Toate evenimentele astea din ultima vreme ne demonstreaza cat de ilogic e sa fii suporter.
Haideti sa vedem o scurta istorie recenta a celor suportate de suporterii de fotbal din Romania:
1. Iubire de Adi Mutu, care, sufocat de salariile mari si anturaj, isi da in petec si e suspendat gratie unui manager peste care chiar nu se baga nimeni (Mourinho). Rezultat - 1 an scos din circuit, suporterii raman cu degetul in gura.
2. Loti Boloni preia nationala si cand o face sa mearga ca o echipa moderna, pleaca la bani mai multi, lasand suporterii cu buza umflata.
3. Protasov vine la Steaua, face echipa sa joace, dar pleaca acasa pentru o caruta de bani.
4. Becali se face iubit in Ghencea. Revigoreaza fotbalul romanesc, pentru ca apoi, usor-usor, oamenii sa inteleaga ca au de a face cu un individ lipsit de scrupule, ahtiat dupa bani si cu grave probleme de comportament. Suporterii nu mai inteleg nimic si se intreaba daca lumea mai functioneaza dupa vreo regula. Raspunsul e DA ! E regula BANULUI.
5. Hagi - cel adorat ca jucator de o natie fermecata, isi dezvaluie usor-usor din postura de antrenor marile carente de comunicare si de gestionare a unui colectiv si a unui vestiar, veleitati fara de care nu ai nicio sansa de a reusi in antrenorat. Rezlutatul - o multime de suporteri dezamagiti raman cu buza umflata pe la Bursaspor, Istanbul, Timisoara si, nu definitiv, in Ghencea.
6. Un exemplu extra-fotbal: tenismanul Federer are 3 ani de senzatie: 2004-2006, in care este de-a dreptul irezistibil. Cum vine 2007 si nu repeta parcursul de regularitate din anii precedenti (desi si acest sezon este unul exceptonal dupa standardele ante-Federer), suporterii incep sa se indoiasca de el si migreaza prin zone mai caldutze cum ar fi Nadal sau Djokovic.
Ce rost are toata sporovaiala mea?
E simplu.
Natura umana e tare stranie. Suntem genetic si cultural modelati pentru a ne lega de valori sportive despre care nu stim decat ceea ce ne livreaza mass-media.
Construim mental castele de nisip care cad la primul val mai serios adus de mare.
Nu putem fi oameni seriosi, responsabili si sa afirmam cu tarie : DA, prieteni !
Sunt trup si suflet pentru culori !
E o bazaconie cat toate zilele !!!
Care culori? Care blazon? Care echipa?
Orice echipa de fotbal din lumea asta e doar o societate in mana unui om sau a unui actionariat. Restul e doar pictura stilizata prin mass-media si istorie.
Singura diferenta e ca Anglia are istoria cosmetizarii si capitalismului mai lunga decat Romania.
Ei au trecut, gratie varstei capitalismului de acolo, de etapa in care societatea putea produce personaje becaliene.
Doar nu credeti ca fratii americani (parca Glazer) care detin Manchester sau Abramovici constientizeaza prea profund simbolurile United sau Chelsea? Nici gand. Sunt constienti de valoarea de marketing a echipelor si atat.
Si nu traiesc intr-o republica bananiera ca Romania, tara de balada care poate naste monstri de genul celor din familia Becali. nu li s-ar permite sa apara si sa se manifeste in coordonate becaliene pe acele meleaguri.
Si mai imi vine minte o analogie, legata tot de caracteristica extraordinar de ilogica a naturii umane de a asimila idoli, mai ales la varste fragede, nu neaparat in domeniul sportului.
Imi amintesc ce insemnau pentru mine cand aveam 17 ani Michael Jackson sau Rolling Stones. Si uite ce s-a dovedit ca sunt: un negru devenit alb cu grave probleme psihice si o trupa de rock excelenta dar formata din personaje pe care in niciun caz nu le-ai putea folosi ca exemple pentru copii tai. (imi vine in minte declaratia lui Keith Richards, beat fiind, probabil, cand spunea lumii intregi ca si-ar dori sa prizeze cenusa lui taica-su').
Psihologic functionam tare aiurea, noroc ca exista evenimente care ne trezesc cat de cat si ne aduc cu picioarele pe pamant.
Sa ai idoli? Sa tii cu Steaua? Sa fii fan Hagi ? (oare Zaharia si acel iesean care nu simulase nimic, au fost si ei vreodata fani Hagi? Eu zic ca da. Acum cu siguranta nu mai sunt!)
Sa il apreciezi pe Becali ? Doamne Sfinte, in ce tara traim !
Si cat de ilogic ne comportam !
Vedeti-va dragilor de vietile voastre si nu ii mai bagati in seama pe toti acesti circari.
Nu se merita consumul nervos si cu siguranta viata are lucruri mult mai frumoase de oferit!
Oare cati romani stiu numele ultimilor medaliati de la olimpiadele de matematica, fizica si informatica dati de Romania? Acei tineri chiar ca ar merita sa fie modele !
In fine, ma opresc aici.
Sigur pe mine si multumit ca nu mai am nicio pasiune. Nici pentru Hagi, nici pentru Steaua, doar o idee pentru Federer, si nicidecum pentru vreun partid politic sau personalitate de pe la noi.
Si, recunosc, nici eu nu stiu cum ii cheama pe acei medaliati la olimpiade, dar promit sa ma interesez.
Ei chiar merita sa le stim numele !