FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua si imnul ei (peste o vreme) celebru

«123»
fcsteaua.ro01.08.2007 04:22

La palmaresul și gloria ei, Steaua fotbalisticã ar merita sã aibã un imn propriu. De fapt cred cã îl are, dar ca la un joc de puzzle, pãrțile sale nu s-au reunit, sincron, niciodatã în rotunjimea unui cântec formidabil. În ultimul deceniu al secolului XX, când generația celor 6 titluri consecutive nemurea altarul verde din Ghencea, un cântec rebel, împrumutat de pe terenurile europene, exprima a la Rahova, sentimentul de, hai sã-i zicem, superioritate: "Allez steliștilor/ Voi Campionilor/ Adi Ilie/ Vã dã la m...". În sezonul nebun al mezinului Ilie, când a ajuns și golgeterul țãrii, strofa a rãmas aceiași, înlocuindu-se Adi Ilie cu Sabin Ilie. Radicalii au venit cu altã nãzdrãvenie pe versurile 3 și 4, pentru care o anume minoritate protejatã astãzi ar exulta: "Nicã Panduru/ Vã sparge c...".

Imperiul Roman a cãzut, cât de inexpugnabil pãrea, din cauza carnavalelor garnisite cu depravãri enunțate în Colosseum-uri de provincie latinã. Oricum asemenea vulgaritãți, fie cã suntem pudibonzi sau nu, n-au cum sã reziste și nu depãșesc cota unui anume teribilism gratuit. Dar existã melodia, și nu una oarecare, ci una celebrã, cavatina lui Figaro, "La donna e mobile !" Pe portativul ei se putea croi un text stelist care sã-ți insufle acea mândrie și solemnitate a trãirii, ce aparțin celui mai grozav joc planetar. ªi dacã-mi permiteți o profunzime de gând, cu substrat de fatalitate, sã fim fericiți cã nu noi am ales Steaua, ci Steaua ne-a ales pe noi. În cartea mea: "Campioana Campioanelor Apoteotica Steaua"(se observã lesne filiația C.C.A.-Steaua), istoria echipei de fotbal de la origini pânã în anul 2001, am propus acest text. L-am transmis și la un concurs de imnuri, inițiat de FC Steaua, unde invingãtor a ieșit imnul lui Doru Dragomir, care având aerul unei melodii de muzicã ușoarã, n-a prins, în ciuda difuzãrii lui insistente la meciurile de acasã..

Într-o searã unicã de varã, când Steaua lui Stoichițã a câștigat cel de-al 20-lea titlu, în condițiile vodevilului de la Craiova(când Dumnezeu n-a permis ca malversațiunile marca Lucescu Sr. la Rapid sã dea o campioanã mincinoasã, prietenii aranjori știu de ce), imnul meu a fost cântat cu frenezie la o terasã(ați observat, de nicãieri Terra nu pare mai miraculoasã ca de pe o ...terasã). Gata, mi-am zis, propunerea mea a prins la mese și mase. Aiurea ! A venit vacanța și succesiunea unor sezoane de coșmar ale Stelei te îndemnau mai degrabã la bocete decât la hymne. Nu-ți pierde speranța orice-ar fi sã fie, dupã o ratare vine-o bucurie !? Când am auzit ce clamãri sofisticate se cântã de cãtre suporterii steliști la întâlnirea AISS de la Casa Studenților m-am gândit cã textul meu simplu(și zic eu nu chiar simplist) va prinde repede la mulțimea entuziasmatã de sosirea careului de ași(Gicã Hagi-Gabi Balint-Ilie Dumitrescu-Mirel Rãdoi). Vocea mea neconcludentã a mai ratat o ocazie. Cum internetul a transformat Terra într-un sat mondial, mã voi adresa steliștilor de pretutindeni cu textul acestuui imn, cântat pe aria "La donna e mobile". De data asta, toropeala canicularã de afarã va fi singurul meu alibi. Bon courage, mon vieux, allez !

IMNUL STELIªTILOR

Allez steliștilor

Driblați fachirilor,

Primii la minge

Steaua învinge !

Allez steliștilor

Zeii tribunelor,

Luciri de astru

Roșu albastru !

Allez steliștilor

Voi, campionilor,

Hai de ne-aratã

Fotbal și artã !

Allez steliștilor

ªi viteziștilor,

Trupã modernã

Steaua eternã !

Allez steliștilor

ªi viteziștilor,

Zeii tribunelor

Voi campionilor !

Dacã dragii mei contemporani, exigenți și nihiliști, nu-mi vor ierta vanitatea de a fi scris prima istorie a echipei de fotbal Steaua și tentativa de a-i lansa un imn european, n-am nici o îndoialã cã posteritatea o va face.

