FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Handbal de super clasa

«1678»
Gandalf the White10.09.2012 14:53

Chestiunea "OLTCHIM"

Oltchim moare!

Ieri, fostul manager al Combinatului Chimic de la Vilcea, Constantin Roibu, a anuntat că formatia de handbal nu va mai primi nici un ban de la societatea comerciala

Campioana Romaniei, Oltchim Rm. Vilcea, finalista Ligii Campionilor din 2010, semifinalistă in cea mai importantă competitie in 2009 si 2012, e in pragul dezastrului.

În sezonul in care si-a format cel mai valoros lot, transferind numai handbaliste de cinci stele, precum Katarina Bulatovici, Amandine Leynoud, Allison Pineau, Silvia Navarro sau Alexandrina Barbosa, Oltchim nu va mai avea sustinere financiară!

"E clar că SC Oltchim nu mai poate aloca fonduri. Urmează privatizarea si nu se stie cine va fi noul actionar. În acest moment avem asigurate salariile doar pentru luna august. Pentru luna septembrie trebuie, deja, gasiti alti sponsori", a anuntat Constantin Roibu, fostul manager al Oltchimului, care a demisionat din functie saptamina trecuta

Roibu a avut o intilnire cu autoritățile locale din Vilcea, Primaria si Consiliul Judetean, pentru a prelua echipa, dar nu are mari sperante. "Încercam si in tară să gasim cîți mai multi sponsori care să ne sustina Ideea e de a gasi nu un singur sponsor, ci mai multi care să vină cu sume mici, astfel incit si pentru ei să fie efortul financiar mai mic. Avind in vedere că Oltchim este un brand national, cred că toate firmele care au posibilitatea să sustină echipa de handbal ar trebui să vină alaturi de noi", a subliniat Roibu.

Ca echipa să nu se desfiinteze si să-și continue traditia, Roibu spune că ar accepta să o mute si in alt oras "Am vorbit cu domnul Cristian Gatu, presedintele federatiei. I-am propus să vorbească pentru ca Oltchim să fie preluată de catre Primaria Generală a Capitalei, unde sunt alte fonduri, alte posibilități"

Constantin Roibu a anuntat că există posibilitatea ca Oltchim să nu fie inscrisă in Liga Campionilor, in conditiile in care nu vor exista resurse financiare. "În handbal nu putem să vindem jucatoarele, nimeni nu-ți dă atîția bani. În plus, fetele au venit libere de contract. Dacă nu vom avea bugetul necesar, nu vom incepe, pe 14 octombrie, Liga Campionilor si le vom lasa pe fete să se transfere la alte echipe, unde să poată juca. Vom fi total corecti față de ele!".

32 de trofee a cîștigat Oltchim in Romania: 18 titluri de campioană si 14 Cupe ale Romaniei

5 trofee internationale are Oltchim in palmares: Cupa Cupelor 2007, Cupa EHF 1984, 1989, Supercupa Europei 1984, 2007

3 milioane de euro e bugetul campioanei Romaniei, care are drept obiectiv in acest sezon cîștigarea Ligii Campionilor

"Este singurul an in care avem toate sansele să cîștigam Liga Campionilor. Avem cel mai bun lot si ar fi pacat ca o astfel de echipă să moară" (Constantin Roibu)

"Dacă un investitor vrea să preia clubul, nu trebuie să platească nimic pentru el. Îl preia cu totul gratis, mai ales dacă pastrează echipa la Rimnicu Vilcea" (Constantin Roibu)

gsp

Tratament preferential

Presedintele Federatiei Romane de Handbal, Cristian Gatu, a declarat luni că situatia campioanei Romaniei, Oltchim Rm. Vilcea, confruntată cu probleme financiare, este gravă si a facut un memoriu catre ANST si catre primul ministru, solicitand sprijin pentru formatia feminina

"Situatia echipei este grava Am facut un memoriu catre Carmen Tocala la ANST, cu rugamintea să-l trimită mai departe catre Ministerul Economiei, care se ocupă de privatizarea Oltchim, dar si catre primul ministru Victor Ponta. Eu nu pot, si nimeni nu poate interveni, in procedurile de privatizare ale combinatului, dar am facut o prezentare a istoricului echipei. Oltchim este un brand national, e singura echipă care se poate bate in prezent cu orice adversară din lume, este inscrisă in Liga Campionilor, cu obiectiv de a câștiga trofeul, iar dacă va fi retrasă si se va desfiinta, EHF va dicta o amendă considerabila plus o interdictie pentru cluburile romanesti in cupele europene", a declarat Cristian Gatu.

"Cautam solutii să gasim 3 milioane de euro"

Presedintele FRH cere, in memoriu, ca viitorul proprietar al combinatului Oltchim să aibă in contractul de privatizare o clauză prin care să fie obligat la finantarea echipei de handbal: "Am solicitat Ministerului Economiei ca oricine va fi cîștigatorul privatizarii să fie obligat să respecte o clauza care să prevadă mentinerea echipei Oltchim la standarde internationale, pe o perioadă de cinci ani.

