Palavragim despre civilizatia si omenia noastra, insa acei dintre noi care nu duc ipocrizia pana la autoinselare stiu ca dedesubtul camasilor noastre scrobite pandeste salbaticul, cu toate instinctele lui salbatice intacte. (Jerome K. Jerome)
In 2002 la instalarea galateanului Mihai Stoica in functia de presedinte a Stelei, m-am numarat printre suporterii care au privit cu bucurie respectiva mutare, asta cu toate ca majoritatea cunoscatorilor "fenomenului fotbalistic" stiau ca la Steaua lui Piturca ii vor fi restranse drastic atributiile.
Reprezenta valul nou de conducatori, un manager-precoce, de succes, parca de o viata in peisajul pitoresc al fotbalului mioritic, detinator al unui vocabular cu mult peste media obisnuita a diviziei A pe atunci, iar bonusul sau era umorul pe alocuri fin, cateodata direct, dar intotdeauna gustat din plin de televiziuni si telespectatori, care urmareau cu interes declaratiile spumoase facute inainte sau dupa partidele Otelului.
Si-a asteptat cuminte randul, iar cand a venit clipa a profitat de ea din plin. Steaua l-a consacrat, Steaua l-a facut, asa cum l-a facut si pe Gigi Becali, un nume cunoscut in Romania zilelor noastre, si pot sa spun ca la randul lui a ajutat Steaua sa creasca valoric.
Presedintele Mihai Stoica-Meme-Meme
Pentru mine, de-a lungul celor 5 ani petrecuti in Ghencea, a fost pe rand, in trei ipostaze: Presedinte, MM Stoica si Meme.
Am fost printre cei care l-au apreciat de la bun inceput. Devotat echipei, a adus antrenori de valoare, a incercat sa intre in inimile fanilor declarand ca este de mic stelist, venea la meciuri in galerie.A inceput sa aduca fotbalisti de valoare, vorbea de proiecte interesante, proiecte dupa care tanjea toata suflarea stelist.Cu timpul insa, s-a schimbat si asta parca pe nesimtite, iar daca nu era probabil episodul cu suporterul lovit nici nu am fi observat prea bine. Nu stiu daca numai puterea data de Steaua l-a schimbat, daca Gigi poarta exclusiv vina pentru schimbare, dar, odata cu trecerea timpului acel Mihai Stoica elegant si versat din perioada "Otelul" s-a estompa, a disparut, s-a transformat.
Obsesia prelungita fata de cuvinte ca: "presiune", "conspiratii","jocuri de culise" , "marsavie", coroborata cu o subita dragoste fata de camerele de vederi si scandal, au creat inevitabil un autentic "personaj" cu care suporterii Stelei nu erau obisnuiti (aduc aici aminte de cativa predecesori atipici in comparatie cu MM ca Ion Alecsandrescu, Danilescu), monstru al tranzitiei tarzii si al goanei dupa scandal: "Presedintele Razboinic-Luptator".
Sub falsul pretext ca "domnia sa" reprezenta un magnet uman, scut pentru toata familia Stelista, declansa scandaluri mediatice fara precendent, veritabile circoteci, completate de gesturi de mahala, rupt mese, iesiri "la aer" pe fereastra oficialei"...Balanta incepea sa incline inspre partea negativa.
Si ceva a pus capac, pentru ca privind acum lucrurile la rece, colericul Mihai Stoica , nu avea cum sa nu ajunga la un gest cum a fost reactia sa de la partida de trista amintire CFR-Steaua din martie 2005.
A fost inceputul sfarsitului pentru ca majoritatea suporterilor "l-au simtit" si huiduit copios. Pentru mine a incetat sa mai fie presedintele Mihai Stoica, a devenit MM, pe simplul motiv ca a degradat o functie atat de importanta la Steaua si ne-a facut un imens deserviciu. Scuzele si regretele tardive nu l-au ajutat deloc, speram din suflet sa nu se injoseasca mai mult, cel putin nu in perioada in care era la echipa pe care o iubeam...M-am inselat amarnic.