Constantin Ardeleanu

septi_eu01.08.2007 06:39

Imi plac versurile, cand le-am cantat in gand mi s-a facut pielea de gaina, dar parca e prea mult refren. Eu am o obsesie cu imnul lui Liverpool si as vrea ca si la Steaua sa fie un imn cu strofe si refren si un pic mai lung. Asta e bun ca si cantec de galerie, de care cam ducem lipsa, dar nu cred ca e potrivit ca si imn.

Apolo01.08.2007 07:00

fular-campionii

Nu stiu de unde le scoateti, stimate domn, cert e ca imnul asta o sa-l inramez si o sa mi-l agat la cap.

Bravo domnule! Dai inainte!!!

cosminmon01.08.2007 07:05

mie imi place cum "suna",melodia face sa te treaca un fior (in genul "never walk alone") iar textul e -foarte bine zis- "simplu dar nu simplist"

plus ca atmosfera va fi mult mai europeana

p.s. e totusi o problema: pe melodii din astea nu te poti bate cu cine apuci - merge mult mai bine pe niste injuraturi

Gica Chioru01.08.2007 07:35

Steaua! Mereu, Inima mea,

Steaua! Oriunde-n Tara mea

Noi suntem visul unei Natiuni!

Noi suntem patima EI ros-albastra!

Noi suntem vraja Marilor Strabuni!

Noi suntem Steaua lor maiastra.

Steaua! Mereu, Inima mea,

Steaua! Oriunde-n Tara mea.

Lent, chiar lugubru la inceput, imnul creste creste si devine chiar exaltat cant se canta refrenul. Simplu, usor de retinut, spune totul.

septi_eu01.08.2007 07:38

@Gica

pe ce linie melodica sunt versurile? sau nu e o melodie cunoscuta?

Gica Chioru01.08.2007 07:49

Din pacate, printre marile, imensele :biggrin: , mele calitati nu exista si cea de compozitor. Ramane sa gasim melodia potrivita.

cosmin_sm01.08.2007 07:58

Domnule Ardeleanu nu pot spune mai mult decat ca este: genial, simplu, usor de retinut si ar suna extraordinar pe Ghencea din vocile a zeci de mii de stelisti. Suna bine chiar si daca este tradus in orice limba. Eu unul sper sa fie adoptat de catre toti stelistii! Mult succes si HAI Steaua!!!

fane_casieru01.08.2007 08:06
Din pacate, printre marile, imensele :biggrin: , mele calitati nu exista si cea de compozitor. Ramane sa gasim melodia potrivita.

@Gica - nu zic 2 strofe...da, macar una nu se mai poate...cu un efort minim ? :biggrin:

Matteo01.08.2007 08:25

sunt oribile versurile din articol, seamana cu versurile unei manele!!!

looool dar sunt groaznice, mai lipsea un Habdules Balaures la sfarsit si era perfect :laugh: :laugh: e-am face de ras cu asa imn....ale lui Gica Chioru mi se par mult mai potrivite

Gica Chioru01.08.2007 08:30
@Gica - nu zic 2 strofe...da, macar una nu se mai poate...cu un efort minim ? :biggrin:

Eu zic ca nu, cred ca ar fi suficient. Gandeste-te la cat canta englezii din imnul Angliei, o strofa. Atat stiu atat canta, chit ca-i docher chit ca-i muzician chit ca-i om politic sau orice altceva. Evident, versurile prezentate de mine reprezinta niste versuri si atat, eu cred ca un Imn al Stelei trebuie sa fie concis, sa spuna intr-o strofa maxim doua tot ce ar fi de spus. Dar foarte foarte importanta e linia melodica.

Din pacate il avem pe Gigi Becali. Nenorocitu ala vrea executii printre suporteri.

Astristul01.08.2007 09:21
sunt oribile versurile din articol, seamana cu versurile unei manele!!!

looool dar sunt groaznice, mai lipsea un Habdules Balaures la sfarsit si era perfect :laugh: :laugh: e-am face de ras cu asa imn....ale lui Gica Chioru mi se par mult mai potrivite

De acord cu tine. Dar nici ala al lui Gica nu e prea grozav.

Eu nu va inteleg de ce tot cautati sa adoptati sau sa inventati imnuri noi pentru Steaua cand deja exista atatea. De exemplu SCOOTER - Maria nu este realmente un imn, dar fanilor le place si nu cred ca se vor dezice de el prea curand. Si CEL MAI IMPORTANT, Imnul celor de la Bere Gratis e fenomenal, mai ales refrenul:

"Este Forza Steaua,

Echipa Nationala,

Orice meci in Ghencea,

E o mare gala."

Deci nu cred ca ar trebui sa mai inventam fel si fel de imnuri cand il avem pe asta! Mie imi place si ma reprezinta ca STELIST !!!