Noi, dar si iubitorii de handbal, cautam solutii pentru gasirea sumei de 3 milioane de euro, cit reprezintă contractele jucatoarelor pe un an, astfel că am mai cerut prin acest memoriu ca un nou sponsor să fie scutit de impozite, tot timp de un an, astfel ca acest buget să fie jumatate. Ar conta enorm".

Fostul director general al SC Oltchim, Constantin Roibu, a declarat, duminica intr-o conferință de presa că situatia de la campioana Romaniei la handbal feminin este extrem de dificila precizand că dacă nu va exista bugetul necesar, formatia valceană nu va incepe Liga Campionilor, nemaifiind sustinută financiar de combinat.

Mediafax

Deci, ce cred io:

1. Oltchim e cea mai buna echipa romaneasca de club, intr-un sport cu oarecare vizibilitate, dupa Steaua 1989. Joaca la cel mai inalt nivel, e temuta de toata Europa.

2. Este o echipa finantata exclusiv de Stat.

3. Compania de Stat care o finanteaza nu o face din profit - are pierderi in fiecare din ultimii ani. Concurenta total neloaiala cu Tomis Constanta, sa spunem, care e finantata de un privat impozitat de doua ori pentru banii investiti.

4. Bugetul echipei este de cel mai inalt nivel, comparabil cu orice alta mare echipa europeana - performanta au facut-o banii, secundar priceperea.

5. In conditii de buget comparabil cu echipe care au castigat Liga Campionilor, Oltchim nu a facut-o.

6. In handbal banii nu se pot intoarce niciodata, si nici considerati "investiti" - singura modalitate de recompensa este performanta imediata. O echipa care castiga 5 Ligi ale campionilor la rand da in faliment in prima saptamana in care nu se mai pompeaza bani in ea. Nu exista patrimoniul format din jucatori care pot fi vanduti.

Deci,

- E moral sa fie sustinuta din bani de la buget (pe diverse cai) o astfel de echipa, sau e mai sanatos sa o lasi sa moara si sa creezi echitate pentru celelalte competitoare?

Spre axemplu, Oltchim a uzat in ultimii 6-7 ani de o politica care ar fi fost amendatat pe piata libera - abuz de putere dominanta, o concurenta clar nelioiala.

Isi permit sa plateasca 2000 de euro pe luna unui numar de 7-8-10 handbaliste care nu vor prinde niciodata lotul, dar asa nu vor putea intari alte echipe. Tomis nu poate plati decat 1000 de euro, bani fiscalizati, din profit impozitat, pe handbalista X, dar Oltchim isi plateste sa-i dea 2000 doar ca sa o tina rezerva. Iar banii aia sunt din pierderile pe care le are o Companie de Stat, adica Statul, adica Bugetul, adica noi. Asta e o mare de tot magarie.

Pe de alta parte, banii de la Stat nu au fost rispiti cum se intampla in atatea alte parti, si au creat un fenomen care cred ca compenseaza modalitatile. Oamenii aia chiar au facut totul cu pasiune si profesionalism, cu rezultate.

Cand s-au platit 2 milioane pe o frunza pe care oi facea si un retardat de gradinita, sau cand s-a subvenctionat concertul lui Lady Caca, ori cand se sifoneaza miliarde pe an din lucrarile publice, cei 3 milioane manariti elegant pentru o echipa care ne face sa fim mandri, se pot accepta.

Sunt zeci de administratii locale (incepand cu Primaria Generala) care ar putea sa faca un efort de 3 milioane (chiar daca e delicata treaba cu anul bugetar in curs) pentru preluarea chipei si pentru beneficiul urias de imagine ce poate fi adus. La Constanta, spre exemplu, Consiliul Judetean tine de 10 ani echipa la nivel de campioana nationala si participanta onorabila in Liga Campionilor. Cu banii aia, ar fi tinut Farul la retrogradare in Liga de rahat a lui Mitica.

Deci, e pacat ca echipa care activeaza sub numele Oltchim sa se sparga, pot fi recuperati in multe feluri, dar pomana asta nationala, cu clauze in contractul de privatizare, nu e de bun-augur.

Tupac Amaru10.09.2012 17:44

S-a mai terminat cu o pagina din istoria glorioasa a sportului romanesc, s-a mai terminat cu un mare combinat al industriei chimice romanesti. Aveti vreun dubiu ca va ajunge doar un alt morman de fiare vechi?

Chiar nimeni nu vede ca democratia = distrugere in masa si genocid si ca Uniunea Europeana este un vis sustinut artificial de o propaganda mincinoasa, care ascunde crimele acestui stat terorist impotriva propriilor popoare?

Daniel-Ionut11.09.2012 11:37

Gigi vrea sa cumpere Oltchim, se mai duce un brand de rapa...

Lari05.04.2013 16:56

Reporter: Luminita, cum vezi confruntarea dintre Oltchim si Gyor, din semifinalele Ligii Campionilor?