Au urmat scandaluri de pomina, printre care amintesc de "Episodul Iancu-traseista", "Episodul Padureanu-Hitler","Episodul arogantei inutile de dupa titlul 23" si lista va continua.
Cert este ca la plecarea sa in aprilie, am salutat cu entuziasm vestea. Aveam deja un sentiment de greata, de saturatie fata de un om care avea cateva probleme majore legate de comportament si comunicare.
Dupa ce a refuzat sistematic dialogul cu noi de-a lungul a doi ani pe motiv ca citez:"oricate sacrificii as face pentru echipa se vor gasi cativa care sa ma conteste intr-un mod nu foarte civilizat", a facut un apel voalat la "constiinta" noastra cu aproximativ o saptamana inainte de plecarea din Ghencea, stiind dealtfel ca despartirea este iminenta, intr-un fel sau altul(ne-a transmis prin e-mail ca decizia e luata), sperand ca vom face un apel in aceasta privinta. Nu mi s-a parut corect sa o facem si asta nu pentru ca i-am fi platit cu aceeasi moneda ci pentru ca personal nu il mai credeam capabil sa duca Steaua la un alt nivel, eram in mocirla asa cum era Gloria, Dinamo sau Rapidul si asta datorita domniei sale,caruia i se parea normala balacareala cu d'alde Borcea, "Lordul" si/sau Zotta.
A plecat pe usa din dos, banuit ca ar fi fi deturnat din banii ciobanului, a tinut o conferinta de presa ad-hoc in strada, la fel de penibila ca si episoadele in care rupea mese in Ghencea, a promis ca va face dezvaluiri incendiare, ca isi va proba nevinovatia, ca va ramane stelist pe viata, ca ii curge sange ros-albastru in vine si alte sintagme siropoase menite sa ii pregateasca o revenire triumfala in Ghencea, sperand ca suporterii il vor cere inapoi. De fapt asta a fost marele lui regret atat cat a fost in Ghencea, desi nu a spus-o niciodata, a suferit enorm ca suporterii nu i-au scandat numele, ca nu l-au apreciat pentru sacrificiile enorme facute pentru Steaua (citez din corespondenta cu dansul:"unul de pe forum scrie ca la meciul cu Villarreal cei care iubeau cu adevarat inghetau pe stadion si eu radeam in loja la comanda. Am stat pe teren in zapada si urcam la statie ca sa informez suporterii despre ce se intampla.), desi s-a batut cu pumnul in piept ca ar fi venit si gratis sa lucreze pentru Steaua (personal nu l-am crezut niciodata)
Timpul a trecut, un nou manager a fost numit la echipa in persoana lui Adrian Ilie, iar MM Stoica a fost cam in aceasi perioada numit manager la Unirea Urziceni, alaturi de Dan Petrescu, un alt profesionist stimat de mine candva, dar parca atins si el de boala care il cuprinsese pe Stoica, "scenarita acuta"...Si speram, ca in virtutea celor declarate de-a lungul celor 5 ani petrecuti in Ghencea plus conferinta de presa "de adio" sa vad un MM mai relaxat, mai calculat, mai rezervat in declaratii...Ei bine.
Cat l-a tinut?...Putin de tot!
Manat de dorinta de a se razbuna pe Gigi( si credeti-ma ca in aceasta poveste nu ii tin deloc partea ciobanului, are pete si bube mai multe decat 3 de MM la un loc) s-a transformat cu repeziciune in Meme, un ipocrit , un las si un mincinos.
Alaturi de Dan Petrescu, a inceput scandalul cu 2 etape inainte de Urziceni-Steaua, pe motiv de arbitraj, uitand cu nerusinare ca Unirea a castigat nemeritat puncte contra U Cluj gratie arbitrilor, insinuand ca in el, maria sa etalonul corectitudinii, urmeaza sa fie furat si ca in Ghencea situatia s-a inversat de cand el a parasit corabia.
