FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua lui Tudorel Stoica

«123»
fcsteaua.ro10.07.2007 07:06

Îmi imaginez aleile complexului sportiv din Ghencea strãjuite cu 60 de busturi reprezentând chipurile fotbaliștilor cei mai reprezentativi de-a lungul celor 60 de ani de glorie(și în fiece an s-ar mai putea adãuga câte unul). Copiii și juniorii în drum spre terenurile de antrenament le-ar citi în fugã palmaresul(fapt rarism, aproape cã nu existã fotbalist "militar" fãrã a fi cucerit un titlu sau o cupã), sprintând și mai vârtos pentru a intra cândva în galeria celebritãților. Ar fi un gest minim de gratitudine fațã de înaintașii (și mijlocașii, și fundașii, și portarii) celor care din cromatica spectralã a minunilor lumii au turnat mai multã luciu în roșu și albastru.

În Ghencea a existat un mijlocaș laborios, gãlãțeanul Vasile Negrea, pe care generalul Ion Coman l-a nemurit cu atributul de "Statuie", într-atât de mult îi aprecia devotamentul(a jucat pe toate posturile, inclusiv portar într-un meci acasã cu Jiul). Dar mai mult decât "Statuie", dreptul la o statuie(nu numai bust) l-ar avea un alt gãlãțean formidabil, probabil singurul stelist care a prins echipa din Ghencea în trei ipostaze de glorie: "trupa de operetã"(1975-1989), Steaua Sevillianã pânã la venirea lui Hagi și Steaua de dupã Hagi, pânã în 1990 (mitologia stelistã are ceva din contarea timpului având ca reper pe Isus: înainte și dupã Christos, înainte și dupã Hagi): Tudorel Stoica.

S-a transferat la Steaua în 1975, obținând primul titlu chiar în acea ediție și a luptat sub steagul roșu-albastru 15 ani. Un mijlocaș de acoperire sau de sprijin de mare travaliu și clarviziune. Va face un salt neverosimil de la servantul lui Iordãnescu și colegul de linie cu Lițã Dumitru la forța de propulsare a Stelei continentale, unde apogeul l-a atins când a practicat o halfie de mare clasã lângã Boloni. Ca palmares e al doilea dupã Lãcãtuș în clasamentul all-time: 7 titluri și 5 Cupe ale României(12 trofee interne, numai astfel îmi pot explica porecla sa "Duzinarul"), la care se adaugã cele 2 trofee europene arhicunoscute. 373 prezențe în A/43 goluri, 36 în cupele europene/3 goluri și 15 la naționalã.

Surprinde numãrul mic de selecții, dar când la cârma ei se afla antistelistul Lucescu(a antrenat o cãruțã de ani naționalã, dar a calificat-o la un turneu final o singurã datã, Franța, 1984, înscriindu-și în trâmbițatul C.V. dezastrul cu 17 Nentori, pardon, Irlanda de Nord; a trebuit ca Steaua sã impulsioneze la vârf balcanicul nostru fotbal, iar antrenorii de sorginte stelistã Ienei, Iordãnescu și Pițurcã sã construiascã deceniul de aur a naționalei. Firesc...), orice detaliere pare inutilã. Trucul lui Il Luce de a-l convoca pentru a-l ține rezervã, a ținut de câteva ori, ca apoi Tudorel sã se dea "lovit", înaintea oricãrui meci al reprezentativei. Puternicã personalitate, și-a sacrificat palmaresul internațional pentru a nu da satisfacții de duzinã(Tudorele, explicã-i care-i deosebirea dintre clasa ta de "duzinar" și caracterul lui de duzinã).

