În 1981 a fost promovat în lotul de arbitri pentru Divizia A. Peste doi ani era deja delegat la un meci Steaua - Dinamo și vreme de 13 ani, pînã în 1995, cînd s-a retras din activitate, a arbitrat în fiecare sezon cel puțin un derby al fotbalului românesc. Ion Crãciunescu a acceptat sã vorbeascã despre cum erau chemați arbitrii la minister înaintea meciurilor, cum l-a cunoscut pe Valentin Ceaușescu și ce sfat i-a dat acesta, dar și care erau jucãtorii cei mai recalcitranți și cei mai corecți.
- Domnule Crãciunescu, era greu de arbitrat un meci Steaua - Dinamo?
- Erau la mijloc orgolii imense și, sincer vã spun, puteai sã crãpi înaintea unui asemenea meci pentru cã erau forțe mari de tot. Ne chemau la Ministerul Sportului pentru a ține ședința tehnicã și acolo ne ziceau: "Tovarãși, sã dãm dovadã de corectitudine, fair-play, sã fie liniște și pace".
- Vã aduceți aminte vreo întîmplare haioasã?
- Urma sã fiu asistent alãturi de ªtreng, iar la centru era Dan Petrescu. Ne-am dus la stadion, dar Dan Petrescu nu mai apãrea. Nea Ion Alexandrescu a zis sã jucãm o partidã de șah. Am tot jucat și arbitrul n-a apãrut pentru cã a anunțat cã e bolnav. Atunci, conform regulamentului, ªtreng trebuia sã arbitreze, pentru cã era mai bine plasat ca mine, dar Vasile Ianul și Ion Alexandrescu au decis ca eu sã oficiez. M-am echipat, am strîns din dinți și am ieșit în infernul de pe Ghencea cu 30.000 de spectatori.
"Îmi venea sã fug de pe stadion"
- Care a fost cel mai greu derby pe care l-ați arbitrat?
- Toate. Nu existã Steaua - Dinamo ușor. Însã o partidã din martie 1989 mi-a rãmas în minte. Atunci am fãcut una dintre cele mai mari greșeli din cariera mea. Se juca pe Ghencea. Era 1-1. Prin minutul 70, Cãmãtaru dã cu șpițul în minge dupã ce eu fluierasem. Ca sã arãt eu cît de șmecher și dur sînt, scot imediat cartonașul galben, știind cã atacantul dinamovist nu mai are nici unul. Îl arãt și în acel moment Lãcãtuș a venit fugind spre mine spunîndu-mi cã trebuie sã-l elimin. Imediat m-au lãsat genunchii și cînd m-am uitat pe carnețel și am vãzut cã e al doilea, am fost la un pas sã explodez. Îmi venea sã intru în pãmînt sau sã fug de pe stadion.
- ªi ce s-a întîmplat pînã la final?
- L-am mai eliminat și pe Vaișcovici pentru cã m-a înjurat și spre norocul meu, între ghilimele, a dat Steaua gol în ultimele minute și s-a terminat 2-1. Vã dați seama ce iureș a ieșit, cã dacã ar fi rãmas 1-1 nu era nici o problemã.
"Valentin Ceaușescu mi-a spus sã fiu mereu corect"
- Pe Valentin Ceaușescu l-ați cunoscut?
- Da, dupã un meci Steaua - Dinamo din 1988. Se terminase 3-3, eu fusesem asistent și dinamoviștii marcaserã douã goluri pe partea mea, iar cei de la Steaua ceruserã ofsaid.
- V-a reproșat ceva dupã meci?
- Eram cu Iordãnescu, antrenorul de atunci al Stelei, și ne uitam pe casetã, pentru cã el spunea cã ar fi fost ofsaid. În camerã a intrat Valentin Ceaușescu. Îl vedeam pentru prima datã atît de aproape. A închis ușa și a zis direct: «Nu vã mai uitați pe casetã, golurile lui Dinamo au fost corecte». Apoi, a venit la mine și m-a bãtut pe umãr. ªtiți ce mi-a zis? «Bãiete, s-o ții tot așa, sã fii cinstit în continuare. Sã știi ceva, nimeni nu va avea ce sã-ți facã dacã vei fi corect». Pentru mine a fost o lecție.
- Dar chiar nu v-a cerut sã-i faceți vreun favor Stelei?
- Rețineți, niciodatã nu mi-a dat vreun telefon sã-mi cearã sã ajut Steaua și nici dupã meciuri n-a venit sã-mi reproșeze ceva. Un tip incredibil, de un bun-simț ieșit din comun. Din ce am auzit, el se aprindea foarte tare în timpul jocurilor, dar la final se calma și era decent.
--------------------------------------------------------------------------------
"Pițurcã era cel mai cuminte, Boloni cãuta mereu scandal"
Ion Crãciunescu a spus cã unul dintre cei mai cuminți jucãtori, dacã nu chiar cel mai fair-play din acele vremuri, era actualul selecționer al echipei naționale, Victor Pițurcã. "Un exemplu de cum trebuie sã se comporte un fotbalist în timpul unei partide. Vã spun cinstit, cã erau meciuri în care nici nu simțeam cã Piți este pe teren. În schimb, la polul opus se afla Boloni. Era o fiarã, fãcea mereu scandal, cãuta sã creeze probleme. Indiscutabil, a fost cel mai dificil jucãtor pe care l-am arbitrat în întreaga mea carierã", și-a adus aminte actualul șef al arbitrilor.
7 aprilie 2005/GSP