Din punctul meu de vedere, situatia meciului echipei fata de meciul de aseara este urmatoarea:
Zapata - Este un portar de mare reflex ceea ce il face sa iasa in evidenta la multe faze grele ce se petrec la poarta noastra. Totusi eu nu m-as grabi sa il numesc un portar cu adevarat valoros si asta pentru ca are inca probleme la plasament (a fost prins pe picior gresit la o lovitura usoara de cap) si la prinderea mingilor (a scapat o minge usoara ce putea sa se lase cu un gol la poarta noastra). Din fericire, reflexul este un talent cu care te nasti si nu prea poti sa il inveti pe parcurs oricate meciuri ai fi jucat spre deosebire de partea "tactica" a meseriei care poate fi invatata exclusiv din experienta. Asa ca sunt optimist si afirm ca, odata cu jocurile din Liga I si Liga Campionilor, Zapata va deveni exact marele portar de care echipa noastra are nevoie.
Golanski - Am impresia ca seamana foarte mult cu Ogararu. In aparare nu iese in evidenta tocmai prin prisma jocului foarte exact si corect pe care il practica. De asemenea, nu ii este frica sa urce in ofensiva dublandu-l pe Nicolita si furnizand centrari destul de bune. Unde mai pui si ca este capabil sa arunce direct in mijlocul careului... Il vad destul de angrenat in jocul colectiv, fapt ce demonstreaza ca s-a integrat bine alaturi de colegii lui de echipa. Din nou cred ca si acest Golanski va deveni un jucator foarte valoros pentru echipa noastra.
Goian - Goian mi se pare un jucator extrem de valoros. Este inalt, puternic si destul de agil pentru dimensiunile lui. Are un joc de cap excelent,este foarte bun la respingeri si la plasament. Nu cred ca a gresit niciodata pana acum iesirea la offsaid. Marele sau minus este insa viteza si astfel situatile de 1 la 1 si iese cam sifonat din duelurile cu atacantii rapizi si tehnici. Sa nu uitam insa ca in ultimele partide a jucat cu dureri de spate neputand fi menajat datorita lipsei de fundasi de rezerva. Totusi, Dorin este piesa de baza a apararii nostre fiind sursa principala de siguranta si liniste a liniei noastre de fund. Sper sa nu plece in iarna.
Rada - Practica un joc surprinzator de exact si corect. Se intelge foarte bine cu colegul sau Goian caruia consider ca ii si seamana foarte mult. In ciuda impresiei de joc bunicel care mi-a lasat-o cred ca asta e maximul de joc pe care il poate face si ca mai mult de atat nu va mai evolua. Iar al doilea sau mare minus este ca nu pune deloc suflet in jocul sau, ci o face doar pentru bani (ziaristii il numesc frumos "profesionist" eu i-as zice "cu*va fotbalistica").
Petre Marin - Daca ar fi cu 10 ani mai tanar n-ar mai fi... La Steaua ma refer, ci ar juca pentru un club important din Europa. Alearga foarte mult, sare foarte bine la cap pentru inaltimea sa, stie sa isi foloseasca ambele picioare, este bun la deposedari si la plasament. E ciudat ca, in ciuda varstei, reuseste in majoritatea meciurilor sa fie unul dintre cei mai buni jucatori de pe teren. Pacat insa de cei 34 de ani ai sai. Ne-ar fi fost folositor sa stim ca ar fi avut un viitor la echipa.
Ovidiu Petre - Pentru mine ramane o mare enigma. Consider ca este unul dintre cei mai slabi oameni din echipa noastra. Nu inteleg ce vad tehnicieni ca Olaroiu, Hagi si Piturca in el. Toti au incercat sa il promoveze si sa ii ofere un rol important in echipa. Dar nu inteleg de ce. Niciodata nu l-am vazut sa convinga. Niciodata nu l-am vazut sa faca o partida de exceptie prin care sa demonstreze ca are intr-adevar talent si ca merita atatea sanse. Oare se comporta exemplar la antrenamente? Atunci inseamna ca sta extrem de prost cu psihicul de este atat de praf pe teren. Sa ii explice cineva ca numai in meciuri poti demonstra ce valoare ai. Eu cred ca Hagi ar trebui sa inceteze sa mai traga de el si sa ii schimbe locul de titular cu Bicfalvi. Macar baiatul acela, chiar daca inca nu are experienta in joc, a demonstrat ca are tehnica si o mare valoare.
Lovin - Cred ca Lovin merita mai multa apreciere si incredere din partea noastra a suporterilor si a conducerii. Eu cred ca e singurul jucator din lotul actual care joaca mai mult cu sufletul decat pentru bani, iar de asta mi-am dat seama de ambitia si determinarea cu care abordeaza fiecare meci. Din pacate nu a avut norocul de a fi inzestrat de la natura cu talent si tehnica si incercarea lui de a inlocui aceste lucruri prin munca duce la o mare inconstanta. Ceea ce, dupa parerea mea, il recomanda exclusiv ca o solutie de rezerva.