Tudorel Stoica n-a fãcut nici un meci eroic și n-a dat goluri decisive: a fost constanta fenomenalã a echipei care alimenta linia de atac, fie cã beneficiarul se numea Costicã Zamfir, Barbu Magiun, Sertov, Hagi sau Ilie Dumitrescu. Contrabalansând harul mingii, Ursitoarele i-au pus în celãlalt taler al balanței 3 neajunsuri: cãpitanul Stelei Sevilliene n-a jucat finala de pe "Sanchez Pizjuan"; ca antrenor n-a convins, având ghinionul ca la debut sã facã tandem ca secund al lui Ienei cu "cãposul" Pițurcã, de la care te poți aștepta la un 6-6 sau un conflict din te miri ce; bãiatul Alin a jucat un singur meci sub tricoul Stelei, optând pentru o Belgie care l-a transformat într-un jucãtor oarecare. În fine, tãcutul și modestul Tudorel Stoica a lansat o proorocire dureroasã, care și-a consumat o cincime din valabilitate: "O performanțã ca aceea a Stelei din 1986 nu cred cã o echipã româneascã o va mai realiza nici peste o sutã de ani." Ne ducem crucea: încã un veac de singurãtate...

Constantin Ardeleanu

odoacru10.07.2007 07:19

asa ar fi normal. dar din pacate totul depinde de Jiji. apropo, cu abonamentele se mai aude ceva? se mai pun in vanzare?

LeoKinG10.07.2007 07:30

Ar fi frumos da sincer nu cred eu ca da Jiji bani sa se faca 60 de statui in Ghencea!Bine ca nu a citit de patronu de la Betis Sevilla care a schimbat numele stadionului si si-a facut statuie la intrarea in stadion ca cine stie ce idee ii mai venea...

Tupac Amaru10.07.2007 07:34

Mda...frumos articol si, mai ales, educativ pentru pustimea de pe site care, din pacate, nu prea intelege de ce noi, astia mai "batrani", ne raportam mereu la Steaua de atunci si la jucatorii ce o compuneau...

Tare as vrea sa mai vad la Steaua un jucator cu o capacitate de efort si cu o daruire macar la jumatate din cat vedeam la acest fenomenal jucator, Tudorel Stoica...

In orice caz, l-as trece intre primii 10 jucatori din toate timpurile de la Steaua, si, in mod cert, i-as ridica si lui o statuie....

Din pacate, Tudorel a comis si comite in continuare o eroare fundamentala: datorita prieteniei cu nenorocitul de Ioan Becali, s-a indepartat din ce in ce mai mult de Steaua....si e mare, mare pacat!

Tudorele, nu mai persista in greseala, interlopul nu face altceva decat sa exploateze numele tau, cladit pe ani multi de munca in slujba culorilor ros-albastre....

viostelistul10.07.2007 08:43

Asteptam de mult timp articolul acesta. Felicitari, domnule Ardeleanu!

stelutawillis10.07.2007 09:16

Frumos...

forzza Steaua

fular-campionii

MooxuLeTz`10.07.2007 09:38
Asteptam de mult timp articolul acesta. Felicitari, domnule Ardeleanu!

un mic retus Iisus se scrie cu doi de ii cu unul singur in limba palestiniana inseamna magar !!!

odoacru10.07.2007 09:46

insist si eu. de abonamente nu a auzit nimeni nimic?

bogdan_b10.07.2007 10:08

Lasa-ne frate cu Tudorel"betivu"Stoica ca mi se apleaca de astia care se dau mari stelisti! NASPA ARTICOL desi nici jumate n-am citit!!! ai o bila neagra!!!

insist si eu. de abonamente nu a auzit nimeni nimic?

Stai linistit ca nu esti singurul care vrea sa cumpere abonament , cand se vor scoate se va anunta public pe site!

Wally10.07.2007 10:27

Un articol care te lasa fara cuvinte! Felicitari, Domnule Constantin Ardeleanu!

Tupac Amaru10.07.2007 10:46
Lasa-ne frate cu Tudorel"betivu"Stoica ca mi se apleaca de astia care se dau mari stelisti! NASPA ARTICOL desi nici jumate n-am citit!!! ai o bila neagra!!!

Bogdane,

pe vremea cand Tudorel Stoica facea performanta tu cred ca nu erai proiectat.

Si se pare ca ai serioase vicii de proiectare, daca gandesti in halul asta.

Nici macar nu era un impatimit al alcoolului, asa cum insinuezi tu!

Erau Bumbescu, Barbulescu, Fane Petcu, Troi, Costica Zamfir, dar nu el!

Asa ca, inainte sa emiti vreo opinie, macar informeaza-te!

bogdan_b10.07.2007 10:54
Bogdane,

pe vremea cand Tudorel Stoica facea performanta tu cred ca nu erai proiectat.

