile preliminare ale Ligii. Doar ţările clasate pe locurile 14 şi 15 au acest privilegiu, plus locul 13 în cazul în care viitoarea câştigătoare a Ligii nu se va califica direct în grupe prin clasarea în campionatul intern.

Din 2013: Doar campioana în tururile preliminare ale Ligii, vicecampioana în Liga Europa. România va pierde coeficientul bun din ediţia 2006-2007 (11.333) şi va aluneca în jurul poziţiei 20. Astfel, campioana Ligii I va trebui să treacă trei tururi preliminare pentru a intra în grupe.

Lupta pentru locul 13, ultimul care ar putea duce în grupele Ligii Campionilor

Pentru a avea un loc asigurat în grupele Ligii Campionilor şi în sezonul 2012-2013, este important să ne clasăm pe locul 13 la finalul actualului sezon. Calificarea depinde însă şi de condiţia ca viitoarea câştigătoare a Ligii să ajungă direct în grupe din campionatul intern.

Adevărul

Meciul de la Utrecht i-a fost fatal lui Tănase: a jucat dezastruos, iar la final i-a şocat pe jucători, antrenori şi şefi, spunînd că "eu pe teren nici nu mă gîndesc că sînt căpitan". Ricardo va fi primul jucător străin care va purta banderola de căpitan al Stelei.

Gigi Becali vrea să ţină ritmul modificărilor de antrenori din acest sezon cu ritmul schimbului căpitanilor Stelei. Piţurcă, Ilie Dumitrescu, Edi Iordănescu şi Lăcătuş sînt cei 4 tehnicieni de pînă acum, iar căpitani au fost doar doi: Nicoliţă şi Tănase. Începînd însă de săptămîna viitoare, posibil chiar de la meciul cu Pandurii, de luni seară, va fi bifat al treilea purtător de banderolă: Ricardo Gomes.

"Şi Lăcătuş îl vrea pe Ricardo căpitan"

Chiar Gigi Becali a dat ordin să fie schimbat liderul Stelei. După meciul de la Utrecht, patronul a spus răspicat: "Căpitan de aici încolo trebuie să fie Ricardo, nu un jucător de bandă, eu am mai spus-o, e nevoie de un fotbalist care evoluează în centru, care să poată da tonul din mijlocul echipei".

Patronul a dezvăluit şi strategia care trebuie urmată pentru ca "transferul" banderolei să nu facă victime. "Cu Lăcătuş nu va fi problemă, vă spun eu că şi el vrea ca Ricardo să fie căpitan, nu Tănase. Problema e cum procedăm cu Tănase şi aici cred că rolul principal îl va avea Duckadam, care trebuie să vorbească cu el, să-l facă să înţeleagă că nu e nimerit, ca să nu rămînă băiatu' afectat şi să nu mai joace bine", a spus Becali.

"Cum să fii căpitan cînd zici că nu simţi banderola pe braţ?"

Paharul nemulţumirilor celor din Ghencea, referitor la faptul că Tănase e căpitan, s-a umplut după meciul de la Utrecht, cînd "decarul" Stelei a făcut o declaraţie cu care şi-a uluit colegii, antrenorii şi conducătorii: "Le respect părerea celor care zic că nu merit să port banderola, dar nu mă interesează. Nu simt absolut nici o presiune, fiindcă eu nici nu mă gîndesc pe teren la faptul că sînt căpitan. Bine, trebuie să-mi încurajez colegii, dar atît".
"Cum poate să fie căpitan unul care zice că nu simte în timpul meciului că are banderola pe braţ?", a comentat unul dintre oamenii din staff-ul tehnic.

Concluziile lui Lăcătuş

Lăcătuş, care a fost căpitan al Stelei vreme de 7 ani, între 1993 şi 2000, a comentat pe marginea subiectului, într-un interviu în Fanatik:

1. "În ziua de azi se găsesc mai greu lideri din mai multe motive. Unul din ele este că echipele mizează pe mulţi jucători străini, care creează bisericuţe între ei".
2. "Un lider se impune în grup, nu este numit nici de patron, nici de antrenor".
3. "Jucătorii de azi sînt mai preocupaţi de ce ghete poartă Ronaldo, ce tatuaje să îşi mai facă şi sînt mai mulţi lideri pe chat-uri decît pe teren".

10 meciuri a purtat Tănase banderola de căpitan, Steaua reuşind să cîştige în doar două partide, 3-0 la Vaslui şi 4-2 cu Sportul.

Patru căpitani diferiţi în 10 luni

Incertitudinea în privinţa căpitanului Stelei e dovedită şi de faptul că în acest an s-au perindat mulţi care au purtat banderola. Începutul lui 2010 l-a prins pe Ghionea cu banderola pe braţ, iar după transferul său în Rusia, Petre Marin l-a înlocuit. Acesta din urmă a fost dat afară în vară şi Piţurcă l-a indicat pe Nicoliţă, apoi, după doar două luni, Ilie Dumitrescu a mutat banderola la Tănase.