Ignorat de Adrian Ilie care nu este si nici nu va fi ca MM Stoica, a mai rabufnit la o emisiune dupa episodul Gigi-Hagi (CFR), laudandu-se cum il domina el pe Gigi si cum ar fi vrut sa doarma cu jucatorii in cantonamente, insinuand ca in vremea lui la Steaua era ordine si fericire, fiind principalul artizan al situatiei respective. Calmat cu cel mai bun calmant care i se poate administra si anume $, s-a prezentat "mandru si demn" de urgenta la palatul bufonului, parca pentru a demonstra inca o data ce spinare inflexibila are si ca este un vertebrat de calitate.
Ei cum boala lui Meme nu se putea vindeca in nici un fel, am asteptat cu infrigurare meciul contra Unirii, stiind de ce este capabil.
Ce a urmat a fost ceva josnic, fara cuvinte, din partea unui mizerabil care a avut onoarea inegalabila de a conduce destinele celui mai iubit club de fotbal din Romania.
Gesturi spre cer, desi era clar ca acel blestemat gol era pedeapsa pentru victoriile Stelei dupa un joc neconcludent si nu ca raspuns divin in favoarea lui Meme cel pe victimizat fara motiv...Teatru ieftin, continuat cu declaratii pe masura:''Steaua mea nu tragea de timp impotriva unei echipe de pluton'...Evident ca nu tragea de timp, ar fi fost culmea sa traga de timp in conditiile in care era condusa cu 2-0 de Gloria sau alte echipe de pluton dupa un joc infect, marca patentata Oli...Cum iti permiti impertinentule? Niciodata nu a fost si nici nu va fi aceasta echipa a cuiva anume, si sigur nu a fost a ta. Ai fost o pata pe obrazul Stelei, ai distrus prin gesturi si declaratii necugetate tot ce ai construit bun la echipa noastra. Esti un ipocrit, iti permiti sa dai sfaturi si sa ironizezi Steaua uitand ca acum cateva luni umileai un fost capitan al Stelei pe acelasi motiv pentru care cineva ar trebui sa te umileasca acum daca am merge pe logica ta desucheata si anume ca "nu mai este la echipa" si ca nu are dreptul sa isi spuna parerea despre echipa a carei Manager infailibil erai.
Cum iti permiti sa il jignesti pe Zapata cand ai adus 3 portari mai mult decat mediocrii la echipa, Steaua nereusind in perioada ta sa aiba un portar adevarat, iar cei de valoare pe care i-am avut au fost lasati sa plece sau au plecat dupa gafe manageriale de proportii? Remember Martin Tudor?
Ai tupeu sa ne vorbesti de transferuri dupa ce ai adus megastaruri ca Saban si Carlos?, dupa ce ne-ai vorbit de hegemonii si alte aberatii, facandu-ne sa intram in pamant de rusine la fiecare declaratie facuta in ultimii tai ani de "domnie"?
Stiu ca exista un grup de suporteri ai Stelei care din cauza antipatiei fata de cioban refuza sa iti judece adevarata fata si vad in tine un simbol in lupta de gherila contra supremului, dar majoritatea vad si te analizeaza asa cum esti: un ipocrit, un mincinos, un manipulant in stare sa faci orice pentru a-ti atinge scopul. Faptele tale ne-au demonstrat asta, ne-au demonstrat incapacitatea ta de a fi obiectiv, de a discerne intre binele si raul Stelei si binele si raul lui Gigi...Inclin sa-i dau dreptate si rareori o fac, dar esti o jigodie.Indiferent cat de natarau si josnic este, Gigi nu s-a lansat in atacuri la adresa clubului pe care il conduci, la adresa ta decat atunci cand tu l-ai provocat datorita bolii de care suferi, te transformi complet cand cineva iti baga un microfon sub nas si o camera TV in ochi.Simti nevoia sa te balacaresti, simti nevoie sa te dezlantui ca un posedat.Nu ai ratat niciodata ocazia ivita si sunt convins ca nu o vei face nici pe viitor, dar am un singur sfat pe viitor: Lasa-ne in pace, vezi-ti de meseria ta, de clubul tau, fa-o din respect pentru clubul care te-a facut cineva...Ca stelist nu esti si nu vei fi vreodata,esti doar ceea ce lumea detesta: un parvenit notoriu, un ipocrit bolnav de scenarita!
Adio Meme, sper ca medicamentele sa isi faca efectul!