Si se pare ca ai serioase vicii de proiectare, daca gandesti in halul asta.

Nici macar nu era un impatimit al alcoolului, asa cum insinuezi tu!

Erau Bumbescu, Barbulescu, Fane Petcu, Troi, Costica Zamfir, dar nu el!

Asa ca, inainte sa emiti vreo opinie, macar informeaza-te!

Frate , nu te contrazic , asa este , eu nu l-am apucat pe Tudorel Stoica jucand pentru Steaua asa cum cu i-am apucat nici pe ceilalti gen Iovan , Bumbescu , Fane , Troi , Costica si de aceea nu`i recunosc ca stelisti, pentru mine stelisti sunt Radoi , Dica , Banel , restu sunt doar amintiri , poze prafuite. Pentru mine sunt istorie sau nici atat . Iar felul in care a atacat Steaua si pe MM Stoica care este stelist de 10 ori decat betivu asta , ma face sa nu il suport.Toata lumea stie ca este un betiv daca a fost si in trecut nu am de unde sa stiu , dar sa nu se dea stelist ca ne pateaza. Scuza-ma daca te-am deranjat cu postul meu.

onlySteaua10.07.2007 10:56

Ca de obicei, un articol superb.

E pacat totusi ca unii, probabil si datorita varstei, vor sa vada doar minusurile anumitor oameni de care se leaga cele mai mari performante ale fotbalului romanesc.

forever_STEAUA10.07.2007 11:05
Frate , nu te contrazic , asa este , eu nu l-am apucat pe Tudorel Stoica jucand pentru Steaua asa cum cu i-am apucat nici pe ceilalti gen Iovan , Bumbescu , Fane , Troi , Costica si de aceea nu`i recunosc ca stelisti, pentru mine stelisti sunt Radoi , Dica , Banel , restu sunt doar amintiri , poze prafuite. Pentru mine sunt istorie sau nici atat . Iar felul in care a atacat Steaua si pe MM Stoica care este stelist de 10 ori decat betivu asta , ma face sa nu il suport.Toata lumea stie ca este un betiv daca a fost si in trecut nu am de unde sa stiu , dar sa nu se dea stelist ca ne pateaza. Scuza-ma daca te-am deranjat cu postul meu.

Bogdane, mai degraba patezi tu... E problema ta daca il simpatizezi sau nu pe T. Stoica. Dar majoritatea stelistilor o fac, deci respecta-i pe ei.

PS: Sa inteleg ca pentru. tine Sevilla '86 nu inseamna nimic?

bogdan_b10.07.2007 11:12
Bogdane, mai degraba patezi tu... E problema ta daca il simpatizezi sau nu pe T. Stoica. Dar majoritatea stelistilor o fac, deci respecta-i pe ei.

PS: Sa inteleg ca pentru. tine Sevilla '86 nu inseamna nimic?

Hai ca deja am inceput sa o dam in insulte pe net si nu e frumos , nu da bine paginii de forum intelegi? Eu sunt nascut in '88 deci Sevilia 86' nu prea conteaza , poate doar aceea Cupa argintie in rest .. doar amintiri . Pentru mine conteaza 3 calificari la rand in Primavara Europeana , Semifinala Cupei UEFA si ... calificarea in Grupele Ligii Campionilor punct. Hai gata ca nu am chef de polemica ca o dam in alte alea.

daffyduck10.07.2007 11:33
Hai ca deja am inceput sa o dam in insulte pe net si nu e frumos , nu da bine paginii de forum intelegi? Eu sunt nascut in '88 deci Sevilia 86' nu prea conteaza , poate doar aceea Cupa argintie in rest .. doar amintiri . Pentru mine conteaza 3 calificari la rand in Primavara Europeana , Semifinala Cupei UEFA si ... calificarea in Grupele Ligii Campionilor punct. Hai gata ca nu am chef de polemica ca o dam in alte alea.

Hai frate du-te la puscarie, ce sa mai ... cordit care inunzi forumurile degeaba ... du-te dupa idolul tau MMelushu ...

bogdan_b10.07.2007 11:46
Hai frate du-te la puscarie, ce sa mai ... cordit care inunzi forumurile degeaba ... du-te dupa idolul tau MMelushu ...