Nicolita - Stim cu totii ca alearga cel mai mult de pe tot terenul. Are forta si viteza, dar din pacate nici el nu prea are tehnica. Din fericire e tanar si are mult timp la dispozitie pentru a se dezvolta. E bine ca stie sa centreze (cateodata...si doar cu piciorul drept) si ma bucura ca vine foarte des in aparare in ajutorul defensivei. Pune suflet in jocul sau si da meci de meci tot ce are mai bun din el. Il respect pentru risipa de efort care o face. Desi multi il desconsidera, a demonstrat sezoanele trecute ca poate avea valoare( vezi meciurile cu Betis, Rapid si Timisoara de acum 2 sezoane), iar selectia Constanta la nationala spune si ea multe. Sunt increzator ca Banel are un viitor stralucit in fata.
Dica - Ce mai poate fi spus despre numarul 10? Demonstreaza meci de meci ca este cu o clasa peste toti colegii sai de echipa. Parca joaca altceva. Da cursivitate, viteza, verticalizare si ingeniozitate jocului prin viziunea si pasele sale de geniu. Desi nu este foarte impunator ca statura, inteligenta cu care se plaseaza mereu ii ofera un excelent joc de cap. Ce sa mai vorbim de loviturile sale libere sau de suturile de la distanta(si cu stangul si cu dreptul) care pot oricand intoarce soarta unei partide. Din pacate intreaga noastra ofensiva se bazeaza pe el. Iar cand Dica nu merge, Steaua e incapabila sa dea gol. Nicolae este mult peste campionatul nostru romanesc. De aceea cred ca plecarea lui iminenta la o echipa din vest va fi pe termen lung o miscare pozitiva.
Neaga - Este o umbra a jucatorului care a fost inainte sa plece in Koreea. E adevarat ca nici nu joaca pe postul care ii convine cel mai mult, acesta fiind ocupat de Dica, dar parca nu ii iese nimic. A inceput campionatul prost, fara gol si fara prea multe faze in care sa iasa in evidenta si presiunea startului slab de campionat cred ca isi spune acum cuvantul facandu-l sa evolueze si mai slab. Sa speram ca va reusi in viitorul apropiat o evolutie iesita din comun care sa il descatuseze si sa redevina cel putin ce a fost inainte.
Zaharia - Sincer Zaharia mi se pare cel mai prost jucator din lotul Stelei. Eu pur si simplu nu vad nimic in acest jucator. Nu inteleg de ce a fost adus la Steaua. Chiar asa am ajuns sa luam cumparam jucatori doar de dragul de a carpi echipa? Mai bine ar baga un tanar talentat de la echipa de juniori. Pun pariu ca sunt o groaza dornici de afirmare si pun pariu ca oricare ar intra in locul lui tot ar juca mai bine ca Dorel. Tehnica nu are, viteza nici atat, finalizare nu, plasament - norocul de rigoare, joc de cap - mai degraba nu, este timorat si foarte usor de intimidat de fundasii adversi. Felul cum joaca imi lasa impresia ca se incurca in propriile picioare. Nici macar caracter de bataius sau de om care vrea sa obtina ceva nu are. Este pur si simplu la pamant. Dupa parerea mea ar trebui sa se ia de mana cu Ovidiu Petre si sa se duca amandoi undeva in divizia B sau C sau prin Afganistan sau Azerbaidjan sau alte tari cocotiere unde le e locul. Pur si simplu nu inteleg de ce naiba se insista cu acesti mana-moarta.
Hagi - Cred sincer ca Hagi poate intr-adevar deveni un antrenor foarte bun. Din pacate NU LA Steaua. Cel putin nu acum LA Steaua. Cel mai mare inamic al sau este propriul renume si propriul ego. Trecutul sau ca jucator si orgoliul de care da dovada fac din el cel mai nepotrivit antrenor pentru Steaua la momentul actual. Echipei noastre ii trebuie acum un antrenor cu experienta care stie sa comunice cu jucatorii, sa le dea incredere, sa stie sa ii controleze dar sa si ii lase liberi atunci cand trebuie. Sunt sigur ca Giga are idei foarte bune de joc. Stie tactica, stie si scheme de joc (doar a lucrat cu unii dintre cei mai buni antrenor din lume - sigur a avut multe de invatat de la ei), dar nu stie sa isi invete elevii sa faca ceea ce le cere. Hagi ar trebui sa antreneze cateva sezoane in Divizia B unde sa invete bazele meseriei. Sa se duca acolo unde deobicei nu valoarea individuala a jucatorilor face diferenta, ci stilul si profesionlismul antrenorului. In diviziile inferioare se vede daca un tehnician stie tactica; stie sa se impuna; stie sa castige jucatorii si sa le imprime victoria in sange si asta nu prin renume, ci prin modul de a le vorbi si de a explica fiecarui jucator in parte ce are de facut cat mai concret si cat mai clar. Hagi ar trebui sa stie ca pentru a ajunge sus, trebuie sa incepi de jos. Si astfel ar trebui sa isi lase ifosele de mare antrenor potrivit numai echipelor cu pretentii si sa se duca in Liga inferioara sa invete acolo ce inseamna cu adevarat meseria sa. Iar in momentul cand va reusi sa promoveze cu o echipa din ligiile inferioare, fara ajutorul unor "vedetelor", a banilor sau a relatiilor patronajului atunci va fi cu siguranta pregatit si pentru Steaua. Iar daca nici macar cu o echipa de divizia B nu ar avea succes, atunci din pacate ar trebui sa se lase de antrenorat.