Gazeta Sporturilor


Căpitanul Stelei, Cristi Tănase, alături de fundaşul Iasmin Latovlevici, sunt cei mai activi jucători ai roş-albaştrilor în grupele Ligii Europa, după trei partide jucate, potrivit statisticilor furnizate de UEFA.

Astfel, dintre stelişti, Cristi Tănase a şutat de cele mai multe ori pe spaţiul porţii, de două ori, iar Pantelis Kapetanos, Stanislav Anghelov, Bănel Nicoliţă şi Bogdan Stancu, doar o singură dată, în cele trei partide disputate până acum: 1-4 cu Liverpool, pe Anfield Road, 3-3, în Ghencea, cu Napoli şi 1-1, în deplasarea de la Utrecht. Lideri la acest capitol sunt Juraj Kucka (Sparta Praga) şi Javier Pastore (Palermo), cu câte 8 şuturi pe poartă.

În ceea ce priveşte şuturile spre poartă, liderul detaşat al roş-albaştrilor este Cristi Tănase, cu 6 astfel de încercări de a marca. Este urmat de Latovlevici, cu 3 şuturi, Nicoliţă, cu 2 şuturi, Iulian Apostol, Stancu şi Anghelov, cu câte un singur şut spre poartă. În topul general conduc Eren Derdiyok (Bayer Leverkusen) şi Pierre-Alain Frau (Lille), cu câte şapte astfel de încercări.

Cel mai faultat stelist în aceste trei meciuri a fost, surprinzător, fundaşul Geraldo Alves (de opt ori), urmat de Bănel Nicoliţă (de şase ori), Iasmin Latovlevici (de cinci ori), Iulian Apostol, Eric Bicfalvi, Stanislav Anghelov, Ricardo Gomes, Eder Bonfim şi Cristi Tănase (de câte trei ori). Cei mai faultaţi jucători din Europa League până acum evoluează în Ucraina: de 15 ori au fost opriţi neregulamentar Taison (Metalist Harkov) şi Artem Milevski (Dinamo Kiev), iar de 14 ori, Edmar, de la Metalist.

Topul steliştilor care au faultat cel mai mult este condus detaşat de Bănel Nicoliţă (opt faulturi comise), urmat de Eric Bicfalvi, Ricardo Gomes (câte patru faulturi comise), Mihi Răduţ, Pantelis Kapetanos, Eder Bonfim, Cristi Tănase, Iasmin Latovlevici (trei faulturi comise), respectiv Octavin Abrudan, Romeo Surdu, Florin Gardoş (câte două faulturi comise). Cei mai duri jucători în primele trei etape ale Ligii Europa provin de la BATE Borisov (Vitali Rodionov, 13 faulturi) şi Sheriff Tiraspol (Florent Roumba, 12 faulturi).

De remarcat că Steaua, cu cinci goluri marcate, are cel mai valoros atac dintre echipele care nu au izbutit să câştige vreun meci din cele trei disputate până acum în grupele Ligii Europa. Cel mai prolific atac este al celor de la Sporting Lisabona, cu 12 goluri marcate (2-1 cu Lille, 5-0 cu Levski şi 5-1 cu Gent). Cel mai slab atac este al celor de la ŢSKA Sofia, care nu au reuşit, încă, să înscrie vreun gol. Sunt urmaţi în top de Salzburg, Debrecen şi Utrecht, cu un singur gol izbutit (olandezii l-au reuşit tocmai în poarta Stelei).

Cu opt goluri primite, Steaua se situează pe pe locul al doilea în topul celor mai slabe apărari ale competiţiei, alături de Rosenborg, Levski Sofia, Sparta Praga, Odense, Debrecen şi AEK Atena. Interesant este că grecii au acelaşi golaveraj (5 goluri marcate şi opt primite, numai că elevii lui Manuel Jimenez au şi câştigat un meci: 3-1 cu Hajduk Split). Cea mai slabă apărare de până acum este a belgienilor de la Gent, cu 9 goluri primite.

TVR

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Marcel Raducanu. Copilul sufletului de stelist

Ce vraji a mai facut Samantha?Marcel Raducanu este una dintre cele mai fascinante figuri ale Clubului Steaua, reprezentand, in mod clar – pentru toti cei care l-au admirat creand – bucuria pura si absoluta a jocului de fotbal

[rugby] RC Barlad – CSA Steaua Bucuresti 17-68

Stelistii au trecut astazi de Rc Barlad cu scorul de 17-68, meci contand pentru optimile Cupei Romaniei. Vom reveni cu detalii despre meci