Robinson Zapata se pregateste in Columbia cu fosta sa echipa Real Cartagena, si asteaptă un semn de la Hagi pentru a ajunge la Galata. Telefonul Gazetei l-a gasit pe portarul de 32 de ani acasa in Columbia, jucindu-se cu fiica sa, Bianca, in virstă de un an si 8 luni.
- Robinson, din Romania te cautam. Ce faci?
- Bine, acasa mă odihnesc. sunt impreună cu familia mea aici si astept să-mi gasesc o echipa
- Turcii scriu că Hagi te vrea la Galata.
- Am auzit si eu, dar sunt doar tatonari. Deocamdată mă antrenez alaturi de fosta mea echipa Real Cartagena, si astept să-mi sune telefonul. Cine nu ar vrea să ajungă la Galata, un club important din Turcia si din Europa?
- Alte oferte mai ai?
- Am vorbit si aici, in Columbia, cu cei de la Deportivo Cali, mai sunt si citeva oferte din Germania, dar nimic nu s-a concretizat.
- Cum a fost experienta in Romania?
- Ceva extraordinar. Am cîștigat din toate punctele de vedere, dar mai ales profesional. Am jucat cu Steaua de două ori in Liga Campionilor, o dată in Europa Leage, niste experiente fabuloase. În plus, mă simt apropiat de foarte multi oameni din Romania, pot spune că tara voastră mi-a ramas in inima
- Totusi, in trei ani si jumatate in Ghencea nu ai cucerit nici un trofeu.
- Ă'sta e marele meu regret. Pfff, ce pacat că nu am luat macar un campionat! Sper insă ca baietii să cucerească titlul acum, chiar dacă e o distanță destul de mare față de Otelul.
- Mai aveai sase luni de contract, a fost decizia ta să pleci?
- Da, pentru că e mai bine pentru mine si familia mea. Eu nu sunt genul de om care să ia bani si să stea degeaba. Eu nu voiam să pacalesc Steaua, o echipă care mi-a oferit foarte multe lucruri.
- Erai printre jucatorii considerati ca avind un salariu mult prea mare. Și Kapetanos a plecat si acum Steaua vrea să scape si de Geraldo din cauza contractului.
- Ce inseamnă salariu mare? Asta a fost oferta clubului si eu am fost de acord. Nimeni nu i-a fortat pe cei de acolo! Știu că la echipă se oferă acum contracte de doar 10.000 de euro pe luna dar eu cred că pentru a obtine performante trebuie să investesti! Jucatorii care fac diferenta si cei cu experiență costa Ce s-ar intimpla dacă la Real ar cîștiga toti un milion pe an? Dar au si un Ronaldo, care face diferenta si ia 12 milioane!
- Cum te-ai inteles cu lumea de la Steaua?
- Foarte bine, am avut o relatie apropiată cu toti.
- Chiar si cu Ciobanul?
- În trei ani si jumatate, am interactionat de putine ori cu patronul. Știu că a avut momente cind m-a criticat, dar el dă banii si e normal să aibă pretentii. Însă nu mi-a reprosat niciodată nimic. El, cind mă vedea, mă intreba de Dayro!
- Cu antrenorii pe care i-ai avut in Ghencea cum ai colaborat?
- Hagi m-a adus la Steaua, e ca un tată pentru mine, de aceea mi-aș dori să mă duc la Galata. Cu Marius Lacatuș sunt foarte bun prieten, mi-a fost mai mult decit antrenor, e o persoană speciala iar Dorinel nu e deloc un om dur asa cum pare la TV.
- Nu ai spus nimic de Piturca
- Offf, Piturcă! Nu l-am inteles pe acest om, iar ultimele sase luni au reprezentat un adevarat cosmar. A fost extrem de distant cu mine, nu a vrut deloc să-mi explice de ce nu mă place. M-a distrus! Am vrut să plec, aveam oferta dar nici asa nu m-a lasat! Eu m-am antrenat mereu la fel, am acceptat si să fiu la Steaua II. Nu am inteles de ce nu mi-a zis in față că nu are nevoie de mine. Mi-am dat seama mai tirziu că el il adusese pe Stanca si de aceea nu mai avea nevoie de mine!
- Știi că după plecarea ta Steaua caută portar?
- Da, am auzit! E nevoie de concurență puternica mai ales la un asemenea club. Eu am incredere insă in Cipri si in Cezar, sunt doi portari de mare calitate.
- Ai simtit vreodată că Tatarusanu avea un avantaj in fata ta fiind roman?
- Nu, nu. Cipri merită să fie numarul unu. E un caracter deosebit si un portar de calitate. Să stii că eu eram cel mai mare fan al lui atunci cind apara. Niciodata cit am fost in Romania, nu am simtit nici un fel de ostilitate. Din contră! Oamenii mă opreau pe strada iar la echipă toti baietii erau fantastici.
"Nu cred că voi mai reveni vreodată la Steaua, nu cred că cei de acolo m-ar mai vrea. Dar o să vin in Romania, pentru că acolo am foarte multi prieteni!"
"Suporterii Stelei sunt senzationali. Vreau să le multumesc, pentru că nu am avut ocazia cind am plecat din Romania! Vor fi mereu in inima mea!"
CIFRELE LUI ZAPATA LA Steaua
111 meciuri in toate competitiile a evoluat Zapata in tricoul Stelei in cei 3 ani si jumatate petrecuti in Ghencea, primind 99 de goluri
75 la sută din meciurile Stelei cu Zapata pe teren, adică 83 din 111, s-au terminat fară infringere pentru trupa roș-albastră
Zapata in cei 3 ani si jumatate la Steaua
Sezonul Meciuri Media GSP
2010-2011 0 -
2009-2010 28 6,11
2008-2009 41 5,95
2007-2008 42 6,57
Victimele lui Piturcă: Zapata, Tatarusanu, Lung jr.
Fostul selectioner are "pe constiință" trei dintre cei mai importanti portari din Liga 1, care s-au remarcat in ultimii ani. Primul nume trecut "in rezervă" a fost Zapata, pe care l-a exclus din lotul Stelei imediat cum a preluat trupa din Ghencea. Apoi, Tatarusanu si-a pierdut postul de titular după numai două etape. În fine, Silviu Lung junior a fost scos din echipă indată ce Piti a fost instalat la Craiova, iar in mandatul fostului selectioner in Banie, Lung a aparat in doar 4 meciuri dintr-un total de 16.
Exemplele care il confirmă pe Zapata
Două dintre tintele Stelei in această iarna Wesley si Moraes, par inabordabili tocmai din cauza plafonului salarial de care aminteste Zapata. Ciobanul a spus că si-l doreste pe brazilianul de la FC Vaslui, insă nu vrea să achite vreo sumă de transfer: "Poate semnam acum si-l luam din vara insă va avea contract doar pe un an, 250.000 de euro la instalare, maximum 120.000 salariu. La fel si la Moraes, nu-i dau mai mult de 10.000 de euro pe luna aici e problema, că el cere de vreo 3 ori mai mult".
gsp