Mai ai un pic si ma iei la bataie bai [...] nu vezi ca se [...] toti pa tine tu esti miez pe forum dar fata in fata nu sti cum sa o dai la intors deci mai bine veziti de treaba ta . Tu scrii romane dar nimic concret , nu stii decat sa fabulezi/aberezi ,scrii poezii de adormit copi(ii), ma trimiti pe mine la puscarie , dar parca taman de acolo vii tu cu vorbele astea .Rog administratorii acestui site sa ii inchida gura acestui nesimtit ca daca nu ii convine ceva incepe sa jigneasca iar ce scrie el nu are nici o treaba cu realitatea.

Ps. Tu esti neam cu Oli?!

Editat de moderatori!

daffyduck10.07.2007 11:52
Mai ai un pic si ma iei la bataie bai bulangiule nu vezi ca se [...] esti miez pe forum dar fata in fata nu sti cum sa o dai la intors deci mai bine veziti de treaba ta . Tu scrii romane dar nimic concret , nu stii decat sa fabulezi/aberezi ,scrii poezii de adormit copi(ii), ma trimiti pe mine la puscarie , dar parca taman de acolo vii tu cu vorbele astea .Rog administratorii acestui site sa ii inchida gura acestui nesimtit ca ce scrie el nu are nici o treaba cu realitatea.

Ps. Tu esti neam cu Oli?!

Sunt neam de neam cu Oli ... sunt chiar Oli in persoana ...

Frate, ce frustrare e si asta cu scrisu mult? In viata e bine sa ai MULT: sa ai p**a mare, sa ai bani multi, masina mai mare, casa mai mare, soseaua mai mare, tupeul mai mare ... uite de aia scriu si eu mult.

Si problema prietene nu este ca scriu eu mult, este ca citesti tu prea lent pentru ca ai neglijat procesul educational.

Cand ti-am zis sa te duci la puscarie, am spus-o din doua motive: unul dintre ele este pentru ca vei avea mai mult timp de meditare la dispozitie si poate incepi si tu sa pricepi in ce directe se roteste pamantul si de unde se formeaza umbra.

Bafta

SSK10.07.2007 11:53

bogdan_b, daca mai continui cu "epitetele" la adresa unui simbol al Stelei precum Tudorel Stoica, iti iei un BAN de nu te vezi! Considera-l ultimul avertisment.

bogdan_b10.07.2007 11:58
Sunt neam de neam cu Oli ... sunt chiar Oli in persoana ...

Frate, ce frustrare e si asta cu scrisu mult? In viata e bine sa ai MULT: sa ai p**a mare, sa ai bani multi, masina mai mare, casa mai mare, soseaua mai mare, tupeul mai mare ... uite de aia scriu si eu mult.

Si problema prietene nu este ca scriu eu mult, este ca citesti tu prea lent pentru ca ai neglijat procesul educational.

Cand ti-am zis sa te duci la puscarie, am spus-o din doua motive: unul dintre ele este pentru ca vei avea mai mult timp de meditare la dispozitie si poate incepi si tu sa pricepi in ce directe se roteste pamantul si de unde se formeaza umbra.

Bafta

Ai dat-o in caterinca eftina , eram sigur . Altceva nu mai stii decat sa intorci cuvintele in favoarea ta atunci cand esti incoltit , le arunci in caterinca, daca toti erau ca tine asa de caterincosi Romania era pe locul 1 in lume la PROSTIE. Cred ca esti pus sa faci caterinca pe sait , nu de alta dar nu inteleg rostul tau pe acest forum al stelistilor ,ci nu al simpatizantilor celor de teapa ta care nu stiu decat sa scrie mult , prost si fara rost.Am zis ca nu vreau polemica dar cand sunt provocat nu dau inapoi nu evit nimic.

bogdan_b10.07.2007 12:00
bogdan_b, daca mai continui cu "epitetele" la adresa unui simbol al Stelei precum Tudorel Stoica, iti iei un BAN de nu te vezi! Considera-l ultimul avertisment.

[...]

Gica Chioru10.07.2007 12:36

De fapt TU nu esti stelist. Pe TINE nu ar trebui sa te "recunosti" ca stelist.