FORZA Steaua !!! steag2

alexzeu01.08.2007 09:42

@Astristul

Steaua e deja o echipa din ce in ce mai cunoscuta in europa si trebuie sa avem si noi un imn al nostru cu versurile si melodia noastra....

al_gogo1001.08.2007 10:16

mie imi place sincer "imnul" din articol, si merge destul de bine pe melodia La donna e mobile. Dar imi este greu sa cred ca va fi adoptat de galerie.

radusor01.08.2007 10:29

versurile sunt bune, se potrivesc cu "la donna e mobile" acum nu ne mai trebuie decat un cantaret stelist, care sa multumeasca publicul.eu zic ca fcsteaua.ro ar trebui sa caute unul, si cred ca va fi usor in a'l gasi pentru ca multi ar fi fericiti sa cante imnul Stelei. apoi va fi facut public, pus ca background sonor pe site si va prinde cu siguranta. ar fi minunat sa cante 25000 d oameni imnu asta.

mad7901.08.2007 10:32

Chiar credeti ca "rebelii"din galerie vor avea atata materie cenusie,incat sa retina atatea versuri:).

E o viziune simplista asupra lucrurilor,dar din pacate fff adevarat,asa ca m-ai degraba o manea ar fi buna in asemenea conditii.

Da,daca toti membrii tuturor factiunilor(Peluza Nord,sud si alte peluze)si-ar fi propus un tel in gasirea unui imn si nu disputele sterile cu conducatorii,atunci poate s-ar fi gasit un imn de care sa fim cu totii mandrii.Dar din pacate suntem prea ocupati cu asemenea maruntisuri care nu ne fac un renume bun si lasam mediocritatea sa invinga de cele mai multe ori.

MANDRU CA SUNT STELIST

grizzly01.08.2007 10:45

nu inteleg de ce fiecare cantec sau imn propus sau cantat trebuie sa contina neaparat cuvinte ca "forza" sau "allez". un "hai baietii" nu se mai poate canta? trebuie sa ne frantuzim sau italienizam neaparat? in limba romana nu mai are nimeni nimic de zis?

@ Gica chioru : dragut imnul propus de tine, suna a poezie de pavel corut.

roby_spartacus01.08.2007 10:54

Felicitari ca ati gasit un Imp BV !! Acum sa il punem in aplicare in PELUZE!!:X abia astept

LeoKinG01.08.2007 11:19

Ce nu am inteles eu e ca voi va chinuiti,incercati sa faceti un imn nou...dar el o sa fie recunoscut ca imn oficial al Stelei sau o sa ramana imnu suporterilor??

SSK01.08.2007 11:22

@matteo

Tu cred ca n-ai stiut ce inseamna "fachir" si ti-ai inchipuit ca inseamna "puradel" sau "balaoaches".

Ramai la manele.

forever_STEAUA01.08.2007 11:22

@LeoKinG

Depinde. Dacã îi place lui Jiji sunt șanse sã devinã imn oficial. Dacã nu... nu!

Wally01.08.2007 11:29
Da,daca toti membrii tuturor factiunilor(Peluza Nord,sud si alte peluze)

"si alte peluze"? Mai sunt si alte peluze in Ghencea in afara de N si S? :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

fane_casieru01.08.2007 11:32
"si alte peluze"? Mai sunt si alte peluze in Ghencea in afara de N si S? :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

@wally - nimic nu stii...Vest si Est...ce-i asa greu ??? :biggrin: :biggrin:

fantomass_boss01.08.2007 11:58

ce va chinuit atata..lu Jiji nu o sa ii placa....pentru ca nu il intelge...lui trebuia sa ii bagati..cu bani,cu fr numar pentru Steaua,cu "voievodu Jiji" care e reunit toate bisericile din Romania,hai sa fim serios..cu Jiji nu se poate discuta....mai ales ca vine din parte suporterilor acest IMN care la prima vede e frumos...pentru ca este ceva lent...nu?..sau ma insel eu ?..oricum noi trebuie sa il IMPUNEM nu sa spuna Jiji da el este imnul Stelei.....chiar nu putem impune un IMN....uf.......pacat

FORZZA Steaua

cip01.08.2007 12:21

"Imnul" tau ar putea intra in repertoriul galeriei. E simplu, usor de retinut, linia melodica foarte cunoscuta. Din pacate nu cred ca poate deveni imnul oficial al Stelei, indiferent cat de mult iti doresti asta. In primul rand ii lipseste solemnitatea, care este obligatorie la un imn. Linia melodica nu induce solemnul, iar versurile sunt lipsite de profunzime, uneori copilaresti (primii la minge/Steaua invinge). In al doilea rand, versurile imnului nu trebuie puse pe o arie celebra, pentru ca in momentul intonarii imnului trebuie sa-ti vina in minte si in suflet doar Steaua.

«123»