Ca joc de echipa , per ansamblu, o ducem destul de prost. O sa detaliez in cele ce urmeaza.
In aparare stam excelent. Siguranta cu care joaca Goian impreuna cu surprinzatoare evolutie buna a lui Rada isi spun cuvantul. Dublati pe margini de exactii Petre Marin si Golanski, cei 4 formeaza un careu aproape de nepatruns. Nu stiu daca ati observat, dar Steaua nu prea ia gol din actiune din centrari venite de pe flancuri. Poate doar atunci cand gresesc jocul la offsaid sau cand viteza atacantilor adversi este net superioara. Iar chiar si cand acestia sunt depasiti, avem in sfarsit un portar de reflex care ne poate scoate in situatiile cele mai grele.
Din pacate(cred ca am folosit de foarte multe ori aceasta expresie) o vorba veche si buna spune ca: "cea mai buna aparare este atacul" - iar acolo suntem cu adevarat la pamant.
Totul pleaca de la mijloc. Iar mijlocasii nostri centrali sunt Lovin si Petre. Imi pare rau sa afirm dar cu astia doi nu putem nici macar avea pretentia la performanta. Lasand la o parte carentele lor in materie de tehnica, profilul lor exclusiv de Mijlocasi DEFENSIVI face ca aportul lor la faza de contructie sa fie egal cu un mare ZERO. Pur si simplu nu furnizeaza nicio pasa inainte prin care sa ne puna atacantii in valoare. De multe ori trebuie sa coboare Dica pentru a valorifica mingi la centrul terenului. Nu inteleg de ce meci de meci, cu orice echipa oricat de slaba sau buna ar fi jucam cu doi INCHIZATORI. Cred ca ar trebui renuntat la unu si introdus inca un atacant sau macar un mijlocas ofensiv.
In urma lipsei paselor venite de la mijloc echipa recurge la pase lungi bubuite de fundasi catre aripi. Iar acestia, din pacate, nu prea sunt in stare sa faca stop, preluare, dribling si sa se puna intr-o pozitie favorabila de centrare. Si chiar daca ajung acolo foarte rar reusesc sa dea una folositoare. Pe dreapta, Banel e...Banel...iar pe stanga Neaga numai om de centrare nu e. Pacat ca a fost lasat Bostina sa plece si ar trebui sa fie incercat mai mult Badoi pe drepta. Ar trebui sa i se scoata eticheta de fost rapidist care ii atarna acum in frunte si sa i se puna cea de cea mai bun pasator din sezoanele trecute. Cred ca asta i-ar da incredere si l-ar face cel putin la fel de util Stelei cat a fost Rapidului in sezoanele trecute.
Varful nostru de careu cu siguranta nu ar trebui sa fie Zaharia. Oricine altcineva. Pacat ca Iacob se rupe meci de meci, iar Badea nu stie sa conduca(mai nou s-a si coborat la nivelul rapidistilor si a batut un suporter de-al lor). Sa speram ca vom gasi un atacant veritabil valoros in viitorul apropiat.
Ofensiva noastra se bazeaza exclusiv pe Dica. Dica sa inventeze pase, Dica sa centreze, Dica sa bata lovituri libere, Dica sa bata cornere, Dica sa reia cu capul din centrari sau cornere(batute preferabil tot de el), Dica sa suteze, Dica sa dribleze, Dica sa fie toata echipa. Asa ceva este pe langa imposibil, INCORECT. Fotbalul este un joc de echipa. Iar mitul jucatorului care sa faca cat o echipa intreaga a disparut odata, zic eu, cu Maradona. Gata. Fotbalul s-a transformat. Prea multi bani, prea putina pasiune, prea multa agresivitate. Daca nu joci cu pasa esti terminat.
Iar Stelei fix asta ii lipseste.
Sper din tot sufletul ca jocul nostru se va imbunatati. Pana atunci insa tin pumnii alor nostri pentru premiul de cea mai solida aparare din campionat.
FORZA Steaua