Luminita Hutupan Dinu: Vor fi două meciuri grele, intre echipe foarte puternice. Să nu uitam că in semifinale au ramas cele mai bune patru echipe din Europa. Totul va depinde de forma din ziua meciului, de jocul colectiv. Cred că cine va face mai putine greseli, va câștiga. Oltchim joacă acasă primul meci, la Bucuresti, si cred că poate câștiga la o diferență linistitoare inaintea returului. Fetelor nu trebuie să le fie frică de Gyor, ci să inceapă in forță si să continue cu un joc si mai bun decat cel reusit in grupe, in deplasare, cu FTC Budapesta. Dacă vom bate doar la un gol aici, nu e de ajuns. Am incredere in portarii Paula Ungureanu si Silvia Navarro, dar si in celelalte fete. Avem portari buni, extreme, pivot, interi buni, tot ce ne trebuie. Nu ne opreste nimeni să facem un joc excelent, să batem la 4-5 goluri, pentru a merge apoi la Veszprem si a juca de la egal la egal si in retur. Oltchim poate câștiga Liga Campionilor, dar trebuie să se bată pe teren, nimeni nu ne-o dă degeaba. Cred sută la sută că fetele pot reusi ceva exceptional si că pot să-și ia o revanșă pentru finala pierdută in 2010.

R: Multe voci sustin că Gyor ETO este favorită in disputa cu Oltchim. Esti de aceeasi parere?

LHD: Am auzit si eu că se spune că acesta e anul Gyorului, care a pierdut atat de multe finale si acum e timpul să câștige una. Nu pot vorbi de o favorita Gyor este o echipă buna dar nu invincibila Joacă in aproape aceeasi formula iar Oltchim chiar aici le-ar putea surprinde, prin faptul că are jucatoare noi. Dacă o anihilează pe Gorbicz si apoi joacă unu la unu cu celelalte jucatoare, Oltchim poate face un meci foarte bun. Trebuie să gresească putin, să marcheze cat mai mult si, mai ales, să aibă o aparare buna Pentru că dacă apararea este buna va merge si poarta. Am observat că toată lumea vorbeste mai mult de Gyor decat de Oltchim. De ce trebuie să fie asa? Oltchim trebuie să fie in față, e echipa noastră si trebuie incurajată pe toate planurile.

R: Cat de mult va conta pentru Oltchim faptul că va juca in fata a 5.000 de spectatori?

LHD: Va conta mult, dacă suporterii vor face atmosfera din sala de la Valcea. Vreau să fac un apel la fanii care merg la meci, să nu facă doar act de prezență, ci să le incurajeze pe fete din primul si pană in ultimul minut. Le vor da curaj, iar ele ar putea să-i rasplatească cu o victorie la 4-5 goluri, care ar bucura pe toată lumea. La Bucuresti va fi si galeria Oltchimului si am incredere că vor fi motivati toti spectatorii, cand vor vedea coregrafia si incurajarile valcenilor.

R: Vei merge la meciul de sambata

LHD: Din pacate, nu pot fi prezenta Am un eveniment personal, iar faptul că data meciului a fost modificată face să nu pot fi prezenta Voi urmari la televizor si voi tipa in gura mare, ca de obicei, la orice se intampla Macar in fata televizorului mă descarc si eu, pentru că la sală e foarte greu, din tribune.

R: Ce parere ai despre cealaltă semifinala dintre Larvik si Krim, in care e implicată si fosta ta echipa

LHD: Am jucat sase ani la Krim, in care au fost patru finale si am câștigat Liga Campionilor de două ori. Am avut acelasi antrenor care e si acum, il cunosc, e foarte bun si stie cum să organizeze jocul si să-și motiveze jucatoarele, mai ales in deplasare. Krim are o aparare foarte bună si inalta pe cand Larvik nu are jucatoare care pot arunca peste această aparare. Cred că ambele echipe au sanse la finala dar inclin putin spre Krim.

R: Care e mesajul tau pentru fetele de la Oltchim inaintea partidei cu Gyor?

LHD: Am vorbit cu ele la telefon, abia asteaptă ultimul antrenament si ora jocului. Le spun doar atat: să inceapă tare, cu curaj si multe goluri. Le voi tine pumnii de la distanță si voi striga tot timpul "Hai Oltchim!"

Meciul tur din semifinalele Ligii Campionilor, dintre Oltchim Ramnicu Valcea si Gyor ETO este programat sambata de la ora 18.00, la Sala Polivalenta din Bucuresti. Mansa retur va avea loc in 11 aprilie, la Veszprem.

În cealaltă semifinală se duelează Larvik HK si Krim Ljubljana, cu mansa tur programată sambata in Norvegia, iar cea retur, in 13 aprilie, pe terenul slovenelor.

Mediafax

Lari06.04.2013 16:13

.

oga_belo.jpg

rtj06.04.2013 17:28

Pacat, aceasi problema tot timpul, nu suntem in stare sa ne concentram cum trebuie la inceputul meciului. Am si ratat o groaza.. Dar inca sunt sanse, daca se mobilizeaza, putem sa le batem pe unguroaice la ele acasa ca nu prea au aratat mare lucru nici ele.

«1678»