In ultimii ani, aceasta perioada pre-competitionala a reusit sa ne infierbante mintile in ceea ce priveste transferurile pe care urmeaza sa le facem pentru sezonul care vine. Dinspre Ghencea ni se servesc, de ani buni, promisiuni "incendiare" in materie de nou veniti, adevarate "bombe" al caror efect tot intarzie insa sa apara, trimitandu-ne cu gandul la proiectilele neexplodate din al doilea razboi mondial, despre a caror descoperire accidentala aflam, cand si cand, in jurnalele televiziunilor. In toata aceasta nebunie si nebuloasa, ce ne-ar mai ramane de facut? Ca fiecare dintre noi, in functie de locatia geografica, sa se plaseze langa un curs de apa si sa se roage sa apara "pestisorul de aur", care sa ne indeplineasca vreo dorinta arzatoare in materie de transferuri?
Lasand gluma la o parte, din punctul meu de vedere, cand vine vorba de transferuri, suporterii Stelei se pot imparti in mai multe categorii, si anume: (i) entuziastii, putini si mai slabi de inger, care viseaza inca la jucatori gen Belluschi, Carrizo, Abbiati sau Elmander, (ii) rationalii, care s-ar multumi, de pilda, ca Thereau sa ramana in Ghencea, in conditiile lotului actual si (iii) pesimistii, care intotdeauna se ghideaza dupa principiul potrivit caruia "nu vom reusi sa luam pe nimeni si oricum pe cine luam noi nu are valoare".Dar ce mutari a reusit Steaua pana in acest moment, cu 3 zile inaintea plecarii in primul stagiu de pregatire al verii?
Am reusit transferul a 3 jucatori buni, Badoi, Emeghara si Vatca, utili unor posturi deficitare, plus revenirea lui Neaga, despre a carui forma fotbalistica insa nu prea mai stim nimic de o buna bucata de timp. Pe langa acestia, au mai venit pustii de la Jiul Petrosani, Bicfalvi si Pintilii, echipieri in nationala Romaniei under 19, priviti mai curand ca niste sperante, decat ca niste certitudini si oricum prea putini caliti pentru bataliile europene si indigene care ne asteapta in viitorul extrem de apropiat. La o prima vedere, daca e sa facem o comparatie cu ceea ce se intampla in curtea rivalilor nostri din Stefan cel Mare, s-ar parea ca suntem pe minus, si de aici pana la o mini revolta "de internet" impotriva conducerii pe acest considerent nu mai e decat un mic pas. La o analiza mai atenta, eu cred ca lucrurile pot fi totusi interpretate diferit. Cei trei fotbalisti adusi de dinamovisti nu au rupt nicaieri gura targului in ultimii ani, atat Bratu, cat si Zicu, fiind mereu imprumutati de la echipele la care se transferasera cu surle si trambite, iar Vali Nastase are totusi 33 de ani. Mai mult, trebuie sa remarcam ca, in timp ce transferurile Stelei au fost facute pe bani (multi, putini, in functie de perceptia fiecaruia), cele ale lui Dinamo au fost facute fie gratis, fie in baza anumitor jocuri si combinatii de culise, avandu-i in prim plan pe maestrii de ceremonie, fratii Ioan si Victor Becali, a caror plasare in cercul de influenta al clubului Ministerului de Interne este de notorietate.
Chiar si avand in vedere argumentele de mai sus, apreciez ca ar fi fost util sa ne fi miscat mai repede si mai consistent pe piata transferurilor, pentru ca prima etapa a pregatirilor noului sezon bate la usa si ar fi fost recomandabil sa o fi inceput cu un lot cat mai aproape de componenta pe care o va avea in sezionul viitor, pentru a facilita astfel omogenitatea intre jucatori. Mai mult, multi jucatori par a suferi de o anumita blazare, astfel incat o infuzie de sange proaspat intr-o proportie ceva mai mare nu ar fi fost rea. In fine, judecand obiectiv si fara patima, este absolut evident ca lotul actual nu poate face fata unei prezente pe "trei fronturi", Liga Campionilor, campionat si Cupa Romaniei si mi se pare bizar ca nu reusim sa tragem invatamintele sezonului precedent.
In incheiere, cateva cuvinte despre situatia lui Elton, a carui plecare iminenta din Ghencea continua sa suscite discutii aprinse intre suporterii stelisti. In planul imaginii clubului, inclin sa cred ca plecarea lui are un efect negativ, pentru ca nu mai prezentam nici un fel de credibilitate internationala din punct de vedere contractual, in conditiile in care parem a conditiona prezenta unui jucator in lot de ramanerea in cadrul conducerii clubului a managerului care l-a adus. In plan uman, e o mizerie, ce vina are fotbalistul ca, subit, patronul a fost brusc cuprins de o antipatie severa in ceea ce il priveste si vrea sa-l trimita sa joace la alte echipe, in pofida vointei lui? Din punct de vedere strict fotbalistic, se poate discuta. In opinia mea, Elton este un jucator foarte talentat, care ne-ar fi util in anumite momente ale jocului, dar are imensul handicap al staturii mult prea scunde, pentru a performa la un anumit nivel. In plus, e dificil sa tii pe banca de rezerve un fotbalist cu un salariu chiar mai mare decat al multor titulari sau care ar putea genera reactii ostile echipei/antrenorului din partea tribunei, in situatia in care este lasat pe banca. Trebuie sa fim rezonabili si sa admitem ca, din aceasta perspectiva, atat conducerea, cat si antrenorul, par a avea un punct de vedere rational. Una peste alta insa, tot acest circ, coroborat cu situatia lui Thereau, nu sunt decat efecte ale crizei profunde in care se afla astazi clubul, din punctul de vedere al profesionalizarii sale, dar despre asta vom mai avea prilejul sa vorbim.
Steaua suntem NOI! Intotdeauna superiori!
Al vostru "vagabond-internaut",
Alex (Piece)