Faci cel putin doua erori fundamentale:

1.Negarea trecutului Stelei, stelist fiind, cel putin asa spui, este aidoma unei negari a propriilor parinti.

2.Tudorel Stoica nu a fost si nici nu este un mare bautor, dimpotriva. Era printre cei, foarte putini, care nu participau la spriturile coechipierilor.

ps.T.Stoica si-a spus unele puncte de vedere si atat. Nu a atacat Steaua, nici macar pe MM. Iti atrag atentia, pe de alta parte, ca Tudorel inseamna mult mai mult pentru generatia mea decat Lacatus sau Hagi si prin cuvintele tale ne jignesti pe toti. Abtine-te.

daffyduck10.07.2007 12:41

@off-topic

Gata frati stelisti, de plictiseala ne-am atacat putin, am facut si panarama, si caterinca, am fost si off-topic, acum sa ne adunam din nou fortele si sa ne concentram pe cantonamentul de la Mierlo, pe jocul echipei si pe inceputul acesta de sezon, care dupa parerea mea trebuie facut in forta (si este si dificil totodata).

Pana una alta:

"Intr-adevar am avut oferte de la Deportivo si Espanyol, dar pot spune ca deja am luat o decizie: am ales sa vin la Steaua. Momentan nu pot spune ca transferul e ca si rezolvat. Astept ca oficialii Stelei sa vina la Madrid si voi semna aici contractul, dupa care voi pleca in cantonamentul din Olanda", a declarat marti, pentru NewsIn, Ruben Pulido.

Hai bine ai venit Pulido daca E sa vii si sa ne ajuti sa ii scarpinam de purici pe maidanezi si sa ne calificam in grupele CL din nou.

fularsteaua2

Lucas10.07.2007 12:53

Personal il consider pe Tudorel Stoica cel mai reprezentativ jucator al Stelei din toate timpurile. Desigur, e o parere personala si-o sa mi-o argumentez. Lasand la oparte cei 15 ani (!!!) petrecuti in Ghencea si cele 12 trofee (!!!) castigate sub tricoul ros-albastru, trebuie afirmat cu hotarare faptul ca acest jucator a marcat ca nimeni altul perioada 1975 - 1990 a istoriei Stelei. Este exact perioada care a marcat transformarea Stelei dintr-o mare forta a Romaniei in una dintre puterile Europei, iar Tudorel Stoica a avut un merit concret in aceasta metamorfoza.

Tudorel Stoica a fost idolul copilariei mele. Anii 80 au fost anii miutelor incinse in fata blocului, in care fiecare copil imbraca un tricoul care avea pe spate imprimat cu pasta de dinti, numarul de pe tricou al idolului sau. In timp ce prietenii mei isi inscriptionau numerele lui Hagi (10), Lacatus (7), Raducioiu (9) sau Lung (1), pe spatele meu statea scris numarul 5 al capitanului Stelei Tudorel Stoica!

daffyduck10.07.2007 13:03
Personal il consider pe Tudorel Stoica cel mai reprezentativ jucator al Stelei din toate timpurile. Desigur, e o parere personala si-o sa mi-o argumentez. Lasand la oparte cei 15 ani (!!!) petrecuti in Ghencea si cele 12 trofee (!!!) castigate sub tricoul ros-albastru, trebuie afirmat cu hotarare faptul ca acest jucator a marcat ca nimeni altul perioada 1975 - 1990 a istoriei Stelei. Este exact perioada care a marcat transformarea Stelei dintr-o mare forta a Romaniei in una dintre puterile Europei, iar Tudorel Stoica a avut un merit concret in aceasta metamorfoza.

Tudorel Stoica a fost idolul copilariei mele. Anii 80 au fost anii miutelor incinse in fata blocului, in care fiecare copil imbraca un tricoul care avea pe spate imprimat cu pasta de dinti, numarul de pe tricou al idolului sau. In timp ce prietenii mei isi inscriptionau numerele lui Hagi (10), Lacatus (7), Raducioiu (9) sau Lung (1), pe spatele meu statea scris numarul 5 al capitanului Stelei Tudorel Stoica!

Salut Lucas. Cred ca la 9 ai vrut sa zici Piturca :P pe ala mi-l scriam eu. Si pe Pistol :D

«123»